Choy sum (Chinese bloeiende kool)

Chinese bloeiende koolHoe heet het?
Choy sum, Choi sum, Choy sam, Tsoi sim, Tsoi sam, Chinese bloeiende kool, Brassica rapa parachinensis, Chinese flowering cabbage, Saishin (Japans), Hokkien chai sim, ‘koolhart’, cài xīn (菜心)

Wat is het?
Choy sum is een populaire Chinese groente die net als paksoi familie is van de kool. Qua smaak lijkt het dan ook een beetje op paksoi, maar is iets pittiger, een beetje mosterdachtig. De structuur is ook vergelijkbaar met paksoi, knapperig juicy, maar kan iets draderiger zijn. Er liggen twee varianten in de chinese supermarkt, de korte (20 cm) en de lange (35 cm).

Hoe te gebruiken?
Alles van dit stronkje kan gegeten worden, de stelen, het blad en de bloempjes. Wassen, kontjes afsnijden, in stukken snijden en de steeltjes eventueel eerst even blancheren, maar dat is niet echt nodig. Dan even roerbakken met bijvoorbeeld een oestersaussausje. Of in dunne reepjes als crunchy toevoeging aan de soep. Van jonge stronkjes kunnen de bladeren ook in een salade verwerkt worden.

Tips, weetjes & recepten

 • Verschil tussen de korte & lange variant: qua smaak is er weinig tot geen verschil, qua structuur iets meer. De lange variant is volgens mij een snelgroeiende variant, de stengels zijn daardoor “wateriger”, hebben minder structuur, net zoals de stelen van paksoi. Dat klinkt negatief maar is als je ervan houdt misschien juist wel lekkerder, het is gewoon een verschilletje. De stelen van de korte variant zijn iets steviger en neigen meer naar die van Chinese broccoli.
  Het verschil in prijs zit in de km’s die gemaakt worden: de korte variant komt uit China, de langere variant wordt hier in Europa geteeld. Het betreft ook een iets ander ras.
 • Niet vewarren met: Gai Lan (chinese broccoli)
 • Recept: Choy Sum met oestersausje of geblancheerde choy sum met sissende olie (van Fuchsia Dunlop)

Wat is er te koop?


Korte Choy Sum
merk: Oriental Group
land van herkomst: ?
etiket: chinese choy sam kort
prijsindicatie: € 7,95 p/kg

Lange Choy Sum
merk: Oriental Group
land van herkomst: ?
etiket: Choy Sam
prijsindicatie: € 3,65 p/kg

Reacties

Choy sum (Chinese bloeiende kool) — 3 reacties

 1. Is Choy Sum hetzelfde als Hon tsai tai? Ik kom de combinatie van deze namen vaak tegen en ik vraag me af wat het verschil is. Misschien weet jij er meer over?

 2. Nou, Hon Tsai Tai is een variatie op de “normale” choy sum. Ik denk net zoals je verschillende soorten appels kunt hebben heb je ook verschillende soorten Choy Sum. En Hon Tsai Tai is dus paars. En normale choy sum niet.

  Ik lees elders dat Hon Tsai Tai in smaak op Italiaanse cime di rapa lijkt.
  Maar ik ken het niet. Heb het ook nog niet in de winkel zien liggen. Of in ieder geval toen niet gedacht “hee, dat is iets wat ik moet”. :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *