Kemiri noten

kemiri notenHoe heet het?
Kemiri, kemirie noten, candlenut, candleberry, Indian walnut, kukui, buah keras

Wat is het?
Een kemerinoot is het vruchtvlees uit de noot van de Aleurites moluccana boom. Lijkt op het eerste gezicht een wat groot uitgevallen hazelnoot. Maar anders dan de hazelnoot is de schil bijna niet zelf te kraken, vandaar dat ze altijd gepeld worden verkocht.

Hoe te gebruiken?
Nooit rauw eten, want dan zijn ze licht giftig. Het lekkerste is om ze voor verdere verwerking eerst even goudbruin te poffen (bijvoorbeeld 10 minuutjes in een oven van 160 graden, of ingepakt in aluminiumfolie even in de airfryer), maar noodzakelijk is dat niet. In kleine stukjes hakken of pletten in een vijzel om ze daarna aan je (Indische) stoofgerecht toe te voegen. Het maakt sauzen dikker en hartiger. Kemiri smaakt vettig, notig en een beetje bitter. Luchtdicht verpakt nog jaren houdbaar. Voor grootverbruikers is er ook kant-en-klare kemiripasta te koop.

Tips, weetjes & recepten

 • De noten bevatten van nature zoveel olie dat ze kunnen branden. Vandaar dat de Engelsen ze candlenuts noemen.
 • Eventueel te vervangen door macademia noten. Dan krijg je een vergelijkbare structuur, maar mist de smaak van kemiri.
 • Kemiri wordt veel gebruikt in de indische keuken: in sambal goreng telor, Rendang, sate ajam madur, teveel om op te noemen.

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: Wayang Brand
land van herkomst: Indonesië
etiket: Kemiri, kemirie noten
ingrediënten: Kemirienoten. Bevat geen konserveringsmiddelen/kleurstoffen, 100% halal
prijsindicatie: € 1,- (100g)

Reacties

Kemiri noten — 67 reacties

 1. Nooit rauw eten :-|

  Oei. Toen ik klein was, heb ik wel eens een beetje van de Kemiri-noten gesnoept… Maar ik heb het overleefd!

 2. vreselijk, in de avond kemiri noten gegeten, stuk of tien,, 7 uurtjes later heb ik het geweten, diaree en buikloop wat je ervan krijgt ;-(

  Een vriend had eerder zelfde probleem nadat hij handvol wat van die noten gegeten had.

 3. Een handvol rauwe kemiries? Ja, nee, dat is niet aan te raden. Lijkt me ook niet echt lekker. Zaten jullie op een Expeditie Robinson eiland of zo? ;-)

 4. Donderdagnacht dd 21-10-2011 tijdens slaapwandelen veel kemirienoten gegeten. Na plus minus 7 á 8 uur buitensporige buikloop.Zeker 12 uur aangehouden.
  Ben er zelf achter gekomen, wie de schuldige is. Kemirienoten dus.

 5. Wie eet er dan ook rauwe kemiri noten??? Zover ik weet worden deze alleen gebruikt als basis in kruidenpastas, sambals en boemboes die nog gebakken moeten worden. De noten eerst aanfruiten als men als basis voor koude rauwe gerechten.
  Bovendien kunnen er in de rauwe kemiri noten wormpjes ontstaan

 6. Op een andere website las ik dat amandelen of ongezouten pinda’s eventueel als vervanger gebruikt kunnen worden. Iemand ervaring met het gebruiken van 1 van deze noten als vervanger?

 7. Ter vervanging van kemiri-noten zou ik liever macademia noten gebruiken, maar gemalen pinda of amandel kan natuurlijk ook wel. Alleen vallen die wat minder makkelijk uit elkaar, denk ik.

  Eerlijk gezegd zou ik toch gewoon een zakje kemiries kopen. Zo duur of zeldzaam zijn die niet en gaat echt jaaaaaren mee.

 8. Kemiries zijn inderdaad niet zo duur of zeldzaam, maar was gewoon ff benieuwd. Thanks iig.

 9. Wormpjes in de kemiri? Daar heb ik nog nooit van gehoord en heb het dus ook nog nooit meegemaakt. Ik bewaar ze in een klein, glazen weckpotje.

 10. Heb ook nooit gehoord van wormpjes in de kemiri.
  Zoals alle noten kun die je niet jarenlang bewaren, neem liever versere of net gebrande macadamianoten; oude kemiri noten maken je gerecht kapot door de ranzige smaak.
  Veel succes

 11. Nee hoor, echt niet. Kemiri’s worden niet ranzig. Laatst nog proefondervindelijk ondervonden. Wel eerst even poffen natuurlijk.

 12. Grappig dat je zelf aardappelen en wortelen bij je Lemon Curry Chicken doet. Bij ons doen Indische mensen ook zulke dingen met Indonesische recepen. :-)

 13. Ik denk dat het gewoon is voor mensen van Singapore, Malaysia en Indonesia. Anders moet je een andere gerecht met groenten klaarmaken. Aardappelen in kerries zijn ook heel lekker! Je moet eens proberen!

 14. Ik had deze pagina niet aan Jeroen moeten laten zien. Die staat dus nu kemirinoten in de fik te steken. :’)

 15. Voor het gebruik van kemiri’s, ze eerst even bakken om ervoor te zorgen dat je geen -levende- wormen binnen krijgt. Kleine moeite, groot resultaat ;)

 16. Ik weet niet wat er gebeurt als je zo’n kemiri noot in de grond zou stoppen? Maar in feite zijn dat de zaden, toch? Bij Vreeken, waar ze normaal gesproken alles wel verkopen zie ik geen kemiri zaden of pootgoed te koop. Dus ik ben bang dat ik je niet kan helpen.

  Misschien een stekje van iemand uit Indonesië ritselen? Ik geloof ook niet dat de boom in Nederland groeit.

 17. Wat is eigenlijk de functie van kemiri in gerechten? Zie in de tekst wel dat het sauzen hartiger/dikker maakt, maar voegt t ook nog iets anders toe? Smaak bijvoorbeeld?

 18. Weet iemand waar ik deze noten kan kopen in (de buurt van) Groningen? Ik heb op internet gezocht maar kan geen winkels vinden, maar ik wil ze wel graag gebruiken.

 19. Ik was maar 1 keer in Groningen en bezocht daar de grote Amazing Oriental op de Korreweg. Die hebben zeker kemiri’s. Maar ik denk dat ook kleinere toko’s, zeker als ze een beetje een Indonesische inslag hebben ook kemiri noten verkopen.
  Kijk, hier vind je nog een paar extra adressen in en rond Groningen: toko adreslijst Nederland

 20. Heb een aantal specerijen gekregen als souvenir uit Bali. In het mandje zitten ook twee candlenuts of kemirie noten.
  Weet niet zo goed wat er mee te doen. Heb geprobeerd ze te raspen maar dat lukt niet want de noten zijn keihard. Enige suggesties?

 21. Ik denk eigenlijk dat het geen kemiries zijn, want kemiries zijn juist best zacht. Je zou ze zelfs kunnen pletten met een mes. Dus of het is wat anders of ze zijn te oud. Of misschien zit er nog een schil om? Net als bij nootmuskaat. Dat je ‘m moet kraken?

 22. Het zijn wel kemirie’s. Ze komen niet uit de winkel maar direct van een plantage in Bali. Denk dat de noten inderdaad nog gekraakt moeten worden.

 23. Spannend. Ik heb die nooit gezien. Heb je toevallig een foto?
  Mijn mail zit onder dat gele icoontje van een envelop, onderaan die kolom rechts, bij “Volg Robin ook op”

 24. ik heb aan mijn zoon gevraagd neem even kemirinoten mee uit Den haag.
  hier kan ik ze niet meer vinden.
  In die toko hadden geen kleine verpakkingen meer.
  komt ie met 1 kilo verpakking thuis vacuüm verpakt.
  zeker het beste poffen en in een gesloten pot bewaren.
  hier doe ik wel een poosje mee
  is dit zo mogelijk

 25. Haha, leuk. Maar ik zou ze niet poffen hoor. Gewoon luchtdicht bewaren en pas poffen als je ze nodig hebt.

 26. ik doe ze dan wel in een wekpot of zo en haal eruit wat ik nodig heb.
  moet lukken dan toch

 27. Absoluut. Zo doe ik het ook. Al heb ik geen kilo ervan, ik doe er evengoed soms wel een jaar mee en ik weet zeker dat langer ook kan. Gewoon even poffen voor gebruik en ze zijn weer helemaal okay.

 28. In vele Indische gerechten gebruik ik Kemirinoten, zoals in Rendang en Sambal Badjak. Ik wist al dat ze licht giftig waren indien niet eerst verwarmd. Daarover staan hierboven al een aantal opmerkingen. Nu las ik recent op Wikipedia dat er de stof Phorbol in zit. Dit is een stof die kankerverwekkend schijnt te zijn (met verwijzingen naar onderzoeken e.d.). wat moet ik daar nu weer mee? Ik vraag me dan een paar dingen af. Hoe zorgt verwarmen ervoor dat de noten niet langer giftig zijn en hoe veel zorgen moet ik mij maken over de eigenschappen van Phorbol? Moet ik dan maar geen Kemirinoten meer gebruiken? Succes met deze geweldige site. Ik kijk er regelmatig op voor informatie.

 29. Ik ben natuurlijk geen arts of scheikundige, ik kan je alleen zeggen wat ik persoonlijk met deze informatie doe. Mijn vader leerde mij vroeger dat eigenlijk al het eten gif is en je dus maar het beste zo gevarieerd mogelijk kunt eten, zodat je steeds maar beperkte hoeveelheden binnen krijgt. Daarom geloof ik ook niet in superfoods, waarbij mensen 1 soort eten opeens heel veel gaan eten. Ik vertrouw dat niet.

  Dat er een kankerverwekkende stof in een bepaald voedingsmiddel zit zegt mij niet zoveel, het gaat erom hoeveel en hoeveel je ervan moet eten voor het echt kankerverwekkend wordt. Kijk, alle dagen sla, andijvie of andere bladgroenten eten is ook kankerverwekkend, omdat je dan teveel nitriet binnen krijgt, maar als je een beetje gewoon doet is er niks aan de hand.

  Dus mijn advies: vooralsnog niks van aantrekken en lekker rendang en sambal blijve eten. :-)

 30. Kemiri van Wayang verpakt vacuüm gekocht.
  Moet je deze ook eerst roosteren of verwarmen? Wij dachten dat we ze zo konden eten.
  Of poffen.
  Graag advies.

 31. Het is niet de bedoeling dat je ze zo, rauw eet. Dus als je ze in een koud gerecht zou verwerken (ik kan alleen even geen voorbeeld bedenken) dan zou ik ze zeker eerst even poffen. Maar als je ze in een warm gerecht verwerkt, bijvoorbeeld in de rendang, dan hoeft dat niet. Al is het wel lekkerder hoor, eerst even poffen. ;-)

 32. vallen deze noten onder te declareren allergenen
  Volgens alba: Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)

 33. Heeft iemand enig idee waarmee ik de kemiri noten kan vervangen? Dit in verband met de notenallergie van mijn vriend.. Pinda inderdaad? Dat mag hij namelijk wel!

 34. Zoals eerder al gezegd, macademianoten lijken het meeste op kemiri, daarna zou je amandelen of cashews kunnen proberen. Of inderdaad pinda. Ik weet niet welk recept je wilt maken, maar soms kun je ook overwegen de kemiri gewoon weg te laten. Lastig hoor, zo’n notenallergie!

 35. Weet iemand ook of je kemiri pasta ook eerst moet roosteren? ik kan dit nergens vinden op internet, staat ook niet op het potje, ik gebruik het bij het maken van vegetarische hamburgers en falafel en zo, daarna wordt de burger wel gebakken maar binnenin wordt het dan niet helemaal door gebakken omdat de rest niet rauw is verwerkt.

 36. Nee, zeker niet. Aardnoten zijn pinda’s en die groeien onder de grond. Aardnoten zijn ook eigenlijk geen noten dus.

 37. Lees vaak, ook hier, dat pinda´s als noten worden beschouwd. Zijn het echter niet. Een pinda is een peulvrucht zoals erwten, bonen en linzen. Alleen ‘vetter’, omdat er ook olie in zit. Onverhitte pinda’s (vogelvoer) smaken melig en bevatten ook voor mensen ongezonde stofjes, net zoals bonen, die je ook niet onverhit eet. Door verhitting worden de schadelijke stofjes geneutraliseerd.

 38. Toko Melati in Groningen op het Zuiderdiep heeft geweldige kemerienoten. En al het andere dat nodig is voor de geweldige Indische keuken!

 39. Weet iemand of kemiri noten schadelijk zijn voor iemand met een noten en pinda allergie? Nootmuskaat bijv is geen probleem…

 40. Volgens mij is de kans redelijk groot (iets van 30%) dat iemand met een notenallergie ook allergisch is voor kemiries. Maar ja, ook kans van niet dus.

 41. Ik heb rendang gemaakt met brazil nut omdat ik in Frankrijk ben en hier geen kemiri noten kan vinden. Maar nee vind het echt niet zo lekker. Kemiri is gewoon uniek kan niet worden vervangen met andere noten.

 42. Jaren, echt jaren. Liefst wel in een glazen potje dan en niet in een open zakje. Maar echt, ze kunnen jaren meegaan.

 43. Hoe lang gaat kemiriepasta mee? Ik heb wat gebruikt en toen bewaard in de koelkast . Blijft het dan ook heel lang goed?

 44. Ik durf het niet te zeggen, Annette. Ik vermoed dat het nog wel een paar maanden meegaat, maar ik heb het zelf echt nooit gebruikt. Ik gebruik liever de noten. Zoveel werk is het niet om die even te roosteren en glad te vijzelen. Dan weet je zeker dat ze nog goed zijn.

 45. Ik heb vandaag in een aantal gerechten de kemirienoten gebruikt, eerst verhit,
  daarna gehakt en vervolgens aan de stoofschotel toegevoegd die 2 uurtjes heeft geprutteld, nu heb ik heel erge kramp, zou dat toch van de kimiri kunnen komen, wat denken jullie?

 46. Nee, dat lijkt me echt zeer onwaarschijnlijk. Ik zou de kemiries zo’n beetje als laatste verdenken.

 47. Ik ga vanavond Rendang maken, maar ik ben allergisch voor noten en pinda’s. Is er dan iets waarmee je kerimi kan vervangen? Een zaad of iets dergelijks? Ik zat zelf aan geroosterde pompoen of zonnebloem pitten te denken. Iemand hier ervaring mee?

 48. Sorry voor het late antwoord, maar ik denk dat je de kemiri beter gewoon weglaat, Nick.
  Macademia lijkt erop, maar ja, daar zal je dan zeker wel allergisch voor zijn?
  Misschien pijnboompitten? Dat zijn geen noten.

 49. Als ik boemboes op internet zoek van rendang waar Kemiri noten inzitten, dan wordt dit niet dik gedrukt als allergeen vermeldt. Weten jullie hoe dit kan? Is het geen echte noot dan? Ik heb namelijk een noten allergie en ben benieuwd of ik deze kan verdragen. Mensen met ervaring, zonder dat ik zelf half dood ga :D?

 50. Ik hoorde ooit dat als je een notenallergie hebt je 30% kans hebt dat je ook allergisch bent voor kemiri. En dus 70% kans van niet. Maar hoe je daarachter komt zonder half of heel dood te gaan weet ik niet en wil ik ook niet op mijn geweten hebben. Sorry! :-)

 51. Bedankt voor de tip. tien minuten op 160C is stuk makkelijker dan in een pan poffen. Verpak ze nu in alu-folie en dan in de airfyer, zo klaar!

 52. En jij bedankt voor de airfryertip. Ik heb hem erbij gezet. Heb zelf geen airfryer, maar de rest van Nederland wel, geloof ik.

 53. Dat zal vast kunnen, maar ik heb er nog nooit van gehoord.
  Ik zou het ook nooit doen. Maar ja, ik ben ook niet zo van de short cuts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *