Peteh boontjes (stinkbonen)

Peteh boontjesHoe heet het?
Peteh, peteh bonen, pete, stinkboon, petai, yongchaak, sataw, sator, petai, bitter bean, twisted cluster bean, yongchaa, yongchaak, zawngtah, stink bean.

Wat is het?
Petehbonen zijn de platte bonen uit de lange, gedraaide peulen van de tropische, aziatische boom Parkia speciosa. Die peulen (zie foto hieronder) doen denken aan vacuum getrokken tuinbonen, waar het ook familie van is. De bonen zelf zijn frisgroen en een beetje rimpelig, als een groengespoten amandel. Ze hebben een nogal sterke geur, vandaar de bijnaam “stinkboon”.

Hoe te gebruiken?
Meestal gebruik je maar een paar peteh bonen in een gerecht, eventueel in reepjes gesneden. Als smaakmaker dus, bijvoorbeeld in een wokgerecht of heel typisch: in de sajoer loddeh. Maar soms zie je gerechtjes met juist een heleboel peteh bonen, lekker als je ervan houdt. Peteh boontjes zijn goed te bewaren in de koelkast, maar ook in de diepvries.

Peteh bonen in de peul

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!

merk: Sunlee
land van herkomst: Thailand
etiket: Frozen peteh bonen. Haba Peteh Congelada
ingrediënten: peteh bonen
prijsindicatie: € 1,20 (100g)

Reacties

Peteh boontjes (stinkbonen) — 45 reacties

 1. Ik ben dol op peteh bonen, die rare, licht bittere smaak! Overigens, niet alleen de bonen zelf stinken… ook je eigen urine nadat je ze gegeten hebt, de eerste keer dat het je overkomt denk je dat je een vreselijke ziekte onder de leden hebt!

 2. Ik geloof dat ik al op jonge leeftijd was voorgelicht, hihi, dus nooit gedacht dat ik ziek was. Maar raar blijft het, net als met asperges en emping, daar blijf je ook nog zo lang van “genieten”. ;)

 3. peteh heeft dezelfde klank als pêter (scheetjes laten in het frans), en je zegt dat die een sterke geur hebben ! en het is gekend dat boontjes allerhande wel de eigenschap hebben sch… te laten doen!

 4. Bij veel van de sambals, sambalans die ik maak gebruik ik de peteboon, heb ze bijna altijd in huis. Ik kan me geen sambal boontjes voorstellen zonder pete bonen.

 5. Ik hou zo van petehbonen, volgens mij zit er iets verslavends in :)
  Volgens oude verhalen zijn deze bonen goed voor de nieren, dus kijk niet raar op als je na het nuttigen ervan een x extra moet plassen.
  En … ze stinken niet, ze geuren <3

 6. Ik ook hoor. Het woord “stinken” is voor mij niet altijd negatief. Maar ik wil daar liever niet al te diep op ingaan. ;-)

 7. iEDEREEN, BEHALVE IKZELF, SCHIJNT TE WETEN WAAR PETEH BONEN, SALAM BLADEREN EN KAFFIR LIME LEAVES TE KRIJGEN ZIJN. WAAR DAN IN HEMELSNAAM. IK WOON IN BURLINGTON MASS. EN DE WINKEL WAAR DERGELIJKE PRODUKTEN VERKOCHT WERDEN, SCHIJNT EEUWIG EN ALTIJD “UITVERKOCHT TE ZIJN”
  GRAAG INFORMATIES, ZELFS INTERNET ADRESSEN INDIEN MOGELIJK. ALVAST BEDANKT.
  LORETTE

 8. In Nederland komen wonen. Al moet het vast wel te doen zijn, ik heb werkelijk geen idee waar je die spullen in Canada moet scoren. Sorry.

 9. Oh, wat suf van me, inderdaad, vlak boven Boston, dus USA, niet Canada. :-)
  Hoe dan ook, heb ik echt geen idee waar je daar ’t beste je Indonesische ingrediënten kunt scoren. Beter te zoeken op Amerikaanse sites.

 10. Hallo Lorette en andere geinterresseerden,

  Ik kan je alles leveren wat je maar wilt op dit gebied. Peteh bonen, salam bladeren, djeruk perut etc. etc. Even een mailtje aan info@dekruidenspecialist.nl en we komen er wel uit. Ik heb de peteh bonen in blik sowieso altijd op voorraad. Ook alle kruidenmixen die je maar wilt maken we met alle plezier voor je. Alles zout-, suiker- en koolhydraatvrij. Geen e-nummers of wat dan ook voor additiven. 100% kruiden en specerijen, eigen mengsels. eigen recept en eigen malerij. Groetjes!

 11. Petêhbonen kun je bij iedere chinese toko halen, zeker in de VS en anders op internet.

 12. ik ga zo lekker sambal goring boontjes maken,en daar gooi ik lekker
  een handje vol peteh bonen in geweldig !!

 13. Petehbonen enak sakali!! Ik maak altijd sambal goreng tempe met petehbonen. Mmmm

 14. Ik denk dat die uit diepvries of blik al geblancheerd zijn.
  Verse heb ik eigenlijk nog nooit gebruikt. Ik vermoed dat je die ook rauw kunt eten, maar ik ken eigenlijk geen koude gerechten waarin ze gaan. Ik moet het eens nakijken hoe het precies zit. Ben nu ook wel benieuwd…

 15. Ja hoor je kunt ze ook rauw eten maar in een gerecht is het denk ik toch wat lekkerder.

 16. jullie hebben me goed geholpen. `Ik had ze nog nooit gekocht en nu vandaag eens meegenomen . Maar hoe ze smaken of hoe je ze moest gebruiken , dat wist ik niet .Ik ben benieuwd. Ik begin met ze bij de boontjes mee te maken en de rest zal ik dan maar in vriezen.!

 17. ik heb een boom met peteh bonen ….. zou bijna gaan lachen ;-) kokos palmen, en koffie struiken…. maar ik mis weer haring,drop,mosterd, en div kruiden :-(
  zo blijf je in ieder geval altijd ergens naar verlangen, toch??
  heb net peteh bonen gegeten, met champignons,tomaat,ui,knoflook, baby inktvis, en schelpen vlees………… en natuurlijk flink wat pepers erdoorheen…
  ik kook de bonen eigenlijk nooit, gewoon rauw mee bakken,stoven, braden of wat dan ook..

 18. Ik kom uit Indonesie en daar waren deze bonen gewoon standaard ingredient voor vele gerechten. Ik heb ze rauw gegeten al doe je dat niet snel, hooguit een of twee. Er is een kleinere variant van deze boon. De boon zelf komt van een accacia achtige boom, de bonen hebben het formaat van een flinke sperzieboon., ze zijn net ovale doperwten. Ze smaken hetzelfde maar worden niet, tot weinig gebruikt in de gerechten, jawel je vindt ze ook in de daar bereide sambals. Het urineren en de stank valt reuze mee, ik vind een plas na een vismaaltijd altijd wat erger stinken.

 19. Een kennis van mij vertelde mij dat hij in Mexico veel pete bomen heeft gezien maar dat de Mexicanen dit niet eten. Weet iemand dit te bevestigen? Als jouw urine stinkt na het eten van pete dan is dat een teken dat jouw nieren goed werken, zo zegt men dat in Indonesie.
  En als het niet stinkt dan heb je pech gehad. Geen pete eten als je daarna gaat dansen.
  Paus

 20. Hallo
  Ik moet drie keer per week DIALYSEREN voor mijn nieren
  Kan ik PETEH bonnen ook gebruiken voor mijn nieren
  Volgens zeggen ik het slecht als je problemen hebt met je nieren
  Ik heb het aan mijn NEFROLOOG ( Internist) gevraagd
  hij wist geen goed antwoord op te vinden maar die weet ook niet of
  peteh bonen goed zijn voor de nieren. Kunt u mij daar
  meer over mailen AUB
  Hopend op een goed resultaat verblijf ik met de meeste
  hoogachting.
  D.Cortenbach

 21. Elders op internet lees ik “if ingested too much, petai can harm the kidneys and also the substance will harm the kidney filter. This is due to the high content of amino acids within Petai. “.

  Dus als je een nierprobleem hebt, dan zou ik zeker geen peteh bonen gebruiken “voor je nieren”. Als er een paar in je eten zitten zou ik ze ook niet 100% vermijden. Gewoon normaal doen. Maar ja, ik ben geen arts!

 22. Waar kan ik verse petehbonen in strengen kopen dus niet in dieovries of blikjes?

 23. Een andere variant Petai Cina of Lamtoro, zijn hele kleine petai boontjes die ik hier in NL nog nooit heb gezien. Ik kom er net achter dat het ook in Midden-Amerika wordt gegeten onder de naam Guaje of Huaje. Deze lamtoro wordt in Indonesie in de bebotok gedaan.

  Heel af en toe verkoopt toko Makassar in Amsterdam de petai bonen vers in strengen.

 24. Ik zie de vers peteh boontjes toch ook best regelmatig te koop ja. Uiteraard altijd bij de meer Indisch georiënteerde toko’s.

  Die kleintjes waar je over schrijft, die ken ik niet.

 25. Is er een goede vervanger voor de petéh boon?
  bij voorbaat dank.

 26. Dubbelgedopte tuinbonen of groene sojaboontes? Maar dan als de peteh als groenten wordt gebruikt. Als het er maar een paar zijn, in de sajoer loddeh of zo, dan zou ik ze eerder gewoon weglaten. Wel zonde, want lekker! Ik heb altijd een paar petehboontjes in de diepvries. Lekker makkelijk.

 27. Wil graag Peteh met schild, maar waar kan je ze halen of krijgen

 28. Oh ja, tuurlijk! Er liggen meestal wel van die schaaltjes met verse peteh boontjes in de koeling. Ik zat met die verse peulen in mijn hoofd. Die zie je niet zo vaak. :-)

 29. Robin,
  Het mooie van je post op FB door mijn vrouw is opgepakt en dat ik binnenkort sambal boontjes “moet” maken met petehbonen.
  En mijn vrouw is een echte “kaaskop” een echte Hollandse.

  Het mooie van een van een lang huwelijk is dat ze tegenwoordig bijna alles durft te proefen, te proberen.
  Natuurlijk (nog) geen 1000 jarig ei of gefermenteerde tahoe, natto of Surstrumming.

 30. Ah, dat is leuk te horen. Bedankt. :-)
  Ik ben stiekem ook een echte kaaskop. En ik lustte vroeger ook “niks”. Tegenwoordig alles, behalve waarschijnlijk die surstrumming.

 31. In ons huis wordt geen babi ketjap gemaakt zonder peteh bonen.
  De knoflook slaan we dan wel over als nietpassend.

 32. Oh, wat leuk, dat ga ik ook eens proberen. Ik ben dol op peteh, maar eet het helemaal niet zo vaak.

 33. Net een blikje Peteh bonen in mijn kokoscurry gekieperd … had er eentje zo geproefd en het leek me best lekker. Lees ik nu pas dat het stinkbonen zijn …. ik moet morgen op doktersonderzoek , die gaat genieten van m’n adem en plaspotje :-D Maar het heeft toch goed gesmaakt.

 34. Die pateh bonen maken een goede copmbinatie met aardappelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *