Petis Udang (garnalenpasta)

Indonesische garnalenpasta petis udangHoe heet het?
Petis udang of kortweg petis, Indonesische garnalenpasta, shrimp paste, hae ko / har koh / hai ko / heh kou (Indonesië)

Wat is het?
Petis udang is een soort marmite, maar dan van garnaal en niet bremzout maar zoetig. De koppen van grote garnalen worden langdurig gekookt en daarna gezeefd. Deze “bisque” wordt samen met wat suiker, een snufje zout en eventueel wat chili en knoflook ingekookt tot een zeer dikke, kleverige, bijna zwarte pasta. Soms wordt ook wat meel toegevoegd als verdikkingsmiddel. De smaak is van geconcentreerde garnaal en suiker. Het stinkt wel een beetje, maar is niet “verrot/gefermenteerd” zoals trassi.

Hoe te gebruiken?
Petis udang wordt vaak rauw/onverhit verwerkt. Bijvoorbeeld in een dressing voor roedjak petis (Indonesische fruitsalade) of in de saus voor saté kambing. Ook lekker om (vis)soepen zoals bepaalde soorten laksa mee op smaak te brengen. Meestal is een theelepeltje al genoeg. Buiten de koelkast nog jaren houdbaar.

Tips, weetjes & recepten

  • Niet verwarren met: trassi. Ik zou petis udang ook niet vervangen door trassi of andere soorten garnalenpasta, eerder door wat palmsuiker en een snufje van een visbouillonblokje of zo.
  • Recept: Petis Udang Telor (eieren in pittige kokossaus)
  • Recept: Saté kambing (saté van geit met ketjapsaus)

Wat is er zoal te koop?


Potje Petis Udang


merk: Shrimp & Boy Brand
land van herkomst: Maleisië
etiket: shrimp paste, petis udang, lambang udang & kanak
ingrediënten: garnalenextract, tarwemeel, suiker, zout, benzoezuur E210
prijsindicatie: € 1,95 (200g)


Potje Petis Udang

merk: Flower Brand
land van herkomst: Maleisië
etiket: Indonesian Cooking Sauce (Petis Udan)
ingrediënten: water (40%), tarwemeel (36%), suiker (10%), garnalen (9%), zout (5%).
prijsindicatie: € 2,45 (250g)


Reacties

Petis Udang (garnalenpasta) — 9 reacties

  1. Hi Robin,
    I just bought a small bottle of shrimp paste (imported from Thailand). It is very liquid and looks pinkish-grey, very different from the malaysian /indonesian type of shrimp paste which is brown and hard. I wonder do I have to fry it before using it to make rojak? I searched on the internet and some people say that it cannot be eaten raw? What is your advice on this?

  2. This one?

    Thai shrimp paste: kapi

    I would never use that in a rojak sauce! It tastes horrible even worse than trassi/belachan, while petis udang doesn’t. I honestly think it will ruin your rojak. But if you insist, I wouldn’t eat it raw.

  3. It is not this brand, but something similar. Oh no, what should i do with this thai shrimp paste? Does it really taste that horrible, can i use it for cooked dishes other than rojak, such as thai shrimp paste fried rice?

  4. You can use it in whatever Thai recipe that calls for shrimppaste/garnalenpasta, like in almost all the Thai currypastes. And sure, fried rice too.

    And besides that I think it should be possible to use it in all Indonesian/Malaysian recipes that call for shrimppaste/trassi/belachan.
    (I normally do it the other way around, but that’s just because I’m dutch and so used to trassi that I prefer it somehow over this Thai shrimppaste)

  5. Hm, Bee, today I saw a recipe that asks for trassi in roedjak manis. So I checked my Indonesian recipe books and there are a few recipes out there that use trassi, not petis. Thought I should let you know.

    But I still wouldn’t use it! ;-)

  6. Thanks for the update. :)
    I am gonna try using the shrimp paste sooner or later, but I will make sure I cook it first, and I am the only guinea pig eating it. If I don’t get diarrhoea and the taste is good, then I will let the rest of my family try it. :)

  7. In those recipes it’s used raw. Although you should always roast trassi in a gas flame before using, so maybe roast it a little longer this time?

  8. Er zijn meerdere variaties op de petis. Een er van is de petis Madura gemaakt van Lorjuk’. Lorjuk zijn schelpen die wij ook wel ‘scheermesjes’ noemen en op wikipedia ‘Ensis’ heet. Deze petis madura is meer bruin en heb ik hier nog nooit gezien in NL. Het lijkt me heel bijzonder om die eens te mogen proeven. Hier is een filmje over hoe het wordt gemaakt https://www.youtube.com/watch?v=7rQec23SqRg

  9. Cool! Zo te zien zijn die scheermessen een stuk kleiner dan die we hier wel kennen. Leuk filmpje, ik kende het niet, petis madura. Thanks voor de aanvulling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *