Trassi (gefermenteerde garnalenpasta)

TrassiHoe heet het?
Trassi / trassie / garnalenpasta (Nederland), terasi / terasie (Indonesië), belacan / belachan / blachang (Maleisië), ngapi (Birma), kapi / กะปิ (Thailand), mắm ruốc, mắm tép, mắm tôm (Vietnam)

Wat is het?
Trassi is een in de zon gefermenteerd mengsel van gemalen, kleine, rauwe garnaaltjes en zout dat daarna in handzame blokken wordt geperst. Het stinkt enorm, maar is onmisbaar in veel Indonesische gerechten. Gewoon even doorzetten want na bereiding merk je niks meer van die sterke vissmaak of geur en heeft je gerecht een heerlijke, authentiek Indonesische smaak.

Hoe te gebruiken?
De meeste trassi die in Nederland verkocht wordt is al geroosterd (dan staat er “bakar” op het etiket), maar als dat nog niet gebeurd is moet je dat zelf nog even doen. Prik een stukje op een vork en houdt het boven een gasvlam. Wel eerst de omgeving waarschuwen, want de lucht zal niet te harden zijn. Trassi gaat in kleine hoeveelheden door gerechten, vaak niet meer dan een half theelepeltje en eerder aan het begin van de bereiding (bijvoorbeeld bij het bakken van de ui), dan op het eind. Luchtdicht nog lang te bewaren, ook buiten de koelkast.

Tips, weetjes & recepten

 • Recept: Opor ajam (kip in kokosmelk met pakchoi)
 • Ook al staan de namen van de Thaise, Vietnamese en Birmese garnalenpasta hierboven vermeld, toch zijn die niet helemaal vergelijkbaar met de trassi zoals wij die kennen. Vaak smeerbaarder en lichter van kleur, zou ik ze niet gauw onderling verwisselen. Gebruik voor Indische gerechten de Indische trassi, voor Thaise de kapi, etc etc.
 • Als vegetarische of veganistische alternatieven voor trassi wordt wel genoemd: umepasta, taotjo of miso
 • Zie ook de post over die andere Indonesische garnalenpasta: petis udang
 • Trassi met glas erin?Let op, niet schrikken als je glas in je trassi meent te vinden. De kans is groter dat het gewoon zoutkristallen zijn. Wil je het zeker weten, doe zo’n kristal in een glaasje warm water. Als het echt glas is zal het niet oplossen. Als het zout is, dan wel.

Wat is er zoal te koop?


Belacan (verse Trassi, die moet je dus nog in een vlam houden!)

merk: Boy Brand
land van herkomst: Maleisië
etiket: Shrimp & Boy Brand Belacan
ingrediënten: garnalen, plantaardige olie (palmolie), zout, water.
prijsindicatie: € … (500g) (dat is veel. Prijs vergeten, gekocht bij Wah Nam Hong)

pakje trassie

merk: Malafish
land van herkomst: Maleisië
etiket: Indonesian cooking paste (in block). Trassie/belachan bakar
ingrediënten: maïsmail, zout, garnalen (9,5%)
prijsindicatie: € … (25g)

 trassi verpakking

merk: Flower Brand
land van herkomst: Maleisië
etiket: Trassie bakar, baked shrimp cak, geroosterde garnalen pasta
ingrediënten: garnalen (80%), zout (20%)
prijsindicatie: € … (25g)

 trassi poeder

merk: Flower Brand (trassipoeder)
land van herkomst: Maleisië
etiket: Indonesian Cooking Powder (trassie bakar powder) serbuk belachan bakar
ingrediënten: maïsmeel (60%), zout (30,5%), garnalen (9,5%)
prijsindicatie: € … (25g)

 Trassie/Belachan

importeur: Nivo Im- & Export, Beverwijk.
land van herkomst: Maleisië
etiket: Indonesian Cooking Paste (trassie/belachan)
ingrediënten: maïsmeel, zout, garnalen (9,5%)
prijsindicatie: € … (500g)
NB: deze moet je zelf nog roosteren voor gebruik!

 Thaise garnalen pasta

merk: Trachang Brand
land van herkomst: Thailand
etiket: Shrimp paste
ingrediënten: shrimp (80%), zout (20%)
prijsindicatie: € ? (90g)

Trassie Trafasie van Faja Lobi

merk: Faja Lobi
land van herkomst: Nederland (?)
etiket: Surinaamse Trassie Trafasie
ingrediënten: garnalen, zout, kruiden en specerijen, conserveermiddel E211
prijsindicatie: € 2,- (50g)
LET OP: Het lijkt erop dat de potjes Trassie Trafasie tegenwoordig geen garnaal meer bevatten. Dus lees het etiket voor je het koopt.

Reacties

Trassi (gefermenteerde garnalenpasta) — 58 reacties

 1. Nou, dan zijn er toch echt wat draadjes in je hoofd verkeerd aangesloten hoor! Haha, nee, echt niet dat een mens dit lekker kan vinden ruiken! ;-)

 2. Je hebt gelijk Robin, het ruikt naar vuilnisbak, maar het hoort wel in een heleboel gerechten en dan gebeurt er een hele metamorfose. je proeft het gelijk of het er wel of niet in zit. Heerlijk, maar het is op en nu moet ik waarschijnlijk naar de grote stad.

 3. Daar ben ik het absoluut mee eens. Enneuh, ik dacht dat de meeste supermarkten tegenwoordig wel trassi verkopen. Niet?

 4. gistermiddag nog n gerecht mee bereidt. wat n lucht zeg… alsof er n dooie rat ligt te verteren! maar inderdaad super geweldig gegeten! gewoon in de supermarkt gehaaldt.

 5. I’ve been searching high and low for this. Can i know where i can get it in Rotterdam?
  Thanks!

 6. Really?! You can buy trassi at almost any regular supermarket nowadays. :-)
  But for sure you can find it at one of these toko’s in Rotterdam:
  Amazing Oriental (de boot)
  Cheung Kong
  Wah Nam Hong
  Amazing Oriental (Katendrecht)
  Or the Indonesian specialty stores:
  Toko Heezen (Indonesisch)
  Toko Soerabaja (Indonesisch)

  (when you click on toko, you can find the address and when you click on the address it shows you the address in google maps)

 7. Oh really?! I couldn’t find it today. But I will try to look for it again tomorrow.
  Thanks so much for your reply! :))

 8. You’re very welcome. Hope you’ll find it tomorrow. Although I’m sure you will. Ask for trassi. Or show them this website on your smartphone. ;-)

 9. Trouwens, welke manier van bereiden is de beste eigenlijk? doorgaans braad ik de trassi gewoon mee met de knoflook en uien enz. mocht men het op n betere manier doen, verneem ik deze graag. groetjes en bijvoorbaat … mijn dank.

 10. Lijkt me helemaal prima! Ik heb een regel toegevoegd nu aan de tekst, dat je het aan het begin van de bereiding toevoegt. Inderdaad gelijk met het bakken van de uitjes of zo.

 11. Net voor het eerst pure trassi geprobeerd ipv poeder van de supermarkt.
  Heerlijk :D (ruikt zelfs lekker tijdens het bereiden)

 12. Ik heb foto’s van een potje Trassie Trafasie Van Faja Lobi. Ben je daarin geïnteresseerd?

 13. Ja, altijd. Alleen, ik ken het niet. Te zien aan het uiterlijk en de omschrijving elders zou ik eigenlijk denken dat het meer een variant is van petis? Dit spul:

  Petis Udang

  Of toch niet?

  (mijn emailadres vind je in de kolom hier rechts en dan helemaal rechtsonderin, als je klikt op het envelopje)

 14. Dankjewel voor de foto, Antoinet. Ik heb ‘m erbij gezet.
  Stiekem denk ik dus dat het Surinaamse trassie meer op petis lijkt dan op trassie zoals wij die kennen. Ik zou het eens zelf moeten kopen om te proeven.

 15. Ik vind de stank van trassi ook nogal meevallen. Veel Franse kazen stinken erger dan trassi

 16. Zeer handige site dit Robin,
  al meerdere keren mijn redding geweest. :-)

  De volgende keer dat ik een film kijk en er komt een lijk in voor, dan zet ik stiekem een potje shrimp paste open voor maximum realisme. ^.^

  Ik heb een potje X.O Shrimp Paste, en deze lijkt het reuze mee te vallen met de hoeveelheid zout (relatief gezien).

  merk: X.O
  land van herkomst: Thailand
  etiket: Shrimp Paste
  ingrediënten: garnalen (88%), zout (12%)
  prijsindicatie: € 2.45 (227g)

  Alleen staat er in de voedingswaarde tabel voor 100g dan weer Sodium: 9.93g, dat is toch gewoon zout ? Minder dan 12% dus.

 17. Nou ja, ik ben geen scheikundige, maar ik weet dat wat de engelsen sodium noemen, dat noemen wij natrium. En zout/keukenzout is natrium-chloride, dus de 2.07g die je mist zal de chloride zijn. :-)

  Kijk, op gezondheidsnet.nl leggen ze het zo uit:
  “Het is een beetje verwarrend, maar natrium en zout is niet hetzelfde. Natrium is de stof die uiteindelijk zorgt voor de hoge bloeddruk. En dat natrium zit in zout.

  Op het voedingsetiket staat de hoeveelheid natrium vermeld. Als je die vermenigvuldigt met 2,5, dan weet je precies hoeveel zout er in je product zit.

  Als er in 100 gram van een kant-en-klaarmaaltijd 1 gram natrium zit, dan zit er dus 2,5 gram zout in. Eet je vervolgens 300 gram van die maaltijd, dan krijg je 7,5 gram zout binnen.”

 18. Ah kijk, dat is goede info. Eigenlijk zit er dus waarschijnlijk toch nog (iets minder dan) 25% zout in dan. Misschien deels wat in de garnalen zelf al zat, en de rest (12%) is wat ze zelf nog hebben toegevoegd. Oftewel vrijwel precies verdubbeld .. jammer, en zo overbodig.

  Gebruik dan ook maar heel weinig, een halve theelepel oid p.p. Ik weet nog niet wat ik er van moet vinden. Waarin- en of het lekker is (met die geur ook enzo), maar ik geef niet zomaar op. ;-)

 19. Nou, ik vind dat helemaal niet overbodig. Zout is zo’n beetje het oudste en meest natuurlijke conserveringsmiddel dat er is. Zonder zout zou er geen trassi bestaan.

 20. Wat ik zo gek vind is, dat de trasi – als ie nog niet dibakkar is – nog even ge-bakkart moet worden. Terwijl de Thaise kapi, die veel zachter is ( en volgens mij veel rauwer) gewoon mee verwerkt kan worden tijdens het koken.

 21. Hoe zit het met trassi verhoudingen? Je hebt poeder (zag ik in een youtube filmpje) , maar ik heb een potje met een soort pasta. Het filmpje spreekt over een tl poeder. Kan ik hiervoor een tl pasta gebruiken?

 22. En het is wel echt trassi? Ik zou eerlijk gezegd eerst proberen wat minder te gebruiken. Voor je het weet is je gerecht verpest.

 23. Ik heb eerlijk gezegd niet echt een voorkeur. Ik probeer die te nemen met het hoogste percentage garnaal.

 24. Ooit kreeg ik op mijn verjaardag, 26 September 2014, van Vrienden uit Den Haag (Ik woon in Gorredijk, Friesland) 2 Pakjes Trassi, in de Ene zat Verse Trassi, van het Merk FINA of FINNA, in de Andere, ook van FINA of FINNA, reeds ‘Gebrande’ Trassi. De Verse komt helemaal uit Indonesia, SIDOARJO en is (HELAAS!!!) Niet te koop in Holland, echt Nergens. De Gebrande Schijnt nog wel te Verkrijgen, soms bij Amazing Oriëntal Winkels, die over heel Nederland zitten, maar meestal, dan moet je Echt Geluk hebben, vind je een ‘Verdwaalde’ Zending in Toko’s…!!!

 25. In een recept voor kimchi wordt gesproken over gezouten Koreaanse garnalenpasta uit de diepvries. Ik denk niet dat dat hetzelfde is als trassi (als je het niet kunt krijgen wordt geadviseerd het weg te laten, er staat geen vervanger bij). Iemand enig idee?

 26. Ik gebruik al jaren naar tevredenheid de trassi van Flower Brand, gewoon ordinair in de supermsrkt te koop voor 59 cent. Lang houdbaar buiten de koelkast, ik doe er bijna een jaar mee. Ik gebruik het in de basiskruidenmix van sommige surinaamse en indonesische gerechten.
  Mijn staafmixer heeft zo’n handig bakje wat je eronder kan klikken en dingen kan verpulveren en daarin gaat: een ordinaire ui, 3 grote tenen knoflook, zelfgemaakte sambal (dat dan weer wel.. trouwens ook in de staafmixer gemaakt ..) en een stukje trassi. De rest van de ingredienten afhankelijk van het te maken gerecht. Gember, piment, nog meer sambal, verse pepers, sereh, kurkuma, laos. Wat het recept maar vraagt of naar eigen inzicht nodig is, wel alles liever vers. Mixen tot pasta en aanbraden in olie. De overige ingredienten erbij.
  Trassie geeft het vaak net die extra smaak. (natuurlijk niet bij alle gerechten nodig)
  Vroeger gebruikte ik vaak van die vochtige kruidenmixen uit allerlei zakjes/potjes, maar met de staafmixer-met-mixerbeker-methode overbodig, goedkoop en snel klaar. Bevat veel minder zout ook.

 27. Naar aanleiding van mijn reactie mbt. mijn eigen gebruik van een simpel en goedkoop trassiblok toch eens verder gaan Googlen op wat-is-trassi-nou-eigenlijk-en-wat-zit-erin. (BTW ik vind het, net als eerdere schrijvers, ook lekker ruiken als het verwerkt wordt en het ruikt sowieso niet naar dode rat)
  Ik eindigde bij een “Trassi-war” op Wikipedia:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg%3ATrassi

 28. Haha, grappig die discussie op wiki! Dank voor de link.
  Goed dat je je eigen boemboes maakt. Zoveel werk is het niet en het is altijd lekkerder dan uit een pakje.

 29. Ik vroeg me af of er een goede vervanging is voor trassi als je allergisch bent voor schaal- en schelpdieren…XD In de Thaise groene curry pasta gebruik je ansjovis, kan ik dat ook gebruiken in andere gerechten?

 30. Ondanks de plaatjes oesters, garnalen en kreeften op flessen vissaus is vissaus meestal ook alleen maar van ansjovis gemaakt.

  Klik hier voor meer info : vissaus. (van ieder merk staan de ingrediënten erbij)

  Met vissaus heb je toch een beetje de gefermenteerde smaak zoals in trassi. Maar een ansjovisje kan natuurlijk ook. Al is dat weer lastiger in gebruik, steeds maar eentje..

  Misschien is dit ook nog een idee: ikan teri (gedroogde ansjovisjes)

 31. Kent iemand deze trassi! Heeft mijn dochter meegenomen uit Suriname van de Chinese markt. Moet ik die ook eerst in het vuur houden voor gebruik?

 32. Ik heb vandaag een trassi blokje gekocht, het bleek echter dat ik trassipasta nodig had, op het gerecht staat 1 theelepel, hoeveel van het blokje zou u dan aanraden? ik heb namelijk geen idee, wordt de eerste x dat ik met trassi kook.

 33. Gewoon met weinig beginnen. In plaats van een theelepel trassipasta zou ik een stukje van 6x6x6mm gebruiken. Liever iets te weinig trassi in je gerecht dan iets teveel.

 34. Ik woon in São Paulo Brazilië en het dichts bijzijnde trassi zou in Suriname zijn maar dat is afstand Amsterdam Madrid. Is er enige mogelijkheid het zelf te maken ik heb een kilometer lange groente, fruit, vis markt voor de deur, dus ingrediënten geen probleem, maar de vraag is hoe te maken, in welke verhouding naar hoeveelheden? Of is er een vervanger dat er op lijkt ik wil namelijk zelf Sambal en Sambal boontjes maken en daar is trassi in nodig.

 35. Volgens mij is dat niet te doen. De buren zullen je lynchen. :-)
  Ik vond wel dit filmpje over huisgemaakte trassi:
  https://www.youtube.com/watch?v=WB81LJYLEuI

  Maar dat is toch niet de real thing. Dan zou ik liever gewoon iets anders gebruiken. Bijvoorbeeld: gedroogde garnaaltjes. Die zijn er over de hele wereld wel, denk ik.

  Of van die gedroogde kleine, visjes: ika teri.

  Of toch eens vragen of iemand het op wil sturen of mee wil nemen. Het weegt namelijk heel weinig, zo’n blokje trassi.

 36. Inmiddels zitten we in 2020. Ik zoek naar een plantaardige vervanger voor trassi. Zou een theelepeltje door je Indo bumbu een aardig alternatief zijn?
  Iemand anders tipte me om een lepeltje miso te gebruiken, en ergens anders las ik weer een schepje taotjo. Ik hoop dat je me kan adviseren Robin! Alvast thanks

 37. Hi Josephine, ik heb je comment even naar hier verplaatst, daar lijkt die me beter op zijn plaats dan onder de post van aonori.

  Ik ben zelf niet vegetarisch, maar inderdaad, taotjo of miso worden vaak genoemd als vegan alternatief voor trassi.

  Maar sinds kort lees ik ook vaak dat mensen daar umepasta voor gebruiken! Dat koop je bij een eco-winkel, bijvoorbeeld dit potje:

  Trassie for vegans<

 38. Hallo. Ik heb vandaag trassi gekocht bij de toko, ik kreeg poeder mee. Nu zie ik bij de meeste recepten staan een stukje trassi (theelepel) Staat de poeder in dezelfde verhouding als een stukje pasta?

 39. Ja, is wel ongeveer hetzelfde ja. Misschien dat die blokjes iets compacter zijn. Maar ik zou evengoed oppassen. Als je niet gewend bent trassi te gebruiken zou ik altijd met de helft beginnen van wat in het recept staat. ;-)

 40. Maak wat extra zonder trassi,later wat doseren door wat extra er bij te doen, tenzij extra geknoei niet echt uitkomt omdat je midden in oorlogtijd zit ofzo. Dus niet alles blind opvolgen wat wordt geschreven, wilde ik maar zeggen, heb ik het straks gedaan, door niet wakkere maarschalk die dit zit te lezen of zo iets…… Jaaaaah je weet het niet !!

  PS Dat geval kant en klare hutspot eerder waarschijnlijk, maar toch.

 41. De trassi bij Jumbo en AH (Trassie Trafasie) bevat, volgens de ingrediëntenlijst water, suiker, zout, kruiden en specerijen, conserveermiddel E211, dus geen garnalen. Misschien geschikt als alternatief voor veganisten, maar dat is toch geen echte trassi dan.

 42. Misschien iemand al opgemerkt, maar flowerbrand trassi stond op mijn pakje dat 9 komma nog wat procent was. Vind hem zelf prima, daar niet van.

 43. Wel gek he, dat het zo kan variëren. Jouw flowerbrand zal de poeder versie zijn geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *