Kaki (of sharon fruit)

Kaki vrucht / Sharon fruit
Hoe heet het?
Kaki, persimmon, Japanese Persimmon, Diospyros kaki (L), shizi / 柿子 (China), kaki / 柿 (Japan), gam / 감 (Korea).
Speciale variëteit hierin: sharon fruit / Triumph / Persimon Bouquet (foto hierboven)

Wat is het?
De kaki vrucht komt oorspronkelijk uit China, heeft een dunne, gladde, fel oranje schil, oranje vruchtvlees, een uitgedroogd, groen kroontje en soms ook 2-8 oneetbare pitten. Kaki´s zijn in te delen in twee soorten:
* hachiya kaki, “hoger dan een tomaat”, alleen overrijp lekker.
* fuyu kaki, “vroeger altijd iets platter dan een tomaat maar tegenwoordig ook steeds groter en hoger”. Is ook lekker als nog niet helemaal rijp.
Een goed rijpe kaki (fuyu of hachiya) smaakt zoet & kruidig als pruim & dadel. Een bijna rijpe fuyu ook nog fris als een appel, maar een onrijpe hachiya is oneetbaar zuur & wrang door de vele taninnes. In de Nederlandse winkels liggen eigenlijk alleen fuyu kaki’s en dan een variëteit die werd ontwikkeld en geteeld in Israël: sharonfruit.

Hoe te gebruiken?
Rijpe sharon fruitEen fuyu kaki of sharonfruit kun je dus ook eten als die nog niet helemaal rijp is, het vruchtvlees is dan fris, zoet, crunchy, een beetje als appel, maar fijner en zachter van structuur. Te eten in partjes zoals appel, in fruitsalade of chutney. Schillen is niet nodig. Een hachiya kaki móét echt overrijp zijn voor je hem kunt eten, maar een fuyu kaki is overrijp ook op zijn lekkerst. Rijpen gaat heel goed thuis, in een winterzonnetje in de vensterbank. Als je de schil indrukt moet die meegeven als een overrijpe, rimpelige tomaat (foto). Als je ‘m doorsnijdt moet het vruchtvlees glazig zijn, als van een druif, maar zacht als pudding (zie foto hiernaast). In dat stadium lijkt uitlepelen de meest logische manier van eten. Verwerken in jam of compote kan natuurlijk ook. Alle soorten zijn nog een behoorlijke tijd te bewaren. Rijpend in het zonnetje of niet rijpend in de koelkast.

Tips, weetjes & recepten

 • Lekker in chutney, samen met lam, varken of kip in een Oosterse wrap
  (recept voor de kaki chutney na de klik)
 • In Japan en Korea worden kaki vruchten ook gedroogd: hoshigaki, een ware delicatesse maar moeilijk (niet?) verkrijgbaar in Nederland. Niet vergelijkbaar met de gedroogde kaki’s uit China die in de toko liggen.
 • Zie ook de post over: Koreaanse kaki azijn
 • Naast de in deze post beschreven “Japanse kaki” zijn er nog: de Amerikaanse (kleiner, platter, met grote pitten), de Mexicaanse (groen vel, zwart van binnen), de Filipijnse (rood), de Indiase (niet lekker, eerder een medicijn) en de kleine dadelpruim. Meer over die verschillende soorten op: wiki.
  Of bekijk dit een filmpje van: iemand met 5 soorten kaki op een rijtje

Wat is er zoal te koop?


Persimmon, kaki, sharon fruit

merk: merkloos op de fruitafdeling
land van herkomst: waarschijnlijk Spanje of Israel
prijsindicatie: € 1,95 p/kg = ± € 0,50 p/stuk

Gedroogde Persimmon

merk: Balkhoorma
land van herkomst: Azerbeidzjan
Etiket: Persimmon dried
Ingrediënten: natuurlijk gedroogde kaki (uit de koeling)
prijsindicatie: € 5.69 (300g)

Gedroogde Persimmon

merk: Guagxi guilin shibing
land van herkomst: China
Etiket: Kaki seco
Ingrediënten: Gedroogde Kaki (uit de koeling) Onduidelijk of daar nog conserveermiddelen bij gebruikt zijn.
prijsindicatie: € 1,95 (250g)

Gedroogde Persimmon

merk: Golden Lily
land van herkomst: China
Etiket: Dried Persimmon
Ingrediënten: Kaki, suiker, zwaveldioxide
prijsindicatie: € 2,- (227g)Recept Kaki Chutney Persimmon Chutney

Ingrediënten:
500g sharon fruit (bv 2 joekels)
225ml ciderazijn
1 appel
1 kleine ui
100g rozijnen
150g suiker
½ tl gemalen kruidnagel
½ tl gemalen koriander
½ tl chilivlokken

Bereiding:
Appel en ui in kleine blokjes snijden. Sharon in iets grotere stukjes. Dan gewoon alles bij elkaar in een pannetje en zachtjes een half uurtje laten sudderen. Maar als de sharon fruits al redelijk rijp waren kun je die misschien beter later toevoegen.
Een andere azijn kan ook en als die scherper/sterker is gebruik je gewoon wat minder. Of je voegt meer suiker toe. Het komt allemaal niet zo nauw met een chutney, gewoon doen wat je lekker lijkt.

Gedroogde persimmon

Gedroogde persimmon / dried persimmon

Gedroogd kaki fruit

Gedroogd sharon fruit


Reacties

Kaki (of sharon fruit) — 13 reacties

 1. Geweldige site, ongelooflijk uitgebreid en fantastisch leerzaam !
  Wonend in Dalmatie, heb ik zo’n kaki op m’n land hier.
  Laatst nog een zacht rijpe vrucht geplukt, nog twee te gaan voor de kou invalt.
  Met deze info ga ik die maar eens verwerken tot een beetje chutney.
  Overigens valt me op dat U regelmatig m’n blog bezoekt.
  Dank daarvoor, en hopelijk vindt U het de moeite waard.
  Pozdravi Iz Svinisce, Pim.

  PS. als U eens iets specifieks wilt zien op m’n blog, lat me gerust weten.

 2. Heerlijk die Kaki. Bij uitstek mijn favoriete vrucht. Ik heb al enkele malen geprobeerd om deze juweel zelf te kweken in kas, maar tot dusver is het me nog niet gelukt. Leuke site ook btw!

 3. Hier bij de groenteboer ligt altijd een schaal met voorgesneden kakifruit om te proberen, ben er dol op. Ga nu deze kaki chutney eens proberen. Bedankt.

 4. ik heb duizend kakibomen in turkije. Zijn 15 jaar oud eind oktober heb ik tussen de 35 en 45000 kilo kaki. Pfff ik ben op dit moment bezig met bomen water geven elke dag tot oktober

 5. Het is heerlijk van smaak eet lekker weg, ik ben er helemaal weg van.

 6. Ik wilde de kaki’s gaan drogen maar door een foutje heb ik de dehydrater nog steeds niet ontvangen en de kaki’s worden steeds rijper dus ik ga er nu maar een chutney van maken.
  Nu worden er in het recept chilivlokken genoemd maar kun je ook een gewone rode peper nemen?
  Daar heb ik nog genoeg van maar geen chilivlokken.

 7. Ik heb gedroogde kakkies gekregen uit Georgië , zien er een beetje uit als gedroogde vijgen van binnen. Van buiten wit uitgeslagen of bepoederd. Ik eet ze zo, maar vroeg me afof zeook te weken zijn en voor chutney ouzo te gebruiken.moet ik ze in een doek, zoals gezegd, of toch in een afgesloten doos of pot bewaren?
  Vast bedankt voor advies.

 8. Die zien er ongeveer zo uit, denk ikDried kaki

  Ik denk dat je ze prima kunt weken/wellen en daarna gebruiken in een chutney, precies zoals je met gedroogde abrikozen of zo zou doen. Of in een punch achtige drank, kan ook. In Korea doen zet dat. Ik bewaar zulke dingen wel luchtdicht, in een weckpot. Maar het risico is dat als ze toch niet helemaal droog waren, dat ze dan alsnog gaan schimmelen. Dus misschien de dop er los op doen? Zonder rubberen ring? Maar ik ben geen gedroogd fruit expert, dus hang me er niet aan op. :-)

  Ik wilde ooit nog eens een aparte post over gedroogde kaki’s schrijven als ik Japanse hoshigaki zou bemachtigen, maar daar is het nog niet van gekomen.

 9. Vorig jaar (2019) las ik in de Volkskrant over broers met een stuk ‘eetbaar bos’, waar ook Kaki’s in staan. Vanuit de trein zag ik ook al eens een boom met oranje vruchten. Navraag bij mijn b.d.boomkweker leerde me dat ze hier in Nederland gewoon te koop zijn en het goed doen.Ik heb meteen vorig jaar 2 verschillende gekocht (1 Kaki en 1 Sharon). 2 leek me het best met het oog op de bestuiving. Ze doen het goed. Ik ben benieuwd wanneer ze vrucht gaan dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *