Kai Choi (Chinese mosterdkool)

Kai Choi / mosterd-koolHoe heet het?
Kai choy, kai choi, gai choi, mosterdgroente, mosterdkool, mustard greens, swatow mustard, jie cai, gai cai (芥菜).

Wat is het?
Kai Choi is een variant in de enorme Aziatische mosterdkool familie (Brassica Juncea). Ziet er een beetje uit als ijsbergsla, maar dan niet zo mooi compact rond en met dikkere stelen en stuggere bladeren. Het smaakt ook heel anders: peperig en een beetje bitter. Echt een koolsmaakje met in de verte zelfs een vleugje boerenkool. Geen allemansvriendje, deze groente. In de ijskast een paar dagen te bewaren.

Hoe te gebruiken?
Hele jonge (baby) kai choy kan wel rauw in salades verwerkt worden, maar de grotere kroppen zoals die hierboven op de foto niet. Snijd de stelen uit het blad en verwerk ze apart. Eerst de stelen (in stukjes) wokken en/of koken, best een tijdje, tot ze zacht maar niet kapotgekookt zijn. Beetje vocht erbij en een deksel op de pan kan helpen. Op het laatst het blad (in reepjes) erbij. Ook lekker in soep of stoofpotje. Combineert goed met sterke smaken als die van oestersaus, chilipeper, tamarinde, etc.

Tips, weetjes & recepten

 • Recept: kai choi met krab (engels)
 • In Zuid-China wordt van deze groente Chinese zuurkool (suan cai) gemaakt. In het Noorden doen ze dat van gewone Chinese kool.
 • In engelse vertalingen kom je regelmatig de term “mustard greens” tegen. Een beetje een vage term voor een groente die per land of regio nogal verschilt. Binnenkort een overzicht…

Wat is er zoal te koop?


 Kai Choy

merk: merkloos
land van herkomst: niet vermeld
etiket: kai choi
prijsindicatie: € 4,25 p/kg

Reacties

Kai Choi (Chinese mosterdkool) — 9 reacties

 1. Ook in ingemaakte vormen te koop,chinese zuurkool met inktvis is lekker. Wing Kee in amsterdam heeft dat op de kaart.

 2. Ik zal er eens naar uitkijken, op de menukaart. (hier in R’dam dan)
  Ik ben meestal geen grote fan van ingemaakte groenten, hoewel dat ook met de dag verandert. Het ligt er ook gewoon aan hoe iets is klaargemaakt. Dan is iets op zichzelf niet zo lekker, maar in de juiste verhouding door een ander gerecht juist heerlijk.

 3. heb thuis nog een zakje van deze kool liggen, ingemaakt… wat voor gerecht kan ik daar nou mee maken??

 4. Ik heb ook zo’n zakje liggen, maar er nog steeds niks mee gemaakt! Ik kan nu dus alleen google napraten.

  Maar in mijn hoofd zit een zoetzuur soepje, bijvoorbeeld met makreel. Als het wat is laat ik het weten. Ondertussen hoop ik dat iemand anders hier een goede suggestie voor je heeft.

 5. Ik heb al lang zoiets gedroogd liggen, heb het bij aankoop
  opengemaakt,…….wat een meur kwam daar van af.
  Moet het toch eens weggooien. :-((

 6. Ja, maar toch zegt dat niks, Ed. Trassi stinkt ook, vissaus, zuurkool, kimchi, gefermenteerde tofu, allemaal dingen die op hun eigen manier best lekker kunnen zijn, je moet alleen even weten hoe.

  Maar ik geef meteen toe dat ik geen held ben wat ingemaakte groenten betreft. Ben ook niet dol op augurken of kappertjes bijvoorbeeld. Maar ik weet zeker dat het allemaal lekker kan zijn. Al is het maar een beetje door de chow mein of zo.

 7. Zuurkool ruikt heerlijk, trassi en gefermenteerde tofu
  stinken heerlijk, ben gek op augurkjes, kappertjes.
  Als ik een toko binnenstap dan loop ik de geurtjes op te snuiven,
  mijn vrouw blijft buiten staan.
  Maar die gedroogde groenten stinken smerig.
  Zo zie je maar hoe persoonlijk dat is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *