Oestersaus

Oestersaus Hoe heet het?
Oestersaus, oyster sauce, oyster flavoured sauce, háo yóu / 蠔油 (China)

Wat is het?
Oestersaus is een saus uit de Kantonese keuken die wordt gemaakt door bouillon, getrokken van oesters, zolang in te koken tot je een dikke, bruine saus overhoudt. Daaraan worden meestal nog wat ingrediënten toegevoegd, voornamelijk voor de houdbaarheid, kleur en textuur, niet voor de smaak. Er bestaat ook een vegetarische oestersaus, gemaakt op basis van shii-takes ipv oesters. (klik hier voor mee informatie: mushroom sauce)

Hoe te gebruiken?
Op het laatst toevoegen aan roerbakgerechten met groenten, vlees of vis. Beroemd zijn de biefstukreepjes of Chinese broccoli in oestersaus.
De hoeveelheid hangt af van het merk dat je gebruikt. Over het algemeen kun je zeggen, hoe duurder de fles, hoe sterker het oesterextraxt, hoe minder je ervan hoeft te gebruiken. Sterker nog, net als met zwarte boontjes kun je gemakkelijk te veel gebruiken en het gerecht verpesten. Na openen nog wel een jaar houdbaar in de koelkast.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


Oestersaus Lee Kum Lee

merk: Panda Brand (Lee Kum Kee)
land van herkomst: Hong Kong
etiket: Panda Brand, 李锦記 Oyster flavoured sauce.
ingrediënten: water, suiker, zout, gemodificeerd maiszetmeel, smaakversterker E621 (=ve-tsin), oesterextract (3%), tarwemeel, kleurstof E150c (=Ammoniakkaramel).
prijsindicatie: ± € 1,85 (510g)

Oestersaus Premium

merk: Premium Brand (Lee Kum Kee)
land van herkomst: Hong Kong
etiket: Premium brand oyster flavored sauce 李锦記
ingrediënten: water, suiker, smaakversterker E621 (=ve-tsin), oesterextract (9%), zout, gemodificeerd maiszetmeel, tarwemeel, kleurstof E150c (=Ammoniakkaramel)
prijsindicatie: ± € 3,95 (510g)

Megachef Oyster Sauce

merk: Megachef
land van herkomst: Thailand
etiket: Premium Oyster Sauce from teak-smoked oysters
ingrediënten: Oester 45%, water, suiker, ozut, maïszetmeel, conserveermiddel : E202
prijsindicatie: € 3,95 (600g)

Oestersaus

merk: Maekrua Brand 主妇牌 (Chuew Huad Co.,Ltd)
land van herkomst: Thailand
etiket: Oystersauce, deze saus verbetert ogenblikkelijk de smaak van kip, vis, garnalen, vlees, soepen, sauzen en alle groenten, de ideale smaakmaker.
ingrediënten: oesterextract, suiker, zout, sojabonen, tarwemeel, maiszetmeel, conserveringsmiddel E211 (=Natriumbenzoaat).
prijsindicatie: ± € 1,95 (600ml)

Oestersaus Amoy

merk: Amoy 淘大
land van herkomst: Hong Kong
etiket: Oystersauce, austernsauce
ingrediënten: water, suiker, zout, oesterextract (4%), gemodificeerd tapiocameel, gist extract, tarwemeel, smaakversterker E621 (=ve-tsin), kleurstof E150c (=Ammoniakkaramel), aromen.
Bijzonderheid: na openen slechts 1 maand houdbaar in ijskast.
prijsindicatie: ± € … (610g/485ml)

 Vegetarische Oestersaus

merk: Lee Kum Kee
land van herkomst: China
etiket: vegetarian stir-fry sauce / 素食蠔油
ingrediënten: water, suiker, sojasaus (water, zout, soja, tarwemeel), zout, gemodificeerde maiszetmeel, gistextract, kleurstof (E150a), smaakstof (bevat smaakversterker E627, E631), bevat sojabonen, tarwe.
prijsindicatie: € 2,40 (510g)

Welke heeft de voorkeur?
Omdat de betere/duurdere merken ook veel sterker van smaak zijn en daarom kunnen overheersen als je er teveel van gebruikt (en teveel is dan vaak al gewoon de hoeveelheid die aangegeven staat in een recept) gaat mijn voorkeur tegenwoordig uit naar het simpele Panda Brand van Lee Kum Kee. Maar “nieuwkomer”Megachef is ook wel erg lekker. Die is niet zo sterk en daarom makkelijker in het gebruik.

Voor een uitgebreidere vergelijkende smaaktest, klik hier.


Reacties

Oestersaus — 42 reacties

 1. Die van Panda Brand is ook erg goed hoor samen met die van de Premium dat klopt. Die van Amoy is wel oke, maar niet echt om lyrisch over te worden en die andere ken ik niet helaas.

 2. Zelfgemaakte oestersaus: Gaan jullie die nog maken? Ben zelf erg benieuwd.

 3. Oh god, ik schaam me dood. Ik durf ook niks meer te beloven nu, dus dat doe ik dan ook niet, maar toch, misschien dit weekend. :-)
  Echt suf van me, sorry.

 4. Over vegetarische oestersaus gemaakt van paddestoelen geen woord. Jammer, ik zocht ernaar.

 5. Ik ben op zoek naar oestersaus, zonder E-nummers, iemand misschien een tip? Ben zeer huiverig voor E621.

  Misschien ook nog tips voor hoisinsaus? Dit dan zonder knoflook en uiteraard zonder E-nummers.

 6. Als je googelt op organic oystersauce zul je zien dat het allemaal wel bestaan, organic varianten, maar of dat te koop is in Nederland weet ik niet. Ik denk eerder bij een bio-winkel dan een toko. En anders online, bij Amazon of zo.

  Ik weet daar verder niks van, want ik heb niks tegen E-nummers.

 7. @robin bedankt voor de tip, ga meteen even kijken.

  Ik kan het natuurlijk altijd zelf maken :-)

 8. Ik heb vandaag een heerlijke mix gemaakt. Een mix van kipfilet, broccoli, ui, champignon, paprika en lekkere courgette samen met een teentje knoflook. Met die oestersaus erbij en rijst verrukkelijk!

 9. Moet iets koken van een recept waar oestersaus wordt gebruikt maar ik heb het niet in huis, wel vissaus van oesters (nam pla) en ik heb hoisin, zou ik een mengsel van die twee kunnen gebruiken ter vervanging?

 10. Ja, je zou hoisin ter vervangen kunnen gebruiken. Met echt maar een drupje vissaus. En je vissaus, daar staat misschien wel een plaatje van een oester op, maar ik durf te wedden dat die niet van oesters gemaakt is. Kijk maar eens op het etiket. ;-)

 11. I didn’t particularly like their fish sauce, so I’m not keen to try their oystersauce. But that’s definitely a prejudice, I never tasted it.

 12. Runderlappen in reepjes bakken met gefruite uitjes en knoflook.
  brocolllie en (schoongemaakte) peultjes daarna meebakken.
  tevoren de reepjes rundvlees laten trekken mey oestersaus.
  Als het vlees half gaar is de groenten en oesteesaus toevoegen. Op hoog vuur de groenten het vlees, groenten en oestersaus gaar wokken.

  Supergerecht en met 20 min klaar

 13. Ik had altijd de Premium van Lee Kum Kee, omdat die het hoogste percentage oesterextract had (9%). Ik heb nu echter de oestersaus van Megachef gekocht. Ja, dat merk van die vissaus met poepsmaak, Robin. :-)
  De Premium ligt nu in de prullenbak, die van Megachef is echt ongekend lekker! Enorm veel smaaklagen en zeer rijk aan umami.
  Aanrader dus!

 14. Gekocht. Zal ‘m binnenkort eens uitproberen dan. Bedankt voor de tip. Hun vissaus vond ik inderdaad niks.

 15. Wat, als je allergisch bent voor schelpdieren Kun je dan niet ziek worden van oestersaus

 16. Ik zou denken van wel ja, maar het lijkt me dat iemand met zo’n allergie dat beter aan zijn huisarts of allergievereniging kan vragen. Dat lijkt me vertrouwder dan dat ik het zeg. ;-)

 17. die van megachef is bij de toko op t zuiderdiep in groningen verkrijgbaar, zit alleen wel e202 in :( wendy, improba bij de plus, zonder e-nummers, wel gebrande suiker.

 18. Oh, ik zie nu pas dat ik die van MegaChef er nog steeds niet bij heb gezet! Morgen eens zoeken naar de foto’s. Die moet ik vast al wel hebben.
  *edit* November 2016: eindelijk aan lijstje toegevoegd.

  Maar buiten dat, we hebben hem ook gebruikt en inderdaad: erg lekker! Gewoon lekker van zichzelf, dus dat is makkelijk doseren en combineren.

  En ik heb niks tegen kaliumzout (E202), Maarten. Sterker nog, ik heb dat liever wel in mijn oestersaus. Ik wil geen schimmels en gisten en ik wil de fles ook niet na openen snel weg hoeven gooien. Gelukkig is er keus. Voor elk wat wils. :-)

 19. Over allergieën gesproken. De oestersauce van Megachef is de oestersauce voor mij. Ik heb altijd Panda Brand gebruikt, vanwege de uitstekende smaak, totdat ik coeliakie bleek te hebben. Er waren echter geen alternatieven. Totdat ik ergens op een forum las dat dat merk bestond. Ik heb medewerker van Toko Sang Lee in ‘s-Hertogenbosch hierover verteld. Binnen 2 maanden had hij het in huis. Ook de vissauce en de soyasauce heeft hij meteen in huis gehaald. Deze saucen hebben i.p.v. Tarwemeel, o.a. Maismeel als verdikkingsmiddel. Dus glutenvrije ingredienten. Sindsdien kan ik weer lekker aziatisch koken!

 20. Top! Ook een pluim voor Toko Sang Lee trouwens.
  Je bent nu moreel verplicht de rest van je leven oester-, vis- en sojasaus te kopen bij Toko Sang Lee ;-)

 21. wat zijn alternatieven voor vissaus (Thaise Nam Pla) en oestersaus (Chinees/Thais) in de Indonesische keuken?

 22. Je bedoelt vegetarische alternatieven? Voor vissaus zou dan sojasaus zijn. En niet vegetarisch : trassi of petis udang.

  Van de oestersaus heb je ook een vegetarische variant. Zoals je hierboven kunt lezen.

  Maar verder vind ik het moeilijk, je kunt van alles verzinnen, maar het is natuurlijk net allemaal niet wat het hoort te zijn. Waarom vraag je het?

 23. Om de een of andere reden smaakt die panda brand oester saus sterker naar oesters dan de premium lee kum kee oester saus. terwijl de premium meer oester extract bevat. Maar de panda brand smaakt sterker.

  Volgens mij klopt er trouwens geen reet van die percentages die jij erbij hebt gezet. Op mijn fles bandabrand staat 11% oester extract en Robin zegt 3. daar klopt natuurlijk geen reet van.

  Bij de hoogvliet verkopen ze ook oester saus trouwens van het merk tung chun. dat is een merk uit kong kong met 8% oesterextract.

  Minder zilt dan panda brand maar wel zilter dan premium lee kum kee. Deze smaakt ookbest oke. en zeker als je bang ben dat je uitschiet met de saus dan is deze tung chun oester saus best goed.

 24. De foto’s van de flesjes oestersaus zijn al meer dan 10 jaar oud. Het kan best zijn dat ondertussen de receptuur is veranderd. Tegenwoordig zorg ik er altijd voor dat het etiket goed leesbaar is als je op de vergroting klikt, maar jammer genoeg lette ik daar toen nog niet op, blijkbaar. Ik kan het net niet lezen, maar 11% stond er zeker niet.

 25. *edit* *verplaatst naar hier door Robin*

  Offtopic – ik weet niet waar ik ik zo’n vraag/opmerking moet plaatsen…
  Ik vind de Thaise mushroom vegetarian sause van Healthy Boy enorm lekker. Ken jij het/zijn er andere mensen die het kennen?
  Smaakt zoals een goed gelukte gebonden saus bij een Chinees roerbakgerecht zeg maar.
  Je proeft niet direct paddenstoelen. Voor mij gewoon een smakelijk gemakproduct. Niet enorm zout, volle smaak, het bindt etc.

 26. Working on it, Peter. ;-)

  Mushroom Sauce

  Al kan dat ook nog wel even duren. Ik ben nooit zo snel. Maar de flessen zijn in huis. Ik ga je post straks even verplaatsen naar de post over oestersaus, want feitelijk ziet men de saus die jij bedoelt als vegetarische oestersaus, al ga ik hem nu wel een eigen stukkie geven. Net als de mushroom flavored sojasaus, want dat is weer iets anders.

 27. Mooi, beetje duidelijkheid! ;-)
  Ik vind de Healthy Boy Soy Sauce wel smakelijk. Al proef ik nou niet enorm veel paddenstoelensmaak.
  Musroom Sause van Healthy Boy springt er wel uit naar mijn mening. Ook geen duidelijke paddenstoelensmaak, maar wel erg lekker – en makkelijk in het gebruik. Niet zo zout en ronde smaak. Allemansvriend?

 28. Tadaaaa. Stap 2 is ook gezet. :-)
  Hier de 3 soorten mushroom sauce onder elkaar:

  3 soorten mushroom saus

  En ik vind allemansvriend wat onaardig klinken, maar ik denk wel dat het zo is ja. Een stuk makkelijker te doseren ook dan oestersaus.

 29. Nee, ik had er nog nooit van gehoord, maar ik weet wel dat er ook sojasauspoeder is, van Kikkoman. Dus het verbaast me niet heel erg.

  Lijkt het je wat? :-)

 30. Nou, ik verbaasde me er over dat hij bij dat hele simpele recept allebei de soorten gebruikte, waarom? En als ik er een pot van naast mijn fornuis zou hebben staan, zo tussen het zout en de rest, zou ik het zeker wel eens gebruiken.

 31. Mushroom sauce is the best choice among the fish sauce and oxyster sauce.

  Mushroom sauce has a mushroom taste and mushroom fragrant can interate with the food very well, when compares to the fishy and salty fish sauce and oxyster sauce.

  If the dish needs additional uname, one can add a drop of fish in the frying to enhance the flavour. Fish sauce has fishy smell and is salty and hence when used there is no need to add salt to the food.

  As for oxyster sauce, it has a fishy smell of stronger uname than fish sauce. However, if there is a need to add, a small drop of oyster to enhance the uname.

  In short, mushroom sauce is a better for use as it can suit everyone including children who may not like the stronger uname of fish sauce and oxyster sauce.

  Moreover, some people may have allergy problem with salty fishy taste of fish sauce or oxyster sauce. However, to overcome the salty taste of fish sauce or oxyster sauce when cooking, a small teaspoon of sugar is necessary to reduce the saltiness.

  This is in order to balance between salty and sweetness, so that it is simple in taste and not overwhelming in taste, that will camouflage and override the original taste of the food being cooked.

  Therefore, use oxyster sauce and fish sauce sparingly. A drop will be good enough to bring out the original flavour of the food. Any overwhelming use of them will soak up the food beyong its original tast of it.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *