Gedroogde Chinese champignons

Gedroogde Chinese champignons weken (shiitake)
Hoe heet het?
Gedroogde Chinese champignons, gedroogde shii-takes, hoshi shiitake / 干し椎茸 / ほししいたけ (Japan), xiāng gū / 香菇 (China), malrin pyogo beoseot / 말린 표고 (Korea), hed hom hang / เห็ดหอมแห้ง (Thailand), nấm hương khô (Vietnam), Lentinula edodes (L).

Wat is het?
Gedroogde shii-takes zijn er in twee varianten: dōnggū, “winter-champignon” en huāgū, “bloem-champignon”. Bij de bloemvariant, die hoger staat aangeschreven en duurder is, lijkt het of de hoed bovenop gebarsten is. De paddestoelen worden in de zon gedroogd, waardoor de umami-smaak vrijkomt . Hierom wordt de smaak van gedroogde shii-take meer gewaardeerd dan die van verse.

Hoe te gebruiken?
Paddestoelen in een bakje overgieten met kokend water en 25 minuten of langer laten weken. Lekkerste is om ze al een dag van tevoren (in koud water) in de week te zetten. Voor gebruik uitknijpen, de steeltjes eraf snijden en weggooien. Het hoedje desgewenst in reepjes of stukjes snijden. Daarna klaar om te verwerken in diverse gerechten. Het weekwater kun je zeven en gebruiken als “shiitake dashi”.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


Gedroogde chinese champignons

merk: Natural Food Co Ltd 纳富特
land van herkomst: China
etiket:
prijsindicatie: € 13.95 (1kg)

Gedroogde shii-take

merk: Zi Ran De Feng Wei
land van herkomst:
etiket: Dried Chinese Coin Mushroom, Gedroogde Chinese Munt Paddestoel
ingrediënten: Chinese champignons
prijsindicatie: € 2,25 (100g)Hoe week je gedroogde paddenstoelen het beste?
Ik gebruik een goedkope cafetière van de Ikea. Daarin duw je de paddenstoelen goed onder water.
Gedroogde paddenstoelen week je in een cafetière


Reacties

Gedroogde Chinese champignons — 1 reactie

  1. Ik ben gek op deze Aziatische paddestoelen. Ik marineer ze meestal in reepjes in sojasaus en mirin (en soms wat knoflook) en bak ze daarna in de wok, maar hele paddestoelen gegrild of met een deeglaagje als tempura (met soba) vind ik ook erg lekker.
    Ik heb pas op internet ontdekt dat je eikenstammetjes kunt bestellen waar shiitake aan groeit. Ik zit er aan te denken om er 1 of 2 te kopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *