Vindaloo

Vindaloo
Vindaloo kennen we als de heetste curry der curries waar stoere mannen hun mannelijkheid mee denken te kunnen bewijzen, maar de curry was oorspronkelijk niet zo heet. Het was gewoon een stoofvleesgerecht, bedacht door de Portugezen in Goa, hun kolonie in India. De naam vindaloo is een samentrekking van vinha (wijn of wijnazijn) en alho (knoflook) en werd meestal van varkensvlees gemaakt. Door de eeuwen heen is deze curry net als zoveel andere curries aangepast en veranderd waardoor er niet echt een authentiek recept aan te wijzen is. Maar knoflook en azijn lijken me toch wel het minste dat erin “hoort” te zitten. En chilipeper, uiteraard.


RECEPT VINDALOO
2-4 personen

Het vlees
700g varkensvlees of lamsvlees
Snijd het vlees in niet te kleine blokjes. Ik gebruikte deze keer lamsbout van de Turk, maar varkenslappen of buikspek kan ook.

De currypasta
20 gedroogde chilipepers
1 tl komijnzaad
6 kruidnagels
1 kaneelstokje
10 peperkorrels
1 steranijs
1 tl wit maanzaad
5cm gemberwortel
6 flinke tenen knoflook
1 el tamarindepasta
4 tl ciderazijn
Week de gedroogde chilipepers in een scheut kokend water tot ze zacht zijn. Ik hou meestal een uur aan, maar korter of langer kan ook. Rooster de specerijen even in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren, maal ze fijn in een koffiemolen. Maal de geweekte chilipepers zonder weekwater samen met de gemalen specerijen, de gember, knoflook, tamarinde en azijn tot een enigzins gladde currypasta (zie foto hieronder). Ik gebruik daar tegenwoordig een staafmixer voor. Je kunt het vlees met 1/4 van de currypasta insmeren en laten trekken/marineren terwijl je verder werkt.

De rest van de curry
3 middelgrote uien (300g)
1 tl zout
1/2 tl palmsuiker
15 kerrieblaadjes (optioneel)
Snijd de uien fijn en bak die in wat olie in een (braad)pan met dikke bodem op halfhoog vuur in 15-20 minuten lekker bruin. Doe dan de currypasta erbij en bak nog 5 minuten tot lekker geurig en gebakken. Doe nu de blokjes vlees erbij en laat weer 5 minuten bakken. Voeg daarna 8 dl liefst warm water toe, het zout en de palmsuiker. Laat de curry nu sudderen tot het vlees zacht en gaar is. Het ligt natuurlijk aan het vlees dat je gebruikte hoe lang dat is. Voor het lamsvlees dat ik gebruikte is dat zo’n 1,5-2 uur.
Even voor het serveren kun je verse curryblaadjes toevoegen en nog 4 minuten laten meesudderen. Serveren met witte rijst.

PS. Ik gebruikte ciderazijn, maar rijstazijn of kokosazijn is ook prima. Het witte maanzaad kun je ook weglaten, dat is meer voor binding dan voor smaak. En voor Pietje Preciezen : op de foto zie je (soms) verdubbelde hoeveelheden, ik had namelijk 1,8 kilo lam. Dan verdubbel ik sommige ingredienten wel en sommige niet.

Recept van Phil Mendes uit : 50 Curries uit India van Camellia Panjabi.
Klik voor : alle curry recepten op deze site.

Specerijen en kruiden voor vindaloo

Cafetière voor Chilipepers

Chilipepers weken in heet water

Zelfgemaakte Vindaloo Currypasta

Lamsbout zonder been in stukjes

Bruin gebakken uien

Uien bakken met vindaloo currypasta

Vindaloo


Reacties

Vindaloo — 7 reacties

  1. “Vindaloo kennen we als de heetste curry der curries waar stoere mannen hun mannelijkheid mee denken te kunnen bewijzen”
    Haha, so true. Na drie happen proefde ik niks meer. Zweet op plekken waarvan ik dacht dat het anatomisch onmogelijk was.

  2. Dank je! Ik vond de curryfoto zelf niet zo geweldig, maar ja, je kunt moeilijk die van het eindresultaat weg laten. :-)

  3. Hij was naar mijn smaak een beetje te anijzig, waardoor het net leek of ik een heel heet speculaasje aan het eten was. De volgende keer dat ik ‘m maakte heb ik één ’teentje’ steranijs gebruikt (i.p.v. een hele ster) en dat vond ik lekker.

    Los hiervan: bedankt voor deze geweldige site. Ik ben enorm blij met de heerlijke recepten en alle achtergrondinfo, die ook nog eens heel leuk geschreven is. Zonder deze site was de stap naar ‘Aziatisch-koken-zonder-pakjes’ voor mij een heel stuk groter geweest. Bedankt!!

  4. Ik hoor wel eens vaker dat mensen een hele steranijs teveel vinden in een gerecht. Ik heb daar echt nooit last van. Ben ik nou raar of jullie? :-) Waarmee ik natuurlijk bedoel of ik misschien beter kan schrijven “1 of een stukje steranijs” ipv “1 steranijs”.

    En los daarvan: Cooooool! Dat is leuk te horen. Dankjewel. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *