Kaneel & Cassia

Verschil Kaneel & Cassia

Hoe heet het?
Uiterst links op de foto: kassia, kassie, cassia, Chinese kaneel, bastaardkaneel, valse kaneel, guipi 桂皮, rougui 肉桂. Daarnaast een iets betere kwaliteit (waarschijnlijk uit Indonesië) die in Nederland ook onder de naam kaneel wordt verkocht.
Uiterst rechts op de foto: kaneel, Ceylon kaneel, cinnamon, true cinnamon, direct geïmporteerd uit Sri Lanka. Daarnaast iets kleinere kaneelstokjes uit de supermarkt.

Wat is het?
Kaneel is de schors van de Cinnamomum Verum boom. Kassia is de schors van de Cinnamomum Aromaticum boom. Die “kaneel-boom” groeide oorspronkelijk alleen op Sri Lanka (Ceylon) en de “kassia-boom” in China, Bangladesh, India en Vietnam. Kaneel is zachter van smaak, minder bitter en wordt hoger aangeschreven dan kassia. Kassia kun je altijd wel vervangen door kaneel, andersom liever niet.

Hoe te gebruiken?
Stokje mee laten koken in curry of ander gerecht en voor het eten weer verwijderen. Kaneelpoeder kun je ook zelf maken door kaneelstokjes in een oude koffie- of specerijenmolen fijn te malen.

Tips, weetjes & recepten

 • Gernot Katzer over: cassia en kaneel
 • In Aziatische landen maakt men geen onderscheid tussen kaneel en kassia. Beiden worden aangeduid met dezelfde naam.
 • Kassia is normaal gesproken goedkoper dan kaneel. Daarom gaat het verhaal dat in potjes kaneelpoeder vaak gemalen kassia zou zitten. Bij de gerenomeerde merken lijkt me dat sterk, maar als je zeker van je zaak wilt zijn kun je dus beter stokjes kopen en er zelf poeder van malen.
 • Kassia is 1 van de 5 ingrediënten van chinees 5-kruidenpoeder

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: Supreme Brand
land van herkomst:
etiket: Kaneelpijpjes 8 cm 桂皮筒
ingrediënten: kaneel
prijsindicatie: € 3,25 (500g) ((± 70 stokjes)

Etiket lezen? Klik hier!
merk: TRS Asia’s Finest Foods
land van herkomst: India
etiket: Dalchini, cinnamon sticks, zimtstangenen, batons de canelle, kaneel stocks, cannella
ingrediënten: cassia
prijsindicatie: € 0,65 (50g)

Etiket lezen? Klik hier!
merk: Albert Heijn
land van herkomst: ?
etiket: Kaneelstokjes, kruidig van smaak voor stoofschotels, desserts en gevogelte
ingrediënten: kaneel
prijsindicatie: € 1,25 (20g) (± 7 stokjes)

Reacties

Kaneel & Cassia — 24 reacties

 1. Alleen het stokje uiterst rechts lijkt me kaneel. Bevat de bovenste verpakking wel kaneel? De omgekrulde stokjes lijken verdacht op cassia.
  Het verschil is op een doorsnede pas echt goed te zien, kaneelschors is veel dunner en duurder! Bij echte kaneel heb je een heleboel velletjes per stokje, er wordt hier vaak mee genept.

 2. Daar zou je best nog wel eens gelijk in kunnen hebben, Jurgen! Dat ook die grote zak geen echte “Ceylon kaneel” is!
  Eerlijk gezegd heb ik dat ook heel lang gedacht, dat het voor die prijs vast kassia zou zijn. Tot ik die andere (links op de foto hierboven) tegen kwam. En op de een of andere manier heb ik toen geconcludeerd dat die grote zak dan toch gewoon kaneel moest zijn. Maar misschien wel ten onrechte! Ik zal er nog eens induiken…

  Foto waarop de kaneel duidelijker te zien is. (geen brosse laagjes):
  http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/3284847055/sizes/o/

  Trouwens, ik heb verder geen klachten over die eventuele nepkaneel! Niks mis mee. Nooit gedacht “wat is die bitter” of iets anders. Maar ik gebruik ze dan ook voornamelijk in hartige gerechten. Curries en chili con carne bijvoorbeeld.

 3. Interessant!

  Maar volgens mij klopt de prijs niet die je vermeld bij de onderste foto; op de foto zie ik een stickertje zitten waarop € 0,65 staat (p/50gr)

 4. Even voor de duidelijkheid, toen Jurgen reageerde stond deze foto bovenaan het stukje:

  Verschil kassia en kaneel

  Naar aanleiding van zijn commentaar ging ik op zoek naar “echte Ceylon kaneel” en toen ik die niet meteen kon vinden vroeg ik iemand het mee te nemen uit Sri Lanka. Prachtige, mooie, dikke “sigaren” kreeg ik, zoals te zien rechts op de foto hierboven. Ik was helemaal blij! Het rare was dat ik in diezelfde week, gewoon bij Albert Heijn ook prachtige kaneelstokjes vond! Ik zweer je dat ze die kwaliteit niet eerder hadden! Zouden ze bij Appie Aziatische-ingrediënten.nl lezen?

 5. beste allemaal; cassia is ongezond en zelfs in hoge dosis gevaarlijk voor de lever. er zijn tegenwoordig heel wat mensen die een halve koffielepel kaneel per dag nemen in de hoop hun slechte cholesterol te verlagen, maar de namaak kaneel (cassia) kan in hoge dosis de lever beschadigen!

  daarom is het voor de gezondheid uiterst belangrijk dat je echte kaneel (ceylon kaneel) koopt en consumeert, vooral bij mensen die kaneel voor de gezondheid nemen. ik heb juist naar piramidekruiden.nl geschreven om te vragen dat ze duidelijk op de verpakking zetten of er echte dan wel namaak kaneel in hun pakje kaneelstokjes zit. ik vermoed dat het cassia is en dus geen echte kaneel afgaande op de foto helemaal bovenaan, want echte kaneel heeft blijkbaar meerdere lagen zoals bij bladerdeeg. ik wacht in ieder geval op een antwoord van piramidekruiden.nl. ondertussen ga ik mijn kaneel (zimt) in een duitse bio supermarkt kopen, waar er wel duidelijk op staat dat het ceylon kaneel is. altijd oppassen geblazen dus voor wie kruiden ook voor de gezondheid inneemt. je kan niet voorzichtig genoeg zijn!

 6. Hallo allemaal,

  Bedankt voor je post op deze pagina Bea, het heeft me geholpen in mijn zoektocht naar de juiste kaneel!
  Daar iemand gezegd heeft dat kaneel in combinatie met honing positief effect op de klachten van mijn vader zouden kunnen hebben. (hierbij gaat het om 2 tot 3 theelepels per dag!)
  De kaneel in de reformwinkel bij mijn ouders was uitverkocht, volgens hun zeggen was de kaneel in de supermarkt niet veel anders. Bij toeval hoorde ik vlak daarna dat er twee soorten kaneel zijn waarvan de meest verkochte kassie is en deze bevat veel coumarinen die, wanneer je de kaneel dagelijks wil gebruiken, zeer slecht zijn voor de lever.
  De kaneel van Jonnie Boer is Ceylon kaneel, dit staat er duidelijk op. Deze kaneel is ook in diverse supermarkten te verkrijgen, maar helaas uitverkocht, dus ben ik naar de natuurwinkel geweest (daar wisten ze niets over twee soorten kaneel) en daar heb ik piramide kaneel gekocht, hier stond echter geen informatie over de soort kaneel op. (Ook niet op de website, Daarna las ik jou post Bea, het was nog niet helemaal duidelijk, maar ik begreep eruit dat jij twijfelde). Inmiddels heb ik de kaneel van Jonnie Boer ook te pakken en het verschil in smaak is overduidelijk. Ik heb een vraag bij piramide neergelegd welke soort zij gebruiken, maar inmiddels ben ik ervan overtuigd dat het de kassie is, de soort die je niet dagelijks wil gebruiken vanwege de schadelijke gevolgen.

  Informatie over de schadelijkheid van de coumarinen is o.a. terug te vinden op:

  https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/coumarine.aspx

  Citaat van bovengenoemde pagina :Bij een te hoge inname van coumarine ontstaat leverschade. Coumarine remt ook de bloedstolling. Een te hoge inname kan dan levensgevaarlijke bloedingen veroorzaken. Langdurig gebruik van veel coumarine, is mogelijk kankerverwekkend.

  Gr. Evelien

 7. ik heb bij de reformwinkel potje its amazing cassia kaneel gekocht en ze zeiden dat het de beste kaneel is 100% bio. zou je toch zeggen dat het goed is,maar na het lezen van deze site kom er achter dat het toch de foute is.
  dus niet luisteren naar zo genaamde prof. van de ref. winkel

  gr Nel

 8. Ja maar Nel, er is op zich niks mis met cassia hoor! Of je moet het ook met theelepels tegelijk naar binnen willen werken, maar dat lijkt me eigenlijk nooit een goed plan, met geen enkel specerij.

  Cassia is ook een soort kaneel, gewoon 100% natuurlijk en als zij zeggen biologisch zal het dat ook wel zijn. Niks mis mee.

 9. Kaneel bevat de stoffen coumarine en safrol[1] welke bij dierproeven en ander onderzoek gentoxisch blijken te zijn en daarmee mogelijk kankerverwekkend. Of kaneel daarmee kankerverwekkend voor mensen is moet uit nader onderzoek blijken. Het is vooral de Cassia kaneel die veel coumarine bevat (2g/kg). Ceylan kaneel bevat van deze stof slechts 0,02g/kg.[2]

 10. Hallo. Waar kan ik echte ceylon kaneel kopen? En is het verkrijgbaar in poeder?

 11. Bij de wat betere zaken. Bakwinkels? Ik weet het eigenlijk niet.
  Zeker als je het in poedervorm wilt kopen moet je er wel op kunnen vertrouwen dat ze je niks aansmeren.

 12. Wat is het smaak verschil tussen de beide soorten?

  Ik koop de zoet geurende kaneel. De bitter ruikende vind ik niet lekker. Er staat verder niks op, behalve gemalen kaneel. Ik koop het merk BONI bij de Colruyt in België, omdat die de zoete smaak hebben. IS DIT DE GOEDE KANEEL?

 13. Nou ja, zoals ik hierboven al schrijf “kaneel is zachter van smaak, minder bitter”. Als jij die van Boni lekker vind smaken en ruiken, dan zal het vast wel goed zijn, toch? Per saldo is er niks mis met kassia hoor, ik heb beide in de kast.

 14. Ceylon kaneel is te koop bij G&W Gezondheidswinkels van het merk Jacob Hooy !

 15. Heerlijke op brood. Eerst wat honing en dan de echte kaneel erop. Maar omdat wij in Spanje wonen is dat vrij moeilijk dus gaan wij naar een alternatieve winkel en vragen naar Jacob Hooy.

 16. ik vraag me af welke kwaliteit de kayu manis uit Indonesië heeft…bij Bukit Tinggi in de buurt wordt kaneel gewonnen door de bast van de boom te snijden en van de schokslaag te ontdoen. het is een wat dikkere en stevige variant. ik doe de gedroogde bast fijn maken en mbv een oude elektrische koffiemolen tot stof malen..de geur is super intens en in appeltaart een echte smaakmaker…dacht zelf dat er niet veel beters bestond. Wat denkt u ervan?

 17. Ik denk dat je gelijk hebt. Ik heb ook niks tegen cassia en denk dat het vaak aromatischer is dan kaneel. En als je zo precies weet waar het vandaan komt, dat geeft ook extra smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *