Vijfkruidenpoeder

Chinees 5-kruidenpoeder (kaneel, kruidnagel, steranijs, venkelzaad)Hoe heet het?
Vijfkruidenpoeder, Chinees 5-kruidenpoeder, five spice,5-spice powder, ng heung fun, wǔ xiāngfěn / 五香粉

Wat is het?
Vijfkruidenpoeder is een kruidenmengsel uit de Chinese keuken dat de 5 basissmaken zoet, zout, bitter, zuur en scherp combineert. De samenstelling kan variëren, maar de bronnen spreken het vaakst over: kassia, kruidnagel, steranijs, venkelzaad en sichuanpeper. Kassia is een robuuster en goedkopere versie van kaneel. In veel gevallen wordt de sichuanpeper weggelaten of vervangen door zwarte peper.

Hoe te gebruiken?
Wordt gebruikt om vlees mee in te wrijven wat daarna wordt gebakken of geroosterd. Combineert vooral goed met vet vlees als varkensvlees of eend. Gebruik maar een klein beetje, de smaak kan nogal intens zijn.

Tips, weetjes & recepten

 • In Vijfkruidenpoeder wordt sichuanpeper vaak vervangen door zwarte peper. Nog veel vreemder is dat ze in het kant-en-klaar mengsel van Mee Chun niet alleen de sichuanpeper hebben weggelaten, maar ook de kruidnagel.
  Een andere variant is: kassia, kruidnagel, steranijs, anijszaad, gemberwortel. En de variant die ik naar aanleiding van deze post maakte is: kassia, kruidnagel, steranijs, sichuanpeper, komijnzaad, korianderzaad.
 • Recept: geglaceerde eendenborst
 • Niet verwarren met Japanse of Thiase zevenkruiden.

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!
merk: Mee Chun
land van herkomst: Hong Kong
etiket: 5-spice powder, 8-gewuerze mischung, gemengde 5-specerijen 五香粉
ingrediënten: anijs, venkel, peperkorrels, kaneelschors en gember
prijsindicatie: € 0,85 (50g)

Etiket lezen? Klik hier!
merk: Lobo
land van herkomst: Thailand
etiket: Chinese five-spice blend (pae-lo powder)
ingrediënten: kaneel (44.8%), corianderzaad (30%), laurier (14.4%), steranijs (9.2%) en piment
prijsindicatie: € 0,69 (65g)

Reacties

Vijfkruidenpoeder — 19 reacties

 1. In de Mee Chun 5 spices zit, zeker weten, ook garnalenpasta en kentjoer.

 2. Waar is het te koop in Nederland? komen van België??
  Jumbo? C1000 ? Albert Heyn?

 3. In Nederland kun je het tegenwoordig bij veel gewone supermarkten wel kopen. En bij veel toko’s ook, niet eens specifiek Chinese toko’s, want het wordt echt in veel keukens gebruikt. Zelf maken is natuurlijk ook altijd een optie, maar ik denk dat vijfkruidenpoeder op zich best makkelijk te vinden moet zijn. Succes, Luc.

 4. Vroeger was het verpakt in blikvorm, klein blikjes en hadden de grote van een schoenpoetsblikje. Persoonlijk vind ik deze veel beter maar helaas ze zijn denk ik niet meer te koop, heb overal gezocht en gevraag.
  De huidige zijn wat milder van smaak en moet je dus meer kruiden ook is de inhoud bij de ene toko lichter van kleur dan bij de ander, hoe dit kan is mij een raadsel.

 5. Je kan het ook wel bij de Surinaamse toko’s kopen,die hebben het ook wel althans die bij ons in Zoetermeer wel.
  Want deze kruiden verkopen ze in suriname ook,vandaar.
  Daar wonen namelijk ook chinezen,er zijn daar zoveel gemende culturen,of bij Aziatische groothandels ook wel,is het zeker te koop.
  Daar zitten ervan in Den Haag.

 6. Het bestaat ook van andere merken, maar daar zit dan weer teveel kruidnagelpoeder in en maar weinig steranijs, deze is het lekkerste.

 7. Ik heb al in twee winkels gekeken, en niets gevonden. Bij Albert Hein zeiden dat ze pet 6 vetpakt zijn en die zoe ik dan alle 6 moeten nemen, anders bleven ze er mee zl
  itten!!! Is dit klantvriendelijk Ben er boos om!! Dit is geen reclame. Iik denk dat ik er maar niet meer heen ga.

 8. @ Netje Sporen. Een kruidenmengsel met apart verpakte losse kruiden? Ik volg het even niet…
  Dit is toch in elke supermarkt te koop? Althans wel mij in de Amsterdam.

 9. Dat klinkt zeker niet als erg klantvriendelijk, Netje. Ik koop altijd zo’n potje van Mee Chun, die zie ik sinds een paar jaar ook vaak in de gewone supermarkt. Kijk, deze:

  5-kruiden-poeder

  Maar ik zie op de site van AH dat ze tegenwoordig zakjes van Verstegen verkopen: 1,59 voor 40 gram. Dat is niet goedkoop zeg. En begrijp ik nou dat het altijd 6 zakjes zijn? Dus maar 7 gram per zakjes? Nee toch? Ik denk dat de verkoopster abuis was.

 10. Ah, scherp! :-) Ik denk dat met een beetje welwillendheid het zuur in de sichuanpeper zit, sichuanpeper is een beetje “citrussy”.

 11. Ik heb het net zelf gemaakt, met de 5 hele ingrediënten.
  6 steranijs met 2 theelepels zwarte peperkorrels 2min. roosteren dan in koffiemolen malen, daarna 2 kaneelstokjes malen en als laatste 3 theelepels venkel malen met 2 kruidnagels.
  Ik lees nu ook recepten met andere verhoudingen, maar ga hier eerst mee kokkerellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *