Zevenkruidenpoeder (Shichimi tōgarashi)

shichimi togarashiHoe heet het?
Shichimi, Japans 7-kruidenpoeder, Japanse peper, nanami tōgarashi, shichimi togarashi (七味唐辛子), seven flavor chili pepper, Yagenbori (薬研堀)

Wat is het?
Shichimi togarashi is een Japanse kruidenmix bestaande uit:
* chilipeper vlokken (hoofdbestanddeel)
* sichuanpeper (sanshō in het Japans)
* geroosterde sinaasappel– of yuzuschil
* sesamzaadjes (wit & zwart)
* hennep zaadjes
* gemberpoeder
* nori of aonori
Soms met iets andere kruiden (bijvoorbeeld: maanzaad, koolzaad of shiso), soms met minder en soms ook met meer dan zeven kruiden.

Hoe te gebruiken?
Als “rub” (droge marinade) op bijvoorbeeld tonijn, biefstuk, varkensvlees. Of als finishing touch in soepen en noodlegerechten. Multi inzetbaar als je van spicy houdt.

Tips, weetjes & recepten

 • Eventueel vervangen door: chiliflakes (grofgemalen gedroogde chilipepers)
 • Niet verwarren met of vervangen door Chinees vijfkruidenpoeder.
 • Ook niet verwarren met “Thai 7-spice“, een zelf verzonnen kruidenmix van de Canadese kruidenfabrikant Schwartz dat volgens hun eigen site bestaat uit: zout, 12% chilipoeder (die wij door de chili con carne doen, dus op zich ook al een kruidenmix), 10% knoflookpoeder, gemberpoeder, korianderzaad, 5% gedroogde citroenschil, komijn, cassia, gedroogde chilipeper, witte peper, steranijs, groene peper, uienpoeder, ananaspoeder, jalapeno chilipeper, cayenne peper en kruidnagel. Tip voor als je het zelf wilt samenstellen: opsomming is altijd in volgorde van hoeveelheden. Dus er zit bijvoorbeeld meer dan 12% zout in, tussen de 10-5% gemberpoeder, en minder dan 5% kruidnagel.

Andere posts over (gedroogde) chilipeper enzo:

Chilivlokken en Chilipoeder chilipeper gedroogde chilipeper Koreaanse gedroogde chilipeper (shilgochu) chilipeper voor Kimchi Kashmiri Chilli

Wat is er zoal te koop?


 Potje nanami tōgarashi
merk: S&B Food Inc
land van herkomst: Japan
etiket: Nanami togarashi, assorted chili pepper
ingrediënten: chili pepper, orange peel, black sesame seed, japanese pepper, ginger, seaweed
prijsindicatie: € 1,95 (15g)

Shichimi Togararaschi van Jonnie Boer

merk: Original Spices door Jonnie Boer
land van herkomst: in Nederland samengesteld
etiket: shichimi togarashi by Jonnie Boer
ingrediënten: szechuanpeper, sesamzaad, zwarte peper, nigellazaad, citroenschilgranulaat, gember, paprika, venkelzaad, cayennepeper.
prijsindicatie: € 3,66 (80g)NB
Over de shichimi togarashi van Jonnie Boer: ik snap niet zo goed waarom zo’n knakker zo nodig een bestaande kruidenmix moet veranderen. Het is niet vies, maar het is geen shichimi togarashi. Noem het dan ook niet zo. Ik word er horendol van dat je tegenwoordig altijd en overal alle etiketten moet controleren of je ook inderdaad koopt wat ze zeggen dat het is, of dat het niet weer een fantasieproduct is.


Reacties

Zevenkruidenpoeder (Shichimi tōgarashi) — 17 reacties

 1. Dat doet zo’n goser om te laten zien hoeveel verstand van zaken hij wel niet heeft… “Nee, die japaners doen dat al eeuwen fout” wil hij daar mee zeggen… Al die zgn.Tv.serie”top”koks zijn vol van zichzelf en uiteraard kunnen ze wel koken, maar ga dat dan ook doen, i.p.v. dat pompeuze gedoe…. Bah….

 2. Nou, nadat ik het dus minder geslaagd vond in een Japans gerecht heb ik het laatst gebruikt om zoete aardappel partjes uit de oven mee te kruiden en dat was goed te doen. Dus ik denk wel dat het nog op komt. ;-)

  Maar voor Japanse recepten gebruik ik het niet meer.

 3. ik wil graag weten of shichimi togarashi hetzelfde is als orange pepper, ik ben nl op zoek naar deze kruiden ( of zelf maken) en kan het nergens vinden

 4. Nee, orange pepper is een mengsel van zwarte peper, zeezout, gedroogde sinaasappelschil (dat is de “orange”, sinaasappel dus), knoflook, ui en citroenschil. Lekker op kip enzo!

  In Nederland is deze specerijenmix te koop van het merk FairTrade Originals als: Peper Mix Sinaasappel Citroen Knoflook.
  (volgens mij ook gewoon in de supermarkt)

 5. Ik hoorde Jonnie pas ergens zeggen dat hij veel van de kruiden in deze serie mengsels van hem niet eens kent. Ik denk dus dat iemand anders de mengsels voor hem verzint. En waarom hij zijn naam er dan aan verbindt………….Je zou er naar kunnen gissen….

 6. Ik denk dat iedereen dat wel kan bedenken. :-)
  Ach ja, dat zijn de moderne tijden. Je naam is een merkt. Beter dat hij eraan verdient dan een ander, toch?

 7. Mijn vraag is. De zevenkruidenpoeder kan ik dat voor meerdere gerechten gebruiken?

  En welk merk kan ik het beste nemen?
  Alvast dank u wel voor de reacties

 8. Je kunt het over van alles en nog wat strooien. Over je aardappeltjes uit de oven, over je sla, over je biefstukje, echt, alles wat je lekker lijkt. :-)

  Ik ken alleen bovenstaande merken. Als je echt Japanse gerechten wilt maken, dan zou ik zeker het Japanse merk nemen. Als je het gewoon in “Hollandse” gerechten gaat gebruiken kun je ook die van Jonnie nemen.

 9. Het is belachelijk dat AH kruiden mixen aanprijst, terwijl deze kruidenmixen zelf
  Samengesteld kunnen worden of in de Aziatische toko te krijgen zijn voor een fractie
  Van de prijs die Jonni Boer berekent.

  80 gram voor € 3,95!!!!!!

 10. Nou zeg, Henriette … ik rekende laatst uit dat de madraskerrie van kok Boer goedkoper is dan die van meneer Appie zelf. Grappig. 80 gr is overigens best veel. Het is een royaal blik en je doet er waarschijnlijk best lang mee.

 11. Ik vind de prijs ook niet zo verkeerd. Het potje van S&B Food Inc zou omgerekend 10 euro kosten voor 80gram. Hoewel je dan natuurlijk beter zo’n “grootverpakking” van S&B kunt kopen”, een zakje, die zijn er ook.

  Ik vind het gewoon jammer dat Jonnie er zijn eigen draai aan geeft en er specerijen in stopt die er niet in “horen”. Noem het dan wat anders, maar ja, dan mist hij al die klanten die op zoek zijn naar shichimi togarashi. Maar die zet je wel op het verkeerde been, want die kopen dus iets anders dan waar ze naar op zoek waren.

 12. Waar kan ik deze kruiden kopen in Nederland? En dan bedoel ik niet die van AH maar die andere van S&B Food.

 13. shichimi togarashi by Jonnie Boer wordt niet meer verkocht dus ik ga mijn eigen 7 spice maken.
  Nori van AH/Jumbo
  Hennepzaad van AH
  szechuan & sinasappelschil vervang ik met citroenpeper van AH
  Gember heb ik al
  chili heb ik ook
  wit & zwart geroosterde sesamzaad van Jumbo

 14. nee laat maar ik kom te duur uit.
  ik heb 300 gram S&B shichimi togarashi gevonden voor maar 5 euro

 15. Ja, of anders natuurlijk de basisingrediënten niet bij Appie of de jumbo halen maar bij de toko. Dat scheelt echt enorm in prijs.
  Maar zo’n zak van S&B lijkt me makkelijker ja.
  Ben je zo’n grootverbruiker? :-)

 16. Ik ben door 3 potjes van 80 gram Euroma heen gegaan in de laatste 7 maanden. Dus ik ben best wel een grootverbruiker. ik strooi het altijd op mijn Udon wokgerechten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *