Hoe heet het?
Gedroogde chilipeper, droge chillipepers, dried chiles, gedroogde pepers.
Wat is het?
Gedroogde chilipepers zijn chilipepers gedroogd in de zon. Niks meer, niks minder (hoewel drogen in de oven, dehydrator of boven een vuurtje in principe ook mogelijk is). Het soort chilipeper en dus grootte en scherpte kan wel verschillen, maar daarover morgen meer in de post over chilipepers.
Hoe te gebruiken?
Gebruik een of meer gedroogde chilipepers in soep, stoof- of roerbakgerecht voor die extra kick. Eventueel het topje eraf snijden en de zaadjes eruit schudden. Je kunt ze op zich (zonder steeltje) wel eten, maar grote stukken zijn niet lekker om op te bijten, dus beter voor het eten er weer uit vissen of in kleinere stukjes snijden. Verkruimelen (bijvoorbeeld mbv een keukenmachine) en je hebt chili-flakes. Het ligt aan je eigen smaak of je de zaadjes erin of eruit laat. De scherpte van pepers is aan de buitenkant moeilijk te zien maar over het algemeen geldt: hoe kleiner hoe scherper. Toch blijft het voor echte kaaskoppen het verstandigst om ze van tevoren te proeven/testen. Droog nog jaren te bewaren.
Tips, weetjes & recepten
- Alle posts mbt: chilipeper op een rijtje
- Recept: zelf chili olie maken
- Recept beroemd Sichuan gerecht: la zi ji
(stukjes kip in een berg “chilipepers-die-je-niet-opeet”) - In Nederland staat “chilipoeder” voor een Zuid-Amerikaanse specerijenmix van gedroogde chilipeper met o.a. komijn, paprikapoeder en oregano. Maar let op, in Aziatische landen kent men dit niet en bedoelt men in recepten met “chilipoeder” gewoon fijn of minder fijn vermalen gedroogde chilipepers. Of gebruik het potje cayennepeper (poeder), maar dus in geen geval chilipoeder.
- In de Koreaanse keuken kent men twee speciale soorten gedroogde chilipeper: kimchi poeder (gochugaru) en gedroogde peperdraadjes (shilgochu)
Andere posts over (gedroogde) chilipeper enzo:
Welke soorten gedroogde chilipepers zijn er grofweg te koop?
Van groot tot klein, van frisrood tot donker rookachtig bruin, in kleine bakjes van 10 gram tot grote zakken van 500 gram, van veel voor weinig tot weinig voor veel:
naam: Gedroogde Spaanse peper kenmerk: Meest voorkomend, te koop in grote, voordelige zakken scherpte: Rokerig en behoorlijk pittig |
|
naam: Gedroogde Chilipepers uit Sichuan (eigen import) kenmerk: iets roder en minder groot dan de ons bekende chilipepers zoals hierboven. scherpte: verschilt niet veel met die “gewone gedroogde chilipepers” hierboven, maar is iets milder |
|
naam: (waarschijnlijk) facing heaven peppers uit Sichuan (merk: bai jia zhai) Klik om meer te lezen over: Sichuan chilipepers kenmerk: bolle, pionvormige chilipeper scherpte: milder, maar evengoed nog behoorlijk pittig |
|
naam: gedroogde rawit kenmerk: hele kleine pepertjes scherpte:behoorlijk scherp. Als een recept om 1 gedroogde chilipeper vraagt kun je volstaan met 1 zo’n kleintje. |
|
naam: chili flakes, chilivlokken kenmerk: grof gemalen, gedroogde chilipepers (zelfgemaakt van de chilipepers van de bovenste foto) scherpte: ligt eraan welke chilipepers zijn gebruikt en of de zaadjes zijn meegenomen |
NB. De gedroogde en vaak ook gerookte chilipepers uit Zuid-Amerika zoals chipotles zijn moeilijk te krijgen in Nederland en vallen (gelukkig) ook een beetje buiten het bestek van deze site.
Die kleine rawits doen het ook leuk in minder Aziatisch eten. Eén tot twee in de vijzel fijngestamp geven een milde pittigheid in een grote pan home made tomatensaus.
Mijn ervaring is dat de gedroogde rawits ook het makkelijkst verkrijgbaar zijn, ook in de periferie daar dan bij grootgrutters.
De grote bolle gooi ik in zn geheel in de stoofpot of laat meetrekken met het warme zuurmengsel voor de atjar en dan voor het eten verwijderen.
Volgens mij zijn chilipepers ook heel gezond. En je wordt er gelukkig van, ze zien er zo leuk uit :)
Ik gooi er ook vaak eentje door bouillons of sauzen ja. Maar eigenlijk nooit die kleine rawitjes. Altijd zo’n grote, omdat ik die er makkelijk weer uit kan vissen. Bovendien heb ik daar ooit eens een enorme zak van gekocht en staan die in een enorme pot hier makkelijk voor het grijpen. Die kleintjes liggen eigenlijk weg te kwijnen. Zal er eens chili olie van maken. Hoewel, bederven doen ze niet.
Ik denk ook dat chilipeper gezond is! Louterende hitte. :-)
Toch gek hoe dat werkt: met gedroogde en verse chilipepers, pul biber, madam jeanet, rawits etc vind ik het niet snel heet. De mee-eters en Arno dus wel. Gaat er royaal sambal in dan zit ik weer met tranen. Niet logisch toch?
Nee, dat is niet logisch. Kan er ook echt helemaal niks bij verzinnen, hoe dat zou kunnen komen! :-)
Heb een Amerikaans onderzoeksrapport gelezen waar in staat
dat de rode pepers eens stof bevatten (ben de naam kwijt)
die de vaatwand soepel houd.
Dus dat is de reden dat mijn vaatwanden op mijn leeftijd nog zo
soepel zijn:-D
Kleine rawits (of andere kleine specerijen die je niet opeet, zoals kruidnagels) kan je ook in een thee-ei doen en dat in de pan hangen. Dan hoef je voor het serveren niet moeilijk te vissen, gewoon thee-eitje weer uit de pan halen.
Ik heb inmiddels een verzameling van 5 thee-eieren in verschillende maten in huis, ondanks dat ik geen thee drink.
@Ed. Ja, er zijn tig gezondheidsclaims voor chilipeper, maar ja, die zijn er ook voor quinoa en eten we dat net zo graag? Uhuh. :-)
@Sandra. Ik gebruik ook wel eens een theeëi, maar in sauzen vind ik dat toch niet ideaal. Heb het idee dat de smaak daar toch niet goed uitkomt. Wel in de soep, dan wel. Of nou ja, als je hele natte saus hebt natuurlijk. :-)
Als ik een saus maak dan gooi ik er alles zo in.
Op het eind van het proces zeef ik de saus zorgvuldig
en dan doe ik hem “afsmaken” met peper en zout.
Afsmaken zeggen ze in België, één van de beste keukens
ter wereld.
Ja, dat werkt voor jus/gravy, maar toch niet voor een lekkere bolognesesaus bijvoorbeeld?
@Robin
Nee natuurlijk niet, Gôh, gaan we bijdehand doen?
Buiten een beetje “sju” zijn er nog wel een duizendtal verfijnde
sausen waar het wèl mee kan.
En,….. Bolognesesaus, Lekker? :-(
Ik ben niet zo van de gehakt tomaten spaghetti en macaroni troep.
Zo, dat heb ik weer gezegd.
Dan moet je die van Heston Blumenthal eens maken! ;-)
@ Robin
Nou, omdat ik ook niet de moeilijkste ben ga ik dit recept ter zijner tijd eens uitproberen en ik laat je de uitslag weten.
Maar ik zeg je het van tevoren, ik ben niet zo van het Italiaanse.
En héél erg kort door de bocht, er zijn voor mij maar twee grote
keukens, de Franse en de Chinese. :-))
ps, er staat ergens 1966 gr ripe tomatoes,…… 1966 gr?
Ja, het is een verslag van wat ik deed. Heb gewoon opgeschreven wat de weegschaal zei. Afronden kan iedereen zelf. :-)
Ik ben normaal gesproken ook niet zo van de Italiaanse kleuterkeuken, maar soms heeft het wel wat.
Die facing heaven peppers zijn ook bij de amazing oriental toko te koop. Van ’t weekend een zakje gehaald, wel een aardige tip om ze heel mee te wokken.
Wat betreft de gezondheidsclaims; bij consumptie met mate lijkt peper inderdaad gezond te zijn. In landen als Mexico, waar peper in volumes wordt geconsumeerd, lijkt het statistisch echter een oorzaak te zijn voor de hoge prevalentie van darmkanker en andere aandoeningen aan het maag-darm stelsel. Waar ik me op zich ook wel wat bij voor kan stellen. Als ik me niet vergis is het onderdeel van de nachtschade-familie (net als paprika en aardappels, maar niet Sichuan peper) en daarmee sowieso niet aan te bevelen voor dagelijkse consumptie. Daar laten velen, moi incluis, zich echter niet door afremmen.. ;-)
Ik zie ze volgens mij alleen in die hele grote zakken, bij de Oriental. Heel meewokken doe ik eigenlijk alleen bij de la zi ji. Of bij de gebakken sperziebonen.
Van die gezondheidsclaims trek ik me ook niks aan. Positief of negatief. Het zal wel. ;-)
Hoe heter hoe beter.
Ik trek me ook niets aan van al die theorieën.
Nu krijg je weer mondkanker bij het nuttigen van 2 glaasjes wijn
per dag heb ik gelezen. Morgen is dat misschien weer bier.
Net zoals die maffe Amerikaanse onderzoeker die wist waarom er in knoflooklanden zo weinig hart en vaatziekten voorkwam.
“olijfolie gebruik’
Hij had maar verondersteld zij hij later.
Eduardus, volgens onderliggend onderzoek ging het om alcohol i.h.a.; er werd geen onderscheid gemaakt tussen wijn of bier.
Oftewel: het onderzoek is verkeerd ‘uitgelegd’.
Ik vind die theorieen i.h.a. best wel zorgwekkend (of`; hoe de media er mee omgaan).
Het beste wat je kunt doen is je eigen ‘guts’ of ‘smaak’ volgen, zoals jij doet.
@Ria,
Het ging wel degelijk om 2 glazen wijn per dag en niet om alcohol
in het algemeen.
Zie http://eetschrijven.blogspot.com
Iemand ervaring met de gedroogde Lombok van Oriental huismerk?
https://www.orientalwebshop.nl/supreme-lombok-chillie-heel-1kg
Als iemand een adresje in DH (of webshop) weet die facing heaven in grote aantallen verkopen, graag!
Ja, die heb ik meestal in huis. In een grote, glazen weckpot. Gaan jaren mee als je wilt. Die bollere facing heaven chilies heb ik volgens mij ook ooit bij Oriental zien liggen, gedroogd. Ik weet niet of je een groot kenner bent, maar anders zou ik zeggen veel verschil merk je niet met gedroogde chilipepers. Nou ja, er is uiteraard verschil in scherpte. Ik heb kleintjes gehad die telden als 1 en grotere zoals op jouw plaatje die tellen als 1, in recepten waarin ze vragen om 1 chilipeper. Maar dat zijn toch dingen die je zelf even uit moet vinden. En dan is zo’n grote pot wel handig, want hoef je dat wiel niet steeds opnieuw uit te vinden. ;-)
Ah, dan ga ik van de week even de Oriental binnen, woon toch een 5 minuten van de grote op Grote Markt, DH. Ik zie ze niet op de webshop namelijk.
Normaliter heb ik gewoon wat verse chilis in huis (Jalapeño en Serrano, vaak) alleen maak ik ze niet altijd op.
Bij die lomboks van Oriental staat ook niet een scherpte of van welke chili ze worden gemaakt. Zou je dat kunnen toelichten, op een schaal van Bloemkoel Kees tot Hete José?
Halverwege? Ik weet niet. Het zijn gewoon “spaanse pepers” en dan een variant die best pittig is. Een madras curry met 4 van deze gedroogde chilipepers is behoorlijk pittig. Te pittig voor mensen die niet van pittig houden en natuurlijk niet pittig genoeg voor mensen die altijd op zoek zijn naar de scherpste sambal of hotsauce. Koop nou maar gewoon. ;-)
Kijk of jij het dan beter uit kunt leggen, want ik kan het, blijkt nu, niet. Zeker niet zo uit mijn hoofd. ;-)
Wellicht onnozel van mij, maar dien je de gedroogde pepers voor gebruik te rehydrateren?
Veel al wel.
@Eduardus
Bedankt.
Ik laat ze alleen weken in warm water als ik ze in een currypasta wil gaan gebruiken en dus vermalen. Anders niet. Het is niet dat je ze gerehydrateerd opeens kunt gaan gebruiken in plaats van verse chilipepers. Zo werkt het niet helemaal. Als je ze al opeet, dan is het verkruimeld of in kleine ringetjes. Maar ik gebruik ze vaker in hun geheel en leg ze tijdens het eten op de rand van mijn bord.
@Robin
Aha. Ik kwam ze inderdaad in enkele roerbakrecepten tegen en daarin werd niet gerept over het voorafgaand wellen in water. Ik heb ze in die gevallen geheel (of in tweeën geknipt) in droge vorm meegebakken. Ofschoon ik al het idee had dat je ze alleen voor de smaak meebakt, heb ik – als proef – eens een dergelijke meegebakken droge peper soldaat gemaakt. Dat was met name vanwege de textuur niet erg lekker. Maar minder erg dan het knauwen op een meegebakken stuk gember dat je per abuis aanzag voor een stuk aardappel. Ik zal eens kijken of ik bij kookvrienden zoals Chinese Cooking Demystified, Nyonya cooking, Souped up recipes, Rasa Malaysia e.d. kan uitvinden hoe zij omgaan met die gedroogde pepers. Ik heb namelijk een hele zak van die dingen :-))
Hoeveel chili vlokken heb ik nodig om 6 gedroogde rode pepertjes te vervangen?
Dat is echt heel moeilijk te zeggen, want gedroogde pepertjes zijn er in zoveel maten en scherpten. En chilivlokken kunnen ook best in scherpte variëren.
Ik zou gokken op 6 gedroogde chilipepers =
21 eetlepelschilivlokken.Wacht, ik ga binnenkort weer chili olie maken, ik zal eens even eerst 6 chilipepers toch vlokken malen. :-)
Waarschijnlijk way too late, maar hier is het antwoord:
Hi, ik ben op zoek naar Szechuan chilis en facing heaven chilis. Heb me al rot gezocht online maar kan ze niet vinden. Enig idee waar ik ze zou kunnen vinden? Thx
De vestigingen van Amazing Oriental hebben meestal wel chilipepers uit Sichuan in hun assortiment.
Je kunt deze ook online kopen:
https://www.orientalwebshop.nl/bai-wei-zhai-sichuan-chilli-80g-80g
Of deze:
https://www.orientalwebshop.nl/chuan-lao-hui-dried-chilli-piece-100g
Ik vind ze eerlijk gezegd niet heel erg anders smaken dan “gewone” gedroogde chilipepers.
Thanx, ik ga ze proberen ;)