Kip Kung Pao

Gong Bao Kip
Het bekendste gerecht uit Sichuan is waarschijnlijk Kip Kung Pao (Gōngbǎo Jīdīng / 宫保雞丁). Er zullen weinig Chinese restaurants in de wereld te vinden zijn die het niet op de kaart hebben, maar van het origineel is vaak weinig anders terug te vinden dan de pinda’s en zelfs die zijn in het Westen vaak nog vervangen door cashew noten ook! Ook de versie zoals ik mij die herinner uit mijn tijd in Beijing is heel anders dan het origineel: veel zoeter en zonder sichuanpeper. Ik heb dat gerecht proberen te benaderen en kwam 5 jaar geleden tot dit recept: Gong Bao Chicken .

Maar sindsdien leerde ik Fuchsia Dunlop kennen en is mijn zoete herinnering langzaam verdrongen voor onderstaand, veel authentieker Sichuanees recept. Pittig van de chilipepers, licht tongprikkelend van de sichuanpeper en mysterieus & aards van de zwarte rijstazijn. Bovendien supermakkelijk en snel te maken.


RECEPT KIP KUNG PAO

Marineer (een half uurtje is genoeg)
  400g kipfilet of kippendijfilet in blokjes van 1-2 cm
in mengsel van:
  ½ tl zout
  2 tl lichte sojasaus
  1 tl Shaoxing rijstwijn
  1 ½ tl aardappelzetmeel (of 2 tl maïzena)
  1 el water

Voor de saus, meng en zet apart:
  3 tl suiker
  ¾ tl aardappelzetmeel (of 1½ tl maïzena)
  1 tl donkere sojasaus
  1 tl lichte sojasaus
  3 tl zwarte rijstazijn (Chinkiang)
  1 tl sesamolie
  1 el kippenbouillon of gewoon water

Bereid voor en zet klaar:
  3 teentjes knoflook , fijngehakt
  4 cm verse gember, fijngehakt
  5 lente-uien, alleen het wit & lichtgroene, in stukjes van 1½ cm
  1 handje pinda’s, geroosterd (bv 12 minuten in de oven op 160°C)

Verwarm je wok of koekenpan flink voor. En voeg toe:
  2 el huisgemaakte Sichuan chili olie **
Schroei de stukjes kip rondom dicht en voeg na een minuut of twee, drie de knoflook en gember toe. Laat die even meebakken en voordat de knoflook bruin en bitter wordt voeg je de saus toe. Laat even doorwarmen, voeg dan de stukjes lente-ui toe. Laat ook dat doorwarmen, voeg de pinda’s toe en serveer. Lekker met witte rijst en boontjes.

** ik gebruik Sichuan chili olie omdat ik dat makkelijk vind en het toch altijd in huis heb. Heb je dat niet in huis, verhit dan een paar eetlepels arachide-, zonnebloem- of rijstolie en voeg 5 gedroogde chilipepers in stukjes en een theelepel sichuanpeper toe. Laat even doorwarmen maar pas op dat het niet verbrandt. Alleen gewone olie gebruiken is geen optie, dan blijft er niks over van het gerecht. Je hebt de chili nodig en liefst ook de sichuanpeper.


Reacties

Kip Kung Pao — 41 reacties

 1. Ik heb je GongBao Chicken van 5 jaar geleden (van KokRobin) geprobeerd met de volgende veranderingen:
  – verse chillipepers i.p.v. droge (want die had ik niet)
  – copycat shaohsin wine
  – pinda’s i.p.v. cashew noten
  – geen gember & geen kippenbouillon
  – zilvervliesrijst i.p.v. witte rijst

  Het smaakte wat te sterk ofzo, en anders dan die ik in China had (voor zover ik me kan herinneren), maar desondanks was het toch lekker. Misschien kan ik het nog lekkerder maken door bovenstaande veranderingen niet te doen, of door preciezer te zijn met de ingrediënten (ik had slechts 200g kip & vervolgens alle ingrediënten door twee gedeeld, & bovendien schiet ik vaak uit als ik bijv. een lepeltje sojasaus moet toevoegen).

  Ik zal het nog eens maken & dan zorgvuldiger zijn, en ook bovenstaand recept eens proberen. Bedankt Robin, voor de recepten!

 2. Bovenstaand recept is wel lekkerder dan “mijn ouwe Kok robin recept”. ;-)
  Ik ben benieuwd hoe het je een tweede keer afgaat. Het zou gewoon echt lekker moeten zijn, hoe dan ook. Maar misschien inderdaad iets beter oppassen met wat je erbij gooit.

  En zo’n flesje Sichuan chili olie is echt heel erg de moeite waard om te maken. Super, super lekker. En het maakt gerechten als hierboven een stuk makkelijker en foolproof.

 3. Nou Robin, ik heb het KokRobin recept opnieuw geprobeerd, en was dit keer voorzichtiger met de ingrediënten. Ik had welliswaar dezelfde wijzigingen als vorige keer (alleen dit keer wel gember), maar volgens mij smaakt het nu een stuk beter dan vorige keer! Ik had trouwens ook de saus verdubbeld, misschien dat dat ook scheelde.
  De lomboks die ik had gebruikt (met pitjes en al) waren alleen erg scherp. Persoonlijk houd ik daar wel van maar als ik dit gerecht voor anderen kook moet ik daar rekening mee houden.

  Ik heb een tijdje geleden ook bovenstaand recept geprobeerd, maar vond dat nog minder lekker dan mijn eerste poging van 8 april. Mijn eigen schuld waarschijnlijk, want ik had met mijn luie hoofd geen zin om Sichuan olie te maken en heb dat cruciale ingredient dus achter wege gelaten.
  Hoe dan ook, het KokRobin recept was nu een succes dus die ga ik in de toekomst nog eens maken! Bedankt Robin!

 4. Op zich kun je bovenstaand recept uitstekend maken zonder eerst Sichuan olie te maken, alleen moet je dan beginnen met flink wat olie en daarin gedroogde chilipepers en sichuanpepers bakken. Het resultaat zou op hetzelfde neer moeten komen, ik neem alleen een short-cut. Maar ja, die is natuurlijk alleen maar short als je die Sichuan olie al daadwerkelijk gemaakt hebt.

  Maar ik ben blij dat er in ieder geval 1 variant in de smaak viel, Harry. De aanhouder wint. :-)

 5. Hallo,

  Dit gisteren gemaakt, samen met You Lin Cai Xin volgens Fuchsia Dunlop. Goede combinatie van smaken vonden we.

  Alleen de saushoeveelheid in de Kung Pao vond ik nogal aan de weinige kant. Om te beginnen heb ik de hoeveelheden voor de saus verdubbeld bij gelijkblijvende hoeveelheden van de andere ingredienten. Maar ik zag me toch nog wel genoodzaakt er een kopje heet water aan toe te voegen om nog een enigzins sauzig gerecht uit de wok te krijgen. Ik denk overigens als ik in tweede instantie had aangelengd met kippenbouillion dat het dan te zout zou zijn geworden.

  Misschien was de fout om bij het verdubbelen van de hoeveelheden saus ook het aardappelzetmeel te verdubbelen. Ik zal het de volgende keer eens met een enkele dosis zetmeel proberen bij verdubbeling van de overige sausingredienten. Eetlepels ipv theelepels lijkt me ook om reden van het zout in de soja ook niet helemaal goed.

  Geweldig gerecht overigens, een klassieker die in geen enkel oosters reportoire mag ontbreken. M’n zelfgemaakte chiliolie heb ik laten trekken met een paar schijfjes chinese (one clove) knoflook. Een aanrader.

  Fijne site trouwens, ik kom er vaak. Waar m’n firefox plugin World Of Trust (WOT) over klaagt is me onduidelijk maar je site staat er wel op als oranje – caution advised – om de een of andere reden.

 6. Ja, dat is een bekend “probleem”, in de Chinese keuken is niet vaak veel saus, de saus is vaak meer een soort coating, een laagje om het vlees. Ik vind dat in dit recept geen probleem, ik ben het gewend en ik vind het lekker.

  Maar je kunt inderdaad gerust wat extra water toevoegen om wat meer saus te krijgen. Het aardappelzetmeel/maizena moet je ook altijd in beetjes toevoegen, tot het precies de goede binding geeft. Dat is van tevoren nooit exact aan te geven. Maar als het teveel was en je een lijmachtige saus krijgt los je dat dus ook op met een scheutje extra water.

  Aziatische-ingredienten.nl is vorig jaar eventjes gehackt geweest. Er stond toen malware verstopt. Google had dat meteen in de gaten en mijn site was zo’n beetje onbenaderbaar. We hebben het toen binnen een dag opgelost, maar ja, je staat dan blijkbaar wel op een soort blacklist. Ik heb laatst ook al McAfee Site Advisor aangeschreven, die hebben hun waarschuwing nu gelukkig ingetrokken. Want echt, er is helemaal niks mis. :-)

  Ik zal eens kijken of ik WOT ook kan vragen of ze een nieuwe review kunnen doen. Wat heb je nou aan zulke waarschuwingssystemen als ze zo ontzettend achterlopen? Bluh.

 7. Goed idee om de rating jongens eens te benaderen.

  Ik heb voor de saus overigens witte rijstazijn gebruikt, zwarte is hier nergens te vinden (ik woon in Noorwegen). Heb de meeste kruiden en overige ingredienten in m’n omvangrijke verzameling meegenomen/laten meebrengen uit Nederland. Zwarte rijstazijn staat nu dus op het lijstje.

  Ik denk trouwens dat je niet ongestraft de sausingredienten had kunnen verdubbelen als het zwarte rijstazijn zou zijn geweest, het schijnt qua smaak nogal sterk spul te zijn las ik elders op je site. Maar duidelijk is wel dat dit een recept is wat je hooggeeerde gasten voor kunt zetten, het staat dan ook prominent in m’n lijstje phood bookmarks :-)

 8. Ik ben benieuwd wat je ervan zult vinden met zwarte rijstazijn, ik vind dat echt een heel karakteristieke smaak aan het gerecht geven. Uiteraards is het met gewone rijstazijn ook lekker, maar toch, het is dan wel anders lekker.

 9. Ik ga dit morgen weer eens maken.
  Met natuurlijk de onmisbare zwarte rijstazijn van Kong Yen (ja, ik heb die nog….oud, maar nog steeds goed).
  Hier in huis is het een gevecht als ik vraag “Wat gaan we eten? Mapu Dofu of Kip Kung Pao?’. Want zoonlief wil Mapu en dochterlief Kip….
  Maar ik heb meer zin in kip…..zoals Mel Brooks ooit zei “It’s good to be the king”. :)
  Overigens, zou je ooit een tag “gevogelte” kunnen maken, of kijk ik ergens over heen?

 10. Dank je wel Robin! Ehm……kan je ook nog een linkje onder “Producten” en dan onder ‘Vlees, vis en tofu enzo” maken?
  Of ben ik nou heel erg lastig??? ;)

 11. Ja, nou doe ik dat wel braaf, maar realiseer me nu dat het helemaal niet “kan”. Die indeling hier rechts, dat is voor de producten!

  De recepten staan daar los van….
  Eigenlijk moet je dan gewoon hier kijken: Recepten INDEX

  Hm, nou ga ik twijfelen over de opzet. En bedankt! :-)

 12. Arme Robin! ;)
  Je kan natuurlijk ook alleen een gevogeltetag maken met de zwarte zijdehoen, de eend etc, maar stiekem vind ik het wel makkelijk zo.
  Het werkt zo meer als de indeling in een kookboek.
  Maar het is jouw site hoor, en niet twijfelen: je site is fantastisch!!

 13. Dank je. :-)

  Ik twijfel of ik de opzet zal veranderen, want als mensen recepten verwachten/zoeken in die Product-indeling, tsja, dan schiet het nu niet op zo. Maar dat heeft nogal wat voeten in aarde, dus ik denk nog even verder. Ik heb geen haast, want er hangen geen levens vanaf, hehe.

 14. Geloof het of niet maar in een Vietnamese winkel in Haugesund trof ik een heuse fles Chinkiang zwarte rijstazijn aan, de laatste die ze hadden. Hadden ze er meer gehad had ik er meer gekocht. Voor nog geen 2 euro 25 ook nog eens en dat in Noorwegen, dat is dus gewoon voor niks. Dus (min of meer) meteen aan de Kung Pao begonnen, dit keer wel met de bedoelde azijn.

  Ik moet zeggen, het resultaat was heel anders van smaak als met blanke rijstazijn. Met verdubbelde hoeveelheden moet je geloof ik inderdaad een beetje uitkijken, ik zal het eens maken met 50/50 blanke en zwarte azijn en eens kijken wat dat oplevert. Of me natuurlijk gewoon aan de receptuur houden.

  Begrijp me niet verkeerd, we vonden het met zwarte azijn ook echt reuze lekker, iets aan de wrange kant misschien maar dat wijt ik aan de aangepaste hoeveelheden Chinkiang (meer) en suiker (minder). Ik vind die Chinkiang azijn trouwens wel echt een ontdekking, een theelepeltje op een dim summetje Siu Mai is echt ge-wel-dig lekker.

  Ik zie dat het verzoek aan WOT nog steeds niet tot de gewenste vergroening heeft geleid? Merkwaardig…

 15. Ja, doe nou eens gewoon wat er staat, hahaha.
  Of niet hoor, maar toch, zoiets als zwarte rijstazijn, dat maakt nogal uit of je er zomaar een scheutje extra bij doet. Een extra scheut shaoxing, dat heeft meestal geen noemenswaardig effect. Extra scheutje lichte sojasaus ook niet, maar kijk uit met dingen als zwarte azijn of zwarte boontjes.

 16. Dit gisteren gemaakt! Ik had nooit eerder zwarte azijn gebruikt en ook nooit eerder sichuan-olie, dus dat was wel een avontuur. :-) Wat de olie betreft: mijn lief vergeleek het met ‘likken aan een Lego-treintje’ en inderdaad: tong onder stroom en daarna gevoelloos – wat een lollige sensatie! :-D
  Het was verder hartstikke lekker, zij het wat aan de zoute kant, dus als ik het nog eens maak denk ik dat ik de hoeveelheid sojasaus voor de zekerheid maar halveer..
  Niettemin wederom bedankt voor een geslaagd recept en die zwarte azijn smaakt echt awesome, daar ga ik de komende tijd nog veel meer mee maken!

 17. Sichuan eten hoort zout te zijn. ;-)
  Maar inderdaad, als je daar niet van houdt, gewoon aanpassen. Minder zout of sojasaus of bouillon. Een van die drie.

  En nou heb ik ook weer trek in Kung Pao!

 18. Cool!!! :-)
  Dat hoor ik altijd graag. Alsof ik het voor jullie heb klaargemaakt, haha.

 19. Bedankt voor dit recept, ik heb het vandaag gemaakt en het was heerlijk! En inderdaad supermakkelijk.

  (Ik gebruik deze website al een tijdje maar dit is de eerste keer dat ik een commentaar achterlaat. Beter laat dan nooit!)

 20. Inderdaad, beter laat dan nooit. Ik vind feedback altijd tof!
  Niet in de laatste plaats voor mensen die hier voor het eerst komen kijken. Voor hun is het fijn om te zien dat anderen een recept ook gemaakt hebben en het ook lekker vonden, want jeetje, wat staan er veel “slechte” recepten op internet he? ;-)

 21. Ik heb het recept pas gemaakt, maar jeumig wat was het heet zeg. Ik heb die 5 gedroogde pepers er in gedaan (want ik had geen Sichuan chili olie), was dat wel de bedoeling dan? Ik kan wel wat pittigheid hebben, maar woei er was geen blussen aan. Gelukkig bestaat er kroepoek en bier op aarde.

  Verder smaakte het prima, thanks voor het recept!

 22. Nou, dat ligt natuurlijk aan de scherpte van de pepers die je gebruikt. Bij mij wordt het nooit zo loeiheet. ;-)

 23. Wij komen net terug van een 20 daagse vakantie uit Sichuan. Bijna elke dag kong pau chicken gegeten en elke keer anders. Weet je toevallig ook hoe die specifieke groenten heet die erin gebruikt wordt? Ziet er een beetje uit als blokjes komkommer maar smaakt wel heel anders

 24. Hm, ik ken het niet met iets anders dan lente-ui/preitjes, maar zou het ingemaakte mosterdkool kunnen zijn? Oftewel: zhacai?

  Zha cai

 25. Vandaag gemaakt met als toevoeging een rode paprika en twee verse rode pepers, en het was erg lekker moet ik zeggen. De Sichuan is soms wat overheersend als je een hele tussen je kiezen krijgt, maar wel een unieke smaak. Ik wilde aanvankelijk niet zoveel nieuwe ingredienten kopen (de rijstazijn, sichuan peper, lichte en donkere sojasaus) aangezien ik deze of niet gebruik of gewoon ketjap manis / japanse sojasaus gebruik. Toen bedacht ik me dat koken ook gewoon een hobby is, en dat je daar best een paar euro in mag steken voor een nieuw recept. En dit was zeker een goede investering, ga ik nog vaak maken!

 26. Als je de sichuanpeper korrels niet fijn vindt in je mond moet je dus zeker eens die Sichuan chiliolie maken, Jan! Dan heb je daar dus geen last meer van.

 27. ik heb pas geleden een half jaar in beijing gewoond voor mn studie en vaak kreeg ik ook gongbao jiding met stukjes wortel ertussen,erg lekker.

 28. Vanavond voor het eerst gemaakt, was erg lekker! Wel wat aan de zoute kant, dus denk dat ik de volgende keer of wat minder zout toevoeg aan de kipmarinade of iets minder soy sauce aan het geheel.

  En uit luiigheid gebruikte ik chiliolie uit een flesje, van de toko. Erbij sperzieboontjes, flink heet gebakken, met ansjovis.

  Dit is het tweede recept dat ik van jouw website heb gemaakt (de andere was rendang, ook heel lekker), nu speuren naar het volgende recept dat ik ga maken.

 29. Toch mis je dan wel een heel specifieke smaak in dit gerecht, namelijk die van de sichuanpeper en dat vind ik jammer. Dat moet je toch ook echt eens proeven, die smaak maakt het samen met de zwarte azijn echt helemaal af.

  Maar evengoed fijn te horen dat je het lekker vond! ;-)

 30. Is het belangrijk voor de smaak dat je gedroogde chilipepers gebruikt of kan het ook met verse? Chilivlokken kan denk ik ook?

 31. Ik zou eerder chilivlokken gebruiken dan verse. Verse hebben toch en andere smaak. Een smaak die ik niet vind passen bij Kip Kung Pao. Maar alles kan natuurlijk. ;-)

 32. Lekker recept!

  Maar zoals vaker bij dit soort recepten wordt er bij ons geklaagd dat het te weinig is. Dat is op zich een goed teken :) . Ik maak standaard al meer saus, maar om ook de porties vlees te verhogen vind ik niet zo’n goed idee.
  Heb je misschien suggesties welke groente ik toe kan voegen in de pan naast lenteuitjes, waarbij dan het karakter van dit recept behouden blijft?

  bedankt!

 33. Nee, nee, nee, ik haat dat, groenten toevoegen aan zo’n gerecht, dat hoooort niet. Je moet er gewoon groenten naaaaast serveren.

  Maar goed, dat gezegd hebbende, de halve wereld gooit er paprika bij. Maar ik niet, ik zeker niet! Wortel heb ik ook wel eens gezien. Peultjes, partjes ui. Nou ja, van alles. Maar echt, ik raad het af! Serveer het er lekker naast. :)

 34. Ik heb het recept gemaakt maar vond het niet zo pittig. Misschien heb ik de verkeerde chilliolie gebruikt zonder de de speciale sichuanpeper ?
  Ik vond het ook niet echt zout ??
  Wat moet ik de volgende keer aanpassen ?

 35. Die chili olie maak je toch zelf? Naar dit recept :
  https://www.aziatische-ingredienten.nl/sichuan-chili-olie-recept/
  Een andere chili olie zou ik niet gebruiken. Zonder de sichuanpeper mis je echt een belangrijk deel van de smaak. Als je deze niet wilt maken kun je olie eerst op smaak maken in de wok met gedroogde chilipepers en sichuanpeper. Maar dat is moeilijker dan vooraf olie maken. Als je van erg pittig houdt en je chiliolie is niet pittig genoeg kun je ook altijd nog wat gedroogd chilipepers in grote stukken meebakken in het gerecht.

  En als je het zouter wilt kun je bij het bakken van de kip wat zout toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *