Thuis in China van Ken Hom & Ching-He Huang

Thuis in China door Ken Hom & Ching-He Huang
In augustus 2012 zond de BBC de prachtige 4-delige reisdocumentaire “Exploring China” uit. Amerika’s beroemdste Chinese tv-kok Ken Hom en Engeland’s beroemdste Chinese tv-kok Ching-He Huang trokken in 5 weken samen door China, op zoek naar de verschillende regionale keukens, maar ook een beetje op zoek naar hun roots. Beiden zijn opgegroeid buiten China (Ken in Californië, Ching in Zuid-Afrika en Engeland) en dat levert uiteindelijk erg mooie televisie op als ze ter afsluiting op bezoek gaan bij oude familieleden, Ken in Guangdong en Ching in Taiwan.

Bij de serie werd ook een receptenboek uitgegeven dat nu vertaald is naar het Nederlands. Voorafgaand aan ieder hoofdstuk gaan steeds twee bladzijden achtergrondinformatie over de bezochte regio (Guangdong, Hongkong, Fujian, Taiwan, Yunnan, Sichuan, Kashgar, Beijing en Chongqing). De acht hoofdstukken zelf zijn niet ingedeeld per regio, maar per gang: er zijn 7 recepten in het hoofdstuk dumpling & voorgerechten, 11 in soepen & salades, 13 in rijst & noodles, 19 in vegetarisch, 12 in seafood, 18 in vlees, 15 in gevogelte en 6 recepten in het hoofdstuk desserts.

In het boek staan veel klassiekers (dan-dan noodles, bang-bang chicken, dongpo spek etc), maar toch ook wel wat onbekendere gerechten, soms met kleine, eigen inbreng van Ching of Ken. Wat ik leuk vind is dat ze soms meerdere varianten van 1 gerecht geven, bijvoorbeeld mapo tofu of Peking eend. Veruit de meeste recepten zijn echte zogenaamde “homecooking” recepten, precies zoals we ze ook in de serie bij Chinezen thuis zagen koken. Maar let op, niet alle recepten uit de serie staan in het boek en soms wijken ze ook iets af.

De recepten zijn over het algemeen helemaal niet moeilijk, maar met ingrediënten uit de supermarkt ga je het niet redden. Tokobezoek is noodzakelijk, maar samen met Aziatische-ingredienten.nl kom je daar vast wel uit. Er staat niks in het boek dat hier niet al uitvoerig is beschreven.

Bestellen
Enthousiast geworden? Bestel bij Bol via deze link:
  Thuis in China
en sponsor kostenloos en automatisch deze site.
(tip: Bol heeft ook een inkijkexemplaar)

En pssst, de afleveringen zijn vooralsnog gewoon terug te kijken op youtube: deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4


Reacties

Thuis in China van Ken Hom & Ching-He Huang — 11 reacties

 1. Ik had deze serie op Youtube gevonden en vond het zo leuk dat ik alle afleveringen in één zit wilde zien. Vervolgens Robin gemailed, maar die kende het natuurlijk al. Ik wist zelf alleen nog niet dat er een kookboek aan gekoppeld was.
  Deze documentaire is echt een aanrader.

 2. Ik ben eigenlijk, stiekem geen groot fan van Ken of Ching, dus ik had eerst zo mijn bedenkingen bij de serie, maar ik ging natuurlijk toch kijken en was echt aangenaam verrast. Ik vond het echt de moeite waard. Vond dat ze leuke gerechten maakten, op leuke plaatsen, veel homecooking en ik vond Ken & Ching ook leuk. Grappig te zien hoe Ken geen Mandarijns verstaat en Ching juist geen Kantonees.

 3. Wow, wat een verzameling. Heb je ook een favoriet? Eentje waar je het meeste uit kookt? En eentje waar je nooit uit kookt?

 4. It’s fascinating to read about someone from the Netherlands making Chinese food. I’m a Malaysian Chinese and happened across your blog. Using Google Translate to decipher everything but it works. Love the Jia Ji recipe. Thumbs up!

 5. Internet really made our world a global village! Great fun to hear you can enjoy my blog with google translate. Thanks for your reply. :-)

 6. He Karl, leuk, zo’n collectie. Ik heb er even een collage van gemaakt:

  Chinese kookboeken

  Die serie van Taiwanese Style, Shanghai Style etc lijkt me leuk! En die met appetizers en dimsum ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *