Jiaozi (Chinese dumplings)

Jiaozi of gyozaHoe heet het?
Jiǎozi /jiaozi / 饺子 (China), gyōza / gyoza / ギョーザ / ギョウザ (Japan), Chinese dumplings, Chinese ravioli, potstickers.

Wat is het?
Jiaozi zijn dichtgevouwen deeglapjes gemaakt van bloem, water en een snufje zout, gevuld met een mengsel van kleingehakte groenten en/of champignons, vlees, vis of tofu. In heel China eet men jiaozi op oudejaarsavond onder andere omdat de vorm aan goudklompjes doet denken en ze dus symbool staan voor financiële voorspoed. In Noord China eet men jiaozi het hele jaar door, als ontbijt, lunch of diner, als bijgerecht of hoofdmaaltijd, in gespecialiseerde jiaozi-restaurantjes en vaak ook gewoon zelfgemaakt, thuis.

Hoe te gebruiken?
Er zijn 3 manieren om jiaozi klaar te maken:
* Koken in ruim water (shuǐjiǎo, 水餃)
* Stomen (zhēngjiǎo, 蒸餃)
* In een koekenpan bakken (guōtiē, 鍋貼)
Voor deze laatste zogenaamde “potstickers” bak je de dumplings eerst eventjes in een hete koekenpan met een beetje olie bruin, giet er daarna een klein laagje water bij, leg de deksel op de pan en stoom de jiaozi gaar. Laat het water verdampen. Als de onderkant een mooi bruin korstje heeft serveren met een of meerdere dipsausjes. Vanwege het in vergelijking met andere dumplings redelijk dikke, ietwat melige deeg en de vaak neutrale vulling zijn hier sterk smakende dipsausjes favoriet. Vooral Yin-Yin-saus.

Tips, weetjes & recepten

Chicken Gyoza

Wat is er zoal te koop?


 Synear Blue Jiaozi
merk: Synear 思念的水饺
land van herkomst: China
etiket:香菇青菜水饺
ingrediënten: groente, tarwemeel, water, paddestoelen, plantaardige olie, sojabland (soja), zout.
prijsindicatie: € 1,75 (450g)

 Sanquan jiaozi
merk: zhengzhou sanquan foods 三全
land van herkomst: China
etiket: Chives & Bean Threads
ingrediënten: tarwemeel, bieslook, soya bonen, chinees kool, sesame oile, sla oile, suiker, zout, kruiden, monosodium glutamate
prijsindicatie: € 1,95 (450g)

 Beijing Jiaozi

merk: St. Anny Food
land van herkomst: Nederland
etiket: Beijing Jiao Zi, varkensvleespastei à la Beijing, pâté de porc à l Beijing.
ingrediënten: vulling: varkensvlees (30%), chinese kool (70%), bosui, water, gember, plantaardige olie, sesamolie, aardappelmeel, sojasaus, zout, suiker, peper, garnalen, smaakversterker (E621). Buitenkant: tarwebloem, water, zout.
prijsindicatie: € 4,35 (540g / 36 stuks)

 Japanse dumplings met kip (gyoza)

merk: Red Roses
land van herkomst: Onduidelijk.
etiket: Gyoza Congole, frozen gyoza
ingrediënten: vegetables (33%, cabbage, leek, onion), chicken (30%), wheat flour, water, garlic, salt, sake, sasame oil, sugar, flavour enhancers (E621, E627, E631, E635), corn starch, hydrolyzed vegetable protein (maize, yeast extract, sugar, sunflower oil), ginger, chicken extract, white pepper, emulsifier (E331)
prijsindicatie: € vergeten te noteren (400g / 20 stuks)

Maggie’s handgemaakte jiaozi

Tip: Verse, homemade jiazi bestellen bij Maggie. Af te halen in Koog a/d Zaan, station Leiden of Amsterdam Centraal. Contact via facebook.
ingrediënten: Keuze uit 15 of meer soorten jiaozi (en zongzi).
prijsindicatie: € 10,- voor 20 stuks, ca 500g


Welke is het lekkerst?
De geïmporteerde merken zijn door importregels allemaal vegetarisch, maar Synear is best een fijn merk. Persoonlijk vind ik jiaozi vaak een beetje melig, maar die van St. Anny heeft een mooi, dun velletje. Bovendien gevuld met varkensvlees en garnaal, dat bevalt me ook al beter. Ze smaken alsof je ze zo zelf vers gemaakt hebt! Een aanrader dus.
Update: dat laatste merk “red roses”, Japanse gyoza is ook erg lekker. Lekkere vulling met een mooi, dun, glibberig, niet-melig deegvelletje.


Reacties

Jiaozi (Chinese dumplings) — 2 reacties

  1. Je kan ze ook in de koekenpan bakken zonder ze voor te stomen:
    Verhit de koekenpan op hoog vuur tot deze echt heet is. Giet er dan een scheut olie en verhit deze goed. Doe de jaozi erin en draai het vuur naar medium. Bak een paar minuten tot de onderkant goudbruin is en giet er dan een klein kopje water bij. Doe een deksel op de koekenpan, zodat de jaozi nu gestoomd worden. Als al het water is verdampt, is de jaozi klaar.

  2. Ja, zo had ik het eerst opgeschreven en toen veranderd. En nu weet ik eigenlijk niet meer waarom! Of jawel, ik geloof omdat ik ergens las dat dat de manier is om verse jiaozi te bakken, maar dat je diepvries jiaozi beter eerst kunt stomen/koken. Zoals je wel zult snappen, ik heb nog nooit potstickers gemaakt, ik kook of stoom ze altijd gewoon. ;-)

    Maar als jij het wel zo doet ga ik de tekst nu aanpassen! Want dat is sowieso de officiële manier. (bakken-stomen-bakken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *