Kabocha (Japanse, groene pompoen)

Japanse, groene pompoen
Hoe heet het?
Kabocha (カボチャ), Japanse pompoen, groene pompoen, golden squash, Japanese pumpkin, kabocha squash, Phak Tong (ฟักทอง)

Wat is het?
Kabocha is een Japanse pompoensoort die sinds een paar jaar ook in Nederland wordt geteeld. Van binnen oranje, van buiten matgroen met lichtere strepen en vlekjes. Groot of klein (Ø12cm-Ø35cm), de kabocha smaakt extra zoet en een beetje naar tamme kastanje, zonder die nare structuur van kastanje.

Hoe te gebruiken?
Koken, stomen, sous-vide, bakken, grillen, roosteren, frituren, noem maar op. Uiteraad in Japanse recepten, want die waren al bedoeld voor deze Japanse pompoen. Maar verder gewoon in ieder ander recept voor pompoen en bijvoorbeeld ook als alternatief (want lekkerder) in recepten met zoete aardappel. Het mooie van deze pompoen is dat de schil ook lekker is, vooral geroosterd met bijvoorbeeld zeezout en rozemarijn. De kleintjes zijn leuk om te vullen of gewoon handig voor kleine huishoudens. Op een koele plek nog maanden te bewaren. Sterker nog, hoe langer je ze bewaart, hoe zoeter en dus lekkerder ze worden. Eenmaal aangesneden nog een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Tips, weetjes & recepten

Kabocha, Japanse pompoen

Wat is er zoal te koop?

Ik kocht de pompoenen destijds toen ik deze post in 2010 schreef online bij pom-poms.nl. Daar kun je ze nu niet meer bestellen, maar gelukkig liggen ze tegenwoordig bij heel veel toko’s, groentenwinkels, natuurvoedingszaken en zelfs de Albert Heijn of Lidl te koop! Een goede ontwikkeling dus.


Reacties

Kabocha (Japanse, groene pompoen) — 13 reacties

 1. Heeeeeeeeeeeeeeeel lekker dit!
  Ik hou sowieso wel van pompoen, maar deze heeft echt knuffelzacht vruchtvlees (na het roosteren) en smaakt inderdaad naar kastanje!
  Ik ben blij dat ik er meteen drie heb gekocht toen ik van je begreep dat ze in de Markthal van R’dam te koop waren :)
  Voor zo’n beetje al die Amerikaanse recepten met pompoen waar nu rond Halloween de blogs mee vol staan is deze pompoen ongetwijfeld een voortreffelijke keuze :9
  Ik maakte er net alvast een lunch mee, geroosterde kambocha, manchego, tahoonkiempjes en platgestampte cantuccini. Mjam!

  Geroosterde kambocha

 2. Ik ben zins kort er ook achter gekomen hoe mijn rugby type pompoen heet in Japan. Google naar kabocha Roron en dan vind je meer over deze pompoen. Geweldig Ilona dat je zo positief reageerde. Via Showa boeki Europa b.v. zal binnen kort deze kabocha ook te koop zijn bij de supermarkt in de markthal in Rotterdam. Als het te lang duurt gewoon naar vragen. Nu al te krijgen in DANK Japanse winkel in Amsterdam.

 3. Bij Albert Heijn worden de kabocha pompoenen ook verkocht.
  Wij hebben er een heerlijk gerecht met pittig gehakt mee gemaakt.

  Ts

 4. Dat is een goede ontwikkeling! Want het is de lekkerste pompoen die er is. :-)
  Ik zal binnenkort de post hierboven eens aanpassen, want ik zie hem ook steeds vaker te koop liggen.

 5. Het lijkt veel op de ronde groene courgette. Of is het hetzelfde?
  Ik verbouw deze in mijn moestuin. Een plant levert ongeveer 7 vruchten. Wij gebruiken deze vooral om er soep van te maken. Heerlijk met crème fraiche en gerookte zalm.

 6. Veel pompoensoorten zijn onderling uitwisselbaar in recepten en veel courgettesoorten zijn ook wel onderling uitwisselbaar, maar een pompoen is heel anders dan een courgette. Dus nee, deze kabocha lijkt in de verste verte niet op ronde courgettes. :-)

 7. Ik weet niet waar je woont, Linda, maar de meeste kans is dat je ze vindt bij een natuurwinkel, (biologische) groentenboer of zoiets als Marqt of Ekoplaza. Maar soms zie ik ze ook bij de gewone supermarkten als AH en Jumbo. Ze beginnen nu net weer in seizoen te komen. Dus het aanbod zal wel toenemen nog.

 8. Heeft iemand ervaring met het kweken van kabocha pompoenen met de zaden van kabocha pompoenen uit de supermarkt?

 9. Ik heb het even voor je nagevraagd bij degene die kabocha kweekte in Nederland en zij zegt: pompoen zaden van de kabocha kan je wel weer zaaien, maar dan krijg je niet dezelfde cultivar terug. Je krijgt dan mutante pompoenen. Advies is dus toch elke keer nieuwe zaden te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *