Wasabi Pasta

WasabiHoe heet het?
Wasabi / wasabipasta / わさび, Japanse mierikswortelpasta, Japanese horseradish paste.

Wat is het?
Wasabipasta zou in feite niets anders moeten zijn dan geraspte Wasabi, een wortel uit dezelfde familie als onze mierikswortel. De smaak is enigzins vergelijkbaar en omdat echte wasabi duur en beperkt houdbaar is heeft men voor de Westerse markt tubetjes “wasabipasta” ontwikkeld die bestaan uit mierikswortel, mosterdpoeder en groene kleurstof. De smaak is een stuk heftiger dan die van echte, Japanse wasabi. De pittigheid voel je vooral in je neus, tussen je ogen. Dus let op: ook al staat er wasabi op je tubetje, de kans dat er ook echt wasabi in zit is eigenlijk nul.

Hoe te gebruiken?
Wasabipasta samen met wat lichte sojasaus vermengen en als dipsausje bij sushi en sashimi serveren. Of bij zelfgemaakte sushi met kleine veegjes op de rijst smeren voor je die oprolt in een norivel. Verder eigenlijk op zo’n beetje dezelfde manier te gebruiken als mierikswortelpasta. Dus bijvoorbeeld vermengd met wat crème fraîche en/of mayonaise voor een pittig dipsausje bij seafood of rosbief. Tube na openen in de koelkast bewaren. Wasabi Er ook kleine blikjes met wasabipoeder op de markt. Die zijn nog veel langer houdbaar en hoeven uiteraard niet in de koelkast. Zelf met een beetje water pasta van maken. Tot slot is er de laatste jaren ook ingevroren, geraspte wasabi te koop: kizami wasabi. Die is al een beetje aangemaakt met een ponzu-achtige saus en is een echte aanrader.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!

merk: S&B Foods Inc. Tokyo
land van herkomst: Japan
etiket: わさび S&B Prepared Wasabi. Ready to use.
ingrediënten: Mierikswortel, lactose, maïsolie, sorbitol, zout, water, smaakstof, carrageen, guar gom, turmeric, citroenzuur, kleurstof
prijsindicatie: € 1,80 (43g)

Etiket lezen? Klik hier!

merk: Kaneku
land van herkomst: Japan
etiket: Kaneku Wasabi
ingrediënten: mierikswortel
prijsindicatie: € 2,40 (25g)

 wasabi van obento

merk: Obento
land van herkomst: China
etiket: Wasabi paste. Prepared, glutenvrij
ingrediënten: mierikswortel (30%), sorbitol (E420), lactose, soja olie, zout, water, mosterdzaad olie, antioxidant (E330), xanthaangom (E415), kurkumapoeder, kleurstoffen (E102, E133).
prijsindicatie: € … (43g)

verpakte wasabi

Wasabi4You (importeur van echte en verse wasabi)
Website voor particulieren: www.wasabi4you.nl
Website voor bedrijven: www.wasabi4you.com
Met winkel in Zutphen. Klik voor meer info.
etiket: The Wasabi Company
land van herkomst: Engeland
ingrediënten: echte wasabi wortel
prijsindicatie: € vanaf 14,- voor 50g (6 servings)
(prijzen fluctueren, check hun website)

Diepvries Wasabi Kizami

merk: Kinjirushi Wasabi Co.,Ltd
land van herkomst: Japan
etiket: Kizami Wasabi
ingrediënten: Wasabi Japonica, gehydrolyseerd eiwit (maïs), mierikswortel, sojasaus (ontvettend soja, soja, tarwe, zou, alcohol), gefermenteerde kruiden (glucose-fructosestroop, maïssiroop, rijst, alcohol, zout), verdikkingsmiddel (E1440), water, suiker, koolzaadolie, smaakversterker (E621,E635), kruidenextract (chili, alcohol, water, sinaasappel, citroen, mandarijn, koolzaadolie), kelp extract (kelp, zout, gebrouwen azijn), stabilisator (E415), spirulina, kurkuma, emulgator (E473)
prijsindicatie: € 14,95 (250g)
Beetje een lange ingrediëntenlijst, maar in feite valt die mee. Deze ingevroren ligt een stuk dichter bij echte wasabi dan zo’n tube. Het is gewoon al een beetje “aangemaakt met sojasaus enzo, zodat het geen massief blok wordt.


Waar is het te koop?
Zoek een toko bij jou in de buurt:
* Toko’s in Nederland
* speciaal Japans georienteerde toko’s
* Toko’s in België
* Online Toko’s


Reacties

Wasabi Pasta — 15 reacties

 1. Ik heb ooit een keer het blikje wasabi gekocht gekocht. Deze is veel minder scherp dan de pasta in een tube en dus minder lekker. Wasabi moet lekker scherp zijn.

 2. De Wasabi Japonica plant is nogal moeilijk te kweken maar in Nieuw-Zeeland heeft men een aantal plantages op weten te zetten.
  Ik heb via google een adresje gevonden waar ze de échte Wasabi verkopen: http://wasabi.co.nz
  ’t kost wel iets meer dan bij de plaatselijke toko (€10,25 voor 50gr. incl verzending) maar de smaak is ook veel beter, zachter van smaak met meer pittigheid.
  Ze leveren ook erg snel.

 3. Weet iemand waarom in de westerse nep wasabi vaak sorbitol zit?
  Dit maakt het zoet en vind ik helemaal niet lekker. is echte wasabi dan ook zo zoet? lijkt me sterk eigenlijk..
  die van de albert h in rode verpakking crunched zelfs tussen je tanden, echt ik ga van die haast van over mn nek,.
  ik gebruik dat poeder nu, daar zit die zoetstof tenminste niet in.

 4. Waarschijnlijk gewoon omdat het nep is en van mierikswortel gemaakt, daar moeten dan nog wel toevoegingen bij anders smaakt het naar mierikswortelpasta. ;)

  De wasabi van albert heijn ken ik niet, maar wasabi die crunched klinkt niet goed nee.

 5. wasabi waar geen wasabi in zit ,..mm interessant ,.. mensen als er mierikswortel op staat is het nep en dus niet te vergelijken met echte wasabi. wasabi is namelijk een plant en niet zoals hierboven vermeld word een synoniem voor mierikswortel.

 6. Hm, ik dacht dat het wel duidelijk was, maar blijkbaar toch niet helemaal. Ik zal een zin toevoegen bij “wat is er te koop”, zodat het duidelijker is dat de wasabi die je in Nederland koopt vrijwel altijd “nep-wasabi” is, gemaakt van de Westerse, witte mierikswortel.

 7. Als je per se wasabi uit een tube wilt gebruiken, denk ik dat de variant van de Lidl het best is. Het blijft mierikswortel als hoofdingredient, maar dan wel 85% ervan (plus een beetje wasabi en smaakmakers).
  Ik heb deze wasabi nog niet geprobeerd (oude is nog niet op), maar op basis van de ingrediëntenlijst heb ik er wel wat vertrouwen in.

 8. Ik heb ‘m wel in huis, maar ook nog niet geprobeerd.
  Zo gauw ik ‘m geproefd heb laat ik het hier weten en zet de foto er hierboven bij, bij wat is er te koop. Ik ben benieuwd.

 9. Beste Robin,

  Hierbij laten we je weten dat we speciaal voor particuliere liefhebbers van echte Wasabi een nieuwe webshop hebben geopend. De link naar de webshop is: http://www.wasabi4you.nl.
  Ook de prijzen hebben we iets kunnen verlagen. Wellicht ook leuk om te weten dat Japanse wetenschappers echte Wasabi (Wasabia Japonica) een natuurlijke chemo noemen en nog veel meer gezonde eigenschappen toedichten.

  Met hartelijke groet,
  Leendert Bom
  Wasabi4You

 10. Beste Robin,
  ik kocht vorige week bij Amazing Oriental in Maastricht een tube wasabipasta Kameya Orosi Wasabi (merk Kameya). Ik denk dat hier de echte wasabi wortel in zit! Hij is heerlijk. Ze hebben ook een heerlijke wasabi mayonaise in een heel leuke kleine verpakking met een stervormig spuitmondje.

  Brigitte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *