Wasabi (Japanse mierikswortel)

Echte WasabiHoe heet het?
Wasabi, wasabi wortel, echte wasabi, Japanse mierikswortel, Japanese horseradish, wasabi / わさび / 山葵 / 和佐比 (Japan), Wasabia japonica / Eutrema japonica (L).

Wat is het?
Wasabi wortel (Wasabia Japonica) is het mildere, Japanse, groene zusje van onze witte mierikswortel (Armoracia rusticana). Wasabi groeit op twee manieren: gewoon in de grond (Hatake Wasabi) of veel beter: langs beschutte, snelstromende bergbeekjes (Sawa Wasabi). Lange tijd wist men alleen in Japan deze hydrocultuur na te bootsen om op grote schaal wasabi te telen, maar sinds een paar jaar lukt het ook in Australië, Canada, de VS en Engeland en sinds kort ook in Nederland. Echte wasabi smaakt lang zo scherp niet als de nep-wasabi zoals je die in tubetjes koopt. Het is veel subtieler, zachter, lekkerder, al schijnt de scherpte ook nog af te hangen van de soort/variëteit. Het is een kortstondige pittigheid die je niet zozeer voelt in je mond als wel in je neus.

Hoe te gebruiken?
Wrijf de wasabiwortel (schillen is niet nodig) rustig in rondjes over de speciale wasabi rasp, een soort wasbordje met venijnige puntjes. Hoe geduldiger, hoe romiger de pasta en hoe beter de smaak zich ontwikkelt door de blootstelling aan zuurstof. De smaak is na 4-5 minuten op haar hoogtepunt, daarna neemt ze langzaam af tot ze na zo’n 25-30 minuten vervlogen is. Je kunt het dan weer “oppiepen” door het te mengen met wat versgeraspte wasabi. Laat de pasta nooit op de metalen rasp zitten, dat versterkt de oxidatie. Rasp wasabi op het laatste moment of smeer het tussen de rijst & vis, zodat er weinig zuurstof bij komt. Nooit verhitten, daarmee verlies je alle smaak. Verse wasabiwortel bewaar je het best in de koelkast, gewikkeld in een stukje vochtig netel- of kaasdoek in een niet-metalen, open schaaltje. Om de 3 á 4 dagen een beetje vochtig maken met ijskoud water en je wasabi wortel is zo’n 2 tot 4 weken houdbaar. Je kunt ‘m ook helemaal opraspen en in porties invriezen.

Tips, weetjes & recepten

 • Let op: omdat echte wasabi duur, beperkt houdbaar en voorheen dus niet eens verkrijgbaar was heeft men voor het gemak een soort “nep-wasabi” ontwikkeld, meer daarover hier: wasabi pasta
 • Verwarring is ontstaan omdat wij in het Westen wasabi “Japanse mierikswortel” noemen en zij in Japan onze mierikswortel “Westerse wasabi”(“Seiyo wasabi”). Hoe dan ook gaat het om 2 verschillende wortels.
 • De hoger aangeschreven Sawa (Water) Wasabi is natuurlijk niet zomaar thuis te kweken, maar Hatake (Grond) Wasabi schijnt best goed zelf te telen te zijn. Zie hier een instructie: zelf wasabi telen. De bladen zijn lekker in salades.

WAAR KOOP JE VERSE/ECHTE WASABI WORTEL?


Verse Wasabi wortel uit Nederland

Dutch Wasabi (Nederlandse teler van verse wasabi)
Website : www.dutchwasabi.nl
land van herkomst: Nederland
etiket: Dutch Wasabi / オランダわさび
ingrediënten: echte wasabi rhizome (stam)
prijsindicatie: €20,- voor 50g (4-6 servings)
(prijzen fluctueren en zijn afhankelijk van de bestelhoeveelheid)

verpakte wasabi

Wasabi4You (Nederlandse importeur van verse wasabi uit de U.K.)
Website voor particulieren: www.wasabi4you.nl
Website voor bedrijven: www.wasabi4you.com
Met winkel in Zutphen. Klik voor meer info.
etiket: The Wasabi Company
land van herkomst: Engeland
ingrediënten: echte wasabi wortel
prijsindicatie: € vanaf 14,- voor 50g (6 servings)
(prijzen fluctueren, check hun website)

Diepvries Wasabi Kizami

merk: Kinjirushi Wasabi Co.,Ltd
land van herkomst: Japan
etiket: Kizami Wasabi
ingrediënten: Wasabi Japonica, gehydrolyseerd eiwit (maïs), mierikswortel, sojasaus (ontvettend soja, soja, tarwe, zou, alcohol), gefermenteerde kruiden (glucose-fructosestroop, maïssiroop, rijst, alcohol, zout), verdikkingsmiddel (E1440), water, suiker, koolzaadolie, smaakversterker (E621,E635), kruidenextract (chili, alcohol, water, sinaasappel, citroen, mandarijn, koolzaadolie), kelp extract (kelp, zout, gebrouwen azijn), stabilisator (E415), spirulina, kurkuma, emulgator (E473)
prijsindicatie: € 14,95 (250g)
Beetje een lange ingrediëntenlijst, maar in feite valt die mee. Deze ingevroren wasabi ligt een stuk dichter bij echte wasabi dan zo’n tubetje nepwasabi. Ik vind hem stukken lekkerder, frisser.

Echte wasabi


Reacties

Wasabi (Japanse mierikswortel) — 7 reacties

 1. Ik wil wasabi Japanse wortel gaan verbouwen…. Hoe en waar kan ik aan zaad komen… Gr i. Kersting

 2. Zaden zijn niet makkelijk verkrijgbaar en ook niet makkelijk om te laten kiemen.

  Plantjes zijn makkelijker aan te komen en op te kweken. Bijvoorbeeld te koop bij Vreeken.nl

 3. Ik kocht 2jaar geleden een wasabiplantje bij tuincentrum pelckmans .in de winter eet ik hem binnen.het is al een mooie wortel :D

 4. Wat n rommel zit er in die mierikswortel? Kunt u geen biologische beschrijven, en ook waarom het zo gezond is!? Weet u dat niet….

 5. “Rommel in die mierikswortel”? Wat bedoel je? Er staan hierboven 2 adressen waar je pure wasabiwortel kunt kopen, geteeld in Europa. Hoe natuurlijk wil je het hebben?

  Er zijn ook tubes en poeders te koop, daarover meer hier:
  https://www.aziatische-ingredienten.nl/wasabi/

  Maar schrijven waarom het zo gezond is doe ik niet. Dat laat ik aan de zogenaamde gezondheidsblogs over. Ik schrijf over eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *