Asafoetida (duivelsdrek)

AsafoetidaHoe heet het?
Asafoetida, asafetida, duivelsdrek, reuzenvenkel, stinkende gom, devil’s dung, stinking gum, asant, food of the gods, giant fennel, Jowani badian, hing, ting.

Wat is het?
Asafoetida is het gele, gedroogde sap (hars dus) uit de wortels en stelen van een enorme, kruidachtige plant uit de familie van de schermbloemen. Gebruikt in de keukens van het Midden Oosten en India. Het stinkt naar zwavel, maar na verhitting verdwijnt die geur en smaakt het een beetje naar prei, ui en knoflook.

Hoe te gebruiken?
Asafoetida wordt gebruikt als smaakversterker in curries & stoofgerechten (met name die met gedroogde peulvruchten) en in pickles & chutneys. Meestal maar een snufje per gerecht en om de zwavelstank te elimineren wordt het altijd eerst even meegebakken. Asafoetida wordt hier in poedervorm verkocht (vermengd met oa rijstmeel tegen het klonteren), maar soms ook in pure brokjes. Luchtdicht nog maanden/jaren te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

 • Asafoetida maakt peulvruchten en groenten beter verteerbaar. Of anders gezegd: het helpt winderigheid voorkomen. Misschien een ideetje voor de chili con carne?
 • Recept: Batatu nu shak (aardappelen, kruidig met tomaat)
 • Lees ook de colum van Nick Trachet: Culinair ontdekt: duivelsdrek
 • Foto van onbewerkte, pure hing, gekocht in Little India in Den Haag:

Duivelsdrek

Wat is er zoal te koop?


Asafoetida / duivelsdrek
merk: Vandevi / Kinjin Food
land van herkomst: India
etiket: Compounded Asafoetida
ingrediënten: rijstmeel, arabische gom, asafoetida, turmeric, tarwebloem
(ik las elders 30% asafoetida)
prijsindicatie: € 1,60 (50g)

Asafoetida / duivelsdrek
merk: Laljee Godhoo & Co
land van herkomst: India
etiket: Compounded Asafoetida powder
ingrediënten: Gom Arabic, maida (dat is maïzena, ongeveer 30%) en asafoetida
prijsindicatie: € ? (50g)

Reacties

Asafoetida (duivelsdrek) — 41 reacties

 1. Paar jaar geleden dit ingrediënt ontdekt toen ik me in de Indiase keuken ging verdiepen, maar destijds bleken de meeste toko’s dit poeder niet in het assortiment te voeren. Bij mijn ‘stamtoko’, de amazing oriental in Arnhem, leek men geen idee te hebben wat ik bedoelde. Volgens mij wordt het ook in de cuisine van het Midden-Oosten gebruikt. Het is gelukkig wel goed verkrijgbaar via enkele in exotische kruiden gespecialiseerd webshops; even zoeken met Google levert er zo een paar op. Nog een kleine tip: dubbel verpakken na gebruik, want de stank is echt bizar intens (en dat terwijl je na jaren koken met nam pla en trassi toch wel wat gewend bent op dat vlak).

 2. Amazing Oriental Eindhoven verkoopt die van Vandevi die hierboven staat. Ik vind het overigens wel meevallen met die stank van die, maar dat komt denk ik ook omdat het geen 100% asafoetida is.

 3. Dat is het misschien ja, ik zat ook al te denken namelijk, zo erg vind ik het ook niet stinken. Maar bij mij staat het niet in een afgesloten kastje, misschien dat dat ook nog scheelt.

 4. Nou, ik ben er net nog even speciaal aan gaan ruiken (the things you do for the interwebs…), maar het ruikt hooguit een beetje onaangenaam als je speciaal de moeite gaat doen om er eens goed aan te snuiven. Ik heb wel sterker ruikende dingen in mijn kast staan hoor! :P

 5. Ik heb in Coimbatore (Tamil Nadu – Zuid Indië) een potje gekocht, (bij de bron dus) en echt waar… dubbel inpakken is geen overbodige luxe! De geur is echt zeer intens. Het is precies dezelfde geur die je ruikt wanneer je bij een actieve geiser de zwaveldampen inademt. Ik weet nog niet of ik het vaak zal gebruiken.

 6. Ik kom het ook niet heel vaak tegen in recepten, maar het lijkt me wel hardstikke leuk om the real thing te kunnen gebuiken ipv dat gele potje wat hier te koop is. Leuk hoor.

 7. Asafoetida geeft een knoflookachtige smaak en daarom vervang ik deze kruid voor verse knoflook.

 8. Wat doen de meeste mensen moeilijk over de geur van hing (asafoedita). Het ruikt (voor iemand die z’n hele leven ook met trassie e.d. kookt) heerlijk: een soort combinatie tussen rouwe ui, verse ananas en een vleugje petroleum. De hing uit de gele potjes verliest snel zijn smaak. Ik heb nog een paar grote brokken pure hing liggen. De enige plek in Nederland waar ik deze pure versie ooit ben tegengekomen is, geloof het of niet, in een kleine Indiase toko op het Waddeneiland Schiermonnikoog. Of deze toko er nu nog is weet ik niet. Ik kocht het zo’n 10 jaar geleden.

 9. Leuk was dat, zo’n goedgesorteerde toko op Schier. :-)
  Ik kreeg een tijdje terug bericht van ze dat ze nu alleen nog maar online opereren: indianwarehouseonline.nl

  *edit dd 6 mei 2014* Het lijkt erop dat die site/webshop uit de lucht is.

 10. Asafoetida! Ja, Asafoetida of Hing! U mag dat duivels drek noemen! En de geur van Trassie tijdens het bakken dan?

  Asafoetida (Hing en in Suriname ten onrechte di-dibrie ka, genoemd!/duivels drek!), een plantaardig product, is niets anders dan gom van een plant/boom dat gewonnen wordt, ja in omgeving Coimbatore, Kerala, Noord-Oost India en in Afghanistan! Een duizenden jaren/eeuwenoude beproefde Ayurvedicproduct dat heel erg heilzaam is voor je gehele gezondheid. Natuurlijk ook voor je spijsvertering.

  Mensen die minachtend tegen aan kijken (geef toe, dat het voor mensen die niet aan de geur gewend zijn een walgelijk geur is), zou ik aanraden meer daar in te verdiepen (en vaker te ruiken tot je niet meer zonder die duur heilzame geur kan). Je komt dan wel gauw achter, dat er geen ander product zo ‘n heilzame werking voor het lichaan heeft, als Asafoetida! Het is niet voor niets dat meeste op Ayurvedische basis gefabriceerde medicamenten een klein gehalte Asafoetida/Hing in heeft zitten. Eigenlijk hoort ieder keuken dit product voor het gezondheid niet te missen. Zuiver en puur Asafoetida kan je jaren bewaren.

  Het is ook een hartstikke duur product, dat je mogelijk puur in Surinaams tropisch winkel kan kopen.

  Het meest gewaardeerde is, dat in pure staat, van Kabul afkomstig/betrokken wordt! Ik heb nog een kilo of twee, die van Kabul afkomstig zijn, thuis.

  Je mag ook bij mij ook ophalen (telefoon 06-44219888 in Utrecht, en of: Singh2033@hotmail.com), voor een euro per 2 gram! Het is erg duur, daar het met veel moeite enkel druppels van de boom gewonnen wordt! Het is hard zwoegen voor je enkel grammen heb verzameld!

 11. Ja..Asafoetida….Wij verkopen wel bij onze winkel in Nijmegen.
  Een potje van 50 gram is €2.
  TOKO TAJMAHAL, Bloemerstraat-109, 6511EG Nijmegen.
  Tel: 024-3249100

 12. Ja, maar Juliet, dat is gewoon zo’n potje poeder als hierboven. Dat verkopen ze in de meeste toko’s wel. Singh2033 heeft de originele hars.

 13. Ik kwam van de week de zuivere hing tegen in mijn favoriete Indiase winkeltje, “Indian Retail Center” op het Paul Krügerplein 26 in Den Haag.

  Wouter Udo

 14. Ja, Wouter Udo!

  Jij vergat de prijs te vermelden! Ben jij niet van prijs geschrokken?

 15. voor mij ruikt dit naar currie en ik heb het nog niet gebruikt in de keuken ben eens benieuwd want de zogezegde zwavelgeur dat riek ik toch niet in dat potje.
  Groeten

 16. Ik heb vorige week 100 gram verse zachte hing bij Singh 2033 (zie hierboven) gekocht. Prima spul. De krachtigste hing die ik ooit ben tegen gekomen. Ik kan weer jaren vooruit.

  Groeten, Titus

 17. Eduardus nee hoor, heb echter wel goede ervaringen met de website en dat mag vandaag de dag ook wel is genoemd worden, tegenwoordig wordt er bijna alleen maar negatief over alles en iedereen gepraat ;).

 18. Ja, leuk, maar niet onder 20 posts aub. Dus ik heb je andere reacties weggehaald en zal van het weekend de webshop bij de online toko’s toevoegen. Maar dan niet meer zo spammmen hoor!

 19. Sharma, ik gebruik hing(de echte die keihard is). Het ruikt inderdaad, maar je went aan de geur. Het is heel goed voor de gezondheid en ik gebruik regelmatig in de groenten en daal.

 20. Waar kan ik die hing kopen.die grote blok vorm…vroeger kocht ik het bij mevrouw tam in amsterdam.echte blokken.sls je het in je hand hield plakte het.

 21. Iemand ervaring met de Asafoetida van Pit & Pit?

  Onderstaande is wat zij claimen:
  Asafoetida of duivelsdrek van hoogste kwaliteit

  Deze asafoetida of duivelsdrek is van de beste kwaliteit. In tegenstelling tot veel commerciële producten bevat onze asafoetida enkel asafoetida en fenegriekpoeder. Dit fenegriekpoeder wordt toegevoegd omdat asafoetida een hars is dat enkel gemalen kan worden met fenegriekzaad. De asafoetida uit ons aanbod is dit pure gemalen mengsel van asafoetida (hars) en fenegriek (gemalen zaad).

  Ik heb het boek Vegetarische gerechten uit de hele wereld van Madhur Jaffrey’ s in huis en volgens mij staan daar heerlijke recepten in. Ik kan me nu al verheugen op lekkere dahl’s en curry’ s etc.
  Om deze gerechten te gaan maken moet ik mijn kruidenkastje wel aanvullen met o.a. Asafoetida. Zou deze van Pit & Pit wat zijn?
  Wie het weet mag het zeggen.

 22. @Maya, Pit en Pit verkopen goede spullen. De asafoetida die ik koop in de Indiase winkel in Den Haag is het gele potje zoals afgebeeld in het artikel. Ik denk dat die van Pit en Pit beter is, want zuiverder van samenstelling.
  Deze is logischerwijs veel duurder, maar je gebruikt het per mespunt, dus het gaat eeuwen mee.

 23. @ Beline Dank voor je reactie. Ja, zoiets dacht ik al.
  Ik twijfel nog steeds een beetje omdat de verzendkosten er ook nog overheen komen. Dan ben ik in totaal een tientje kwijt. Maar als ik met 125 gram heel lang doe heb ik het er wel voor over. Ik heb gister ook net die in het gele potje gekocht misschien ga ik die toch eerst maar eens gebruiken.

 24. Ik zou het er niet voor over hebben. Ik vertrouw dat soort dingen niet zo. Waarom zou dat poeder beter zijn dan die in het gele potje? Je kunt het in ieder geval niet controleren. Ik zou gewoon dat gele potje kopen. Al is die van Pit & Pit nou ook weer niet onbetaalbaar duur of zo. Maar mèt verzendkosten wel onnodig duur.

  Of ga anders voor the real thing, zoals de klompje asafoetida hierboven. Ik heb dat eigenlijk alleen gekocht om een foto voor de website te kunnen maken. ;-)
  Ik moet er eigenlijk gauw eens iets mee koken.

 25. Ik ben op zoek naar zdit product omdat ik zelf een kruidenmix, garam masala wil maken waar dit in voorkomt, ik ben benieuwd of het ook in zuid Limburg Heerlen of Hoensbroek te koop is.

 26. Ik ben niet zo bekend in Limburg, dus ik ben bang dat je zelf even moet zoeken in deze lijst met toko’s in Nederland. En ze misschien eerst even bellen, voordat je voor niks langsgaat?

  De echte, pure asafoetida, zoals dat klompje op de foto is heel moeilijk te vinden, zelfs in Den Haag waar de meeste Indiase toko’s zitten. Maar dat potje met asafoetida poeder is gelukkig wel bij veel toko’s te krijgen. Of anders is het misschien een idee om het gewoon online te bestellen? Ekirana.nl is gespecialiseerd in Indiase producten, je kunt zelfs kiezen uit 3 merken asafoetida!

 27. Ik heb even een berichtje gestuurd naar de Indiase speciaalzaak Shyam in Antwerpen Wilrijk, Belgie. Ze verkopen er pure hing! Prijs weet ik nog niet, ik ga er snel eens langs. Erg prettige winkel met groot assortiment , gunstig geprijsd.

 28. Nee, volgens mij is dat niet traditioneel. Geen idee, misschien had iemand iets tegen rijstmeel, kurkuma en bloem? Fenegriek is wel familie, dus best leuk bedacht. :-)

  Alle toevoegingen zijn om er een poeder van te kunnen maken. Dat is makkelijker toedienen.

 29. Heb net mijn asafoetida (met fenegriek) binnen van pit&pit. Ben benieuwd. Bedankt iedereen voor de info hierboven. Als het niet bevalt zal ik Singh proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *