Gula djawa (Javaanse bruine suiker)

gula jawa
Hoe heet het?
Gula djawa, goela djawa, gula jawa, gula java, Javaanse bruine suiker, Javaanse palmsuiker, Java sugar.

Wat is het?
Gula djawa is net als alle andere palmsuikers het ingekookte sap dat uit (de bloesem van) palmbomen gewonnen wordt, alleen in dit geval van een specifieke palmboom, een suikerpalm en wel de Borassus flabellifer (L). Het sap wordt zachtjes ingekookt tot het net als borstplaat uithardt als je het in vormpjes giet, in dit geval in holle bamboestengels. De smaak en kleur van gula djawa is donkerder, koffie- en karamelachtiger dan andere soorten palmsuiker. Het is ook een tikje zoutig en heeft een licht gefermenteerd/alcoholisch smaakje.

Hoe te gebruiken?
In zoete en hartige gerechten. Je kunt met een rasp een beetje suiker afraspen of voor stoofgerechten gewoon een stukje afsnijden. Gula djawa is eigenlijk onmisbaar in de Indonesische keuken. Je kunt het in noodgevallen wel vervangen door bruine basterdsuiker, gewone palmsuiker of zelfs kristalsuiker, maar je mist dan de complexere, diepere smaak van gula djawa. Er zijn ook flesjes gula djawa siroop te koop, dat is soms handiger in gebruik dan zo’n schijf en lekker in desserts en gebak, maar ook wel een beetje onnodig. Palmsiroop en suiker zijn buiten de koelkast lang houdbaar.

Tips, weetjes & recepten

 • Filmpje: palm sap & de vruchten oogsten in een Borassus palmboom
 • Recept met gula jawa: Tempeh Kering
 • Je leest tegenwoordig veel over kokosbloesem suiker en dat dat hetzelfde zou zijn als gula djawa, maar aan een borassus palm groeien wel vruchten (lontar) maar geen kokosnoten. Zoek je kokosbloesemsuiker, dan moet je op zoek naar gula kelapa (kelapa=kokos). Al vermoed ik die hele naam kokosbloesem suiker verzonnen is door marketingmensen en dat het de bedoeling is dat je die dure suiker uit de natuurwinkel koopt.
 • Lees alle posts over: suiker op een rijtje (maltose, melasse, palmsuiker, gula jawa, Chinese kandij, rijstsiroop, etc)

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!

merk: Wayang Brand
land van herkomst: Indonesië
etiket: Gula Jawa, javaanse suiker, produkt van Indonesië, export kwaliteit. Sudah disaring bersih
ingrediënten: zuivere javaanse suiker
prijsindicatie: € 1,35 (250g)

 Goela djawa

merk: merkloos, gekocht op de Tong Tong Fair
land van herkomst: Indonesië
etiket: authentiek verpakt in palmbladeren, geen etiket
ingrediënten: gula java
prijsindicatie: € 4,- (500g)

Gula Djawa van Lucullus

merk: Lucullus
land van herkomst: Indonesië (Centraal Java)
etiket: Gula Djawa, Javaanse suiker
ingrediënten: kokossuiker
prijsindicatie: € … (250g)

Gula Djawa siroop

merk: Flower Brand
land van productie: Nederland
etiket: Goela Djawa, vloeibare palmsuikersiroop (palm syrup)
ingrediënten: palmsuiker, water, melasse, voedingszuren (E270), zout, sojabonen, tarwemeel, aroma, conserveermiddelen (E211)
prijsindicatie: € 2,20 (220ml)

Reacties

Gula djawa (Javaanse bruine suiker) — 14 reacties

 1. Ik zoek echte panela. Met zoveel mogelijk smaak. Om rum van te maken. In grote bulkverpakking.

  Mvg.

 2. Hoi,

  Ik kan geen gewone geraffineerde suiker verdragen en wil dit eerlijk gezegd ook zo weinig mogelijk eten. Wel houd ik van bakken en daar hoort toch iets van suiker bij. Ik heb sinds enkele weken de hierboven genoemde kokosbloesemsuiker ontdekt bij ons in de reform zaak (eerst stevia geprobeerd, maar dat vind ik echt vies ). Maar die is echt erg duur ( 500 gram = € 8,95). Kan ik in plaats van deze kokosbloesemsuiker ook Gula Djawa gebruiken? is deze niet geraffineerd of iets dergelijks? Wat ik bedoel is: Is Gula Djawa hetzelfde als de kokosbloesemsuiker? Daar krijg ik namelijk geen buikpijn van als ik deze verwerkt in mijn gerechten/bakkeleien.
  En wat is dan palmsuiker? Is dat ook onbewerkt?

  Ik hoop dat je me kunt helpen. O, ik woon in een klein dorp en dus zal de Gula Djawa hier niet verkrijgbaar zijn, maar ik was laatst in een chinese supermarkt in Tilburg. Denk je dat ik hem daar wel zal kunnen kopen? En zo niet, waar dan wel?

  groetjes,

  Femke Heesterbeek

 3. Al die “suikers met een kleurtje” zijn ongeraffineerd. Nou ja, bruine basterd suiker dan weer niet, maar ik bedoel al die palmsuikers. Dus ja, als je denkt dat het raffineren voor jou het probleem is, dan zou ik zeker eens bij een toko langs gaan. Bij de toko’s in Tilburg verkopen ze zeker meerdere soorten palmsuiker. Je kunt het ook eens online proberen: online toko’s

 4. Om het moeilijk te maken: waar kan ik in Spanje (namelijk in Madrid) Gula Djawa in blokken kopen? Ik gebruik m vaak voor mijn Indonesiche recepten . Alvast bedankt!

 5. Ja, ik weet het niet. Ik dacht dat de Oriental Group uit Hoofddorp ook in Spanje zit, maar ik kan daar geen contactgegevens van vinden. Ik denk dus dat je het online zult moeten bestellen? Bij een van de Online Toko’s.

 6. Je kan ook vloeibare gula djawa kopen. Lijkt een beetje op pannekoekstroop dan zo zeg maar. Is op zich handiger in gebruik dan van die uitgeharde harde schijfjes.Ketjap Manis van het merk ABV

  Overigens heeft kecap manis van het merk ABC ook gula djawa erin.
  Mocht je geen gula djawa kunnen vinden dan is dat ook nog een alternatief.

 7. Oja, dat ken ik! En had ook al een foto geupload maar hier nog niet neergezet. Nu wel. Zie hierboven. ;-)

  Makkelijk is het zeker, goela djawa siroop, maar toch gebruik ik liever pure suiker, als het kan.

 8. Saya merupakan orang Indonesia. Jika Tuan-tuan dan nyonya-nyonya memerlukan gula aren asli Indonesia, saya bisa memprosesnya mengirimkannya. Asal dalam jumlah yang banyak. Chat kontak Watsapp saya 081380378676

 9. I am an Indonesian. If the ladies and gentlemen need Indonesian palm sugar, I can process it to send it. Origin in large quantities. Chat contact me Watsapp 081380378676

 10. Hallo ik heb gisteren bij de toko Gula Djawa gekocht van het merk Lucullus. Bij de ingrediënten lijst staat er toch echt ‘kokossuiker en het heeft een afbeelding van een kokosnoot. Ik had ook Gula Kelepa in mijn hand en daar stond juist op ‘palmsuiker’. Hierboven beschrijf jij het net andersom, zie ook de alinea over kokosbloesemsuiker. Dus ik ben wat in de war. Kun jij het toelichten? Overigens erg leuke, goede site! Ik raadpleeg ‘m vaak!

 11. Palmsuiker wordt sowieso nooit van kokos/kokosnoot gemaakt, altijd van de bloesem bovenin de palmboom. Het is allemaal palmsuiker, ongeacht van welke palm.

  En aan de Borassus flabellifer (waar volgens mij dus de gula djawa van gemaakt wordt) groeien op zich wel (een soort) kokosnoten! Dus een plaatje van kokosnoten kan/past wel.

  Ik moet je eerlijk zeggen, ik weet niet zeker of Gula Djawa een beschermde naam is en de suiker ook echt van de Borassus flabellifer moet komen of dat het ook van andere palmbomen/kokosnootbomen op Java gemaakt mag worden. Eigenlijk zouden we het eens moeten vragen aan Lucullus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *