Geur-, kleur- en smaakstoffen

Aroma’s, essence, food colour
Hoe heet het?
Geur-, kleur-, en/of smaakstoffen, levensmiddelenkleurstof, kleurstof, red food colour, aroma pasta, natuuridentiek aroma, concentrated flavouring essence.

Wat is het?
Kleine, kleurige potjes en flesjes met kleurstof, smaakstof en soms een combinatie van die twee. Meestal niet natuurlijk, soms wel natuuridentiek. Dat betekent dat de stof qua moleculaire opbouw niet van echt te onderscheiden is, alleen wel in een laboratorium is gemaakt.

Hoe te gebruiken?
In kleurige desserts, gebak en snoep uit bijvoorbeeld India en Indonesië. Vooral de kleurstoffen in poedervorm zijn vaak superkrachtig, daarvan heb je maar een snufje nodig. De vloeibare kleurstoffen zijn iets milder, maar ook daarmee kun je beter met wat druppels beginnen en zonodig wat toevoegen. Kleurstoffen worden ook gebruikt om “vals te spelen”, bijvoorbeeld als je char siu niet mooi rood is, dan kun je puur voor het oog de kleur wat oppeppen met een snufje kleurstof.

Tips, weetjes & recepten

 • Kookboek met recepten voor Indonesische cakes & koekjes, bij Bol: Lonny’s Zoete Verleidingen. Of gratis als pdf te downloaden: hier.
 • In gespecialiseerde taartenwinkeltjes worden ook natuurlijke varianten verkocht.
 • Vooral de koepoe koepoe aroma pasta’s (zie hieronder) zijn handig om snel & makkelijk bv schuimkoekjes/meringues op te leuken met bijzondere smaken. Nangka doet het hier altijd goed. Maar groene pandan schuimpjes zijn natuurlijk ook leuk.

Wat is er zoal te koop?


Flesjes Koepoe-koepoe


merk: Koepoe-koepoe
land van herkomst: Indonesië
etiket: Aroma Paste Pandan (pasta), Santa Grape, Nangka
ingrediënten: Pandan; Glucose syrup, sorbitol syrup, pandan artificial flavor, propylene glycol, colouring bentrazine (CI19140), modified starch, vanilla artificial flavor, brilliant blu CI, angl Maltol.Grape: glukosa, pengental, aroma grape, brilliant blue CI 42090. Carmosine CI 14720. Nangka: glukosa, pengental, aroma nangka, tartrasine CI 19140, carmoisine CI 14720.
prijsindicatie: € 1,- (30ml)

 Red Food Colour TRS


merk: TRS
land van herkomst: onduidelijk
etiket: Red Food Colour / klares rot speisen farbe pulver
ingrediënten: sodium chloride, ponceau 4R E124, tartrazine E102
prijsindicatie: € 0,75 (25g)

 Jo-La aroma en kleurstof


merk: JO-LA (Bharco Foods, Baambrugge)
land van herkomst:
etiket: Pandan / Kokosnoot / Cola
ingrediënten: Natuuridentieke smaakstof pandan, water, E102, E131. Of: nateuridentieke smaakstof kokosnoot water. Of: natuuridentieke smaakstof cola, water, E122, E124
prijsindicatie: € 1,95 (50ml)

Rayner’s Concentrated Flavouring Essence


merk: Rayner & Co Ltd
land van herkomst: Groot Brittanië
etiket: Rose / Almond flavouring essence
ingrediënten: propylene glycol, water, flavouring.
prijsindicatie: € 1,25 (28ml)

Reacties

Geur-, kleur- en smaakstoffen — 20 reacties

 1. Van RTS zijn ook flesjes kleurstof te koop. Zelf gebruik ik de kleurstofjes wel eens voor taarten en gebak en natuurlijk voor de macarons.
  De poeder kleurstof zijn de heel intense kleuren en de flesjes de zachte kleuren of tinten.

  TRS, de handelsonderneming komt uit Engeland en heel veel van de grondstoffen komen uit India en Bangladesh.

  Remi

 2. Sorry, ik maak een fout. TRS ( http://www.trs.co.uk/ ) heeft geen kleur vloeistofjes maar Koepoe Koepoe wel

  En als ik het goed hebt kun je ook je inkt cartridge er mee vullen (wel een schone ongebruikte nemen) en op ouwel printen.

 3. Bedankt voor de tip, ik heb de tekst een beetje aangepast over het verschil in sterkte van poedervormige en vloeibare kleurstoffen.

  Leuk idee om ermee te printen! Al zou ik waarschijnlijk toch liever een kant-en-klare eetbare inkt cartridge kopen die daarvoor bedoeld is.

 4. Hi Robin,
  ik heb laatst een beetje Jola Sinas Orange door mijn likeur gekiept, de smaakt is echt intens evenals de geur en kleur, spaarzaam gebruiken !
  Likeur is op, dat dan wel weer wel ;-)

 5. ik heb roos gebruikt voor een cake, de geur van een roos, alleen maar! ik dacht dus aan de kleur rose, mijn man vond het wel lekker, ik dus niet,

 6. Jij hoopte dat de kleurloze vloeistof op magische wijze vanzelf rood zou kleuren? ;-)
  Gelukkig dat je man het toch nog wel lekker vond!

 7. Iemand enig idee of je dit ook aan tabak zou kunnen toevoegen als smaakmaker? Met andere woorden: (verdund) inhaleren?

  mvg

  Cees

 8. wanneer is er van nectar de paarse kleurstof of de blauwe in de winkel in de Molenstraat in helmond want daar ben ik net geweest en die was op. graag een antwoord

 9. Tsja, ik heb geen idee, Marieke. Je had het ze beter meteen even kunnen vragen toen je er was. Of misschien kun je naar die andere toko in Helmond, Marad in de Elzaspassage. Misschien hebben die het nog wel op voorraad.

  Kijk, hier meer info (met telefoonnummers) over die : twee toko’s in Helmond

 10. Hai Robin,
  Heb je enig idee waar ik amandelgeest (dit is sterker dan amandelessence) kan kopen?
  Gr Sona

 11. Ik zou denken dat amandelgeest gewoon een ander woord is voor amandel essence, maar jij denkt van niet? Ik zou ook niks sterkers kunnen bedenken. Er bestaat ook nog ZOIETS ALS amandel extract. Van het merk Tip Top, zou dat kunnen zijn wat je zoekt? Ik zie dat dat merk wel te koop is in Nederland en/of webwinkels.

 12. Hai Robin, Dat dacht ik ook, maar hoorde het van een Surinaamse Patissier. Het zou sterker zijn. Na lang gezoek meen ik het gevonden te hebben in Belgie (waar ze het volgens mij gewoon essence noemen).

 13. Nou ben ik natuurlijk wel benieuwd! En andere mensen die op zoek zijn en hier terecht komt waarschijnlijk ook. Kun je me misschien een fotootje mailen? Dan plak ik die in je reactie.
  robin(@)aziatische-ingredienten.nl

 14. Cola essance smaakt en ruikt niet meer als de welbekende cola siroop,
  Zijn er meer mensen die dat is opgevallen. Wat is hier aan de hand?

 15. @Bijke 25/2
  Betreft Cola essence – Enkele stoffen mogen niet meer gebruikt worden en enkele beperkt toegelaten in de Smaakstoffen. Daarom is de smaak niet als vroeger.

 16. Heeft iemand enig idee welke smaakstoffen halal zijn en welke niet? Natuur identieke smaakstoffen staat vaak alleen water op. Als er niets op de verpakking staat, kan ik er dan vanuit gaan dat er geen alcohol of ethanol gebruikt is, ook niet tijdens het proces om de aroma te verkrijgen?

 17. Ik denk eerlijk gezegd dat je het beter “andersom” kunt doen. Eerst een merk/flesje smaakstof uitzoeken dat je zou wiilen kopen en precies dát flesje googelen. Want uiteindelijk is dát altijd wel te vinden. Want alcohol hoeft soms inderdaad niet op de ingrediëntenlijst te staan. Maar internet weet het dan wel. Het ligt er natuurlijk ook aan hie streng je in de leer bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *