Konnyaku

konnyakuHoe heet het?
Konnyaku, Konjac, konjak, konjaku, konyaku, ita konnyaku, devil’s tongue, voodoo lily, snake palm, elephant yam, Amorphophallus konjac(L), konnyaku / 蒟蒻 / 菎蒻 / こんにゃく(Japan), gonyak / 곤약 (Korea), jǔ ruò / 蒟蒻 (China).

Wat is het?
Konnyaku is een rubberig, doorzichtig, grijsgrauw blok met paarse spikkeltjes, gemaakt van de wortelknol van de konjak plant. Het bijzondere van deze duivelstongwortel is dat ze rijk is aan vezels, maar toch zeer laag in calorieën en koolhydraten. Zeer geschikt om bij af te vallen dus.

Hoe te gebruiken?
Goed afspoelen onder de kraan en dan een paar minuten in kokend water blancheren om zeker te zijn dat de vieze allstar-gympie-smaak van het weekwater verdwenen is. Daarna in plakjes of reepjes snijden en meesudderen in soepen (oden) en stoofpotten. De plakjes zullen niet van structuur veranderen en ook weinig tot geen smaak opnemen, maar toch heeft het wel wat. In de verpakking bij kamertemperatuur maanden te bewaren, maar ik bewaar ze toch liever in de koelkast. Uit de verpakking in wat schoon water in de koelkast nog een paar dagen te bewaren.

Tips, weetjes & recepten

  • Decoratieve snijwijze: snijd een plakje af van 4-5mm, snijd een sneetje in het midden, zodat je dus een “vierkant cirkeltje” hebt. Prop nu 1 uiteinde door het sneetje en voila, je krijgt een leuk gedraaid flubbertje als op de foto hierboven.
  • Van de konjac wortel worden ook shirataki noedels gemaakt. En tot voor kort ook jelly snoepjes. Zie hier een (via google translate vertaald) overzichtje van: allerlei verschijningsvormen van konnyaku
  • Filmpje van de Yunnan Girl over: konnyaku wortel

Wat is er zoal te koop?


 Konnyaku

merk: Yokoo / ヨコオ
land van herkomst: Japan
etiket: Ita Konnyaku Kuro, deegwaar voor Japanse stoofpotten
ingrediënten: water, glucomanan meel (van Amorphophallus konjac wortel), zeewierpoeder.
prijsindicatie: € 2,- (50g)

 Konnyaku

merk: Marufuji van Yoshikawa
land van herkomst: Japan
etiket: Jamswurzel-Japanischi Gemusebeilage Marufuji Kuroita konnyaku
ingrediënten: water, powdered yam, powdered seaweed, calcium hydroxide
prijsindicatie: € 2,50 (250g)

 Konnyaku

merk: wazukkuri?
land van herkomst: Japan
etiket: Ita konnyaku wazukuri, Japanse voedingspasta
ingrediënten: yamswortelmeel, zeewierpoeder, calcium hydroxide
prijsindicatie: € 2,78 (350g)

Reacties

Konnyaku — 2 reacties

  1. Niet raadzaam om in te vriezen. Dus dan maar hele grote pan tonjiru maken :-)

  2. Denk dat je het ook nog wel even kunt bewaren in dat bakje met dat vocht dat erbij zit. Maar ja, een hele grote pan tonjiru kan natuurlijk ook! :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *