Burdock root (gobo of kliswortel)

Burdock Root, Gobo oftewel Kliswortel
Hoe heet het?
Burdock root, kliswortel / klitwortel, gobō / 牛蒡 / ごぼう (Japan), u-eong / 우엉 (Korea).

Wat is het?
Burdock of gobo is de wortel van de grote klit (Arctium lappa), een plant uit het geslacht klit (ook klis) die wel in Europa groeit maar hier bijna niet meer gegeten wordt. In Azië, en dan vooral Japan en Korea, wel. Daar maakt men er ook sport van om ze zo lang mogelijk te telen, vaak meer dan een meter lang.

Hoe te gebruiken?
Burdock root is lekker crunchy en smaakt kruidig en een beetje zoetig. Hoe ouder, hoe bitterder, medicinaler en draderiger. In Japan schilt men de wortel niet en snijdt er dunne schaafsels af, zoals je met een mes een potlood slijpt (zie foto). Vang die schaafsels direct op in een bakje water en laat 15 minuten weken om eventuele bittere smaak te elimineren en het verkleuren te beperken. Gewoon in plakjes snijden kan ook. Kwartier tot twintig minuten meesudderen in soepjes en stoofpotten. De wortel is ook buiten de koelkast nog wel enkele dagen of langer te bewaren hoewel de smaak en textuur dan wel minder wordt.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?

Tip: buiten de toko ook vaak (in het voorjaar) te koop bij natuurvoedingswinkel en biologische groentenboer. Alleen niet zo lang/groot.


 burdock root

land van herkomst: Japan
etiket: in het Japans
prijsindicatie: € 2,95 p/kg

Seasoned Burdock

merk: Days
land van herkomst: Zuid Korea
etiket: Seasoned burdock
ingrediënten: geen NL vertaling op het etiket
prijsindicatie: € 5,95 (150g)

Reacties

Burdock root (gobo of kliswortel) — 29 reacties

 1. He Robin,
  Ik had laatst toch over dat ik iets nieuws ga zetten.
  Nou dat is dus deze wortel.
  Grappig.
  Je hoort wel van me wanneer ik ze heb.
  Groetjes Sandra

 2. ik zou graag willen weten als u nog Burdock root, kliswortel heeft en hoeveel gaat het me kosten als ik 10 kg ga nemen en wat is de transport om het naar belgie te sturen alvast bedankt voor het lezen

 3. Ik heb Sandra (die van 2 reacties hiervoor) even gemaild voor je, Marcello. Zij verbouwt dit jaar burdock root en kan je vast meer vertellen. Want ik en deze site verkopen zelf niks, ik informeer alleen maar. Hopelijk neemt ze gauw contact met je op.

 4. He Robin,(Marcello) helaas heb ik dit jaar geen Burdock, maar
  ik kan er wel aan komen als het moet want er wordt hier in de wel buurt verbouwd.
  Hoe duur het is weet ik niet en het is de tijd nog niet om te oogsten.
  Van het jaar heb ik wel de nieuwe pompoen die de vorm heeft van een Rugbybal.
  Als die zo ver zijn laat ik het je weten, ben het enige van het land die het verbouwd en ik heb ook pompoen bloemen voor comsumptie als je intresse heb laat me even weten.
  Pompoenbloem frituren met met tempura is lekker.

 5. Ah, je hebt de rugbybal-pompoen in productie. Cool, dat wordt vast een hit dit jaar. Wanneer wordt die geoogst? En verkoop je de pompoenbloemen ook online, of is dat een “bijproduct”?

 6. Hallo Sandra,

  Kan je me ook even op de hoogte houden wanneer de kliswortel beschrikbaar is?

  mvg. Yon

 7. De kliswortel of grote klit teel ik al sinds zeker tien jaar voor eigen consumptie, want echt heel lekker. Sinds een jaar of drie verkoop ik er ook zaden van via mijn website, omdat er veel vraag naar was en is. De teelt is echt heel eenvoudig: De zaden in de herfst of vroege voorjaar strooien waar je ze wilt hebben (op diep losgemaakte grond ivm makkelijker oogsten) en niet afdekken. Is een licht- en koudekiemer. De wortel moet je binnen 6 maanden na opkomst oogsten, anders word ‘ie te taai en houterig. Zelf zaai ik om de maand wat zaden, zodat ik ik lang achter elkaar vers kan oogsten.
  Groetjes, Mike

 8. Hoi , ik heb begrepen dat deze wortel ook tegen acne is. hoe zou ik dat dan moeten gebruiken?

  groetjes Fatima

 9. Ik heb daar geen ervaring mee, maar op de site skincareguide.com staat dat je er thee van kunt trekken om te drinken. En van de wortelprut kun je daarna ook nog een maskertje maken.

  1. Eerst de wortel flink kneuzen. Bijvoorbeeld in een vijzel. Maar je kunt ‘m ook raspen. Dat lijkt mij handiger.
  2. Dan breng je een pannetje water aan de kook en doet de wortel erbij. Zet het vuur uit en laat het afkoelen. Als het lauwwarm is neem je alvast een paar slokjes. De rest van deze thee drink je 3 keer per dag, steeds maar zo’n 100ml. En steeds een klein beetje opgewarmd tot lauwwarm. Voor de lekker kun je wat gember of honing toevoegen.
  3. De “pulp” kun je mengen met havermout en een lepeltje citroensap. Dan fijnmalen (in een keukenmachine) en op je gezicht smeren en een tijdje laten trekken.

  (als je gedroogde kliswortel gebruikt moet je de thee 10 minuutjes zachtjes laten doorkoken. Twee eetlepels gedroogde wortel op 1 liter water)

 10. Burdock,Klettenwurz,kliswortel,iemand enig Idee hoe die Wortel smaakt,?Ik zoek naar ’n equivalent voor een jap. recept,Bij ons in het bos zijn Genoeg distels (Kletten) Maar die wortels zitten ontzettend diep !Graaft bij ons geen bioboer uit,!

 11. Zeg, Wil. Dat staat gewoon hierboven geschreven hoor, hoe die wortel smaakt: “burdock root is lekker crunchy en smaakt kruidig en een beetje zoetig. Hoe ouder, hoe bitterder, medicinaler en draderiger.”

  Waar je ze eventueel mee zou kunnen vervangen weet ik niet zo goed, ik ben niet zo thuis is alle verschillende soorten wortel. Schorseneer? Maar eerlijk gezegd zou ik gewoon iets anders kiezen om te maken, iets wat de bioboer wel heeft. :-)

 12. Weet niet,zo’n maskertje in ,,mijn,, filetrolletjes.Ik kijk Wel.

 13. Ik gebruik nu precies 1 week de capsules van het merk Arkocaps. Ik heb al een aantal jaren last van melasma, acne en littekens. Ik las dat het zeker minimaal 3 weken duurt voordat je enigzins resultaat zit. Maar gek genoeg zie ik nu al verschil. Mijn melasma en donkere vlekjes zijn al stukken minder zichtbaar. mijn acne wordt ook wel minder. Ik heb de eerste 3 dagen 3 capsules per dag gebruikt. 1 na het ontbijt, 1 na de lunch en 1 na het avondeten. Ik heb het daarna opgebouwd naar 6 capsules per dag.
  Het werkt echt goed.

 14. Help!
  Sinds een tijdje ben ik op de Japanse tour wat eten betreft. Nu heb ik een paar recepten die ik uit wil proberen, en daarbij heb ik deze burdock wortel nodig. Nu ben ik bij verschillende toko’s in Apeldoorn en Deventer geweest, maar als ik om burdock of gobo vraag, kijken ze me aan alsof ze water zien branden. Ze kennen het helemaal niet. En ik maar denken dat dit één van de makkelijkere te verkrijgen ingredienten zou zijn..maar helaas is dat hier in het midden oosten van het land niet zo makkelijk.
  Weet iemand waar ik deze wortel vers kan verkrijgen (hier in de buurt)/bestellen?
  Ik heb ook zaden besteld, maar daar heb ik volgend jaar pas wat aan.

 15. Misschien eens navragen bij de biologische winkel? Die verkopen het ook vaak! Of een volgende keer deze post laten zijn op je telefoon? :-)

 16. Dank je Robin. Ik zal morgen eens kijken bij de biologische winkels. Als ik daar ook niet slaag, zal ik toch de natuur in moeten trekken. Hij schijnt hier in deze streek ook in het wild te groeien.

 17. Gobo kan je toch ook inmaken? Dat gebeurt veel in de Japanse keuken. Weet iemand hoe? Of hoe dat officieel heet? Dan kan ik beter zoeken.

 18. Beste,
  Waar kan ik burdock of yellowbuck bestellen in Nederland…?
  Groetjes, anikta

 19. Bij oudere mensen bekend als uiterst probaat middel tegen ‘roos’, een lotion of haarwater van klitwortel of klis op alcohol (die kleur zegt echt niks). Maf! De claim als zou ’t helpen tegen haaruitval kan ik absoluut niet bevestigen, in dat opzicht lijkt het eerder op snake-oil volgens mij en laten ze waar het juist wel heel erg tegen helpt nu net niet vertellen?! In mijn ervaring werkt het 100% tegen roos en dan niet alleen bij mij maar eveneens bij vrienden bij wie het hardnekkig was, al reeds na 1 behandeling! Na je haar gewassen te hebben even inmasseren en tadaa het wonder voltrekt zich! Kostte vroeger heel weinig en werkte wèl in plaats van allerlei kostbare anti-roosshampoo’s die beduidend minder resultaat lieten zien. Kennelijk koopt het publiek deze shampoo’s toch liever en heeft de industrie dat ook liever want dit haarwater begint steeds duurder te worden (omdat het te weinig verkocht?). Vroeger had de HEMA ze ook, goedkoop, nu helemaal niet meer. Ik heb nog ’n halfvolle halve literfles staan. Een aansprekende verpakking en ’n pakkende naam verkoopt zoveel beter.
  Als je vroeger zo’n klit in je haar kreeg – ze groeiden regelmatig in het wild bij mij in de buurt van mijn school toen ik jong was – was je nog niet jarig. Het schijnt trouwens dat de klittende eigenschap tot de uitvinding van klittenband heeft geleid, die uitvinder zal wel binnen zijn gelopen.
  Bedankt ook voor de link naar het recept van Kenchinjiru Robin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *