Jicama (yambonen)

Yam-boon, Jicama, bengkuang
Hoe heet het?
Jícama, bangkwang, yamboon, yam bean, Mexican turnip, Mexican yam, Pachyrhizus erosus (L), bengkuang (Indonesië), ubi sengkuang (Maleisië), man pao (Laos), man kaeo / มันแกว (Thailand), cây củ đậu / củ sắn / sắn nước (Vietnam), singkamas (Filipijnen), shankhalu / mishrikand / kandha (India), bang kuang / dòushǔ / 豆薯 / liáng shǔ / 涼薯 (China).

Wat is het?
Jicama is de bromtol-vormige wortelknol van de van oorsprong Zuid-Amerikaanse klimplant Pachyrhizus erosus, nu ook zeer geliefd in Azië en goed verkrijgbaar in Nederland. Van binnen wit, van buiten een zandkleurige, dunne schil. De smaak is zoetig en vrij neutraal, de textuur lekker knapperig, als een zetmeelachtige peer.

Hoe te gebruiken?
Schillen en rauw in partjes, blokjes of reepjes eten als salade of rauwkost, simpel met wat limoensap, zout en chilipoeder. Eventueel heel even geblancheerd. Je kunt het ook toevoegen aan roerbakschotel of soep, een beetje zoals waterkastanje. Bij 12°C-16°C kun je jicama’s nog wel een maand of langer bewaren, in de koelkast kan ook wel, maar dan verandert de structuur.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


Yambonen, jicama, beng kuang

merk: merkloos op de groentenafdeling
land van herkomst: niet vermeld
etiket: BangKwang / 沙葛
prijsindicatie: € 2,95 p/kg
. Tip van een lezer hieronder in de reacties: In de Toko Vinasia Food, Hildo Kropstraat 5, Nieuwegein hebben ze in kant en klaar vorm (in fijne reepjes gesneden) in de diepvries, zakjes à 500g, geimporteerd van Vietnam. Je moet de verkoopsters vragen naar “củ đậu” of “củ sắn” (schrijf dit maar op op papier, let op de tekentjes).

Reacties

Jicama (yambonen) — 21 reacties

 1. Oh, I thought I know what this is when I hear the word Jicama, but I wasn’t sure until I read “BangKwang / 沙葛”

  This is often used in making a south east asian chinese kueh called “Soon Kueh” or “Bang Kwang Kueh”.
  https://roseskitchen.wordpress.com/2007/02/24/bangkwang-kueh/

  It is also used to make the fillings for chinese vegetarian pau, such as this jicama bun
  http://awayofmind.blogspot.com/2011/04/jicama-bun-bang-kuan-bao.html

  Not to forget, chinese pohpiah/spring roll also uses this as ingredient
  https://unclephilipsg.blogspot.com/2009/09/lets-spring-and-roll-popiah.html

 2. Where can you find these? I went around all the tokos here in the Hague and havent found them anywhere :(

 3. Ik heb vele toko’s in rotterdam afgereist maar nergens hebben ze dit te koop. Weet iemand waar je dit kunt verkrijgen?

 4. Ik zou zweren dat het gewoon te koop is bijvoorbeeld bij Wah Nam Hong en de vestigingen van Amazing Oriental, maar misschien is er sprake van een seizoen en is het niet het hele jaar door verkrijgbaar? Ik heb daar eerlijk gezegd nooit zo op gelet en eerlijk gezegd eet/koop ik het ook niet zo vaak.

 5. ik ben bij Wah Nam Hong en 3 filialen van Amazing oriental (2x rotterdam, 1x Den haag) en vele andere kleinere toko’s in rotterdam afgereisd. Maar ik kan dit product echt nergens vinden. Als iemand weet waar ik dit kan krijgen, dan ben ik je eeuwig dankbaar!

 6. Zoals ik boven jouw reactie al schreef, misschien is er een seizoen voor jicama en zitten we er nu buiten? Ik heb nadat ik die vorige reactie schreef echt heus nog heel vaak jicama zien liggen bij allerlei toko’s van groot tot klein.

 7. Kun je dit niet gewoon in de supermarkt, de betere dan, verkrijgen? Ik woon in een dorp en minimaal een uur met de auto van een grotere plaats of stad vandaan. Ik wil het dolgraag proberen in een salade. Ben veel recepten her en der tegengekomen, maar nooit wanneer en waar ze te koop te zijn. Behalve dan misschien in de grote steden. Hoewel gelet op voorgaande reacties dat ook een tegenvaller is. Is het dan zo ontzettend speciaal of bijzonder of duur?

 8. Ik geloof niet dat ik het ooit bij een gewone supermarkt hebt gezien. Ik weet eigenlijk nog steeds niet precies hoe het zit. In mijn beleving/herinnering is het helemaal niet zo bijzonder of duur en is het gewoon altijd wel te krijgen. Maar toch blijkbaar niet. Waar woon je, Marja? Misschien weet iemand iets bij je in de buurt.

 9. Ik heb 6 Amazing Orientals bezocht maar nergens is het te krijgen. Ik kreeg wel een interessant verhaal te worden. Het schijnt dat het enige land dat ze nog produceert, Thailand, leveringsproblemen heeft. Daarbij is de prijs kennelijk ook explosief gestegen.

  Of dit verhaal waar is weet ik niet, maar feit blijft wel dat het een zeer moeilijk verkrijgbaar product is helaas. Als iemand een adresje heeft zou dat geweldig zijn.

 10. Ik kan de Jicama als pootknol van ongeveer 60 gram aanbieden. Ik bestel vanuit Suriname bij mijn broer en plant ze hier dan nog een paar maanden.
  Leuk voor de moestuin.

 11. Ik zag ze net nog bij de amazing oriental liggen, waar ze in de aanbieding zijn. Helaas gelabeld als witte zoete aardappel. Zeker een vergissing, maar de uitbater had geen idee.

 12. Ik stond gisteren ook een beetje verward bij de zogenaamd zoete aardappelen en had ook dat idee. Toch wist ik het niet zeker. Ik had eigenlijk een foto moeten maken, dan hadden we het nu vast wel zeker geweten. Stom!

 13. In de Toko Vinasia Food, Hildo Kropstraat 5, Nieuwegein hebben ze in kant en klaar vorm (in fijne reepjes gesneden) in de diepvries, zakjes à 500g, geimporteerd van Vietnam. Je moet de verkoopsters vragen naar “củ đậu” of “củ sắn” (schrijf dit maar op op papier, let op de tekentjes). Veel succes.

 14. Dankjewel voor de tip, Hien! Aangezien jicama tegenwoordig zo moeilijk te vinden lijkt heb ik je tip er hierboven bij “wat is er te koop” bijgezet.

 15. Vroeger een paar jaartjes geleden was die in de Toko oriental wel te koop nu zie ik ze nergens meer.

 16. Ja, he? Ik geloof dat ik ze ook al heel lang niet meer gezien heb. Daar moet vijna wel een verhaal achter zitten. Het kan toch niet zo zijn dat er eerder wel een markt voor was en nu helemaal niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *