Hoe heet het?
Waterkastanje, Chinese water chestnut, bíqí / 荸荠 / mǎtí / 馬蹄 (China), củ mã thầy / củ năng (Vietnam), somwang (Thailand), singaga / shingada / singoda (India).
Wat is het?
Waterkastanjes zijn de knolletjes van de Eleocharis dulcis, een waterplant uit Zuidoost-Azië. Ze groeien onder water, sterker nog, ze groeien in de modder, hebben een donkerbruine schil en crunchy, zoetig, wit vruchtvlees.
Hoe te gebruiken?
Schillen tot je een mooi, wit afgeplat knolletje overhoudt. Je kunt waterkastanje rauw eten, maar meestal worden ze in stukjes/reepjes meeverwarmd in een roerbakschotel, wontonvulling of Thaise curry. Vers in de koelkast nog wel een week of twee te bewaren. Maar let op, van de buitenkant kun je moeilijk zien of ze nog goed zijn, dat merk je pas bij het schillen. Waterkastanjes zijn ook in blik te koop, maar nog praktischer zijn waterkastanjes uit de diepvries. Je hebt er namelijk vaak maar een paar van nodig in een gerecht, net voor dat crunchy accent. En dan is het handig een zakjes geschilde waterkastanjes voor het grijpen te hebben.
Tips, weetjes & recepten
- Wikipedia: Water Chestnuts
- Recept: Groene Curry met Garnalen en St. Jacobsmosselen
Wat is er te koop?
Ik heb net de verse gekocht ik neem aan dat ik die wel 1 week goed kan houden in de koelkast?
Ja hoor, dat blijft wel even goed. Laat je weten wat je ermee gemaakt hebt?
Ik ga morgen proberen water kastanje pudding proberen te maken die je als dim sum bij de chinees kunt bestellen.
Ik lees net dat je de verse ongepelde 2 weken in de koelkast kunt goedhouden,vor die water kastanje pudding heb ik geen tij gehad vandaag ik ga er iets anders mee doen wat zie je nog wel op mijn fotolog deze week.
Goededag,
Weten jullie misschien ook waar ik de waterkastanjes kan krijgen in de buurt van Antwerpen?
Groeten
Richard
Waar kan ik waterkastanjes kopen in de streek van diest
Ik begreep laatst van iemand uit België dat het nog niet meevalt om verse waterkastanjes te scoren, maar hier is :een lijst met toko’s in België.
Je zou ze eerst kunnen bellen voor je gaat kijken.
Net gister verse waterkastanjes gescoord in den haag in het chinatown gedeelte.
Lekker. Heb je er al een plan voor?
wisten jullie dat waterkastanjes salicylzuur bevatten, wat voor mensen die een probleemhuid hebben een remedie kan zijn voor hun. dat is de reden hoe ik hier ben beland :). zelf ben ik ook nog eens een fervente kokkie, dus ik zal de waterkastanjes zeker een keer aanschaffen. Bedankt voor alle tips hier!
Ik ben benieuwd. Laat je weten of je het vond werken?
Ik heb aardpeer klaargemaakt, ook topinanboer genoemd, een knolgewas.
Deze heb ik geschild en in kleine blokjes gesneden. Na het kort blancheren, krijg je eenzelfde knapperige, textuur met een smaak die tussen artichok en noot ligt. Volgens mij een waardig surrogaat voor waterkastanje. In de winter vindt je deze inlandse (vergeten) groente regelmatig in de groentenafdeling.
Goeie tip, aardperen:
Wat ook goed is als vervanging is Jicama of bangkwang:
Maar ook daarvoor moet je waarschijnlijk naar een toko. ;-)
Je kunt ze ook kopen in AD DELHAİZE in Merelbeke (Gent).
WAAR KAN IK WATERKASTANJES KOPEN IN BELGIE IN DE BUURT VAN OUDENAARDE-RONSE-WAREGEM-KORTRIJK
HIER STAAT EEN : ADRESLIJST MET AZIATISCHE WINKELS IN BELGIE (<=KLIK)