Feedback & Vragen

Heb je een vraag over een product of ingrediënt en je kunt geen geschikte post vinden om ‘m te stellen? Iets gevonden in de toko en je weet niet wat het is? Iets gegeten in een Aziatisch restaurant en je weet niet wat het was? Of je hebt iets anders te melden of zeggen dat niet echt bij een specifiek post/artikel past? En je wilt niet mailen? Dan is dit de plek. Shoot! Off topic bestaat niet.


Reacties

Feedback & Vragen — 258 reacties

 1. Djeez, jij bent snel!
  Bij de Wah Nam Hong heb je een groot schap met daarin op alfabetische orde gedroogde kruiden en specerijen.
  En tot mijn verbijstering kwam ik daar gedroogde lavendelknopjes tegen.
  Maar wat doet een Chinees daar nou weer mee, behalve misschien thee maken?

 2. Bij lavendel denk ik eerder aan India en al die Indiase, zoete gerechten dan aan China. Heb net even gegoogeld maar kan zo gauw ook niet vinden hoe het precies zit en in welke landen in Azië ze lavendel gebruiken. Dat ze het in China verbouwen geloof ik wel, die verbouwen alles waar vraag naar is. ;-)

 3. Ffe een vraagje….Weet er iemand of ik ergens echte Thaise Isaan sato kopen kan bij een van de winkels of een slijterij oid?? of is deze in NL niet te krijgen?? alvast bedankt..

 4. Ik kende het niet, dus ik zou het zo ook niet weten.
  Misschien iemand die meeleest?
  En ik zal mijn oren en ogen open houden.

  Isaan sato

  Heb je nooit geprobeerd het zelf te maken, Ton? In Thailand is het volgens mij ook voornamelijk een “huisbrouwseltje”.

 5. Ik weet het, het is een heel lekker eigenbrouwsel echt waar, maar ik dacht dat het mischien hier ergens in NL te koop zou zijn. en zelf maken lukt me niet, ik blijf zoeken…….bedankt Robin

 6. Vandaag in het magazine van de Volkskrant een juichende bespreking van restaurant San San in Rotterdam (de enige SichuanChinees in Nederland).
  Ze hebben ook Mapo Dofu gegeten! ;)

 7. Mac van Dinther he? Ja, ik las het al op twitter, dat ie enthousiast was. Hardstikke goed! Ik gun het ze van harte, al die positieve kritieken.

  Vraag me alleen wel af of hij zijn mapo tofu nu wel of niet met gehakt kreeg want ik hoorde van anderen dat hun mapo vegetarisch was! Dat vind ik zooo raar, vegetarische mapo tofu. Op de menukaart staat de “aubergines boerenstijl” ook bij de vegetarische opties, maar die kregen wij toen we die bestelden wel gewoon lekker met vlees. Al kan die zonder gehakt nog steeds okay zijn, maar mapo zonder gehakt? Nee, ik kan er nog steeds niet over uit. *grin*

  Voor wie niet snapt waar dit over gaat, lees mijn verslag van ons etentje bij: Sichuan restaurant SanSan in Rotterdam

  Edit: de recensie staat ook online: Mac over SanSan

 8. Zeg, wist jij al dat je volgens deze blog.just-eat.nl op nummer 10 staat van de Top-50-nederlandse-foodblogs??? Gefeliciteerd met deze prestatie!

 9. Ja, daar hebben ze me destijds netjes van op de hoogte gesteld. :-)
  Goed he? Het staat ook hier rechts, bij “in de media“.

  (technisch gezien is dat een pagina en geen post, dus als daar iets bijkomt gebeurt dat stilletjes)

 10. Ik heb net iets gekocht waarvan ik denk dat jij daar ook wel enthousiast over zal zijn. Etherische oliën kristallen https://petramethartenziel.nl/koken-met-kristallen/
  Ik zelf heb de smaken lemongrass (citronella genaamd) en basilicum meegenomen, maar ook de smaak bergamot liikt me vreselijk intressant en dan met name binnen de chinese keuken. Ze zijn niet goedkoop €8.45 voor 20 gram, maar dat is dus wel genoeg voor 400 porties. Te koop bij de Ekoplaza én aldaar te proeven…..ongelofelijk, nog nooit zo’n smaakexplosie in mijn mond gehad van 2!!!!! korreltjes basilicumsmaak…..alsof ik een hand versgeplukte zondoorstoofde basilicum had gegeten.
  Maar goed, voor de oosterse keukens zijn de smaken citronella, kardamom en mijns inziens bergamot heel geschikt.
  Ik vond het een bijzondere ervaring om te proeven. Zoonlief ook trouwens, die had 2 korreltjes citrus geproefd en liep 10 later nog verzaligd te grijnzen! :)

 11. Edit -zoonlief liep 10 minuten later nog verzaligd te grijnzen! :) –

 12. Weet u waar ik die lekkere crunchy balinese pinda’s kan kopen? Ik ben te laat voor de Tongtong fair want daar verkopen ze die pinda’s van het merk Matahari. Zij zijn luchtdicht verpakt in kleine en grote zakken. Is er een winkel of een site waar ik ze kan kopen?
  Dank!

 13. Bedoel je deze zakken, Charlotte? Kacang Bali van Matahari?

  Ik weet niet waar ze die verkopen, ik zal er eens op letten. Of misschien weet een andere lezer het.
  Het zou wel handig zijn om te weten waar je woont, want je zult er vast niet voor naar Tietjerksteradeel willen, of wel?

 14. Het zou me zo op het eerste gezicht niet echt aantrekken, Béline. Maar je vertelt er zo enthousiast over dat ik nu wel nieuwsgierig ben! Ik ga binnenkort eens even kijken bij Ekoplaza. Bedankt voor de tip.

  Het lijkt me vooral handig in zoete gerechten. Merengues of zo. Lemongrass schuimkoekjes, yeah! :-)

 15. Ik ben heel hard op zoek naar ngo om/rice paddy herb/rijstkruid. Enig idee waar ik dit in de buurt van Den Haag zou kunnen vinden, of ergens op internet zou kunnen bestellen? Meer info: rijstkruid. Het liefst de zaden zodat ik zelf plantjes kan kweken. Zie: growing rice paddy herb.
  In Vietnam heb ik ooit een Pho gegeten, met verse kruiden eroverheen, en die smaak staat me nog steeds bij. Inmiddels heb ik van de meeste varianten plantjes thuis staan (mexicaanse koriander, thaise basilicum (zoete en heilige), vietnamese munt, perilla), maar die smaak van toen heb ik nog niet gevonden. Ik hoop dat je me verder kan helpen! Alvast heel erg bedankt!

 16. Hm, nee, ik geloof niet dat ik het hier ooit ben tegengekomen.

  *edit*

  Gevonden bij Oriental in Rotterdam en vandaag, 18 september 2014, over geschreven: Klik: Rice Paddy Herb

  Heb ook nog rondgegoogeld maar kon geen online adresjes vinden. Vreeken lijkt het niet te hebben. Ik zou als ik jou was eens langs gaan bij bijvoorbeeld:

  Thai Shop
  Koningsstraat 42, 1011EW Amsterdam
  tel. 020-6209900

  Die worden elke week rechtstreeks beleverd vanuit Thailand. Daar valt misschien wel iets mee te regelen? Dat ze of een plantje of een zakje met zaadjes voor je meenemen?

 17. Dankjewel voor alle moeite. Wah Nam Hong had ik al geprobeerd, maar helaas. Maar ik ga Amsterdam proberen! Ik laat het je weten.

 18. Leuk! Bedankt! Heb ze maar even gewezen op deze site. ;-)
  Een beetje suf vind ik het wel hoor. Alles rechtstreeks uit de verpakking eten ipv er iets mee te doen.

 19. In een Chinese Toko vond ik een zak “roasted gluten”. De inhoud lijkt een beetje op brokken “gedroogd brood van 4 x 4 cm “. Weet iemand hoe je het kunt gebruiken?

 20. Hoi Federico. Had je deze posts over gluten al gezien: gluten.
  Al staan daar die “stukjes brood” die jij gekocht hebt nog niet bij.
  Jij hebt denk ik dit zakje:

  Roasted Gluten

  Het heet yaki-fu en gaat meestal in de soep of waterig stoofpotje en wordt dan helemaal zacht. Ik lees ook dat je het eerst 1 a 2 uur moet laten weken in water. Het is een soort vleesvervanger. Als je op de foto klikt kom je op een blog dat er wat meer over vertelt. Ik heb het zelf nog nooit gegeten. Tenminste, niet dat ik me kan herinneren. :-)

  Dit zijn de Chinese tekens: 脫水烤麩
  Daarop plaatjes googelen kan erg inspirerend werken.
  (klik voor als jouw browser geen Chinese tekens aankan)

 21. Dat is inderdaad wat ik hier heb. Wij willen het ook als vleesvervanger gebruiken.
  Leuk die “klik” … ga het gebruiken om te zien of ik een recept kan vinden.
  Als ik iets oosters zoek, kijk ik altijd eerst op deze site … heel informatief …. dank!

 22. Ik ben sinds gisteren de trotse bezitter van een Vulkanus RVS messenslijper en ik ben zo razend enthousiast dat ik het maar even hier neer zet!
  Zelfs mijn oudste, slechtse, goedkoopste en botste aardappelmesje glijdt nu als een mes door warme boter door een zachte tomaat: het ultieme testmiddel!

 23. @ Béline, als je èchte kwaliteitsmessen bezit, gebruik je zulke
  dingen niet, slecht voor je messen.
  goegel maar eens over messen slijpen.

 24. Gelukkig is haar oudste, slechtste, goedkoopste en botste aardappelschilmesje waarschijnlijk geen kwaliteitsmes. :-)

  Maar heb je zelf al gegoegeld, Ed? Die vulkanus messenslijper krijgt al jaren goeie reviews hoor, maar je dure koksmes zou ik er ook niet doorhalen. Behalve als je die toch al verkloot had door ‘m slecht te verzorgen en je geen zin hebt ‘m professioneel te laten slijpen. Dan kan je zelfs die er wel doorhalen, lijkt me.

 25. Ik heb de zwart kunststof versie van de Vulkanus. Is verder hetzelfde als de RVS versie. Als iemand hem wil overnemen… Ik gebruik hem niet.

 26. Robin, goeie messen slecht verzorgen is een zonde.
  En natuurlijk is zo,n messenslijper handig, voor een………. aardappelenschillenmesje, ik kat dat ook niet af.:-D
  En reviews, ach voor wat ze waard zijn, voor mijn messen geef ik ze een -1.
  Het euvel met die dingen is dat de slijphoek te klein is en
  hele dunne messen er door halen, zoals o.a. een zalmmes dan heb je gelijk het snijvlak verkloot.
  En laten slijpen heb ik nog nooit gedaan, altijd verschillende Japanse
  wetstenen gebruiken op de goeie manier. Doe’k al jaren.
  Misschien heb je toen dat programma gezien van Wouter Klootwijk
  over molenmessen? Nou daar heb ik toch wat van opgestoken.;-)
  Eh, jij hebt mij natuurlijk ingedeeld onder de letter Z? :-D

 27. Klootwijk was anders best te spreken over deze vulkanus. Nogmaals, niet voor zijn mooiste messen, maar de meeste mensen hebben helemaal geen batterij mooie messen in hun keukenla. En die dat wel hebben (zoals Willem blijkbaar LOL) zullen het wel uit hun hoofd laten ze door een vulkanus te halen.

 28. Mijn Zwilling en Tamahagene haal ik er inderdaad niet door ;) Ik trok stukjes uit de Zwilling.

 29. Als je het leuk vind kan ik onder je Laksa Nyona wel een foto plaatsen van de door mij gegeten laksa. Alleen hoe? Heb net een album bij mijnalbum.nl aangemaakt.
  Ook heb ik (met veel pijn en moeite) in Maleisië wat engelstalige kookboekjes opgescharreld, ik was namelijk diep onder de indruk van de keuken. Eén van die boekjes gaat specifiek over de Nonyakeuken. De recepten zijn goed en authentiek. Nyonya laksa, ofwel laksa lemak staat er ook in. Als je wilt kan ik het scannen en je mailen.

 30. Ja, leuk! Mail me dan ook waar die foto staat, als die openbaar staat is tenminste, dan “zet” ik ‘m hier. Anders zou je ‘m ook nog kunnen mailen, zet ik ‘m op mijn flickr account en zet ‘m dan hier.
  (mijn email staat daar rechts in de kolom, bij “volg Kok Robin ook op” en dan het gele envelopje.

  Edit: done! Foto staat nu in jouw laatste comment bij de laksa-post.
  En bedankt voor het recept. Als ik het ga maken meld ik me weer. :-)

 31. Wie kan mij vertellen waar ik in Nederland Bumbu Buah Pedas kan kopen


 32. Bumbu Buah Pedas (Fruit Seasoning Salt – Spicy) – 5.2oz

  Ik ken het niet, maar misschien dat iemand die hier meeleest het wel kent en een adres kent waar het nog te koop is? Maar als ik zo een rondje google doe, dan vrees ik het ergste voor je. Het lijkt wel of het nergens meer te koop is.

 33. weet iemand waar je aji-ngon (hat nem)kan kopen dit is een smaakpoeder van het merk ajinomoto en de mayo van ajinomoto kan het nergens vinden

 34. Is dat niet gewoon een Vietnamees merk voor ve-tsin? De zakjes van die Japanse producent Ajinomoto zijn wel gewoon te koop in Nederland, bij de meeste toko’s wel. En die mayonaise, is dat niet gewoon Kewpie mayonaise? Te koop bij de grotere toko’s. Of wil je perse die Vietnamese merken? Die ken ik niet, dus ik heb geen idee of die hier te koop zijn.

 35. het heeft een korrelige structuur smaak varken heb het nodig om bun thit nuong te maken[geroosterd varken op een bed van rijstvermicelli met salade en kruiden,vietnamese dipsaus erover garneren met gehakte pinda en tafelzuren]gaat door de marinade denk dat ik het maar vervang door varkensbouillonpoeder.kewpie is iets zouter de mayo gaat ook door de marinade en word ook gebruikt in de saus die je er als dressing over het geheel doet het is een nieuw recept waarschijnlijk ontwikkeld door chefs in opdracht van ajinomoto om hun merchandise te verkopen.daar ik dit gerecht heel lekker vind en de combi mayo vreemd vind vroeg ik me af hoe het smaakt in relatie tot het authentieke.waarschijnlijk is het niet verkrijgbaar dus zal niemand reageren en zal ik over 3 weken het recept met vervangende middelen maken want dan moet ik naar de peperbol om annattozaad te kopen voor het recept
  dit is trouwens ook moeilijk verkrijgbaar.

 36. Robin bedankt voor je reactie – Ik heb recent Bumbu Buah Pedas in Suriname gekocht en ik ben er inmiddels verslaafd aan. In Amerika en Australie is het wel te koop maar die versturen niet naar Europa.
  Ik hoop dat iemand hier het wel ken en mij kan helpen
  Jij bedankt voor je hulp
  Wim

 37. Ik heb weer wat nieuws gespot bij Amazing Oriental in DH, de ondergrondse AO wel te verstaan.
  Namelijk praew leaf en acacia leaf ofwel acacia pennata.
  Ik kan er niet veel over vinden. Ken jij het, Robin?
  En belangrijker, weet je wat je er mee kan doen? ;-)

 38. Die tweede is Cha-om, daarover schrijf ik hier:
  https://www.aziatische-ingredienten.nl/cha-om/
  (een half jaar na jouw vraag hoor ;-) )
  Lekker in een omelet.

  Die eerste dacht ik dat niet te krijgen was in Nederland! Dat is wat ze in Singapore door de laksa doen, vandaar de naam daun laksa! Heb ik me al een paar keer door de jaren heen suf naar gezocht en nooit kunnen vinden!
  https://en.wikipedia.org/wiki/Persicaria_odorata

  Als ik weer eens in Den Haag ben ga ik zeker even langs de Oriental op de Spuimarkt.

 39. Hallo Robin,

  Wat een leuke en informatieve site, zeg, complimenten.
  Ik ben zelf van Chinese komaf en kom ik zodoende regelmatig in de bekende tokos. Maar datgene wat ik zoek is wat specifieker. Weet jij of er in of in de buurt van R’dam Koreaanse winkels zijn die authentieke tafel-bbqs/grills verkopen? Dus niet zozeer moderne keramieke versies, die je normaal kan kopen.

  Hopelijk heb je een goeie tip voor me. Bijvoorbaat dank voor je reactie en keep up the good work! Groets.

 40. Ik weet eigenlijk niet wat nou authentiek is, zo’n bbq met “kippengaas” of zo’n gietijzeren ribbelding of zo’n plaat met sneetjes erin? Plat of bol?

  Korean table grill

  Korean table grill

  Korean table grill

  Hoe dan ook, er zijn niet zo heel veel Koreaanse toko’s in Nederland, ik denk dat ze dit allemaal zijn:
  https://www.aziatische-ingredienten.nl/tag/koreaanse-toko/
  Je zou eerst Interburgo eens kunnen bellen? Die hebben wel een aantal bbq’s in hun online catalogus staan: https://www.interburgo.nl/, maar ik weet niet of die ook te koop zijn in hun winkeltje op de Vareseweg 1 Groothandelsmarkt 198.

  En je kunt het ook proberen bij Yong Da:
  http://www.yongda.nl/
  Dat is een online winkel, maar je kunt er ook langs, ze zitten in Den Haag en Leidschendam:
  https://www.aziatische-ingredienten.nl/tag/yongda/

 41. Een Koreaanse toko, Marjet? Heb je niet wat meer informatie?

  En Ed, een pannetje? Wil je de Koreanen aan het gourmetten krijgen?!?! Nee toch? LOL

 42. Bedankt voor je snelle reactie en bruikbare tips! Ik ga de winkels zeker even checken…

  En wat betreft praktisch gebruik of juist niet…stiekem hoop ik dat er kleine bbq kooltjes in gaan, zodat je echt binnenshuis kan grillen, maar ik denk dat de roosters op zo’n mini gasbrander gaat.

  Hoe dan ook, ik ga es kijken wat er zoal te krijgen is.

  Nogmaals dank en ik zal je site blijven checken…groets.

 43. Weet iemand misschien in welk toko in Den Haag Lyne water ,loog water te koop ? Trouwen heel erg leuk forum .

 44. Hi, Robin bedankt voor je snelle reactie en goed tips ga zeker winkel checken.

 45. Hallo,

  Ik heb een chinese fonduepan op marktplaats gekocht, maar de gebruiksaanwijzing zit er niet meer bij!
  Nu is mijn vraag wat voor een brandstof moet ik in het brandertje doen? Het is een open potje zonder dekseltje dus ik neem aan dat er geen spiritus in kan?Wie kan me helpen heb zoon zin aan een jimjum!

  Groetjes Ans

 46. Bij de toko verkopen ze blikjes ethanol gel. Dat is een soort brandpasta, die zet je er zo onder, huppakee:

  Ethanol gel

  Maar in principe kun je eronder zetten wat je wilt hoor. Als de bouillon maar warm blijft.

 47. Ik kwam op google een foto tegen die aan jullie site gelinkt is, maar ik kan hem op jullie site niet vinden. Ik ben al jaren op zoek naar Matahari pinda’s: kacang Bali. Weet iemand waar ik die kan kopen in Nederland?

 48. Nee, sorry. Het is ook de vraag hierboven van Charlotte (dd 31 mei 2012), maar ik ken het niet, dus geen idee.

 49. Mooie site, staat in de bookmarks, maar waar zijn de pepers? Kijk ik eroverheen?

 50. Als je hier rechtsboven zoekt op peper krijg je de posts over: Sichuan peper, verse groene peper, verse chilipeper, gedroogde chilipeper en meer. Voor echt gedetailleerde informatie verwijs ik in die posts weer naar gespecialiseerde sites.

  Of bedoel je dat Pepers hun eigen “hoofdstukje” verdienen, daar rechtsboven onder het kopje “PRODUCTEN”?

 51. Hoi ik was en ben op zoek naar Jasmijn thee.
  Vroeger haalde ik deze thee altijd in Den Haag ( Toko Cheung Kong ) in een kartonnendoosje van oranje en geel van kleur. Weet iemand waar je dit kunt kopen? Is dus losse thee. Volgens mij kun je bij de Orient Spuimarkt Jasmijn theezakjes kopen. Maar wil toch echt losse thee hebben? En liever ook niet zo duur/

  tnx!

  ps) leuke site zo op het 1e gezicht

 52. Ik denk dat ze bij Oriental ook echt wel doosjes met losse jasmijnthee verkopen. Gewoon van die zwarte thee, bedoel je he? Ze hebben er tegenwoordig ook jasmijnparels, dat is groene thee en die is best duur. Maar doosjes met losse, zwarte jasmijnthee hebben ze vast ook. Die zal niet te duur zijn.

 53. tnx voor je reply.
  Ik heb laatst bij de Orient Jasmijnthee in een blikkerig theedoosje gekocht, maar die thee smaakt echt niet zolang zo goed als in de Toko Cheung Kong. Orient heeft ook andere jasmijnthee, maar die thee ligt zo open en bloot dat ik denk dat de smaak verdwijnt doordat het in aanmerking komt door licht, waardoor de smaak verdwijnt.

 54. Inmiddels heb ik de Jasmijn thee bij de Oriental Markthof in Den Haag gekocht. tnx

 55. Wat een fantastische site zeg! Perfect ook qua vormgeving, nooit iets aan veranderen. Nu nog leren koken..

  Nu naar de vraag; ken je toevallig een winkel/toko waar je Koreaanse eetstokjes kan kopen? Die zijn van staal, gaan samen met een lepel en vrij plat (https://s3.amazonaws.com/cooltools_legacy/chopsticks.jpeg). Bij de Oriëntal hebben ze ze niet, hoewel ze daar sowieso nauwelijks stokjes te koop hebben, vreemd genoeg.

 56. Welke sojasauzen gebruiken jullie om bv gebakken Tempeh te bereiden? Ik zelf gebruik Kikkoman en doe daar heel lang mee. Nu wil ik eens een echte lekkere hebben bij dit soort gerechtjes. Heeft iemand een idee? Ik heb zelf nog een flesje van een Albert Heijn merk maar die gebruik ik nooit meer. Tnx

 57. Ik maak tempeh eigenlijk altijd op dezelfde manier, gewoon omdat het dan zo superlekker is:

  Tempe Kerin

  Maar ja, daar gaat geen sojasaus door. ;-)

  Kijk, hier staan: alle sojasauzen op een rijtje.
  Kikkoman is zo slecht nog niet en de Chinese, lichte sojasauzen lijken daar veel op. Misschien kun eens zo’n flesje sojasaus voor seafood kopen, die is wel lekker om in te dippen. En natuurlijk een goede ketjap, dat past wel bij tempeh, want tempeh is net als ketjap typisch Indonesisch.

 58. Wat een heerlijke site om eens op rond te kijken. Mijn complimenten. Ik hoop dat hij nog lang zal bestaan en ga hem bookmarken :)

 59. Hallo!
  Ik ben op zoek naar de Cambodjaanse Prahok, of fish paste, weet iemand of dit in nederland te koop is? Het is een soort gefermenteerde vis pasta, die nogal typisch is voor de cambodjaanse keuken. De meeste online toko’s in nederland kennen het product niet. Of kent iemand misschien een Thais of Vietnamees alternatief?

 60. Ja, cassave staat ook nog op de to-do-list. Maar ik heb geen idee wanneer het er eindelijk van gaat komen die erop te zetten.

 61. Hi lieve mensen, erg leuke internet zet-up. Prima en goed te begrijpen.
  Ik heb een vraag; Ik heb zelf al 16 jaren een asiatische kookschool in Keulen (DLD) en bied alle asiatische keukens aan. Ik zoek een adres waar ik in Nederland mijn indonesische keuken kennis nog kan verscherpen. Het liefst een oudere dame uit voormalig Nederlands Indie. Helaas is deze generatie bijna uitgestorven. Met andere woorden “asli”. Natuurlijk wordt deze persoon door mij vergoed en hoeft het niet prodeo te doen. Misschien lukt het me deze keer. De Warungs Keliling konden me tot nu toe niet helpen. Bij voorbaat hartelijk dank. Jerry

 62. Ik heb je vraag ook gesteld op twitter, maar ik denk dat hij toch te breed/vaag is om specifieke antwoorden op te krijgen.

  Wil je 1 les, 1 avond, meerdere lessen? Waar? Maakt het helemaal niet uit waar? Indisch of Indonesisch? Moet het echt een oud tantetje zijn?

 63. Hi Robin,
  erg goed van je om zo snel te antwoorden. Laat me maar eerst beginnen, waar gelest moet worden. Omdat ik in Keulen woon, zou ik het graag beneden de rijn zien, als het kan. Om het omvang aan gerechten te begrenzen zou ik zeggen; Rijsttafel. Ik ken het goed, maar er zijn een aantal gerechten, die hebben nog aandacht nodig. Ik kan met die persoon dan zelf bespreken, hoeveel dagen er nodig zijn. Wanneer ik geen oud persoon krijgen kan, ben ik ook tevreden met jongere personen. Mijn ervaring heeft geleerd, dat jongere een soort verwaterd indisch eten brouwen. Omdat ik bekend ben voor mijn authentische keuken, wil ik het ook zo houden.
  Nochmaals hartelijk dank en groeten
  Jerry

 64. Hi Robin,
  om nog eventjes precieser te worden, het gaat me daarom, verschillende bumbu’s maken. Mijn criteria in mijn kookschool is; zelf je bumbu’s maken en geen convienience keukenspul gebruiken uit een potje, zakje of doosje. Want niet alle kant-en-klaar-spullen zijn smaak-korrekt gemixt. Hoop hiermee een beetje geholpen te hebben.
  Cheers
  Jerry

 65. @Beline,

  Jezus, wat een prijzen voor die pepers.
  Daar koop ik op de markt in Rotterdam een hele kraam voor op ;-) (bijna)

 66. Hi Beline,
  heb geprobeerd om daar (nrc/koken) ook mijn vraag te plaatsen. Helaas werd niet geaccepteerd en uitgewist. Jammer. Toch nog hartelijk dank.

 67. Beste Robin,

  Voor het maken van een Portugees gerecht (Cataplana) zoek ik diversen soorten zeevis bijv. Zeeduivel, Kabeljauw, zeebaars.
  Maar dan losse stukken van deze vissen bij elkaar in 1 zak of doos.
  Ik zag in Portugal gewoon verschillende grote open zakken in de diepvries staan met allemaal verschillende soorten vis die je zelf kon scheppen. Ik kan nergens zoiets hier vinden.
  Want van al deze vissen een hele vis kopen is wel een beetje erg veel voor een gerecht als Cataplana.
  Als iemand tips heeft graag.

 68. Ik vind dat soort vragen altijd moeilijk als ik niet weet waar iemand woont. Maar in jouw geval zou ik het ook dan niet echt weten. Ik zou denk ik gewoon wat minder soorten in de cataplana doen. Of ze zelf fileren, mengen, verdelen in porties en invriezen?

 69. Kreeg gisteren de schrik van mijn leven, website van Robin uit de lucht.
  watskeburt?
  Gelukkig doet’ie het weer, zou hem missen.

 70. Dank je. :-)

  Maar ik denk dat ik nog veel en veel harder schrok!
  Mijn webhost had om zeer onduidelijke redenen (ze hadden het over “scripts op uw website”) de site offline gehaald. En dan kun je niks anders doen dan hopen en bidden dat ze met meer informatie komen, want zelf konden we niks raars vinden. En dat ze ‘m snel weer online zullen zetten. Maar daar leek het gisterochtend niet op.

  Dankzij een lief culi-twittermaatje met eigen webhosting bedrijf hebben we de hele site bij mijn oude host weggetrokken en bij hem ondergebracht en voila, hij doet ut weer!

  Je kunt voorstellen dat ik heel, heel, blij ben.
  Hopelijk is Aziatische-ingredienten.nl nu nooooooooit meer zomaar weg. :-)

 71. O gelukkig maar, ik dacht even aan iets heel anders.
  Fijn voor jou dat het weer in orde is.
  Ik heb eergisteren een biidehandte actie uitgevoerd.
  Ik wilde mijn computer een beetje opschonen en daarbij ontdekte ik dat er ongeveer 4500 cookies op stonden en daar ik er nogal een tegenstand tegen heb dacht ik, ik flikker ze er allemaal af……..
  Had ik niet moeten doen, Flickr was helemaal ontregeld, Ipernity moest ik opnieuw inloggen en was steeds het wachtwoord verkeerd.
  Mijn wachtwoord opgevraagd, ingelogd, alle foto’s en contacten weg.
  Gevraagd hoe dat kon, u hebt waarschijnlijk uw account gedeactiveerd
  was het antwoord. Niks meer aan te doen. Helemaal opnieuw beginnen en nog meer trammeland met andere websites.
  En toen kreeg ik ook jou niet meer op m’n scherm.
  Maar alles is weer goed, groetjes.

 72. Hallo Robin,
  Wat een vreselijk FIJNE site heb je gemaakt. Dank je wel! :-)

  Groet, Anita

 73. Beste Robin, proficiat met deze site!
  Wij met Vanakam vzw zijn actief in India. Met opbrengsten uit activiteiten die we in België organiseren ondersteunen we sociale projecten in India. Eén van die acties in 2011 was de realisatie van een kookboek ‘Masala, veel meer dan een kookboek uit India’, waarbij we hebben samengewerkt met een chef uit België en een chef uit India. Ik weet dat onze uitgeverij ‘Lannoo’ het boek ook in Nederland heeft aangeboden, maar vroeg mij af of u er al over had gehoord en wat je eventuele feedback is? Vele groeten uit België vanwege Vanakam vzw

 74. Hier en daar nog wel te koop in het Nederlands,
  o.a. bij kookboekstore.nl = op voorraad € 34,99.

 75. Ik heb al een jaartje een “vergeten”pot met gedroogde apekoppaddestoelen in de kast staan toen dacht ik, ik kijk even bij de paddestoelen van Robin wat ik er mee kan doen, schrik, geen apekoppadestoelen; Hericium Ernaceus, pruikzwam, pom pom blanc.
  Wat nu?

 76. Ja, je gelooft het niet, maar er is nog zooooooveel wat er niet op staat. :-)

  Maar apenkopzwam, die kun je het beste een uurtje voorweken en daarna nog lekker meestoven in stoofpotje of soep. Meer een sudderpaddestoel.

 77. Robin, (of iemand anders) weet jij toevallig waar ik asam gelugur, en dan de gedroogde versie genaamd asam keping genoemd kan kopen?
  Het is typisch voor de Maleise keuken. Als vervanger wordt tamarinde genoemd, maar dat is echter alleen maar zuur en niet ook nog eens fruitig zoals asam gelugur.

 78. Ik kwam laatst bij de natuurvoedingswinkel kokosmeel tegen.
  Daar had ik dus nog nooit van gehoord.
  Kokosjunkie als ik ben heb ik het dus meegenomen.
  Maar wat nu?
  Heb jij daar wel eens wat mee gedaan en weet je of en zo ja, hoe het gebruikt wordt in de Aziatische keuken?

 79. Volgens mij is het een Westerse uitvinding. ;-)
  Gewoon gedroogde kokosrasp nog fijner gemalen tot poeder.
  Voor gluten-intoleranten enzo. Te koop in health stores.

 80. Dat is inderdaad leuk! Ik zal ‘m op mijn to-do-list zetten om eens te maken.

  *edit*
  Gemaakt! En goedgekeurd. Is echt lekker. Lees meer daarover in de post over: Burmese tofu

 81. Vraagje over gula djawa.

  In mijn recept voor spekkoek staat 500 gram suiker. Ik wil dat vervangen door gula djawa. Hoeveel moet ik hervan gebruiken? Meer of minder dan 500 gram?
  Alvast grote dank.

 82. Ik zou het 1 op 1 vervangen. En realiseer je wel dat het effect heeft op de kleur van je spekkoek he?

 83. Ik had er wel eens over gelezen, maar nog nooit gezien of gegeten. Hopelijk iemand anders die hier leest,,,,,

 84. Ik heb de gullkand geproeft en het is ongelofelijk lekker en bijzonder spul. Ik denk dat ik het door een smoothie ga doen of een gulkand lassi ipv een mango lassi maken oid. Mocht je het ooit zien: kopen!!! Aanrader!

 85. Hallo allemaal

  Ik weet niet of ik hier op de goede plaats mijn vraag stel, maar weet iemand waar ik sarongs kan kopen?

  Ik hoor het graag.

  Groetjes

 86. Bij Oriental Delft kun je in ieder geval geen sarongs kopen. Heb je comment even verplaatst naar hier.
  Ik weet eerlijk gezegd niet waar je wel sarongs kunt kopen in Nederland.

 87. Weet iemand waar chilsung cider te koop is?
  Dronk het in Zuid-Korea,heerlijk!

 88. Interburgo in Rotterdam heeft het in haar assortiment, het staat in hun product catalogus. Dus is het daar te koop en waarschijnlijk ook bij de verschillende Koreaanse toko’s in Nederland. En misschien ook wel bij de grotere “gewone” toko’s zoals Amazing Oriental.

  Misschien kun je Interburgo mailen om te vragen naar de verkoopadressen van chilsung cider? En er in ieder geval even bij vertellen waar je (ongeveer) woont, dan is het ook makkelijker antwoord te geven.

 89. Oh god, het is weer zover. Wat is dat toch dat mensen denken dat alles wat ze op internet vinden gewoon mogen inpikken en doen alsof het van hun is? En als je ze daarop aanspreekt worden ze nog boos ook. :-(

  Bedankt voor het melden, Pessa! Het is nu gelukkig verwijderd.

 90. Robin, is het jou bekend dat jouw foto van filet americain door anderen gebruikt wordt?

 91. Ja, mijn foto’s (en soms ook tekst, inclusief “ik-zinnen”) worden constant gejat. Het is echt niet leuk meer. Er is ook geen beginnen aan om iedereen aan te schrijven. Soms doe ik het, meestal niet.

  Update: schrijf ik ze een keer aan, blijken ze netjes betaald te hebben bij Getty Images! *oeps* Niks gejat dus!

 92. Natural spices is dus de dief.

  *Update van Robin* :
  Ze hebben netjes betaald bij Getty Images.
  Vergeten wel de credits erbij te zetten, volgens mij hoort dat nog steeds. Maar goed, dat maakt me niet zoveel uit.
  Behalve dan dat ik slecht kan nazien of ze betaald hebben…
  Hoe dan ook, geen dieven, Ed. ;-)

 93. Goedzo, lijkt me niet de bedoeling dat men een “site” / pagina bij Facebook start met het werk van een ander.

  Nu nog al onze content daar weg, zijn we nog mee bezig :)

 94. Het rare is dat sommigen (zoals deze mevrouw) schijnen te denken dat alles wat ze op het net vinden gewoon van iedereen is. Anders moet je het niet op internet zetten. Ze was ook boos dat ik Facebook had verzocht het eraf te halen en in 1 adem beweert ze keihard dat het gewoon haar eigen content was. Gekkenhuis, echt gekkenhuis.

 95. We herkenden meteen je content :)

  Dat kwam omdat we zelf er achter kwamen dat een aantal zaken van onze site(s) daar waren geplakt (ook alsof het van haar zelf was). We hebben Facebook meteen deze content laten weghalen, alleen is het een beetje veel al wat ze van ons had / heeft gepakt. Zoveel zelfs dat we nu nog bezig zijn om alles te laten verwijderen.

  De humor is idd dat ze zelf reageert op de content ( van ons en van jou ) alsof ze het zelf heeft geschreven, bij jouw content had ze zelfs ook je foto’s overgenomen zagen we. Dus beweren vanuit haar dat het allemaal van haar zelf is is echt knettergek.

  Maar goed, ze valt nu mooi door de mand. Zo helpen we elkaar, ja toch. We blijven die tante Lenny (www.tantelenny.com) wel in de gaten houden, als het zo’n simpel figuur is kan ze elders zo weer verder gaan of opnieuw beginnen.

 96. Vroeger zat er een kleine winkel onder het okura (yamafood) in Amsterdam en daar verkochten ze het drankje pocari sweat. (blauw witte blikjes)
  Weet ook iemand waar je dit kan kopen?

 97. Mijn vraag is ,ik heb een penvriendin in HCMC,heb zojuist een brief ontvangen in het Vietnamees,wie kan en wil hem vertalen ???

  mvg frans muller

 98. Beste Robin,
  graag had ik geweten waar je Mochi ijs kan kopen in Belgie omgeving Antwerpen of het dichts bijzijnde.

  Vriendelijke Groeten
  Isabelle

 99. Worden er ergens Thaise Boeddha altaartjes verkocht in een Toko ergens in Nederland?

 100. Hallo allemaal, ik ben op zoek naar een lotus bloem mold waarmee je koekjes kan bakken. Een mold met een ijzeren staaf. Wie kan mij helpen. Of wie weet waar ze die verkopen.

 101. Een kleine update voor je pagina met toko’s en hun adressen:

  Toko Kimara te Ijsselstein is verhuisd. Nieuw adres:

  Kasteellaan 23-25
  3401 AE IJsselstein

 102. Wasdanou? de Lange Muur dicht? Stond voor gesloten deur, luiken dicht.

 103. Hi Robin,

  gebruik je nederlandse of amerikaanse theelepels en eetlepels in de recepten?

  Vriendelijke groet, Ashara

 104. Goeie vraag, ik zal het zo eens in de widget kolom hiernaast zetten, maar het is dus:
  1 el = 15 ml
  1 tl = 5 ml

  En ik gebruik echt van die maatlepeltjes. En dan zijn het afgestreken maatlepels. Nooit met een kop erop, want dat is niet eerlijk t.o.v. de vloeitstoffen. ;-)

 105. Wat is er met de site gebeurd?
  Ik zie alleen fotootjes op een groot wit vlak met blauwe balkjes.
  De pagina’s laden ontzettend traag (15min) Terwijl mijn internetsnelheid tip-top is.

 106. Ja, ik weet het, er gebeuren heeeeele rare dingen.
  Het lijkt eigenlijk precies op wat er een paar jaar terug ook al gebeurde. Toen ben ik halsoverkop verhuist naar een andere provider. Bij de nieuwe provider ging alles goed. Maar nu dus hetzelfde mysterie. Gelukkig is mijn huidige provider wel behulpzaam en is er absoluut mee bezig dit op te lossen. Maar ik ben bang dat het nog wel even zo krakkemikkig blijft. Want er is nog geen echte oorzaak gevonden. Het lijkt dat bepaalde zoekmachines (?) zulke zware queries trekken dat de hele server wordt “stilgelegd”.

  Ik word er heel, heel, heel ongelukkig van in ieder geval. :(

 107. Wat bedoel je? Met de lay-out? Tsja, problemen met hackers, dus moest ik voor de zekerheid mijn WordPress Theme vernieuwen. Ik had er eentje die niet meer ge-update werd. Maar geen tijd om te finetunen,vandaar dat niet alles 100% is. Oh, en er is een WP cache plugin actief en die maakt ook dat de pagina’s er soms raar uitzien. :(

 108. Inderdaad, ik zie in de kolom reactie’s niet mijn laatste reactie staan,
  klik ik dan toch ergens op dan wordt de kolom groen en de reactie’s in omlijnde venstertjes.
  Een uurtje geleden kreeg ik ineens alles schermvullend, niet mooi weergegeven.
  Moet ook steeds weer al mijn gegevens invullen.
  Bid en alles komt goed.
  Ga vrijdag naar bakker Jeroen, zal hem de groeten doen en naar het tegeltje kijken.

 109. Vanmorgen even het Foodlog gelezen, 5 tips voor een lekkere food-foto.
  Dat is wel even een opsteker voor je hè.
  En helemaal terecht vind ik.

  Als je dat vergelijkt met die hummelige onscherpe gelige ondeskundig gemaakte,
  wat hij wel topfoto’s zal noemen van onze intelligente Maarten, hò, hò, hò,
  even schuddebuiken hoor.

 110. Mijn laatste reactie’s op tatjao zie ik ook niet staan.
  Als ik op al die reactie’s klik zie ik steeds hetzelfde.
  Bid en houd moet Robin, komp goed ;-)

 111. Affijn, ik betreed de winkel van bakker Jeroen, zeg tegen hem:
  de groeten van Robin, hij kijkt weer op de bestellijst en zegt dan,
  ik heb een kado’tje van Robin.
  krijg ik me een doosje heerlijke chocolade, en met de groeten van Robin.
  Nou, ik werd er een beetje stil van.
  Bedankt Robin, ik vind jou een pracht wijf.
  Tegeltje ook bekeken, zo hé.
  Onderweg naar huis van het brood zitten pulken, begint goed.
  Wordt vanavond zelfgemaakte kalfsragout met dit lekkere brood en een glaasje rood.
  Is Fransch :-D

 112. Ik had je opmerking over dat artikel op foodlog “Vijf Tips voor een lekkere foodfoto” niet als hint opgepakt om eens te gaan kijken en lees de comments daar nu pas. Inderdaad een opsteker! Jeetje mina, wat een vet compliment van Klootwijk. :-)

  Ik had wel even gekeken of sommige van je reacties hier in de spambox terecht waren gekomen. Je weet dat dat risico er is als je teveel reacties in korte tijd plaatst he? Maar nee, niks gezien. En de post over taotje staat er ook nog. Zal die WP-cache wel zijn….

  En leuk dat je bij Jeroen Bakt Brood was! En dat je zo makkelijk om te kopen bent met een kadootje. ;-)
  Ik hoop dat het allemaal lekker was.

 113. Robin, ben jij wel eens een professionele kok tegen gekomen die 1 gram peper,
  15 gram knoflook, 20 gram peterselie en 20 gram sjalot afweegt voor zijn recept?
  Nou ik wel, ons aller vriend :-D

 114. Haha, nou, eerlijk gezegd hou ik daar wel van. En ik ben het ook wel eens tegengekomen, bij niet de minste chefs. Maar uiteraard wel perfectionistisch, autistisch of met dwangneurose. ;-)

 115. Nou, ik ben daar dus niet van, als je 1 gram peper gaat afwegen dan ben je een zielige autistische dwangneuroot.
  Waar hebben wij anders de uitdrukking snufje dit en een snufje dat voor?
  Dit vind ik dus niet perfectionistisch, maar zeikerig.
  En zoals je weet ik hou niet van zeikerig :-D

  Btw, hoe staat het nou? Ik merk nog niks.Voor de rest een prettige zondag Robin ;-)

 116. Ik heb vanochtend op een “empty cache knop”geklikt. Had gehoopt dat dat verschil zou maken. :(
  Ik snap er niks van. Weet je zeker dat het niet aan jouw computer ligt? :P

 117. MIJN COMPUTER???

  Voor zover ik kan zien ben jij de enige met nukken

  Zelfs Maarten mankeert niks :-D

 118. Pffff, er is geen enkele site die ik bezoek waar in er iets veranderd is.
  Alleen de jouwe, jij lijkt wel die soldaat die uit de pas loopt en zeg dat dat niet zo is
  want al die anderen lopen uit de pas.
  Ik moet nou ook steeds weer opnieuw mijn naam en email invullen, blijft niet hangen.

 119. Nu, ineens blijft ’tie hangent.
  Een tip, misschien kun je daar ook wat aan doen,
  als ik op “laatste reactie’s” klik dan blijf ik maar bovenaan staan met de Bombay eieren.
  Nou, nog even je best doen, we gaan vooruit :-D

 120. Ik maakte afgelopen weekend voor het eerst kennis met de orginele chinese hotpot bij restaurant(je) Asian Taste in Enschede. Zaten alleen maar chinezen, dus moest wel authentiek zijn haha.
  Erg lekker, zelfs de lamsmaag.
  Ik typte op de site hier “hotpot” als trefwoord in bij Zoeken, maar alleen wat ingredienten kwamen te voorschijn. Niks over deze chinese fondue zelf.
  Suggestie voor de to-do lijst??? :-))

 121. Ja, nou, die staat echt al heeeeeel lang op de to-do-list. En tegenwoordig zelfs ergens bovenaan. Maar dat zijn wel altijd ingewikkelde posts, hoe zo’n principe zo volledig mogelijk op te schrijven. Vandaar dat ik het vaak uitstel. ;-)

 122. Super site is dit. Op bijna al mijn vragen over aziatische producten vind ik een antwoord. Maar helaas kan ik nu iets niet vinden :-).
  Ik kocht een tijdje geleden bij Oriental in Delft een doosje “Pelembut Kue VX”van Koepoe-Koepoe (doosje met geel etiket en een vindertje erop) in de veronderstelling dat het bakpoeder was, maar is dat wel het geval? Ik heb met Google translate gevonden dat Kue cake of koek is, maar Pelembut is softner of ontharder. Kom het ook niet in het overzicht tegen van “Baksoda, bakpoeder en gist”, dus bakpoeder zal het niet zijn, maar wat dan wel?
  Enig idee?

 123. Dat merk, koepoe koepoe heeft een heleboel van dat soort potjes. Het zijn allemaal een soort bakpoeders cq bakzalfjes met eigen mixen van natriumbicarbonaat en weet ik veel wat. De ene voor een cake zo, de ander voor een cake zus. Om het deeg te stabiliseren of juist emulgeren of rijzen, van alles.

  Ik ben zelf niet zo’n bakker, dus nog niet de drang gehad het precies uit te zoeken en op een rijtje te zetten, maar nu moet ik wel. En bedankt! ;-)

  (is dus een “die zoeken we op vraag”)

 124. Ik wacht gewoon geduldig af, dat poeder zal niet bederven vermoed ik :-). Zal ook eens vragen bij een verre Indonesische kennis, als ik een antwoord heb voordat je de tijd hebt gehad om het uit te zoeken geef ik het door.

 125. Wat een fantastisch website. Kort geleden was ik in de toko in de Kinkerstraat Amsterdam (een aanrader!) waar ik een product niet kon vinden. De medewerkster keek meteen op je site want ze wilde weten om welk product het ging. Ook zij is enthousiast over je website. Dank voor alle informatie waardoor ik stapje voor stapje mijn weg vindt in de diverse keukens.

 126. Ik vraag me af wat hat nem is. Hebben tin vietnam in de keuken zien gebruiken en het wordt bin veel gerechtengebruikt (is van Knorr) geloof ik .

  Waar is het te koop? en wat is het precies en hoe wordt het gebruikt

  Hoor graag

 127. Hat Nem

  Ik kende het niet, maar Hạt Nêm blijkt een soort varkensbouillonpoeder (maar dan in korrelvorm), gemaakt op basis van “tenderloin, shinbone and marrow” waar ook nog Vitamine A aan toegevoegd is. Je maakt er al je sausen en soepen mee op smaak. In plaats van zout of msg.

  De ingrediënten volgens Knorr: Salt, Sugar, Flavor Enhancer (MSG E621),refined sugar, tapioca starch, tenderloin powder and shinbone marrow extract powder and meat powder (2.0%), nature identical meaty flavor, flavour enhancer sodium Inosinate (E631), Sodium Guanylate (E627), Fat, Modified Corn Strach (E1442), Nature identical broth flavor, yeast extract powder,
  Soya sauce powder, vitamin a and synthetic color (Beta-carotene- E160ai)

  En op youtube : reclamefilmpje voor Hạt Nêm

  Vond je de gerechten lekker, Maart?

 128. Gisteren at ik met een vriendin in Amsterdam bij een Chinees restaurant. We kregen zo’n heerlijk bakje donkerrode (bijna zwarte) oliesambal erbij, waarna we ons afvroegen hoe je dit zou maken. De serveerster wist het ook niet, alleen dat er zeker knoflook en gember in zou zitten ;-). Op mijn vraag of er toevallig gedroogde geroosterde pepers in zouden zitten had ze ook geen antwoord. Er circuleren wat recepten op het internet, maar die kunnen het volgens mij niet zijn, aangezien de sambal echt een soort van diepe geroosterde smaak heeft naar mijn idee. Iemand een idee?

 129. Zag dat er ongeveer zo uit?
  Chili olie bij de Chinees

  Ik denk dat het een variatie was op dit recept : Zelf Chili Olie maken.
  (maar dan ongezeefd)

  Er zijn ook wel allerhande kant-en-klare potjes (zoals deze bijvoorbeeld: foto) te koop in de grotere Aziatische supermarkten, maar ik kan je die persoonlijk niet aanraden. Ik vind ze nooit echt lekker. Maar dat is geloof ik mijn afwijking, ik vind oliën met een smaakje al heel gauw “ranzig” of “muffig” smaken. Ik ozu gewoon een keer bovenstaande olie maken. En er dan wat verse gember en knoflook bij in doen. Maar dan wel even doorwarmen, je wilt geen botulisme.

 130. Het ziet er inderdaad zo uit, jouw chili olie maak ik regelmatig, is toch anders, komt ook door de Sichuanpeper natuurlijk. Maar ik ga gewoon experimenteren, ik ga het denk ik proberen met die kleine bolle gedroogde pepertjes (facing heaven peppers), die hebben wel een beetje dat smaakje, en dan in combi met een wat pittiger gedroogd pepertje. Dank in ieder geval!

 131. Doet mij heel sterk denken aan crispy chilli in oil van het merk Lao Gan Ma.
  Dat is werkelijk heerlijk en smaakt bijna overal bij. Chinese medewerkers in de toko waar ik het koop smeren het zelfs op de boterham.
  Robin heeft een beetje een vooroordeel tegen olie-achtige dingen, maar in dit geval echt onterecht. Niks ranzigs aan. Aanrader! Prijs € 1,65.

 132. Je bedoelt deze, Pier?
  Of toch een andere versie, want deze is met pinda’s?

  LaoMa chili oil

  Die ziet er zo uit:
  Lao Gan Ma chili oil with peanuts

 133. Die met geroosterde pinda’s is erg lekker, ik was een tijd verslaafd aan die potjes. Meeste Chinese restaurants maken sambal, chili oil zelf.

 134. p.s. reden waarom die potjes zo lang houdbaar blijven is omdat er conserveer middelen zijn toegevoegd. Gember en knoflook in zelfgemaakte chili oil blijft maar paar weken goed in de koelkast, daarna wordt het foute boel.

 135. De crispy chilli in oil is zonder pinda’s.
  Als je ‘m tegenkomt in de toko moet je ‘m zeker kopen om te proberen. Grote kans dat je er geen spijt van krijgt schat ik in. Voor de prijs hoef je ’t niet te laten.
  Bij een blind onderzoek vorig jaar, georganiseerd door de Los Angeles Times, kwam deze als verrassende winnaar uit de strijd: https://www.foodrepublic.com/2015/03/03/the-la-times-conducts-a-blind-taste-test-of-hot-sauces-the-winner-surprises/

 136. Ons aller vrind (M) de purist heeft het over hertencarpaccio valt mij op.
  Carpaccio is dacht ik een ossenhaas gerechtje.
  Weet ’tie dat niet?
  Is hij toch niet alwetend?
  Of gaat hij gewoon mee met de trend om alles wat dun gesneden is
  maar carpaccio te noemen wat nu in de mode is.
  Johannes draait zich om in z’n graf :-D

 137. Zolang het maar dierlijk, dungesneden & rauw is vind ik het goed. En wikipedia ook. Denk dat Johannes er ook niet van gaat draaien. ;-)

 138. En iemand die altijd het laatste woord moet hebben noem ik Edje Kadetje ;-)

 139. De winkel Jyoti Variety Store (Surinaams & Indiaas) Tongelresestraat 87, 5613 DC Eindhoven tel. 040-8486151 is gestopt met de winkel en is nu volledig een restaurant.

 140. Robin, ik wilde naar de Lange Muur, gesloten!
  Weet jij wat er loos is?
  Ik hoorde dat ze niet door de controle kwamen.
  De zoveelste keer dus.
  Dan maar naar Tai Wu, als die open is :D
  Of kan jij mij iets goeds aanraden?

 141. Ed, ik heb geen idee wat er aan de hand is bij Lange Muur.
  Ben je al eens bij Beijing Bao geweest? Of nou ja, compleet niet vergelijkbaar met de Lange Muur natuurlijk, maar toch. :-)

 142. Er is een nieuw kookboek van Fuschia Dunlop uit! “Land of Fish and Rice”. Dachte dat je dat wel wilde weten, als je het nog niet wist natuurlijk. :)

 143. Mooie site, erg handig.

  Toch mis ik iets (beetje een inkopper misschien): een overzicht van sambals!

  Ook een overzicht van Aziatische bieren (verkrijgbaar in Nederland bij toko’s zou niet gek zijn)

  Cheers!

 144. Beline, nee! Ik wist het niet. Bedankt voor de tip! Die ga ik zeker aanschaffen. (en over schrijven natuurlijk)

 145. De post over sambal staat echt al schandalig lang heel hoog op de to-do-list. Die moet er inderdaad echt nog bij.
  De post over Aziatische bieren is er al! Kijk: Aziatische biertjes.
  (Kattenpis is wel heel cru gesteld, Ed. Soms is het best leuk om bij een Aziatische maaltijd een biertje uit het land te serveren)

 146. We zijn 2 weken verder, hoe is het nieuwe boek van Fuchsia? En nee, ik ben helemaal niet ongeduldig. :)

 147. Ik ben benieuwd naar je recensie, Robin!
  Goed nieuws, er is in Den Haag weer een authentiek Sichuan restaurant!!! Zhaoyuan heet het. Adres Wagenstraat 100. Ze hebben een site met hun menukaart erop. Ziet er heel veelbelovend uit en goede revieuws.

 148. Ik ben op zoek naar een toko in Den Haag of Amsterdam waar ze KIWI brand messen uit Thailand verkopen. Ik kan ze wel online vinden, maar wil ze graag in de winkel halen.

 149. Hoi, ik kwam een foutje tegen in het artikel over panch phoron : “Hoe te gebruiken?
  Panch phoron wordt eigenlijk nooit fijngemalen, je bakt de zaadjes in hun geheel eventjes in hete olie, boter of ghee, tot ze binnen te knetteren. Daarna kun je alle kanten op met groenten, kip, rund, vis, pickles etc. Je kunt de zaadjes ook even roosteren, overgieten met olie, dat 10 minuten zachtjes doorverwarmen en de olie gebruiken om gerechten mee op smaak te brengen.”
  Het zal “beginnen” zijn. Interessant artikel overigens! Groet,

 150. Je bedoelt dat je die “geparfumeerde olie” dan gebruikt om een gerecht “te beginnen” in plaats van “mee te eindigen / op smaak te brengen”?

 151. Misschein moet je bij de rijstsoorten ook eens over parboiled rice schrijven. Ik heb laatst bij India Gate te Den Haag zgn Sela Rice uit Pakistan gekocht. Sela betekent dus parboiled. Het gaat om longgrain rice. In de rijstkoker met 2.5 kopje water op 1 kopje rijst. Nog nooit zulke grote rijstkorrels gehad. Losse korrels (geen Pandanplakrijst). En echt ongelofelijk lekker. Ik had de zak voor verpakking gekocht moet ik bekennen. Ik kon geen weerstand bieden aan de kleurige, stoffen zak met een rits bovenin. :-)

 152. Hi Robin,
  (Bij mij werkt het zo) laatst zag ik bij een tv-show een gerecht voorbij komen “moo shu pork”, een combinatie van varkenshaas, komkommer en een aantal gedroogde paddestoelen. Een kon ik bij je terugvinden (judasoor) maar de ander? “Lily flowers” of “Lily buds”? Ik ga morgen in de toko kijken maar misschien een interessante toevoeging aan je verzameling?

 153. Hi robin,
  ben al lang enthousiast voor de saus Rogan josh die ik, wanneer ik in den haag ben, bij marks and spencer kan aanschaffen. Niet bepaald naast de deur voor mij. Nu kwam ik bij een grote toko in rotterdam rogan josh paste tegen van patak. Paste geen saus. Hoe moet ik met deze pasta omgaan?
  Verdunnen met water?
  Hoop dat je mij kunt helpen.
  Mvg.
  Hans

 154. Hans, dat staat er toch gewoon op?

  Naast dat het altijd lekker is om nog zelf ui, gember en zo te bakken is dit het minimale:
  1. Bak flink wat paste in een beetje olie een minuutje of twee dat het lekker begint te ruiken.
  2. Voeg vlees toe en “roerbak”. (lukt nooit echt, maar doe je best)
  3. Voeg water toe en laat sudderen tot vlees gaar is.
  4. Volgens mij horen er ook nog tomaten door.

 155. Hoi robin,
  Je hebt gelijk, het staat erop, zij het zeer summier, maar je suggestie geeft me wat meer zelfvertrouwen.
  Bedankt in ieder geval.
  Hans

 156. ha Robin! Nou dacht ik het je al eerder gemaild te hebben maar twijfel, dus nog/toch een keer: toko May Fung, West-Kruiskade 52. Moet je naartoe hoor. Goed buikspek, heerlijke eend en kip. En rijstvellen. En een baas die je die mij steeds een Jehova’s Getuigenfolder wil meegeven en vriendelijk blijft lachen als ik hem vriendelijk lachend vertel er geen behoefte aan te hebben. Ik denk dat jij er toch ook wel eens bent geweest. Misschien vind jij het wat minder? Ben benieuwd! Groetjes, Bernadine

 157. https://www.google.nl/search?q=thai+tea+mix&client=safari&hl=nl-nl&prmd=sivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiVooazlPjVAhUNaVAKHTtODrYQ_AUICCgC&biw=375&bih=559
  Hoi Robin,
  Ik ben al een tijdje op zoek naar de zogenaamde Thai tea mixen waar je Thaise ijsthee mee kan maken. Ik ben al in een Thaise toko geweest in Belgie die hem helaas niet meer in het assortiment heeft, en kan het verder alleen online vinden. Ben je het ooit in een winkel tegengekomen? Het is een zwarte theemix met kruiden en oranje kleurstof. De kant en klare variant heb ik weleens gezien, maar zou graag de thee mix zelf willen.

 158. Ik ken het niet, dus het zou me niet opvallen. Ik kan me niet voorstellen dat dat niet te koop zou zijn. Maar wat is het probleem met online bestellen? Is het in het buitenland?
  Misschien valt het wel mee als je nog meer bestelt?

 159. Hallo Robin.

  Ik heb een vraag wat betreft het linken naar deze site. Ik ben bezig met een website over Aziatisch eten enzo, en aangezien je hier heel veel nuttige info kan vinden, wilde ik vragen of ik jouw logo op mijn website mag zetten?

 160. Lijkt mij wel ja. Gratis reclame, toch? Hoe meer hoe beter. En je mag ook gerust linken naar mijn site als je niet voor ieder ingrediënt een uitleg wilt geven. ;-)

 161. Beste Robin, Ik zou heel graag de recepten van tintin rayner (Indonesie) willen maken, nu kom ik met vertaal sites aardig ver, maar bij de vertaling van meel, daar loop ik vast. Heb je enig idee wat voor meelsoort Tepung segitiga/tepung bira/tepung kunci is? Groet Sona

 162. Hi Sona,

  Tepung betekent meel. In dit geval tarwemeel en daarin heb je de drie varianten:

  kunci biru = laag eiwit / gluten => voor gebak, cake, bapao enzo
  segitiga biru = middelhoog eiwit / gluten => voor van alles
  cakra kembar = hoog eiwit / gluten => voor brood enzo

 163. Hallo Robin,

  Bedankt voor je reactie.
  Mijn site is helaas nog … ‘under contstruction’ maar ik zal je binnenkort de link sturen. Ik wil ook je ‘logo’ plaatsen als je het niet erg vind.

 164. Heeft u misschien ook cocktailprikkers met de Chinese en/Of Taiwanese vlag?

 165. Hoi Robin,
  Dankjewel voor je geweldige website! Ik ben gek op Aziatisch eten, en ik hou er heel erg van om in de toko zoveel mogelijk producten te kopen die ik nog niet ken om ze te gaan uitproberen, en jouw website helpt heel erg goed bij de ingrediënten en producten waarvan ik niet weet wat je er precies mee doet.

  Ik vroeg me af of je toevallig weet wat je met Ca Phao Ot doet. Het is een potje van Vinawang, met een soort kleine witte auberginebolletjes in rood vocht met chili en specerijen. Eet je dat min of meer puur, of is het meer een smaakmaker waarvan je 1 lepel in een hele maaltijd stopt? Waar past het lekker bij?
  En is zoiets al gaar, of moet je het nog koken?

  Groetjes,
  Jaya

 166. Ik ken het niet, Jaya! Maar als ik google moet geloven is het als een soort pickle die je eet bij een maaltijd. En dan vooral voor de gezondheid. Volgens mij is het ook heel bitter… Maar ja, je kunt het dus zo uit het potje eten.

  ca phao

 167. Stomme vraag wellicht, als er in een recept staat: 12 peperbollen wordt daar dan gewone ongemalen peper mee bedoeld?

 168. Ja, ik zou niet kunnen bedenken wat men anders zou bedoelen. Gewoon 12 bolletjes / ongemalen perperkorrels inderdaad.

 169. Hoi, Weet iemand waar je (omgeving) Amsterdam of online Vietnamese koffie (Trung Nguyen) kan kopen? Ik kom steeds uit op groothandels, waar ik niet terecht kan. Alvast dank! Mvg, Eva

 170. Ik heb ooit in Seoul eikel gelei gegeten, Acorn Jelly of Dotorimuk. Heeft iemand een idee of dit in Nederland te koop is?

 171. Ik hoop dat het plantaardige eikel is? :-)
  Ik ken het niet, hopelijk reageert er nog iemand die het wel kent.
  En ik zal eens opletten of ik het ergens tegen kom. Maar zover ik kan zien heeft Interburgo het niet in het assortiment, dus ik acht de kans klein dat het in Nederland te koop is.

  Ik vind het wel online in Duitsland als ik zoek op 도토리묵 maar ik kan geen “english” button vinden :-) :
  http://www.kmall.de/shop/goods/goods_view.php?goodsno=5577364&category=

 172. (Over de eikel gelei).
  Oops, ik hoop het ook :-D
  Ik ben ook bang dat het hier niet verkrijgbaar is, Oriental Webshop heeft het ook niet.
  In ieder geval bedankt voor de link, ik kijk er naar!

 173. Hoi Robin,

  Ik heb tofuvellen van Cheng Hsin gekocht wat kan je ermee? Ik had op een Amerikaanse kookprogramma gezien dat ze het bij sush i.p.v. norivellen gebruikten. Alleen weet ik niet of hetzelfde product is want het plakt niet en wordt een beetje raar nat sushirol. Misschien kan je mij verder helpen qua toepassing. Ik vind niet info erover.

 174. Hi Leike. Een paar jaar terug wilde ik er eens over schrijven maar in vond ze toen belachelijk duur. Daarna zijn ze een beetje van mijn wishlist gevallen. Hoor er ook nooit echt goede verhalen over. Ik denk wel dat de vellen die je hebt bedoeld zijn voor sushi. Maar misschien meer voor die puntzak-sushietjes?

 175. Ha Robin,
  Klopt inderdaad de bay rum= de pimenta racemosa is inderdaad Caraïbisch. Zag het op Etsy, maar moet nog geduld hebben ivm met bloei van de bladeren…waarschijnlijk rond okt/nov verkrijgbaar.

 176. Hi, Ik heb in Nepal Yam gegeten. Dus niet de Nagaimo. Iemand enig idee waar deze online te bestellen valt?

 177. Volgens mij kennen ze in Nepal meerdere soorten yam. Dus ik vind het een beetje moeilijk om zo te bepalen welke jij gegeten hebt. Als je ze zou bestellen, heb je dan een recept? Misschien helpt dat bij het zoeken, vinden van de juiste yam.

 178. Weet iemand misschien waar ik, anders dan bij Vreeken’s zaden, tajerbladknollen kan kopen?

 179. Ik heb even gegoogeld, maar kan zo gauw ook niks vinden.
  Misschien eens langs een Surinaams volkstuintjes complex gaan? :-)

 180. Beste Robin,

  Mocht ik nou écht niet goed hebben gekeken: shame on me! Ik had gehoopt een recept voor mihoen Singapore te vinden op jouw site.

  Mihoen Singapore is een van mijn favorieten. Echter, het valt niet mee om een authentiek recept te vinden. Althans, in het Nederlands geschreven. Zoeken op ‘Hokkien mee’ gaat al iets beter. Ik weet dat de oorsprong in China ligt, maar de variant uit Singapore bevalt.

  Toch zijn er héél varianten op. Tot Allerhande/AH aan toe. Maar die zijn totaal verhollandst… Gemarineerd varkensvlees, garnaal en ei kom je dan ook niet allemaal samen tegen in een ‘Hollands’ recept. Toch, ik wil neit de zuurpruim uithangen: ik vind het ge-wel-dig dat NL zoveel meer is geïnteresseerd in de Aziatische keuken. Op mijn verjaardag kreeg ik een AH Allerhande uit april 1973 (geboortejaar). Hilarisch! Een wereld zonder kant-en-klaar maaltijden. Laat staan bijv. Koreaanse gerechten…

  Wat is er veel ten goede veranderd!

  Heb jij een tip voor een authentiek ‘Mihoen Singapore’ recept?

  Fijne dag en hartelijke groet,

  Jeroen

 181. Beetje late reactie, maar dat komt omdat ik de vraag te moeilijk vindt. Ik ben zelf namelijk helemaal niet zo van de noodles. Bovendien was ik een tijdje terug bij een “workshop” van Norman Musa die Singapore noodles maakte en dat deed hij zo abominabel slecht (de omstandigheden waren ook niet best, maar toch) dat ik acuut nooit meer Singapore noodles blief! :-D

  Ik zou het gewoon bij engelse recepten houden!

  Ik vind het ook dubbel altijd, die verhollandse recepten. Inderdaad aan de ene kant denk ik “iedereen moet lekker helemaal zelf weten wat hij lekker vindt en klaar maakt”, maar aan de andere kant vind ik het vaak niet om aan te zien. Een zak wokgroenten, gehakt en een woksaus samen in een pan sudderend. Oh man, zo liefdeloos. Maar nee, als mensen dat nou lekker (of lekker genoeg) vinden, prima

 182. Hallo Robin..

  Het is vandaag 4 november 2020.. dus je site bestaat nu 10 jaar en 4 dagen..

  Ik maak er regelmatig gebruik van en je krijgt van mij 10 sterren!

  Gefeliciteerd met een decennium Aziatische-Ingrediënten!!

 183. Oooooh, heb ik ook dit jubileum weer gewoon voorbij laten gaan! En ik had me van de zomer nog voorgenomen om het groots te vieren met winacties en van alles. Haha, typisch weer. Nou ja, ik ben ook echt druk, druk, druk met mijn “echte werk”. Dat werk dat wél betaald wordt. ;)

  Maar mijn passie ligt hier! Dus superleuk dat jij het je wel herinnert, Chris! En dat ik 10 sterren krijg! Dankjewel!

  Ik ga kijken of ik dit weekend toch nog een jubileumpost ga posten. :)

 184. Hi Robin,

  Ik weet niet of je het al kent, maar ik heb een waanzinnig Thais restaurant ontdekt: Thai Thai Poppetje… Zo infantiel (grappig) de naam is, zo Goddelijk is het eten er. Alles klopt er en ook heel fijn: uitgebreide beschrijving van gerechten – al heb jij dat wellicht niet nodig.

  Mocht je een keer in Amsterdam zijn, is het een absolute aanrader. Zo, kan ik toch iets kleins terug doen voor wat in mijn ogen de geweldigste site is op jouw expertise… O, reserveren is een aanrader.

  Recensie:
  https://www.dewestkrant.nl/goddelijk-eten-bij-moeder-bo-van-thai-thai-poppetje/

  Thai Thai Poppetje:
  https://thaithaipoppetje.nl/menukaart/

 185. Hi Jeroen. Bedankt voor de tip! En je aardige woorden. Ik ken het niet, maar dat komt omdat ik ook niet vaak (of praktisch nooit :-) ) in Amsterdam kom.
  Maar ik heb sinds kort een lijstje met “restaurants waar we nog eens heen moeten” en daar staat ie nu bij. Met de aantekening dat de tip van jou komt, dan kan ik daarna terugrapporteren hoe het was. Maar de menukaart ziet er alvast veelbelovend uit, want lekker beperkt, dus dan zal het waarschijnlijk heel goed zijn!

  En andere lezers zullen vast ook heel blij zijn met je tip.

 186. Hallo Robin. Als ik iets wil weten over Aziatische ingrediënten maak ik graag gebruik van jouw prachtige site. Maar vandaag kan ik niets vinden over Boeddha’s hand; citrus medica vae. sarco dactylis. :-))) Ik kreeg hem zaterdag cadeau van iemand en ik wil graag weten wat er allemaal mee mogelijk is. Heb ik er overheen gekeken of is er nog niets over geplaatst? Van oorsprong denken ze dat het/hij/zij uit China komt.

 187. Wat ontzettend leuk dat filmpje over de Buddha hand, met erg veel plezier het zitten kijken, veel dank!

 188. Hallo
  Qua reacties loopt het niet storm, maar ik vind het een top website!!

 189. Een suggestie: plaats de reacties in aflopende volgorde, de laatste dus bovenaan. Niet dat ik graag bovenaan wil komen, maar het lijkt me gewoon handiger.

 190. Ik heb dat vaker gehoord, maar mijn hoofd kan dat niet aan. Ik lees van links naar rechts en van boven naar beneden. En als het toch niet storm loopt met reacties heeft het ook niet zoveel zin, toch?

 191. Hoi, ik hoorde iets over abalonesaus (oestersaus achtig?), maar zie het niet echt op je site..

 192. Hm, ja. Eigenlijk ook wel een goeie om eens een postje aan te wijden. Je gebruikt het inderdaad een beetje zoals oestersaus. Om wat geroerbakte groenten snel een smaakje/sausje te geven. Maar de smaak is natuurlijk wel anders. Ik denk makkelijker. Hm, misschien binnenkort. ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *