Cha om (Acacia blad)

Cha om (Acacia Leaf)Hoe heet het?
Acacia blad, Acacia leaf, climbing wattle, Acacia pennata / Senegalia pennata (L), bai cha-om / ชะอม (Thailand), su pout ywet (Birma), khang (India).

Wat is het?
Cha-om is het jonge blad van de Acacia Pennata, een klein Aziatisch zusje in de Acacia familie, vooral bekend in Thailand, Birma, Laos en Cambodja. Op het eerste gezicht zou je denken dat het een soort dille is, maar van dichtbij zie je dat de blaadjes meer op veren of varens lijken (foto). De stevige, houtige steeltjes hebben gemene doorns (foto).

Hoe te gebruiken?
Cha-om heeft rauw een beetje een nare geur. Iets metaalachtigs, sommigen noemen het zelfs “stinky leaf”. Je kunt het wel rauw eten als je wilt, maar meestal wordt het meegekookt of gebakken omdat na bereiding die nare geur volkomen verdwenen is. De smaak is dan een beetje nootachtig, warm, kruidig. Ris de blaadjes van de stengels. Even goed wassen en dan verder gebruiken. Bijvoorbeeld in soep, curry, roerbakschotels, maar het vaakst zie je cha om in een simpele omelet.

Tips, weetjes & recepten

 • Recept: omelet met cha-om
 • Let op: niet verwarren met dille. Juist bij toko’s die veel verschillende verse kruiden verkopen verkopen ze ook vaak gewone dille.

Wat is er zoal te koop?


cha om (acacia blad)

merk: Surinam Food Co Ltd
land van herkomst: Thailand
etiket: Acacia Leaf (ชะอม)
ingrediënten: cha- om
prijsindicatie: € 2,50 (100g)

Reacties

Cha om (Acacia blad) — 5 reacties

 1. Hallo, ik ben op zoek naar Acacia leaf. Enig idee waar ik deze in Schiedam of Rotterdam verkopen? Op de boot in de Parkhaven ben ik al geweest, maar helaas daar verkopen ze dit niet.

 2. Hoi Gijs, ik was gisteren op de boot en ze verkopen het wel degelijk, kijk:

  Cha Om Leaf

  Misschien was het net op? Of verwachtte je het op een andere plek, het ligt niet in de koeling links, bij de groenten en andere kruiden, maar in de koeling rechts, waar ook de tofu ligt.

 3. Hoi Robin,

  Vandaag langs de toko op de boot geweest aan de Parkkade in Rotterdam en de Acacia leaf lag idd op de plek zoals jij die omschreef. Vanavond gelijk de omelet met acacia bladeren gemaakt vlg het recept dat op de Thailandblog stond. Smaakte heerlijk!!!
  Heel hartelijk dank dat je de moeite hebt genomen om mij te attenderen op de speciale plek in de toko op de boot .

  Gr. Gijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *