Visballetjes

Visballetjes in Thaise Curry
Hoe heet het?
Visballetjes, fish balls, yú dàn / 魚蛋 (letterlijk: vis-ei in Hong kong & China), yú wán / 魚丸 of yú yuá / 鱼圆 (letterlijk: vis-bal in Singapore & Maleisië), bakso ikan (Indonesië)

Wat is het?
De beste visballetjes zijn spierwit en bestaan voor 100% uit vis. Vis wordt eerst fijngemalen en daarna nog minstens 10 minuten gestampt. Van het mengsel worden balletjes gedraaid die zachtjes worden gekookt. Het stampen zorgt (net als bij het kneden van brooddeeg) dat de eiwitstructuur verandert waardoor het mengsel elastisch en tegelijktijd ook luchtig en zacht wordt. Maar niet iedere vissoort is hiervoor geschikt. Van vissoorten die minder geschikt zijn worden ook visballetjes gemaakt, maar dan zijn hulpmiddelen als maïzena, bloem en/of eiwit nodig. Aan sommige varianten wordt ook vlees toegevoegd of ze worden gemaakt van bijvoorbeeld inktvis. Soms voegt men allerlei smaakmakers en kruiden toe. De variaties zijn dan ook praktisch oneindig.

Zelf visballetjes maken?
Snijd 350g kabeljauw in stukjes en maal het in een keukenmachine tot een fijne pasta. Schep het in een grote vijzel en stamp het rustig, maar minstens 10 minuten tot het elastisch en luchtig is. Draai dan met vochtig gemaakte handen balletjes van ongeveer 2 cm doorsnede. Gaar ze in je curry, soep of saus in 5-10 minuten gaar.

Hoe te gebruiken?
Kant-en-klare visballetjes zijn eigenlijk al gaar. Je hoeft ze alleen maar op te warmen, bijvoorbeeld in een (Thaise) curry of noodles soep. Je kunt ze ook op een satestokje prikken en grillen. Leuk voor barbecue, hotpot (Chinese fondue) of gourmet. Eventueel kleiner gesneden meewokken in wokgerecht kan ook. Verse visballetjes uit de koeling zijn in hun verpakking, in de koelkast nog een paar weken houdbaar. Invriezen kan ook, sterker nog, bij de grotere toko’s ligt er een keur aan ingevroren visballetjes in de vrieskisten. Eigengemaakte visballetjes zou ik meteen opeten of invriezen.

Tips, weetjes & recepten

  • Niet verwarren met visballetjes uit Scandinavië of Marokko of zo. Dat zijn meer een soort gehaktballen van vis. Compleet andere textuur.
  • In Hong Kong kun je op elke hoek van de straat visballetjes kopen, de duurdere witte of de goedkopere gele en alles ertussenin.
  • Net zoals er in onze kroketten soms bijna geen vlees meer te vinden is, bestaan sommige visballetjes ook nog maar voor 20% uit vis. De rest is bloem en/of andere zooi. Daarom smaakt het ene visballetje ook heel anders dan het andere visballetje.

Wat is er zoal te koop?


Visballetjes

merk: A1
land van herkomst: Nederland (Sliedrecht)
etiket: 星州魚丸 (visballetjes, qunelle de poison, fishball, fischbal)
ingrediënten: vis, zetmeel, zout, suiker, water, E450, E621
prijsindicatie: € 2,50 (?) (200g)

Visballetjes met kruiden

merk: A1
land van herkomst: Nederland (Sliedrecht)
etiket: 星州魚丸 (visballetjes, quenelle de poison, fishball, fischbal)
ingrediënten: vis, zetmeel, zout, suiker, water, E450, E621
prijsindicatie: € 2,50 (?) (200g)

Reacties

Visballetjes — 11 reacties

  1. Robin,
    Lust je visballetjes? Ik heb de indruk dat mensen hier de textuur van visballetjes niet lust. Mijn man lust dat niet. Hij geeft de reden dat hij de compositie van de visballetjes niet weet. :p

  2. Ja, ik denk dat veel mensen hier de structuur heel erg associëren met nep en inferieur en het daarom ook niet lekker vinden. Maar toen ik het een keer zelf maakte (die visballetjes op de bovenste foto) van echt alleen maar kabeljauw, toen was ik ten eerste verbaasd over de verandering van de structuur en omdat ik wist dat het puur kabeljauw was smaakte het meteen ook beter. Sindsdien kan ik ze echt waarderen. Niet als delicatesse, maar gewoon leuk, lekker en weer eens wat anders. En die kant-en-klare van A1 die zijn ook helemaal niet slecht, dus dan zijn visballetjes nog supermakkelijk ook.

  3. Moeten de bevroren visballetjes ontdooid worden voor gebruik in bijvoorbeeld hotpot?

  4. Neuh, niet echt nodig. Ze ontdooien vanzelf wel. Maar het kan geen kwaad ze van tevoren in de koelkast te laten ontdooien. Of met verpakking en al in een bak water.

  5. Nee, helemaal niks! Nog niet eens wat zout. Gek he?
    Maar in de winkel zie je ze wel met groene spikkeltjes, dus je kunt wel wat smaken toevoegen als je wilt. Maar ik zou het wel subtiel houden, al is het maar om de structuur niet uit balans te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *