Indiase Rode Kool

Indiase rode kool
Ik moet bekennen dat ik een klein beetje klaar was met rode kool, ik had er eigenlijk geen zin meer in, tot ik dit recept van Atul Kochhar in zijn kookboek Benares tegenkwam. Hij noemt het een pickle en serveert het koud bij Tandoorigarnalen, maar ik kan je verzekeren, warm bij een AVG’tje is het ook heel lekker. En om het dan nog Hollandser te maken rasp ik er een nashi peer door, maar een appeltje kan ook.

Ingrediënten
1 rode kool
2 el olie
2 el panch phoran (makkelijk zelf te maken)
150 ml witte wijn- of rijstazijn (ik gebruikte rode rijstazijn)
200 gram bruine basterdsuiker
1 klein blikje tomatenpuree
1 tl zeezout
2 geraspte nashiperen of appeltjes (optioneel)
1 scheutje Calvados (of ga ik nu te ver?)

Bereiding
Haal de buitenste bladeren van de rode kool, snijd in kwarten of achtsten en snijd de witte, dikke kern weg. Snijd de parten in dunne reepjes. Als je een keukenmachine hebt is dit een goede gelegenheid om die weer eens uit de kast te halen. Van mijn rode kool van 1,7 kg hield ik 1,4 kg gesneden rode kool over, een onhandige grote hoeveelheid, maar in de braadpan nog net te handelen en gelukkig is het goed in porties in te vriezen.

Verhit een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de olie toe en al vrij snel daarna het specerijenmengsel panch phoran. Als de zaadjes zachtjes binnen te ploppen voeg je de basterdsuiker, het zout en de azijn toe. Als de suiker is opgelost voeg je het blikje tomatenpuree toe en laat dit mengseltje 5 minuten onder voortdurend roeren pruttelen. Let op dat je de suiker niet laat verbranden. Voeg dan de rode kool toe, schep goed om en laat dan in 30 tot 45 minuten gaar worden. De rode kool is dan zacht en smakelijk. Laat afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.

Rode kool in de pan

Luie Huisvrouwen Versie
1 zakje rode kool van 520g (diepvries kan ook)
1 el olie
2 tl panch phoran
75g bruine basterdsuiker
100 ml witte wijn- of rijstazijn
1 el tomatenpuree
1 geraspt appeltje of nashipeer

Bak de panch phoran in wat olie tot de zaadjes beginnen te knetteren. Voeg bruine suiker, zout en azijn toe en als de suiker is opgelost ook de tomatenpuree. Laat zachtjes pruttelen. Let op dat de suiker niet verbrandt. Voeg het zakje kant-en-klare rode kool en het geraspte appeltje toe, laat 10 minuutjes doorwarmen en serveer.


Reacties

Indiase Rode Kool — 7 reacties

  1. Ben niet zo van de recensies maar vanavond dit recept gemaakt vonden het werkelijk heerlijk warm gegeten met avg’tje

  2. Yes! Dat vind ik leuk te horen, bedankt. :-)
    Ik ga binnenkort ook weer een grote pan maken en in porties invriezen om de winter mee door te komen.

  3. We gaat er op de markt dinsdag/zaterdag in Heerlen staan. Verkoopplaats verdwenen, meneer voelde zich te oud. Volgens mij een redelijk grote, stabiele klandizie.Eerst waren er drie verkopers, nu geen meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *