Matcha (Japanse groene thee poeder)

Matcha, groene thee-poederHoe heet het?
Matcha / maccha / 抹茶 (letterlijk: fijn poederthee), Japanse groene thee, groene theepoeder, green tea powder.

Wat is het?
Matcha is een Japanse theesoort waarvoor theestruiken een paar weken voor de pluk overspannen worden met meterslange zonneschermen waardoor ze extra chlorofyl aanmaken en de blaadjes dus extra groen, gezond en smaakvol worden. De blaadjes worden gedroogd en fijngemalen en je drinkt dus eerder een soort gemalen theeblaadjessoep dan een aftreksel zoals we normaal met thee gewend zijn. Matcha smaakt een beetje bitter en hooiig en zal voor veel Westerlingen even wennen zijn. In Japan is het de ultieme thee.

Hoe te gebruiken?
In Japan heeft men het zetten van matcha thee verheven tot kunstvorm, maar waar het op neerkomt is dat je ±60 ml water aan de kook brengt, terug laat koelen tot ±80°C en dit in een voorverwarmde theekom giet met daarin ongeveer een halve theelepel (± 1 gram) matcha. Dit klop je flink door met een soort scheerkwast van bamboe (chasen). De thee moet zijdenzacht en een beetje schuimig zijn. In het Westen is matcha ondertussen beter bekend door het gebruik als bijzondere en natuurlijke smaak- en kleurstof in bijvoorbeeld soba noodles, mochi, roomijs, meringues, cake, creme brulee, etc. Ook hiervoor geldt dat Westerlingen vaak even moeten wennen aan de smaak. Goede matcha is niet goedkoop en gebruik je dus liefst binnen een paar maanden/weken na aankoop.

Matcha productie methode

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


 Zakje Japanse Matcha

merk: Miyaok Tea
(gekocht bij Kazaguruma in Rotterdam)
land van herkomst: Japan
etiket: Matcha, powdered green tea
prijsindicatie: € 10,- voor 20g, geloof ik

Sweet Green Tea Powder

merk: Gyokuroen Osaka
land van herkomst: Japan
etiket: Greentea. (match, staat er op het kopje, niet matcha)
ingrediënten: Japanse groene thee, suiker
prijsindicatie: € 4,50 (150g)Bron foto (malen van matcha): Steffen (flickr)


Reacties

Matcha (Japanse groene thee poeder) — 23 reacties

 1. Gisteren Chinese matcha gezien: 80 gram voor €2,25. Mooie verpakking.

 2. Dat is wel erg goedkoop. Ik weet niet of je dat wel kunt vergelijken met de echte, Japanse matcha. Ik denk eerder dat ze “gewone” groene thee hebben verpoederd.

 3. Ik heb vorig jaar de groene thee van Hazo ontdekt bij Dun yong, heb er zelf matcha ijs van gemaakt, echt lekkere groene thee smaak. Het kostte iets van €6.50 voor 150 gram.

 4. Ik zou eens een vergelijkende test moeten doen, kijken of het nou heel erg veel verschil maakt, die echte, dure matcha of “gewoon” groene thee poeder. Ik vermoed eigenlijk van niet. Voor een leek als ik tenminste. En ik denk dat het voor gebak en ijs inderdaad ook zonde is om echte matcha te gebruiken.

  Ik zal eens kijken of ik dat merk Hazo hier ook kan vinden.

 5. wie heeft voor mij een goed adres in friesland waar in een goede matcha kan kopen?

 6. Misschien is online shoppen een idee? Er zijn volgens mij heel veel goede Nederlandse teashops die thee in allerlei kwaliteiten leveren. En een zakje matcha zou nog wel voor de prijs van een postzegel verstuurd kunnen worden misschien.

  Ik zal op twitter eens vragen of iemand er een kan aanbevelen, want ik heb er zelf geen ervaring mee.

 7. Hallo sjoerdtje. Je kunt goede matcha in Leeuwarden bij de bon bio kopen. Zelf gebruik ik groene thee waar ik chlorofyl poeder aan toevoeg. Eventueel nog wat camu camu. Het verschil met matcha en groene thee is nl de hoeveelheid chlorofyl. Deze dingen bestel ik op internet en zijn eenvoudig te vinden onder super foods.

 8. Ik bestel de match altijd via Supps. Wordt namelijk ook als een soort voedingssupplement gezien. Ik betaal 16,90 voor een potje van 50 gram. Is zeker weten echte biologische Matcha.

 9. Ik denk niet dat je er dik van zal worden, nee. ;-)
  Maar Ik denk dat je je vraag beter ergens anders kunt stellen. Ik ben niet zo van de gezondheids- of afvaladviezen.

 10. Ik kocht deze week Matcha in Thailand in de winkel van een grote theeplantage, ik betaalde 150 bath voor 100 gram, dat is 4 euro.
  Per kilo is het 30 euro.

 11. Ik koop mijn matcha altijd hier: tabs-choice.nl
  Deze kwaliteit ben ik nog nergens tegengekomen eerlijk gezegd.

 12. Hoi Mensen,
  Ik ken een goeie webshop waar ze goeie japanse producten verkopen.
  Ik heb hier matcha besteld die afkomstig is van Kyoto. Erg lekker.
  Depa-Chika Japan heet het.
  Zie website:
  http://www.depachika-Japan.com

 13. Matcha is echt een geweldig product, maar de kwaliteit moet wel echt goed zijn. Ik koop mijn Matcha bij HUG THE TEA. Deze winkel verkoopt echt de beste Matcha rechtstreek uit Japan, Kagoshima en Mayazaki. Heerlijk lichtzoet, romig en biologisch.

  Webshop: http://www.hugthetea.com

 14. Matcha rules! ik bestel het liefst bij tabs-choice.nl , deze webshop heeft zeer fijne kwaliteit. Ik heb meerdere soorten getest bij verschillende winkels maar hier hebben ze wat mij betreft toch echt de beste matcha thee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *