Recept Matcha IJs

Recept matcha ijs

De laatste jaren wordt het ook in het Westen steeds hipper om gebak & desserts op smaak te brengen en tegelijkertijd op een natuurlijke manier prachtig groen te kleuren met matcha, het exclusieve groene thee poeder uit Japan. Het is voor veel mensen wel een beetje wennen, want het resultaat is minder zoet en zelfs een beetje bitter. Maar hoe vaker je het eet, hoe meer je het kunt waarderen. En zelfgemaakt is natuurlijk helemaal superlekker.


RECEPTMatcha, Japans groene thee poeder

Recept om zelf matcha ijs te maken
(klein recept voor ± 6 bolletjes)

1 eierdooier
3 el suiker (of meer of minder)
1 el matcha
75 ml melk
125 ml room

Lobbige slagroom & suiker
Klop de slagroom met 2 eetlepels suiker lobbig en zet klaar.

Melk & Matcha
Doe melk met de (gezeefde) matcha in een steelpannetje. Verwarm en roer flink met een kleine garde tot je geen matchaklontjes meer ziet. Zet het vuur uit.

Eierdooier & suiker
Klop de eierdooier los met de overgebleven eetlepel suiker in een pannetje/schaaltje dat je straks au-bain-marie gaat verwarmen boven een andere pan met kokend water.

Custard maken
Voeg nu al roerende scheutje voor scheutje de nog warme melk aan het eierdooiermengsel toe. Als alle melk door de eierdooier geroerd is hang je het pannetje boven een pan kokend water (stoere koks doen dat direct op het vuur). Nu is het een kwestie van geduld hebben tot het mengsel aan de achterkant van een houten lepel blijft plakken en je er met je vinger een streep in kunt trekken die niet doorloopt. (zie: kort, illustratief filmpje van Kate Bracks).

IJsmengsel invriezen
Als het melk-ei-mengsel de juiste dikte heeft koel je het eerst terug, bijvoorbeeld door de pan in een bak koud water te zetten. Daarna spatel je de lobbige slagroom erdoor en giet het in een draaiende ijsmachine. Als je geen ijsmachientje hebt zet je het mengsel in de vriezer en haal je het om het uur even uit de vriezer om goed door te roeren.

Ook lekker
Zuurzakijs, bananenijs of als je durft doerianijs (klik op de foto voor het recept):
IJs van guanabana Makkelijk Bananen-ijs Doerian ijs


Reacties

Recept Matcha IJs — 6 reacties

  1. Ik maak het mezelf gemakkelijker door een liter goede kwaliteit roomijs een klein beetje zacht te laten worden, daar een flinke eetlepel (of meer naar smaak) matcha goed doorheen te roeren, dan alles weer terug in het ijsbakje en hup de freezer in.

  2. Hm, dat is wel heel makkelijk. Ik weet niet hoor, het idee van rauw theepoeder trekt mij niet erg. Ik denk dat ik in dat geval liever gewoon een pak kant-en-klaar groene thee ijs koop:

    Matcha IJs

    (klik op foto voor info over kant-en-klare Aziatische ijsjes)

  3. Toch doe ik dat al jaren met succes, smaakt prima hoor! ( … en dit was een tip van een Japanse vriend …)

  4. Ik ben ook een beetje een miep soms. Maar er zullen vast tig mensen blij zijn met je tip en het ook zo gaan doen. Zeker als je zegt dat jij het altijd zo doet en het ook nog eens van een Japanse vriend hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *