Doerian (stinkvrucht)

Durian of doerian
Hoe heet het?
Doerian, stinkvrucht, durio zibethinus (L), durian (Indonesië), de koning van het fruit (bijnaam).

Wat is het?
Doerian is een tropische, groen-geel-bruine “punk” vrucht uit Indonesië en Maleisië, zo groot als een rugbybal vol vervaarlijke spikes met van binnen een soort grote mandarijnenpartjes, maar van een totaal andere structuur, zonder velletje en met een oranjebruine pit in elk partje. De structuur doet een beetje vlezig aan, maar valt uiteen in je mond, als romige, vettige, stevige, smeuïge pudding. doerian De smaak is zoet, maar niet mierzoet, friszuur en tongprikkelend zoals een lichtmousserende wijn je tong kan prikkelen. De smaak een beetje als licht fermenterende banaan, anderen herkennen er amandel in, soms ook ui en knoflook. Maar het bekendst is de doerian om zijn penetrante en voor sommigen misselijkmakende geur. Het ruikt een beetje alsof je het gas open hebt laten staan, maar hoe rijper hoe penetranter en het verschilt ook nog per variëteit.

Hoe te gebruiken?
Zo uit het vuistje opsnoepen of verwerken in ijs, toetjes, smoothies etc. Van een hele vrucht hou je ongeveer 15% tot 30% vruchtvlees over. Hoe je zo’n vrucht uitkiest en open maakt lees je hier (engels). De partjes kun je nog wel een dag of twee, uiteraard luchtdicht in de ijskast bewaren (bakje zul je naderhand waarschijnlijk weg willen gooien). Invriezen kan ook, sterker nog, de vruchten worden eigenlijk altijd bevroren geïmporteerd. De zaden kun je rauw niet eten, maar geroosterd schijnen ze lekker te zijn.

Tips, weetjes & recepten

 • Bij veel vervoersmaatschappijen verboden mee te nemen als handbagage. Daar is zelfs een eigen verbodsbord voor:
 • Katten zijn er ook niet erg dol op getuige de vele: filmpjes op youtube.
 • Niet verwarren met: jackfruit cq nangka of zuurzak. Die hebben ook stekels, maar smaken heel anders.
 • Recept voor doerian ijs na de klik!

Wat is er zoal te koop?


Verse doerian

merk: Phol Intergrower Co. Ltd
land van herkomst: Thailand (tegenwoordig de grootste producent van doerians)
prijsindicatie: € 16 p/kg

 Doerian of durian

merk: Phol Intergrower Co. Ltd
land van herkomst: Thailand
prijsindicatie: € 12 p/kg (festivalprijs?)

 Diepvries Doerian/durian

merk: City Fresh
land van herkomst: Thailand
etiket: Frozen durian (Mornthong) meat with seed (vacuum packed)
ingrediënten: durian
prijsindicatie: € … (400g)Doerian ijs
Zelf doerian ijs maken
voor 750ml ijs

400ml kokosroom (2 kartonnetjes Kara)
400g doerian vruchtvlees uit de diepvries
200g maisstroop
2 snufjes gemalen kaneel
1 snufje nootmuskaat

Deze keer een liever lui dan moe ijsrecept: gewoon alles samen pureren in een blender en daarna ijs van draaien. Haal wel eerst de pitten uit het doerian vruchtvlees. Als de doerian nog enigzins bevroren is en de kokosmelk voorgekoeld heb je al bijna ijs. Daarna nog even in de ijsmachine, of gewoon direct de diepvries in en om het half uur nog een paar keer roeren.

Heb je geen maissiroop, dan kun je gerust suiker gebruiken, maar die moet je dan eerst samen met (een gedeelte van) de kokosroom verwarmen tot het volledig is opgelost. Dat dan eerst terugkoelen, maar daarna is het weer hetzelfde: alles pureren en ijs van draaien.

Ook lekker, groene thee ijs, zuurzakijs en bananenijs (klik op de foto voor het recept):
Japanse groene thee ijs IJs van guanabana Makkelijk Bananen-ijs


Reacties

Doerian (stinkvrucht) — 48 reacties

 1. Het ding wordt, in Indonesië althans, ook verwerkt in allerlei snoepgoed en ijs, of althans een substituut van de kenmerkende smaak ervan. Toffee-achtig snoepgoed met doerian-smaak moet overal vrij gemakkelijk te verkrijgen zijn.

  Walgelijk.

  Wat de auteur er namelijk niet bij vertelt is dat de unieke smaak van doerian bestaat uit een component zoet, een component romigheid en een component, eh, scherpe uien en knoflook. Om die smaakcombinatie lekker te vinden, moet je ermee opgegroeid zijn, ongeveer zoals je met de unieke Nederlandse smaak van zoethout, zout en suiker moet zijn opgegroeid om dubbelzoute drop te kunnen waarderen. Normale mensen vinden dat intens smerig.

 2. Haha, ik wist niet dat je kwaad werd, Bert euh Matthijs. :-)
  Ik kan je vertellen, ik ben er niet mee opgegroeid, mijn lief is er ook niet mee opgegroeid en toch vonden we het alletwee lekker. Ik vond het echt superlekker en hij vond het “gewoon” lekker. Dus als je zegt dat je ermee opgegroeid moet zijn om het te kunnen waarderen is dat niet waar.

  Maaaaarrrr, wat ik begrepen heb is dat die stank (van uien, knoflook en dooie rat) verschilt per variëteit en ook per stadium van rijpheid. Dus ja, ik kan me goed voorstellen dat het bij een sterkere geur/rijpheid niet meer te doen is voor een gewone sterveling die er niet mee opgegroeid is. Ik zal binnenkort eens wat doerian uit de vriezer van de toko kopen en kijken of ik dat net zo lekker vind als deze doerian die ik scoorde op de Tong Tong Fair in Den Haag.

  *Update Mei 2014*
  Bevroren doerian gekocht en uiteindelijk ijs van gemaakt. Recept hierboven toegevoegd.

 3. Ik was vorige week in Thailand, en zag de Durian daar veel te koop. Onder andere drie stukjes kant-en-klaar op zo’n wit supermarktschaaltje, met een cellofaantje er overheen. Wat me ook opviel: duur! Zo’n schaaltje met drie stukjes Durian kostte een paar euro. Daar krijg je in Thailand ook een paar borden eten voor …

 4. Geen geld voor zo’n koninklijke vrucht! ;)

  Maar euh, heb je ’t dus niet geproefd? Zonde! Ze zijn het lekkerst als ze rijp van de boom valllen en ja, van wat ik heb begrepen zijn ze dan al te rijp om nog te kunnen exporteren. Dus een buitenkansje als je in de gelegenheid bent ze daar zo supervers te proeven!

 5. Zielige mensen die vreemde smaken niet kunnen waarderen.

 6. Ik ben ook wel benieuwd wat je van de vriezer-variëteit vindt. :P Want wij hebben het tot nu toe alleen uit de vriezer gehad en die vonden we ‘lastig’. Misschien is het vers wel veel lekkerder!

 7. Heerlijke vrucht, Doerian, nou ja, de smaak dan. Zelf heb ik alleen maar de diepgevroren variant gegeten.
  Tja, die geur, Stephen Fry vergeleek het onlangs met ‘Satan’s asshole’…..ik zelf vind het meer ruiken naar Asafoetida, zwavelachtig, maar dan met een zwaar zoete rottende ondertoon .
  Overigens is in één van de boeken van Aya Zikken over Maleisië een prachtig stuk te vinden over hoe Maleisiërs tegen deze ‘koningin der vruchten’ aankijken. Er zijn zelfs Durianbomen die zo beroemd zijn dat ze een eigen naam hebben; vruchten van deze bomen zijn dan ook buitengewoon prijzig…..
  Zie ‘Een land als Maleisië’ van Aya Zikken, blz 199 en 200.

 8. Ik vind de vriezer-variant best op de verse variant lijken.
  Verse heb ik in NL ook wel eens in de toko gezien: als ik me goed herinner 35 euro (!) per stuk.

 9. Zoiets zou best kunnen ja. Maar wat appelboor hierboven al zegt, in Thailand zelf zijn ze ook niet goedkoop.

  Maar ik zou toch wel huiverig zijn om zoveel geld uit te geven aan 1 vrucht. Zeker omdat ik geen expert ben in ’t beoordelen van de rijpheid. Zal je zien dat je ‘m dan net te vroeg of te laat slacht! ;-)

 10. in thailand wordt je buitengegooid als je met durian het hotel binnenkomt wat heel lekker is zijn de durian chips heel lekker maar duur in thailand to

 11. Onlangs verse (Monthong) Durians uit Thailand gekocht op de Tong Tong fair. De eerste die ik opende gaf vruchten die werkelijk zo lekker waren, dat ik vanaf dat moment moest toegeven dat dit de lekkerste vrucht op aarde moet zijn; waarlijk de koningin der vruchten!Geen ui, knoflook, zuur o.i.d. maar heerlijk zacht met een soort amandelpudding smaak. Daar kan geen appeltje of banaan tegen op. Wel jammer dat ze zo mega duur zijn (11 of 12 euro per kg.).

 12. Ik kocht de 3 stukjes van de foto ook op de Tong Tong Fair, Wim.
  En ben het dus helemaal me je eens. Heerlijk zoet & zwoel. Ik merkte ook niks van knoflook of ui.

 13. Durian is my favourite fruit. I grew up in a malay “kampong” (village) when I was young and we had durian trees just in front of our house. During the durian season, I was always very afraid of walking under the tree, afraid that the durians would drop on my head.

  Most people have a love-hate relationship with durians. You either love it a lot or hate it absolutely. It is an acquired taste. Due to the pungent smell of durians, we are not allowed to bring durians into a bus, or train, or an airplane. The reason is obvious :p

  And after eating durians, no matter how many times you brush or rinse your teeth, the smell just lingers on in your mouth. The trick is, to rinse your mouth with water mixed with a little bit of salt (salt solution). My mum even said that you have to use a piece of the durian shell as a “cup” to hold the water and drink it from there, for the best effect. :)

  In Singapore, there are many shops and hotels selling durian cream puffs, and durian cakes. Absolutely delicious! But durian is classified as a “heaty” fruit by chinese tcm. It has warming properties, so if you eat too much of it, your body will feel “heaty”, and you may start coughing due to the heatiness. :)

 14. ik ben vorig jaar in thailand geweest,en heb Doerian gegeten,het is echt wel lekker hoor

 15. de Doerian is een lekkere Fruit,die je met Sushi moet eten.
  heel lekker.

 16. Durian is zalig maar je moet er wel even aan wennen. Er zijn veel verschillende soorten; de foto die hier getoond wordt is van een vrij harde soort. Meestal is het vruchtvlees veel zachter. Je kunt het in Nederland bij heel wat toko’s in bevroren toestand kopen. Gewoon eens kopen om uit te proberen. Als je dat dan voor de eerste keer probeert eet het dan met een witte boterham. Zo heb ik het leren eten en ik heb er al heel wat op. Als ik er aan denk loopt het water me in de mond. En als je in Azie bent moet je toch alles een keertje proberen….

 17. Gisteren op het malieveld in Den Haag; moest die doerian toch eens proeven,…… nou, wel erg apart, maar een tweede keer hoeft niet meer.
  Proefde tot laat in de avond nog steeds de smaak.

 18. Ja, dat vond ik ook een nadeel ja, dat je je eigen adem nog zo lang ruikt.
  Met dat ijs heb je hetzelfde probleem, dat blijf je ook nog lang ruiken.

 19. Niet alleen de geur blijft lang uit je mond komen maar je boert het ook nog de hele dag op! Na een stukje peterselie is dat over.

 20. Gisteren 2 flensjes met doerian gegeten, ik probeer graag alles :-)

  Walgelijk! Mijn tafelgenoten werden er bijna onwel van, ik hield me groot.

  Kennelijk een rijper exemplaar geweest, het smaakte echt bedorven.

  Weer wat geleerd.

 21. De geur is niet iets om naar huis te schrijven rotte uien is er niks bij,
  maar de smaak is heerlijk

 22. heerlijk op alle manieren. Ik moest wennen aan de lucht maar toen ik de vrucht at nam ik die lucht voor lief. Ik probeer alles, als andere het eten dan moet het in ieder geval eetbaar zijn toch. Dit bleek ook nog een lekker. inmiddels eet ik deze vrucht alweer zo’n 40 jaar en ja toevallig vandaag als ijs (dit jaar ook op de passar in Den Haag gegeten.Overigens uitspraken zoals goor en smerig vind ik absurd. Je hoeft niet alles lekker te vinden, je hoeft ook niet alles te lusten maar goor en smerig zijn woorden die je niet gebrikt voor voedsel. He is je smaak niet ….. da’s heel iets anders

 23. Ik vraag me wel af wie ooit als eerste de lucht rook en dacht : “dat ga ik eens eten”.
  Die persoon was heel dapper,of heel hongerig.

 24. Durian is niet alleen mijn favoriete fruit, maar gewoon mijn favoriete voedsel. De geur heb ik ook geen probleem mee. Dat de smaak lang in mijn mond blijft en de geur aan mijn vingers hangt vind ik alleen maar een voordeel! ;-) Het enige wat ik jammer vind is dat het duur is en dat de keren dat ik in Azie was het niet in seizoen was.

 25. Trouwens, ik zie dat Durian hier de “Koningin van fruit” wordt genoemd. Volgens mij beschouwd men in Azie Durian als de “Koning van fruit” en mangosteen als de “Koningin van fruit”. Het lekkerste paar dat je ooit ergens zal vinden! :-)

 26. Mijn voorkeur gaat naar vers. Elk jaar bij TongTongFair kopen. Soms vind ik bij Oriental – Duivendrecht. Dit keer kocht ik bij tropicalfood.eu. 3kg – 40 euries en 10 euries verzend kosten. Helaas kreeg ik geen een grote bolle, maar 2 kleine mismaakte vorm. Een is over heerlijk en de ander is niet rijp. De laatste ga ik zo met kokosmelk koken. Ik heb wel gereklameerd omdat ik meer voor schil dan vrucht betaald.

 27. Net de durian ontdekt via een milkshake in een-overigens geweldig- Vietnamees restaurantje in Maastricht: Saigon cuisine.

  Die milkshake is het lekkerste wat ik ooit proefde.

 28. Dat vind ik oprecht zo leuk om te horen. Zo “moet” dat natuurlijk ook, want zo’n vrucht is niet voor niets zo populair. Lekker!

 29. Ik mocht het nooit eten van mijn vader, want je zou er ziek van worden.
  Nu woon ik zelf in indonesie en ik eet me helemaal ziek als het seisoen is. Gevallen van de boom uitzoeken 10.000 rp per stuk!! 16.000 is 1 euro

 30. Ooooh, heerlijk, wat een rijkdom. :-)
  En er nooit ziek van geworden dus? Ook niet als je er “teveel” van at? Of doe je dat nooit, jezelf misselijk eten van iets wat je heel lekker vindt?

 31. De durian, ik kan echt niet begrijpen dat mensen hier misselijk van worden.
  Het is een van de heerlijkste vruchten ter wereld, ik kende de durian al van verhalen en van een durian rolletje bij de chinees, een fruit rolletje met durian smaak.
  Een paar jaar geleden zijn wij naar Indonesië geweest, hebben lang in Indonesië moeten blijven omdat mijn vrouw in het ziekenhuis belande met een gebroken heup.
  Maar heb gelukkig bij een supermarkt verderop echt verse durian kunnen eten, ik wist dat ik het niet mee naar binnen mocht nemen maar heb op het trapje naast het ziekenhuis heerlijk twee stukken durian mogen op peuzelen.
  Ja, de lokale bevolking was een beetje verbaast dat een “blanda” zit te genieten van deze stinkvrucht.
  Voor mij een delicatesse, een haast roomachtige, iets slijmerige zeer zachte vrucht. Ik ga er geen moord voor doen maar wat een smaaksensatie.
  Een paar jaar later, Vietnam. We lopen door een winkelstraatje, ik ruik, ik ruik en onmiskenbaar… durian.
  Mijn neus volgend en direct bereid om te kopen, heerlijk. Helaas, een van de mooie dames in het straatje had durian gegeten …
  Daar sta je dan.

  De beste durian schijnt uit Thailand te komen, ronder en kleiner maar met nog meer smaak.

  Doe mij maar een berg durian.

  Remi

 32. Ik vind durian ook heerlijk, maar als je de volgende dag thuis komt en de lucht hangt nog steeds in je huis is dat toch minder. ;-)
  En je adem is ook niet echt fris daarna. Maar ja, de smaak is devine.

 33. Vanmiddag bij de nieuwe full moon garden in Amsterdam voor het eerst durian puffs gehad heel erg lekker snap niet dat mensen dit vies vinden.

 34. 1malig uit de koeling gehad, heb het met tegenzin op gegeten, na het 2x gepeld gegeten te hebben ben ik er stapelgek op.
  de smaak is alleen als je het wil omschrijven z’n lastig iets.. het smaakt naar doerian. :p

  Vandaag ga ik een hele vrucht halen, zit me er nu al op te verheugen. Inderdaad zoals vele het zeggen: het is een van de heeerlijkste vruchten ter wereld.

  Zelf wil ik ook nog eens de wat minder gangbare soorten proeven, omdat veelal de mongthong gegeten word.

  Ik vind het zelf alleen jammer dat ze zo kostbaar zijn, terwijl het zo lekker is!

 35. Ik ben altijd bang dat als je een hele vrucht haalt, voor veel geld, het er toevallig net eentje is die niet meer goed is. Of nog niet goed. En dan wordt het wel heel erg zonde geld. :-)

 36. Enkele jaren geleden maakte ik voor het eerst kennis doerian, in een grote toko op de Beverwijkse Zwarte Markt. Ze hadden daar hele vruchten liggen, maar ook doerianpulp. Ik besloot om de pulp uit te proberen en raakte verslaafd aan de smaak. Mijn partner vond de ademgeur na het eten van doerian niet prettig. Net zoiets als een “after whiskey” adem de volgende ochtend. Intussen heb ik gemerkt dat als doerian niet het laatste is dat ik heb gegeten op een dag, voordat ik ga slapen, de lucht wel meevalt.

 37. Leuk dat er meer mensen zijn die er niet mee opgegroeid zijn en het tóch lekker vinden! En terecht ook. Het is ook gewoon echt lekker.
  En goeie tip, om er altijd wat achteraan te eten. :-)

 38. Hi Robin, ik volg jouw blog(s) al heel lang, vanuit Australie. En ik ben verslaafd aan durian-mochi’s, gelukkig hier in Perth goed te koop. Ik herinner me, toen we eens in Kuala Lumpur waren, dat er in de lift van het hotel een waarschuwing hing: “verboden om durian mee naar boven te nemen”…!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *