Mangosteen

Mangosteen
Hoe heet het?
Mangosteen, mangistan, mangostan, mangoestan, manggistan, mangestang, Garcinia mangostana (L), manggis (Indonesië). Bijnamen: koningin van het fruit, voedsel van de goden.

Wat is het?
Een mangosteen is een tropische vrucht ter grootte van een flinke mandarijn met een dieppaarse schil die eruit ziet als oud, gebutst leer en een even gebutst, dik kroontje dat eruit ziet of het erop gekleid is. Als je de mangosteen pelt blijkt het een dikke, makkelijk afpulkbare, bruinrode schil te hebben met binnenin een aantal prachtig witte partjes die doen denken aan knoflookteentjes. In de grotere partjes zit soms een pit. De smaak is fris, aromatisch, zoet, de textuur zacht, sappig maar een beetje draderig.

Hoe te gebruiken?
De schil moet niet keihard zijn. Je zou er makkelijk butsjes in moeten kunnen duwen. Het is lastig schillen en je er rode vingers van. Snij een snede over “de evenaar” en probeer de mangosteen daarna open te wippen. De partjes haal je er wel makkelijk uit, maar het is lastig eten omdat in sommige partjes een pit zit die nogal verweven is met het vruchtvlees (zoals bij mango, waar de mangosteen trouwens geen familie van is). Ook de partjes in blik hebben gewoon nog die pit. Je eet mangosteen dus zo op, omdat je het lekker vindt, of je verzamelt het vruchtvlees, frut de pitten eruit en pureert het om bijvoorbeeld sorbet of pudding van te maken. Verse mangosteen is moeilijk te bewaren en het is altijd een beetje een gok of ze al of nog goed zijn. Eigenlijk eet je een vrucht als mangosteen het beste in Indonesië, versgeplukt van de boom.

Tips, weetjes & recepten

 • Recept: Mangosteen sorbet.
 • Mangosteen uit blik is veel goedkoper en veel makkelijker te verkrijgen. De partjes zijn wel minder mooi, maar als je ze pureert maakt dat niks uit:

Mangosteen in blik

Wat is er zoal te koop?


Mangosteen

merk: verse mangosteen gekocht in Markthal in Rotterdam
land van herkomst: niet gevraagd
prijsindicatie: € 12,50 p/ 500g (plusminus 4 vruchten)

Mangosteen blik

importeur: Aroy-D
land van herkomst: Thailand
etiket: Mangosteen in syrup
ingrediënten: 49,5% mangosteen, water, suiker, zuurteregelaar (E330)
prijsindicatie: € 3,- (565 gram uitleggewicht 280 gram)

Reacties

Mangosteen — 5 reacties

 1. Goedemorgen,

  Ik wil u graag wijzen op http://www.groentebroer.nl. Wij bezorgen door heel NL.
  Wij verkopen een groot assortiment groenten en fruit, waaronder verse exoten als Mangistan/mangosteen, vele soorten pepers, kouseband, cassave, enz, die bijna nergens verkrijgbaar zijn.
  Ik denk dat veel van uw lezers er gebaat bij zullen zijn.

 2. Fijn, deze informatie. We waren zo blij dat we mangosteen vonden in de Markthal in Rotterdam, maar helaas is deze fruitkraam er niet meer. Ik ga het proberen via http://www.groentebroer.nl

  Andere tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *