Jardaloo (curry met abrikoos)

Jardaloo curry
Deze curry uit de Parsi keuken wordt traditioneel met schapen- of lamsvlees gemaakt, maar dit recept van Kumar Mahadevan was voor biefstuk, ik maakte het met kalfsbiefstuk (van de Turkse slager) en ik lees overal dat het met kip ook kan. Eigenlijk ben ik anti-fruit in mijn eten, maar stiekem is deze curry gewoon erg lekker. Waarschijnlijk omdat hij het door de vijf gedroogde chilipepers wel kan hebben. De kardemom, kruidnagel en kaneel maakt hem geurig en kruidig. Ik word steeds meer fan van dit soort heerlijke ruikende Indiase curry’s, niet in de laatste plaats omdat ze zo goed in te vriezen zijn: slowfood dat de volgende keer opeens fastfood is. Lekker, bijzonder en gezond fastfood welteverstaan.


RECEPT JARDALOO
3-4 personen

De abrikozen (dag van tevoren)
  * 200g gedroogde abrikozen
Laat de abrikozen een nacht in 2,5 dl koud water wellen tot ze zacht en opgezwollen zijn. Als het moet kan het ook sneller: 3 uur met warm water. Ik vind het leuk om een scheutje drank aan het welwater toe te voegen. Scheutje whiskey bijvoorbeeld.

De specerijen
  * 2 kaneelstokjes
  * 6 peulen groene kardemom
  * 4 kruidnagels
  * 5 gedroogde rode chilipepers
  * 2 tl komijnzaad
  * 3 tl korianderzaad
en
  * 30ml mout- of ciderazijn
  * 1/2 tl garam masala
Maal de bovenste, hele specerijen in een koffiemolen of vijzel fijn en maak er daarna een papje van door het te mengen met de azijn. Moutazijn stond in het recept, ik gebruikte ciderazijn, maar iedere zachte azijn voldoet. Voeg ook de garam masala toe en zet klaar.

De andere ingrediënten
  * 600g (kalfs) biefstuk
  * 2 uien
  * 2 extra kaneelstokjes
  * 2 tomaten
  * 1 tl zout of naar smaak
Snijd de biefstuk in dobbelsteentjes, de ui fijn of in dunne ringen en de tomaten in blokjes. Zet klaar.

Bereiding
Bak de uien samen met de 2 extra kaneelstokjes in een pan met dikke bodem in een scheutje olie op middelhoog vuur in zo’n 10-15 minuten bruin. Voeg daarna het specerijenmengsel toe en bak dit zachtjes 1 à 2 minuten. Let op dat het niet verbrandt, voeg eventueel een scheutje water toe. Voeg nu de blokjes tomaat toe en laat 2 à 3 minuten meekoken tot de saus zich al mooi begint te vormen. Voeg nu de dobbelsteentjes biefstuk en de gewelde abrikozen toe. Doe een deksel op de pan en laat in 45-60 minuten zachtjes gaar koken, al ligt het feitelijk natuurlijk aan de kwaliteit en het soort vlees dat je uitkoos hoe lang het duurt. Dus proef en besluit of het nog langer nodig heeft. Curry’s maak je beter een dag van tevoren, zodat er geen tijdsdruk is. Bovendien is een curry de volgende dag vaak lekkerder.

Serveren
  * handjevol verse koriander
Proef, voeg eventueel nog wat zout toe of een scheutje azijn. Bestrooi met verse koriander en serveer met witte rijst en bijvoorbeeld spinazie of boontjes.

Recept van: Uit India” van Kumar Mahadevan.
Klik voor: alle curry recepten op deze site.

Dobbelsteentjes kalfsbiefstuk voor curry

Bruin bakken van ui en kaneel

Specerijenpasta met de ui aanbakken

Uien, specerijen en tomaten basis voor curry

Indiase Curry maken


Reacties

Jardaloo (curry met abrikoos) — 2 reacties

  1. Geheel volgens recept gekookt. Met een pepertje minder leek het me al scherp genoeg. Toch mist het geheel het frisse zuurtje wat in vergelijkbare Kaaps/Maleisische gerechten terug komt. Beetje limoen erbij.verder flink wat verse koriander, dat haalt de smaak wel op.

  2. Proeven en eventueel bijstellen is altijd een goed idee! Van wat extra limoensap knappen veel gerechten wel op en koriander is altijd lekker! ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *