Garam masala

Garam Masala
Hoe heet het?
Garam masala.

Wat is het?
Garam masala is een Indiaas specerijenmengsel en betekent letterlijk “heet mengsel”. Maar dan niet heet als in scherp/pedis, maar heet als in warm/verwarmend. De geur is warm, aards en kruidig. Garam masala kan een variatie aan ingrediënten bevatten zoals zwarte en witte peperkorrels, kruidnagel, (zwarte) komijn, korianderzaad, kaneel of kassia, groene en zwarte kardemom en nootmuskaat of foelie. Elke regio in India heeft zijn eigen mengseltje, mijn favoriete garam masala is die van Madhur Jaffrey, de ingrediënten daarvoor zie je op de foto hierboven. Verderop vind je 4 varianten.

Hoe te gebruiken?
Garam masala wordt soms in het begin, bijvoorbeeld in gehakt of een marinade toegevoegd, maar vaker pas op het laatste moment om daarna nog wel even mee te koken. Het wordt dus niet zoals chaat masala over koude gerechten gestrooid of om iets op je bord nog op smaak te brengen. Zoals met de meeste gemalen specerijen kun je garam masala wel lang bewaren, maar de intense smaak gaat er wel vanaf.

Recepten met Garam Masala
* Galavat Kebabs (lamsgehaktballen)
* Tikka Masala (kip)
* Geroosterde bloemkoolroosjes

Madhur Jaffrey’s Garam Masala (uit Ultimate Curry Bible)
1 tl zaadjes van de groene kardemom
½ tl zwarte peperkorrels
½ tl kruidnagels
½ t zwarte komijn
1 tl versgemalen nootmuskaat
2 cm kaneelstokje
Roosteren vindt Madhur niet nodig. Doe alle ingrediënten in een oude koffiemolen en maal tot een fijn mengsel/poeder. Heb je hele nootmuskaat kun je die beter apart raspen op een microplane of nootmuskaatrasp en er pas later bij doen. En ik haal persoonlijk altijd de zwarte zaadjes uit de groene kardemompeulen, simpelweg omdat 2/3 van de peulen helemaal geen mooie zwarte zaadjes blijken te hebben maar uitgedroogde beige (zie foto). En omdat dat een rotklusje is maak ik meestal maar een beetje tegelijk, in tegenstelling tot veel recepten hieronder na de klik waar men wel hele kardemomepeulen in bijhoorlijke hoeveelheden maalt.


Garam Masala

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Atul Kochhar’s Garam Masala (uit Benares)
5 cm kaneelstokje
100g korianderzaad
50g komijnzaad
20 groene kardemompeulen
5 Indiase zwarte kardemompeulen
20 kruidnagels
5 laurierblaadjes
2 gedroogde gedroogde rode chilipepers
1,5 tl zwarte peperkorrels
1 el gedroogde rozenblaadjes
1 tl gemberpoeder
1/2 nootmuskaat
Rooster de hele specerijen (behalve de nootmuskaat) afzonderlijk in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot het aroma vrijkomt. Doe ze in een specerijenmolen. Voeg de rozenblaadjes en het gemberpoeder toe, rasp de muskaatnoot erboven en maal het mengsel tot een fijn poeder. Zeef het in een fijne zeef. Het is 3 weken houdbaar in een luchtdicht afgesloten bak op een donkere plek.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Dan Toombs’ Garam Masala (uit: The Curry Guy)
6 el korianderzaad
6 el komijnzaad
5 tl zwarte peperkorrels
4 el venkelzaad
3 tl kruidnagels
7,5 cm kaneelstokje
5 gedroogde kassiebladeren of laurierblaadjes
20 groene kardemompeulen
2 grote stukken 1/2 foelie
Rooster alle specerijen al roerend in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze warm aanvoelen en de aroma’s vrijkomen. Zorg ervoor dat ze niet verbranden. Haal de pan van het vuur zodra de specerijen beginnen te roken. Laat de specerijen op een bord afkoelen en maal vervolgens in een kruidenmolen of vijzel toe een fijn poeder. Bewaar in een luchtdicht afgesloten bakje op een koele, donkere plaats en gebruik binnen 2 maanden voor een optimale smaak.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Garam Masala (uit: de Aziatische Keuken)
8 groene kardemompeulen
2 cassiablaadjes
1 tl zwarte peperkorrels
2 el korianderzaadjes
2 el komijnzaadjes
5 cm kaneelstokje
1 tl kruidnagels
Haal de zaadjes uit de kardemompeulen, breek de cassiablaadjes in stukjes en vermaal ze in een vijzel of pepermolen met de andere specerijen tot een fijn poeder. Bewaar de garam masala in een luchtdicht afgesloten pot. Voldoende voor 3 eetlepels.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~


Wat is er zoal te koop?


Garam masala TRS

merk: TRS Asia’s Finest Foods
land van herkomst: gemalen en verpakt in de UK, origine van de specerijen staat er niet op
etiket: Garama Masala, aromatic spice blend
ingrediënten: koriander, komijn, piment, nootmuskaat, peper, kardemom, kruidnagel, venkel en laurierbladeren
prijsindicatie: € 1,65 (100g)


Garam Masala huismerk Oriental

merk: Supreme (huismerk van Oriental)
land van herkomst: verpakt in Nederland, origine van de specerijen wordt niet vermeld
etiket: Garama Masala
ingrediënten: Komijn, Koriander, Kruidnagel, Zwarte Peper, Kaneel, Gember, Anijs, Cardamom, Karwij, Knoflook
prijsindicatie: € 0,95 (185g)


Chan's Garam Masala

merk: Chan’s
land van herkomst: verpakt in Nederland, origine van de specerijen wordt niet vermeld
etiket: Garama Masala
ingrediënten: Koriander, komijn, kruidnagel, gember, kardemom, kaneelpeper
prijsindicatie: € 0,99 (80g)


Garama Masala van Jonnie Boer

merk: Euroma met Jonnie Boer
land van herkomst: afkomstig van alle windstreken
etiket: Garam Masala by Jonnie Boer
ingrediënten: korianderzaad, 22% komijnzaad, paprika, zwarte peper, kaneel, korianderbld, 4 % kardemom, laurier, kruidnagel, cayennepeper
prijsindicatie: € 3,66 (75g)


Welke is het lekkerst?
Zelf maken is altijd het lekkerst omdat je dan niet zoals de fabrikanten hoeft te beknibbelen op de hoeveelheden van de duurdere specerijen zoals kardemom. Bovendien is versgemalen altijd lekkerder dan voorgemalen. Maar een potje kant-en-klare garam masala is natuurlijk wel handig om te hebben. Mijn voorkeur gaat naar die van TRS. De garam masala van Jonnie zit dan wel in een mooi blikje, maar is vier keer zo duur, slecht gemalen en ik erger me aan de reclameslogan dat er geen zout aan toe is gevoeged, alsof andere garam masala’s wel zout bevatten.

Waar is het te koop?
Zoek een toko bij jou in de buurt:
* Toko’s in Nederland
* Toko’s in België
* Online Toko’s
* tegenwoordig ook vaak bij gewone supermarkten zoals AH of Jumbo

Meer foto’s

Kardemom uitzoeken
Ik gebruik alleen kardemom met vette, nog vochtige, zwarte zaadjes. Die met harde, uitgedroogde, beige zaadjes gooi ik weg. De groene schillen ook.

Zelf Garam Masala maken

Specerijen malen in koffiemolen

Garam Masala mengsel


Reacties

Garam masala — 10 reacties

 1. Heerlijk!! Zelf al eens n mengsel gemaakt met fenegriek, mosterdzaad, kruidnagel, kaneel, chili en koriander. Ook typisch Indiaas en heel verwarmend door de mosterd en fenegriek. Probeer ook eens warme melk met ghee, honing en garam masala, n soort Chai maar dan we wat meer voor de “geoefend” Indiaas eters (drinkers :P). Ook munt, amchoor (poeder van gedroogde groene mango’s), kurkuma, foelie, knoflook en gember worden gebruikt, en ik heb zelfs weleens gehoord van nigellezaad, venkelzaad en gulkand (rozenpasta). Hangt helemaal van het gebied in India af!

 2. Hm, klinkt allemaal heerlijk! Ik merk dat mijn neus onbewust begint te sniffen en snuiven als ik over al die specerijen lees, :-)
  Amchoor heb ik wel in huis, maar ik geloof nog nooit gebruikt.

 3. heb net garam masala gemaakt. Wat rook dat lekker! Ik heb namelijk de helft (rode peper, korianderzaad, komijnzaad en zwarte peperkorrels ong. 5 min op een zacht vuur geroerbakt) daarna met kaneel,kardemom, en nootmuskaat in de blender tot een poeder gedraaid. Voor je dit mengsel in een potje doet, wel eerst laten afkoelen, maar door de warmte vermengen de smaken zich op een heerlijke manier.

 4. De garam masala van Madhur Jaffrey dus! Lekker veel geurige kardemom. Heerlijk. En haar lamsgehaktballen (recept staat hierboven ook gelinkt) of bijvoorbeeld Indiaas gekruide spinazie met of zonder paneer (recept zal ik er eens opzetten). Yum!

 5. Is t schadelijk voor je gezondheid ,eant heb gehoord van iemand dat masala erg gezond is

 6. Ik zou werkelijk niet weten waarom.
  Je hoort de idiootste dingen tegenwoordig.
  Waar las/hoorde je dit dan?

 7. De garam masala van Johnnie Boer bevat veel te veel komijn, maar liefst 22% en nog meer koriander en lijkt daarmee meer op shoarma kruiden. Niet aanbevolen.

 8. Ja, ik ben het wel met je eens.
  Laatst at ik zij kerriepoeder en die vond ik dan weer wél erg lekker,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *