Kip Tikka Masala

Chicken Tikka Masala
Kip tikka masala is een fusion gerecht, ergens in de 20e eeuw onstaan in curryhuizen in Engeland. Daarom bestaat er geen “authentiek” recept maar circuleren er duizenden recepten waarbij de termen tandoori en tikka nogal eens door elkaar gehaald worden. Maar volgens mij zit het zo:
Tikka slaat op de vorm van het vlees: stukjes of blokjes.
Tandoori slaat op de oven waarin het vlees bereid is: een tandoor.
Kip tandoori is roodgemarineerde, gegrilde kip. Dat kunnen stukjes filet, poten, drumsticks of zelf hele (gevlinderde) kippen zijn.
Kip tikka masala is tandoori (gegrild) van kipblokjes (tikka) in een pittige, kruidige (masala), romige tomatensaus.

Onderstaand recept uit de currybijbel is absoluut niet moeilijk, wel enigzins bewerkelijk maar zo lekker dat het alle moeite waard is.


RECEPT KIP TIKKA MASALA
voor 4 personen

Kip Tandoori makenDE KIP

Meng en laat 20 minuten staan:
  700g kipfilet (in blokjes van 2½ cm)
  2 tl zout
  3 el citroensap

Na die 20 minuten mengen met marinade van:
  1 el fijngeraspte verse gember
  2 teentjes knoflook, uitgeperst
  2 tl gemalen komijn zaad
  2 tl knalrood paprikapoeder
  1 tl chilipoeder cq cayennepeper
  6 el slagroom
  1 tl garam masala

Laat de kip 6 uur of langer in de koelkast marineren.
Rijg de kipblokjes aan platte spiezen die iets langer zijn dan je braadslee breed is.
Bestrijk met wat olie .
Leg de spiezen overdwars als bruggetjes op de braadslee.
Zet de braadslee onder de grill van je oven.
(vlees ongeveer 13cm verwijderd van de verwarmingselementen)
Gril de kip in zo’n 6 minuten gaar en goudbruin, draai halverwege om.
Natuurlijk is de kip zo ook al lekker, maar met saus wordt het nog lekkerder.


DE SAUS

Bak in 10 minuten op halfhoog vuur, alroerend flink goudbruin:
  150g ui in dunne, halve ringen
   in 3 el olie

Voeg toe en roer 10 seconden:
  1 el fijngeraspte gember
  1 el gemalen korianderzaad
  1 tl kurkuma
  1½ tl chilipoeder cq cayennepeper
  4 tl knalrood paprikapoeder

Voeg dan lepel voor lepel, al roerend toe:
  4 el Griekse yoghurt
(voeg een volgende lepel pas toe als de vorige helemaal is opgenomen in de saus)

Voeg toe en bak ongeveer 4 minuten:
  300g tomaten, ontveld en in superkleine blokjes gesneden

Voeg toe, breng aan kook en laat 15 minuten sudderen:
  300ml kippenbouillon
  ½ tl zout of naar smaak

Als je gegrillde kipstukjes koud zijn voeg je ze nu toe om even op te warmen.
Voeg vlak voor serveren toe:
  1 tl garam masala
  4 el verse koriander, fijngehakt
Als je kip vers van de grill komt voeg je die nu toe.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~


OVER CHILIPOEDER

De gebruikte chilipeper is uiteraard gemalen chilipeper en niet het mengsel met komijn enzo dat in de supermarkt verkocht wordt als chilipoeder. (lees meer daarover hier: chilipoeder)
In bovenstaand recept wordt steeds een combinatie van paprikapoeder (voor de kleur) en chilipoeder (voor de scherpte) gebruikt, die combinatie is wat men in het Westen gebruikt als substituut voor Kashmiri chilipoeder, een milde, extra rode variant chilipoeder. (lees meer daarover hier: kashmiri chilipoeder)
Als je die toevallig in je kast hebt staan kun je uiteraard beter die gebruiken.


KANT-EN-KLAAR

Geen tijd of zin om het zelf te maken? Ik proefde laatst de versie van Kumar, een nieuw merk currypasta’s te koop bij Albert Heijn:


Kumar’s Tandoori specerijenpasta

merk: Kumar’s
land van herkomst: Nederland, Rotterdam
etiket: Tandoori specerijenpasta (voor 2 personen)
inhoud: 30% yoghurt, groenten (12% tomaat, knoflook), 14% specerijen (gember, 2% komijn, chilies, kardemom, 0,5% kurkuma, nootmuskaat, foelie, kruidnagel, kaneel), slagroom, paprikapuree (geconcentreerde paprikapuree, citroensap), 10% gebakken uienpuree (gebakken uien, zout, water, zonnebloemolie, citroensap, citroenvezel), zonnebloemolie, kruiden (1% korianderblad, munt, fenegriek), zout, suiker, kleurstof paprika extract, conserveermiddel: kaliumsorbaat.
prijsindicatie: € 1,85 (80ml)


Je bakt kip, doet er een bakje Tandoori specerijenpasta bij, 50ml griekse yoghurt en ik moet zeggen, ik vond het best lekker. Het deed denken aan Tikka masala, al heeft het natuurlijk niet de diepgang van een zelfgemaakte curry. Maar als je geen tijd hebt om in de keuken te staan is het een makkelijke manier om je kip snel op te leuken. Boontjes en rijst erbij en klaar is kees.

Kumar's Tandoori Chicken


Reacties

Kip Tikka Masala — 7 reacties

  1. Vandaag dit recept gemaakt. Erg lekker!
    Vrij simpel om te maken maar ohhh zo lekker.

    Bedankt voor dit recept en de rest van deze fantastische website!

    Tip: neem echt platte spiezen die goed blijven liggen. Die van mij waren niet breed en plat genoeg waardoor de kip maar aan 1 kant gegrild kon worden. Bij het omdraaien draaide ze namelijk net zo snel weer om.

  2. Wat een heerlijk gerecht! Duidelijk recept en goed te maken voor een beginnen ;-)

  3. ’t heeft me een paar weken gekost, maar qua specerijen alles in huis om dit eens te proberen. Robin, je zegt de paprika- en chilipoeder beter te vervangen door Kashmiri chili. Volgens mij bedoel je cayennepoeder, want ik ik zie geen chilipoeder in je recept staan? Wat moet ik bestrijken met olie, de kipspiezen zelf of het bakblik? Welke olie is het beste? Hoeveel Kashmiri chili gebruiken ipv de paprika- en cayennepoeder? Hoop snel van je te horen, dan kan ik t dit weekend eens proberen!

  4. Ja, klopt. Ik beschouw cayennepoeder en chilipoeder als ongeveer hetzelfde. Alleen ben ik bang dat als ik chilipoeder zeg sommige mensen toch per ongeluk de “Hollandse chilipoeder” pakken. En dat is dan zo’n mengsel voor chili con carne waar ook komijn en oregano in zit. Dus om dat te voorkomen zeg ik cayennypoeder. Maar ja, moet ik niet verderop toch weer chilipoeder zeggen. ;-)

    Olie op de spiezen. Beste een olie die heet kan worden, zoals arachide of zonnebloem. Beter geen (extra vierge) olijfolie. Al ga je daar niet direct aan dood.

    Ik bedoel in het recept dat men waarschijnlijk 3 theelepels kashmiri chilipoeder heeft vervangen met 1 theelepel cayenne en 2 paprikapoeder. Dus je kunt er nu 3 tl kashmiri in doen.

    Maar, ik vind persoonlijk de kashmiri chilipeper van TRS nog steeds best pittig. Dus als je niet van heet houdt, dan kun je misschien toch eerst beginnen met 1,5 tl kashmiri chililpoeder.

    Succes! Laat je weten of het lekker was?

  5. Man man man, echt, t is wat werk zeg. Maar kwijlende buren moeten wegslaan, zoon stond ook al te watertanden. Ui leek eerst te bruin, maar trekt daarna bij en geeft smaak niet meer normaal. ‘k heb t bij 1,5 theelepel Kasmiri gehouden idd. Niet te veel zout toevoegen zou ik zeggen. Olie had k niet op de spiezen gedaan maar op t in alufolie verpakte bakblik. Gerafineerde zonnebloem. We hebben gesmuld, ik vond ’t perfect, maar zoon had n glaasje melk nodig om wat te blussen. Ik ga nu even een nieuwe toiletpot bestellen. Super recept! Ik heb trouwens kippendijfilet gebruikt ook.

  6. Oh, goed te horen! En hoe bruiner de uien hoe beter. Mensen zijn tegenwoordig niet meer gewend uien te bakken, ze laten ze hooguit wat zweten, maar echt flink bruin bakken is zoveel lekkerder, zeker in een curry.

    Maar mooi dat iedereen het zo lekker vond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *