Arachideolie (pindaolie)

pinda-olieHoe heet het?
Arachideolie, pinda-olie, aardnotenolie, peanut oil, arachis oil, groundnut oil, huāshēng yóu / 花生油.

Wat is het?
Arachideolie is een heldere, lichtgele olie, gewonnen uit pinda’s. Geroemd om zijn hoge rookpunt, hoewel die gewoon hetzelfde is als die van geraffineerde maisolie, zonnebloemolie of sojaolie, namelijk 232°C.

Hoe te gebruiken?
Geschikt om mee te wokken, bakken, grillen en frituren, maar ook lekker in koude sausjes (mayo!) en dressings. Onder de 12°C (in de ijskast) wordt ie lobbig en ondoorzichtig, maar dat heeft geen invloed op de smaak. Bij kamertemperatuur krijgt ie zijn oude kleur en structuur weer terug. Arachideolie heeft een neutrale smaak, geur en kleur. Na openen liefst donker en koel bewaren, maar gewoon op het aanrecht kan weinig kwaad.

Tips, weetjes & recepten

 • De rookpunten van de verschillende soorten olie op een rijtje: lijstje met oplopende rookpunten
 • Naar de reden van het grote prijsverschil tussen de arachideolie van Levo en die van Albert Heijn kan ik alleen maar raden. Misschien dat een lezer het weet? Ik ben namelijk zeer benieuwd. In die van AH zit 1% transvet, ik vermoed dat dat een clue is?

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!

merk: Eigen merk van Albert Heijn
land van herkomst: Nederland?
etiket: Arachide olie. Voor koude en warme bereidngen.
ingrediënten: niet vermeld
prijsindicatie: € 1,77 2,49 4,99 (1L)

Etiket lezen? Klik hier!

merk: Levo
land van herkomst: Nederland
etiket: Levo Arachideolie, Peanut oil, Erdnussöl, Huile d’arachide
ingrediënten: 100% zuivere arachideolie (pindaolie)
prijsindicatie: € 2,75 – € 3,19 4,99 (1L)

Reacties

Arachideolie (pindaolie) — 17 reacties

 1. Misschien is die van de AH niet geraffineerd.
  Heb meerdere malen gelezen dat het belangrijk is geraffineerde pindaolie te nemen.

 2. Ik kan het me eigenlijk niet voorstellen, ongeraffineerde pinda olie. Die zou dan ook heel erg naar pinda moeten smaken. Dus nee, ik denk niet dat dat het is. Ik zou het eens na kunnen vragen bij Levo, die weten vast wel hoe dat zit.

 3. Op de verpakking van de arachideolie van de Jumbo staat vermeld dat het rookpunt op 180 graden ligt. Dit is dus ongeraffineerde arachideolie. Goede kans dat dit ook voor die van de AH geldt.

 4. Misschien dat ik de fabrikanten maar eens ga mailen. Ben ondertussen toch wel benieuwd hoe het echt zit.

 5. Goed plan Robin. Wat mij ook verbaasde is dat op veel merken wokolie het rookpunt niet vermeld staat. Bij de wokolie van de Jumbo staat dit wel en is maar 180 graden.

 6. Heb net gebeld met de klantenservice van AH
  Na een tijdje in de wacht werd verteld:

  Geraffineerd en niet koud geperst

  volgens mij is de prijs wat hoger inmiddels bij AH

 7. je kunt beter in rijst olie bakken van het merk “Rizi” te koop bij jumbo 2liter fles ongeveer 6,00 euries deze olie ruikt niet , geeft geen nare smaak aan het product rookt niet of nauwelijks en het verbranding punt ligt bij 254 graden, de prijs is wel wat hoog maar de olie gaat zeker 2 keer zolang mee en zonder dat je er de schijterij van krijgt.

 8. Ik wil ff iets vragen wat gebeurd er als arachideolie slecht wordt hoe gaat dat uitzien ?
  Ik heb namelijk een fles staan en die staat al ff maar daar zitten nu allemaal vliesjes in en ik vertrouw t niet meer om nog te gebruiken ?
  Wat kan t zijn en wat moet ik doen ?
  Grtz Danielle

 9. Het kan zijn dat hij alleen maar te koud is geworden? Zet hem eens in de huiskamer en kijk of hij dan helderder wordt?

  Anders weet ik het eerlijk gezegd niet. Ik doe nooit zo heel lang met een fles omdat ik hem echt dagelijks gebruik. Ik weet niet hoe lang “al ffe staan” is, maar ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat er echt iets mis mee is. Ervan uitgaand dat je er niet iets in hebt gedaan, zoals rauwe knoflook of zo, want dat is wel gevaarlijk.

  Olie kan wel ranzig worden, maar ranzig is niet bedorven, je zal van ranzige olie niet ziek worden.

  Maar jeetje, ik vind dat wel moeilijk te beoordelen zo op afstand hoor. Dus pin me er niet op vast. Als je het niet vertrouwt en je durft niet te ruiken/proeven, dan kun je misschien toch beter gewoon een nieuwe fles gaan halen.

 10. Ik heb fles met arachideolie die er heel goed uitziet maar al 3 jaar voorbij de houdbaarheidsdatum is, ik gebruik de laatste tijd altijd rijstolie maar ik wil pindakaas maken en daarvoor wordt arachideolie genoemd. Ik vind het jammer om weer een fles te kopen terwijl die ander nog bijna vol is en er helder uitziet. Wie weet of dit schadelijk is.

 11. Ik denk niet dat de olie kan bederven (zeker niet in dichte verpakking), maar wel zoals dat heet “ranzig” worden. Dat betekent niet dat je hem niet meer kunt eten, alleen dat er een raar smaakje aan komt.

  Dus mijn advies : open maken en proeven/ruiken. Als het nog normaal smaakt gewoon in je pindakaas gebruiken, anders zou ik liever de rijstolie gebruiken of nieuwe olie kopen. Misschien is het nog wel okay om in te bakken, dat kun je met iets simpels proberen.

  Hoe dan ook, je zult er vast niet ziek van worden.

 12. Ik ben er ook nog steeds niet achter. Misschien moeten we de keuringsdienst van Waarde er eens op afsturen? ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *