Schildpad-pudding (Guilinggao)

Black JellyHoe heet het?
Guilinggao 龜苓膏, Chinese herbal jelly, kruidenjelly, schildpadgelei, schildpadpudding, ‘schildpad-zwamzalf’,龟苓膏

Wat is het?
Guilinggao is een medicinaal, donkerbruin, bijna zwart drilpuddinkje dat oorspronkelijk gemaakt werd van het fijngemalen schild van de driestreep waterdoosschildpad. De blikjes die nu worden verkocht bevatten gelukkig helemaal geen schildpad meer. Alleen nog het oorspronkelijke kruidenmengsel, guillinggao-poeder genaamd. Wat daar precies in zit is niet helemaal duidelijk (*).

Hoe te gebruiken?
Chinezen eten het als toetje of tussendoortje op warme, vochtige dagen of als ze teveel gegeten hebben. Het is wel weer een “acquired taste”. Ik vind het niet vies, maar of ik het lekker vind? Ik weet het niet. Het deed me denken aan koude thee van mijn oma of aan kruidenbonbonsnoepjes. Beter kan ik het (nog) niet omschrijven.
De blikjes zijn buiten de koelkast een jaar of twee te bewaren. Er zijn ook zakjes met poeder op de markt waarmee je zelf een puddinkje kunt maken.

Tips, weetjes & recepten

 • Als medicijn zou dit puddinkje een heilzame werking op de huid hebben. De mythe ging natuurlijk dat dat door het schildpadpoeder kwam, maar feitelijk waren het de kruiden.
 • NB. Aan de Chinese ingrediëntenlijst te zien zit er wel schildpad in! Er staat: ingredienten: 水 (water),蔗糖 (rietsuiker),龟苓膏 (schildpad-zwam-zalf, bestaande uit: 凉粉 mung-bonengelei, 蒲公英 paardebloem, 茯苓 fuling [Poris cocos, een of andere paddestoelschimmel], 菊花 chrysant, 瑰花rozenblaadjes, 金银花 kamperfoelie, 甘草 zoethout, 龟 schildpad. Serveersuggestie: ijskoud (niet warmer dan 3C) met honing serveren (er zit geen honing in, Nederlands etiket is fout vertaald)
 • Robin zegt: grappig! Maar het zal (voor dat geld) zeker niet meer de met uitsterven bedreigde “three-lined box turtle” zijn, maar gewoon het schild van van die huis- tuin- en keukenschildpadjes die ze daar eten. Toch? Jaaaaa, vast. En 0.1% of zo. :-)

Wat is er te koop?


Etiket lezen? Klik hier!

merk: Three Coins 三钱
land van herkomst: China
etiket: 龟苓膏 Guilinggao. Chinese Herbal Jelly.
ingrediënten: Guilingao poeder, rietsuiker, honing en water (*)
prijsindicatie: € 0,90 (250g)

Reacties

Schildpad-pudding (Guilinggao) — 15 reacties

 1. Je hoort dit ijskoud te eten met zelfgemaakt koude suikersiroop :-)

 2. Iemand anders schreef dat ze het at met kokossaus. Maar dat lijkt me te “romig” worden. Zo’n koude suikersiroop lijkt me beter passen. Ga ik ook nog eens proberen.

 3. Wat nu wordt verkocht is geen shildpadden pudding maar “grass jelly” oftewel Liang Fun

 4. Dat lijkt er misschien op, maar op het etiket staat 龜苓膏 ‘guiling gao’, schildpadpudding, en als ingredient is er ook ‘schildpad’ vermeld. Liangfen is een ander verhaal.

 5. Als je klikt op de link die Kattebelletje boven jou al gaf, Ikke, kun je zien dat dat twee verschillende producten zijn: Grass jelly en tortoise jelly.
  Als ik die grass jelly nog eens tegen zou komen zou ik deze post eventueel wel om kunnen bouwen naar “chinese drilpuddinkjes”, maar vooralsnog gaat het nu over schilpadpudding.

 6. Ik heb nog een gemakkelijke aanrader met deze schildpad pudding, je snijdt deze pudding in blokjes, doe t in een kom en giet daar cola/cola light in + een paar lepels suiker.Dan krijg je een soort koude zoete soep. Dat maakt het ook best lekker.

 7. Ik heb er van chineze een lekker dessert van geleerd met allebei de grass jelly,s,rambutan,longan met de siropen alles door elkaar mengen met ijsblokjes ander word het te zoet.
  Lekker voor in de zomer.

 8. Nu zelf gemaakt erg lekker en niks bitter ik heb er een foto van op mijn site geplaatst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *