Spam versus Smac

Smaaktest 8 merken Spam / Smac
Hoe heet het?
Spam in Amerika, Smac in Nederland en luncheon meat in de rest van de wereld.
Of nou ja, seupaem / 스팸 of leoncheonmiteu / 런천미트 in Korea, shìbàng / 世棒 of wǔcānròu / 午餐肉 in China en supamu / スパム in Japan.

Wat is het?
Spam is de merknaam waaronder het Amerikaanse bedrijf Hormel Foods sinds 1937 ingeblikt varkensvlees verkoopt. De ingrediënten zijn nooit meer veranderd, het zijn er nog steeds maar zes: gemalen varkensschouder, ham, zout, water, aardappelzetmeel, suiker en natriumnitriet. In Nederland ging Unox met het produkt aan de haal, stopte er ook kip en andere ingrediënten bij en noemt het Smac. Amerikaanse soldaten kregen spam mee in hun rantsoen en introduceerden het eerst in Hawaii en de Filipijnen en later in Korea. In die landen is spam nog steeds populair, maar ook elders in Azië kijkt men minder op spam neer dan wij doen.

Hoe te gebruiken?
Je kunt spam direct uit blik eten, maar ook opwarmen of opbakken. Bedacht in Hawaii, maar populair in heel de wereld is de spam musubi (sushirijst met spam in nori) en het Japanse antwoord daar weer op, de Pork Tamago Onigiri, kortweg Potama (sushirijst met spam, nori én Japanse omelet, soms nog meer toppings). In Korea geeft men elkaar tijdens feestdagen luxe spam-kadopaketten (zie: google foto’s) en het beroemdste Koreaanse gerecht met spam is Budae jjigae aka “Army Stew”. In China gebruikt men het ook in stoofschotels, zoals die met bloedtofu. Nog meer recepten met spam, ook Aziatische, vind je op www.spam.com. Om spam heel uit het blik te krijgen prik je wat gaatjes in de bodem, knijp je om lucht tussen de wanden te krijgen, paar keer rammen op je snijplank en het blok vlees glijdt er netjes uit (zoals je kunt zien als je klikt op de slideshow bovenaan de post).

Welk merk spam is het lekkerste?
Welk merk spam is het lekkerst?
Uit mijn spam-smaaktest kwam deze top 4: de Amerikaanse, de Koreaanse, de Chinese en die van de Lidl. Bovenaan de lijst staat de Spam classic, dat is hoe spam hoort te smaken, naar varkensvlees, een tikkeltje te zout en ietsje zurig. De structuur is sappig, niet te stevig, maar ook niet te los, niet te grof en niet te fijn gemalen. De Koreaanse spam van O’Food lijkt op het eerste gezicht, maar ook in smaak (ongebakken en gebakken) het meeste op de Amerikaanse spam. Daarna komt de Chinese spam van Ma Ling het dichtste in de buurt, misschien iets losser, zachter en vetter. Als vierde eindigt de spam van de Lidl (eigen merk Dulano), nog iets losser, papperiger en tikje zuurder. Dat gezegd hebbende vraag ik me af of ik bij een blinde smaaktest hetzelfde resultaat zou hebben, ze lijken namelijk echt best veel op elkaar.

De schouderhammix van Unox is niet vies, maar het is gewoon wat anders. Dan heb je dus nog de smac van Unox en het luncheon meat van het AH eigen merk. Volgens mij hezelfde produkt, beide lijken niet op spam. Er zijn allemaal extra smaken aan toegevoegd die je niet wilt, de structuur is vast en naar (helemaal nadat het gebakken is), de kleur klopt niet. Nadat ik het gebakken had wist ik waar het me aan deed denken: aan goedkope knakworstjes. Niet oneetbaar, maar doe mij maar spam! De halal-versie van kip is erger. Die was echt te vies voor woorden. Sorry.


EXTRA FOTO’S & RECEPTEN

SPAM MUSUBI (spam sushi)
Spam Musubi (spam sushi)
Bedacht in Hawaii, maar nu populair in heel Amerika en Azië is de spam musubi. Ik maakte deze versie door wat rondkorrelige sushirijst te koken en (zonder het gebruikelijke azijnmengsel / Awase-zu) in een vormpje te drukken (ik gebruikte het spamblikje, dat kun je makkelijk bijknippen met een schaar) met daarbovenop wat furikake, daarop een gebakken plakje spam (de laatste minuut geglaceerd met wat suiker en sojasaus) en daar omheen een strookje nori.
Ik ben altijd bang dat het glaceersel verbrandt voordat het indikt, dus om relaxter te glaceren kook ik het altijd vast in, in een klein steelpannetje. Dan weet ik zeker dat het goed gaat. Ik deed er ook nog een scheutje Black garlic infused Umami sauce bij, maar die is geloof ik niet meer te koop in Nederland. Maakte het wel extra lekker.

BUCHIM (Spam & eggs)
Buchim
Populair bij een ontbijtje in Azië, plakjes spam, even door een losgeklopt eitje gehaald en daarna gebakken. Het ei neutraliseert het zout uit de spam een beetje. Best lekker. Op een broodje bijvoorbeeld.

GARLIC NOODLES MET SPAM
Spam & Garlic Noodles
Ik maakte eerst knoflookolie van Andy Ricker en daarmee dus ook “gebakken knoflook”, maar je kunt ook gewoon lardons/blokjes spam bakken in wat olie en op het laatst wat fijngehakte knoflook meebakken. Bak ook even (30 sec) de voorgekookte noodles of spaghetti mee (bijv udon, op de foto: Sanuki udon noodles). Dan een scheutje lichte sojasaus, wat dashi en wat oestersaus erdoor en wat gebakken knoflook (als je hebt) en lente-ui of beter nog knoflookbieslook erover. Tot slot een vers eierdooiertje (om er straks doorheen te roeren), een drupje sesamolie en wat shichimi togarashi voor de leuk.

MAO XUE WANG (Pittige bloedstoof)

Mao Xue Wang (Spicy blood stew)
Het recept voor deze pittige bloedstoof en de onmisbare rode olie die je vooraf moet maken komt uit: Fuchsia Dunlop’s kookboek “Sichuan, de authentieke smaken van de West-Chinese keuken” (blz 170).
In de post over bloedtofu vind je in grote-stappen-snel-thuis wat ik deed.


WAT IS ER ZOAL TE KOOP? (op volgorde van smakelijkheid)


Spam

merk: Spam / Hormel
land van herkomst: Verenigde Staten
etiket: Spam Classic (321 kCal per 100g)
ingrediënten: Pork with Ham, salt, water, modified potato starch, sugar, sodium nitrite (E250). Het staat niet op deze verpakking, maar het schijnt 89% vlees te zijn.
prijsindicatie: € 7,50 (340g)

Koreaanse Spam/smac

merk: Daesang O’Food
land van herkomst: Korea
etiket: Luncheon Meat 런천미트 (288 kCal per 100g)
ingrediënten: varkensvlees (93%), water, zout, suiker, stabilisator (E451), smaakversterker (E621), uipoeder, kruidenextracten, antioxidant (E301), conserveermiddel (E250 Natriumnitriet). Dus 93% vlees.
prijsindicatie: € 4,79 (340g)

Chinese smac (Luncheon Meat)

merk: Ma Ling
land van herkomst: China
etiket: Premium Luncheon Meat. Packed in Holland.梅林优质火腿午餐肉 (275 kCal per 100g)
ingrediënten: pork (72%), water, ham (10%), salt, mustard flour, potato starch, sugar, stabilisers: E451, E450, thickener: E407a, spices, antioxidant: E316, acidity regulator: E508, preservative: E250 (Natriumnitriet). Dus 82% vlees.
prijsindicatie: € 3,95 (340g)

Dulano Spam (Luncheon Meat van Lidl)

merk: Dulano (eigen merk van de Lidl)
land van herkomst: Duitsland
etiket: Lunch worst, Saucisse de lunch. (288 kCal per 100g)
ingrediënten: 87% varkensvlees, water, nitrietpekelzout (zout, conserveermiddel: natriumnitriet), stabilisator: trifosfaten, zoete weipoeder (melk), specerijextracten, antioxidant natrium ascorbaat. Dus 87% vlees.
prijsindicatie: € 1,99 (340g)

Smac van varkensvlees

merk: Unox
land van herkomst: Nederland (Beter Leven 1 ster)
etiket: Schouderhammix, met 1 Beter Leven ster (199 kCal per 100g)
ingrediënten: varkensvlees (85%) (waarvan 65% schouderham), water, aardappelzetmeel, zout, stabilisator (E450, E451), antioxidant E301, conserveermiddel E250 (Natriumnitriet). Dus 85% vlees.
prijsindicatie: € 4,15 (200g)

Smac van Unox

merk: Smac van Unox
land van herkomst: Nederland (Beter Leven 1 ster)
etiket: Smac, de enige echte. (262kCal per 100g)
ingrediënten: kipseparatorvlees 31%, varkensvlees 26%, varkensseparatorvlees 20%, water, aardappelzetmeel, varkensvet, zout, specerijen, stabilisator (E450, E451), suiker, antioxidant: E301, natuurlijk aroma, specerij-extracten, conserveermiddel E250 (natriumnitriet). Dus 46% varken + 31% kip = 77% vlees.
prijsindicatie: € 2,85 (250g)

Luncheon Meat (spam/smac) van AH

merk: eigen merkt van Albert Heijn
land van herkomst: Nederland
etiket: Luncheon Meat, Beter Leven 1 ster (280 kCal per 100g)
ingrediënten: 40% varkensseparatorvlees, 24% kippensseparatorvlees, water, varkensvet, aardappelzetmeel, 2,8% varkensvlees, varkensbindweefsel, zout, melkeiwit, stabilisator (E450, E451, E452), suiker, specerijen, natuurlijke aroma’s, antioxidant (E316), specerijenextract, conserveermiddel (E250 Natriumnitriet). Dus 42,8% varken + 24% kip = 66,8% vlees.
prijsindicatie: € 1,99 (340g)

Magere Smac

merk: Unox
land van herkomst: Nederland (Beter Leven 1 ster)
etiket: Magere Smac, de enige echte. (158 kCal per 100g)
ingrediënten: Varkensvlees 34% (Beter Leven keurmerk 1 ster), kipseparatorvlees 33%, water, aardappelzetmeel, zout, specerijen, stabilisator (E450, E451), suiker, antioxidant E301, natuurlijk aroma, specerij-extracten, conserveermiddel E250 (Natriumnitriet). Dus 34% varken + 33% kip = 67% vlees.
prijsindicatie: € 3,69 (250g)

Halal Spam

merk: Exeter
land van herkomst: Nederland (Hoorn)
etiket: Halal Chicken Luncheon Meat
ingrediënten: mechanically seperated poultry meat (80%), water, wheatstarch, spices (contain gluten and wheat), salt, preservative: E250 (Natriumnitriet). Dus 80% vlees.
prijsindicatie: € 2,39 (340g)NOG 1 KEER DE FOTO’S UIT DE SLIDESHOW BOVENAAN

8 merken spam te koop in Nederland

8 merken spam uit hun blik

Verschillen tussen plakjes spam en smac


Reacties

Spam versus Smac — 7 reacties

 1. Die van ma ling vorige week nog gekocht 3 blikken voor een maleise collega moet iiedere keer meenamen voor haar.

 2. Grappig. Een echte liefhebster dus. Misschien moet je voor de grap een keer ook een blik van die Koreaanse meenemen, als kadootje. Ik ben benieuwd hoe zij die vindt in vergelijking met de Chinese. :-P

 3. zal ik eens doen,en als dank krijg ik wel eens wat maleis eten terug laatst bak kut teh was erg lekker.

 4. De namen SPAM en SMAC verdienen toelichting. Op de Engelstalige Wikipedia staat een blikje van Hormel uit 1936, waarbij de inhoud Spiced Ham genoemd wordt. Daarvan zal SPAM dan de samentrekking zijn.
  De naam werd later ook wel verklaard als een samentrekking van Shoulder Pork And haM. Dat lijkt mij vergezocht, maar die uitleg kan wel ten grondslag liggen aan SMAC, als een samentrekking Shoulder Meat And Chicken.

 5. Het is altijd een beetje schipperen tussen volledig of beknopt & overzichtelijk willen zijn. Met de nadruk op de Aziatische insteek.
  Daarom zitten er ook vaak linkjes in mijn teksten naar plekken met meer informatie. Zoals bijvoorbeeld naar:
  https://www.eater.com/2014/7/9/6191681/a-brief-history-of-spam-an-american-meat-icon

  Daar staat de hele geschiedenis uitgelegd. Met nog meer linkjes, zodat je gerust een middagje zoet kan zijn met browsen en lezen. ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *