Sushirijst koken (shari)

Sushirijst kokenVoor 2-3 personen

Rijst:
300g sushirijst
water

Awase-zu (azijnmengsel):
3 dessertlepels suiker (30ml)
1 dessertlepel zout (10ml)
5 dessertlepel rijstazijn (50ml)
1 dessertlepel mirin (10ml) (optioneel)

NB. Vervang de dessertlepel (10ml) door een eetlepel (15ml) en je hebt de hoeveelheid voor 450gr rijst. Er is ook kant-en-klare awase-zu (sushi-azijn) te koop, in een fles of in poedervorm.

Voorbereiding
Was de rijst een aantal keren tot het water redelijk helder blijft.
Laat de rijst in een zeef 30 minuten tot een uur uitlekken.
Verwarm het azijnmengsel in een klein pannetje (of magnetron) en roer tot alle kristallen opgelost zijn. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Bereiding
Doe de uitgelekte rijst in een pan met dikke bodem en voeg het water toe. De algemene regel “1½ kopje water op 1 kopje (droge) rijst” werkt hier prima, of volg de instructie op de verpakking. Heb je oude rijst, laat het dan eerst zo een uurtje weken. Deksel op de pan, breng aan de kook, 5 minuten koken. Zet na die 5 minuten het vuur zo laag mogelijk, de pan liefst op een sudderplaatje en laat in ±15 minuten zachtjes droog koken. Haal dan van het vuur, deksel eraf, schone theedoek erover en nog 15 minuten laten staan.

NB. Rijstkoker werkt ook prima, haal dan wel de binnenpan uit het apparaat als je het voor die laatste 15 minuten wegzet.

Dan de rijst in een brede, lage (houten) kom storten. Schep met een natgemaakte spatel de rijst voorzichtig los en voeg ondertussen druppelsgewijs het azijnmengsel toe. De rijst mag niet te vochtig worden, het azijnmengsel hoeft niet perse op. Het beste is om tijdens dit proces met een waaier of ventilator koele lucht naar de rijst te waaien.

Laat de rijst nu afkoelen tot kamertemperatuur voor je ‘m verder verwerkt. Tot gebruik afdekken met de schone theedoek. Liever niet in de koelkast. Suhirijst is het lekkerste als je ‘m niet te lang van tevoren maakt. Maximaal een dag. (maar dan natuurlijk wel in de koelkast)

NB. Het geheim van goede sushirijst: geen shortcuts bij het wassen, wees geduldig, gebruik goede kwaliteit, niet te oude rijst, waaier de rijst zo snel mogelijk koel, schep voorzichtig zoals je eiwitten door een beslag zo scheppen, altijd op kamertemperatuur eten.

Sushi rijstballen


Reacties

Sushirijst koken (shari) — 47 reacties

 1. Was ik net gewend aan Eet-lepels (T) en Thee-lepels (t), krijgen we nu Dessert-lepels. Hoe groot zijn die nou weer ?

 2. Ja zeg! Het recept is in dessertlepels, eetlepels en milliliters! En dan ook nog zo dat je maar 1 lepel nodig hebt en de verhouding dus altijd klopt. Duidelijker kan ik het niet noteren! Misschien nog in grammen, maar de meeste keukenweegschalen wegen dat niet nauwkeurig.

  Koop een setje lepels, knip het koordje door waarmee ze in een bundeltje aan elkaar zitten en er gaat een wereld voor je open.

 3. Binnenkort dit recept voor sushi rijst maar eens proberen. Ik heb al vele verschillende verhoudingen rijstazijn:suiker geprobeerd, maar het was iedere keer weer net niet zoals die ene keer dat ik het gemaakt had en het super was, maar waarvan ik helaas het recept niet meer heb.

  Trouwens wat een geweldige site is dit! Ga zo door!

 4. Dank je, Hendrik!

  “Iets terug proberen te koken” is het moeilijkste wat er is. Ik heb wel eens gedacht dat hoe vaker je het probeert, hoe onmogelijker het wordt. Omdat de smaakherinnering dan een soort van vervuild raakt door al die pogingen en daarmee steeds mythischer wordt. ;-)
  Succes dus. Hoor graag hoe het afloopt.

 5. Koele lucht naar de rijst waaien?! Dacht dat ik al vrij omslachtig sushirijst maakte (Uit het boekje “Sushi lekker & eenvoudig”). En voor de krokante sashimi van Rudolph gaan er 4 el in, dan doe ik simpel wat op de verpakking staat, het verschil proef je toch niet.

 6. Ja, ik ga er altijd vanuit dat eigenwijze mensen zelf wel kunnen verzinnen wat ze wel en wat ze niet opvolgen in een recept. ;-)
  Ik geloof dat hierboven zo’n beetje de traditionele manier is, voor het beste resultaat. (en snel terugkoelen is natuurlijk altijd een goed idee).

  Maar je hebt helemaal gelijk hoor, zonder waaien wordt het ook lekker! Dat verschil proeft een gewone sterveling niet. Misschien als je de resultaten naast elkaar zou proeven, maar dan nog.

  (de foto is wat onscherp, stomme licht in de winter, maar als ie zo klein is valt dat niet op. Dank je)

 7. Hoe heet dat ‘krokante spul’ wat ook wel over en in de sushi gaat?

 8. Dank je wel voor je reactie. Tenkasu zou kunnen. Het is licht van kleur en echt kleine kruimeltjes. Maar misschien dat je d de Tenkasu ook kan fijnstampen? Het lijkt op het meest rechtse bolletje sushi.
  Ik ga morgen de rijst maken op jouw manier :) Ben benieuwd!

 9. Rechts op de foto zijn gewoon sesamzaadjes. ;-)
  Op zich het meest voor de hand liggende “crunchy spul”, want dat wordt heel veel gebruikt bij sushi.

  Succes met je rijst. Laatste keer maakte ik een kilo tegelijk en dat ging gruwelijk mis. Kon er nog wel ballen van draaien, maar dat waren rijstepapballen. Ai. Als ik nog ooit eens een kilo rijst nodig heb verdeel ik het over 2 pannen. Of ik zoek een hele grote rijstkoker.

 10. Hahahaha. Ik begin voor 2 personen, dus denk 300 gram. Hmm misschien al 450 gram…. Dat is makkelijker met eetlepels. Haha. Je hoort nog hoe het is gelukt en of het heel erg verschillend is als de kant-en-klare-zakjes-die-bij-een-zelfmaak-sushi-pakket-zitten.

 11. Ben benieuwd. Ik heb die pakketten nooit geprobeerd. Ik kijk er alleen wel eens vuil naar als ik erlangs loop in een supermarkt.

 12. Hmmm bij mij was het ook meer rijstepap geworden… En de kristallen kreeg ik bijna niet uit het azijnmengsel verwarmd. En toen het afgekoeld was, werd het een grote stroopmassa… Maar de smaak was wel goed. :)

 13. Hm, stroop is niet goed, siroop wel. Ik verwarm het mengsel en doe daarna eigenlijk meteen het vuur weer uit en blijf dan roeren. Misschien had je het weer aan kunnen vullen met azijn en mirin. Jammer dat het bij jou deze keer ook rijstepap werd. Ik dacht zelf dat ik mijn rijst gewoon overcooked had. En sneller terug had moeten koelen, dat duurde nogal met die enorme bak rijst, ook al had ik er een ventilator op gezet.

  Gelukkig dat de smaak wel goed was. Dat is toch het belangrijkste.

 14. Dag,
  Al jaren maak ik regelmatig zelf sushi. De rijst was altijd enigszins (te) plakkerig en klef. Daarom vandaag bovenstaande aanwijzingen en tip opgevolgd met een uitstekend resultaat! Rijst die precies goed is, wel kleeft maar niet klef is. De korrelstruktuur van de rijst is goed te zien en te ‘voelen’.
  Dit recept komt in mijn lijstje van favoriete standaardrecepten.
  Dank je wel.

  Groet, Jacqueline

 15. Weet jij hoe ik aan een sushipers kan komen? En een houten schaal om de rijst in te doen na het koken?

 16. Een sushipers? Bedoel je van die vormpjes om nigiri blokjes in te persen, zoals deze:
  (klik foto voor meer info)
  Nigiri Sushi vormpje

  Die zijn bij de wat grotere toko’s met een beetje sushi assortiment best goed verkrijgbaar tegenwoordig. Of bedoel je iets anders, zo’n machientje als dit:

  Ik zou niet weten waar ze dat in NL verkopen. Het lijkt me ook een vrij overbodig ding, want met zo’n bamboe matje lukt het prima. Maar misschien bedoel je nog iets anders?
  Je zou eens kunnen kijken bij een van deze: winkels, gespecialiseerd in Aziatische keukenbenodigheden

  Daar hebben ze zeker ook van die “houten rijst-teiltjes voor sushi”. Al zie ik die ook wel eens bij gewone, grote Orientals bijvoorbeeld.

 17. ga het voor het eerst maken, en ga gewoon met een matje rollen.De vormpjes heb ik al gevonden. Nu nog een rijstteiltje.
  Ik ben helemaal dol op sushi, heerlijk!

 18. Gewoon in een beetje wijde kom gaat het ook prima hoor. Al is zo’n houte sushi kom natuurlijk wel leuk om te hebben. Maar ik zou mijn geld toch liever aan iets anders besteden. ;-)

 19. Oké bedankt voor de tip! Ik heb schalen zat, mag de schaal van glas zijn? Of van kunststof?

 20. Ja hoor, het belangrijkste is het azijn-mengsel en het waaieren en afkoelen. Al weet ik zeker dat veel mensen ook daar niet zoveel aandacht aan besteden. Mijn tip: ga gewoon lekker aan de gang en al doende leert men. Dan merk je vanzelf hoeveel waarde je hecht aan de details en de perfectie. Voor een volgende keer, bedoel ik.

  Op zich is het heel simpel! In ieder geval heb je 98% kans op lekker eten en euh 91% kans dat het ook nog lekkerder is dan de sushi uit de supermarkt. Kans dat je een echte sushi-chef gaat overtreffen is wel iets kleiner. ;)

 21. Hoe is de verhouding water + rijst als ik in de rijstkoker de sushirijst kook?

 22. Beste Robin,

  Ik heb net voor de 1e keer sushi rijst gekookt en op jouw manier, alleen een shortcut genomen door de Awase-zu kant-en-klaar te kopen bij de toko. Op zich ziet het allemaal prima uit, redelijke structuur en smaak, maar de rijst plakt enorm! Blijft aan je vingers plakken! Ligt dit aan het koelen, het andere azijnmengelsel of iets anders? Top site trouwens, als het uiteindelijk lukt natuurlijk….

 23. Het hoort ook erg te plakken! Dat is juist goed! Maar het is daardoor wel lastig te verwerken inderdaad, het kan een behoorlijke knoeiboel worden. Het is handig om naast je werkplek een beker water met een scheutje rijstazijn te hebben staan. Daarin kun je de rijstlepel dopen waarmee je de rijst opschept en verdeelt over de nori. En je vingers als je liever met je handen werkt.

  Hoe dan ook is het niet voor niets dat sushi chefs er jaaaaaren over doen om zich te perfectioneren. ;-)

 24. Bedankt voor je snelle reactie!
  Heb ze in folie gerold bij gebrek aan zo’n blokjes maker, maar ik denk dat ik morgen nog een nieuwe pan ga koken en mijn vriendin laat rollen die is veel handiger… Dan alleen de vis er nog mooi op leggen/binden en smullen maar…

 25. Goed idee om plastic folie te gebruiken. Hoewel, misschien gaat het uiteindelijk toch sneller als je ze gewoon 1 voor 1 met natte handen vormt. Hoe dan ook blijft het wel een karweitje dat altijd toch langer duurt dan verwacht. Bij mij tenminste. ;-)

 26. Heb vandaag Nigiri Zalm gemaakt. Met de sushi-kit van Albert Heijn. Zijn een restaurant met sushi chef gewend en ik moet zeggen…het was overheerlijk. Heb alleen om mijn handen schoon te maken, gewoon water gebruikt. Aangezien ik het aanwezige rijstroken helemaal nodig had voor de rijst. Wist niet aan het droogwaaieren, waarom is dat?

  Voor de rest hebben wij heerlijk gesmuld en de kinderen zijn ook verliefd. Dat wordt dus delen elke keer ;o))

  Mooi site, leuk om te lezen en een handig naslagwerk, super!

  Groetje
  Maaike

 27. Ik gebruik vaak ook alleen wat water om mijn handen vochtig te maken. En ja, het waaieren is er om de rijst zo snel mogelijk terug te koelen en om zoveel mogelijk vocht te laten verdampen zodat het niet te nat en papperig wordt. Sushirijst maken is natuurlijk een hogere kunstvorm, maar zoals je al gemerkt hebt, ook al doe je niet alles volgens de regels, dan wordt het nog steeds lekker. Ik weet alleen niet of een Japanner daar ook zo over denkt. ;-)

 28. Hai, even vraagje …. Ik heb de kant en klare sushi azijn gekocht.
  Maar zou echt de verhoudingen niet weten ! :( , als ik 500 Gr. Rijst gebruik hoeveel sushi azijn moet ik er dan doorheen doen? Sorry ik ben nog echt een leek op dit gebied . Alvast bedankt voor je antwoord

 29. Op 500g (gewicht van de rauwe sushirijst) rijst zou je denken euh 10 eetlepels = 150ml , maar ik denk dat dat teveel is, zeker omdat die kant-en-klare sushi-azijn best zuur is. Het smaakt toch heel anders dan wanneer je het even zelf zou maken. Maar goed. Ik denk dat je met 100ml ook al een eind komt. Steeds een beetje erbij doen, voorzichtig roeren en zorgen dat het niet te nat wordt. En gewoon even proeven of je rijst al lekker is. Zo gauw je denkt “hmm, lekker”, dan stop je. :-)

  Succes!

 30. Hoi complimenten allereerst voor de site, echt super. Kan ik sushi ook invriezen. Ik wil sushi maken maar ben alleen, dus denk dat ik dan sowieso teveel zal hebben.

 31. WIL BAIE GRAAG LEER OM SUSHI TE MAAK. IS DAAR IEMAND WAT MY KAN HELP. KLINK BAIE INTERSSANT BAIE DANKIE

 32. Ik weet niet of je voor het koken kan zien of je nieuwe of oude rijst hebt. Maar als je rijst hebt gekookt en de rijstkorrels blijven niet aan elkaar plakken en vallen los van elkaar kan een aanwijzing dat het oude rijst is, verder kan het zijn dat de oude rijst een licht muffe geur heeft

 33. het kan veel makkelijker wij hadden eerst een andere site en dat was gewoon prima

 34. Voor iedereen die weleens sushi wil maken maar niet weet hoe.

  http://www.makesushi.org

  Is in het Engels maar de instructiefilmpjes zijn wel erg duidelijk.

  Wat betreft oude rijst, regelmatig maak ik paella met risotto rijst (arborio) welke ik per baal koop, de laaste restanten van de rijst zijn soms meer dan een half jaar oud en ik heb nog nooit verschil bemerkt, geroken of geproefd. Als je rijst bij een behoorlijke supermarkt of toko koopt kan het mijns inziens nooit oud zijn, daar is de doorlooptijd te hoog voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *