Sushi mold (rijst-vormpje)

nigiri vormHoe heet het?
Sushi mold, sushi rice mold, nigiri sushi vorm, rijst vormpje.

Wat is het?
Een sushi mold is een plastic vormpjes om je te helpen perfecte nigiri-sushi te maken, die kleine, rechthoekige blokjes rijst belegd met zalm, tonijn, omelet, etc. Een echte sushi meester vormt ze met de hand, maar voor een leek zijn deze vormpjes toch wel erg handig.

Hoe te gebruiken?
Vormpje even nat maken onder de kraan. Goed vullen met sushi-rijst, dekseltje erop en flink aandrukken. Daarna op zijn kop uitstorten op een bord en klaar is Kees. Echt heel makkelijk, snel en praktisch.

Tips, weetjes & recepten

 • Persoonlijk vind ik veel van die rijstvormpjes nogal overbodig. Behalve dus die op de foto en misschien dat een onigiri-vormpje ook wel handig is als je die wilt vullen met tonijn of een umeboshi. Of als je er veel wilt maken.
 • Er zijn ook vormpjes van tekenfiguren, zoals Hello Kitty op de markt. Niet altijd even praktisch, want vaak is er geen mogelijkheid om de rijst weer uit het vormpje te krijgen, dus komt die er niet ongeschonden uit. Bovendien vallen details als ogen en mond weg op een oppervlak van rijst. Leuke gezichtjes maak je beter met uit nori-vellen gesneden oogjes, snorharen, neusjes etc.

Wat is er zoal te koop?


 Nigiri Sushi Vormpje

Vormpje voor nigiri sushi
merk: Daiso
land van herkomst: Japan
etiket: nigiri sushi mold
prijsindicatie: € 2,50

Sushi rijstbol vormpje

Vormpje voor sushi-rijstballetjes
merk: Japans
land van herkomst: Japan
etiket: Rice-ball mold
prijsindicatie: € 2,50 (1 vormpje voor 2 rijstballen)

 Hello Kitty sushi rice mold

Het “Hello Kitty”-vormpje is speciaal bedoeld voor sushi, het konijntje is eigenlijk bedoeld voor eitjes. Beide werken niet echt fijn. ’t Is maar te hopen dat de rijst eruit komt. En details zie je niet. (klik voor grotere foto)

Reacties

Sushi mold (rijst-vormpje) — 5 reacties

 1. Ik zit altijd zo te stoeien met dat plastic folie!
  Ik word al boos als ik eraan denk. :-)
  Maar nee, ja, met folie gaat het vast alweer makkelijker of minder messy dan met je handen. Bovendien kun je dan zelf besluiten in wat voor vorm je ze wilt. Ronder, platter of meer hartvormig. En je maakt er vaak ook veel minder van he? Schiet veel meer op dan die nigiri dingetjes.

  Ik maak er trouwens meestal gewoon balletjes van:
  (eventueel met een ijsco-schep om ze gemakkelijk even groot te krijgen)

  Sushi rijstballetjes

 2. Ik heb alleen een vraagje, kan ik de sushi vormpjes via internet bestellen en wat kosten ze dan? 5 vormpjes naast elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *