Nori (zeewiervellen)

Nori vellenHoe heet het?
Nori / 海苔 / のり (Japan), norivellen, zeewiervellen, sushi-zeewier, sushi-vellen, sushi nori, haidai / 海带 (China), Gim / 김 (Korea).

Wat is het?
Nori wordt ongeveer gemaakt zoals papier: fijngemalen zeewier-pulp wordt geschept in een platte zeef en gedroogd tot dunne vellen van zo’n 18×20 cm. Het wordt niet van één specifiek soort zeewier gemaakt maar wel van die uit één familie (Porphyra). Vandaar dat de kleur en kwaliteit nogal kan verschillen. De goedkoopste vellen zijn een paar cent per stuk, de duurste 40 euro.

Hoe te gebruiken?
In “gerolde sushi” (makizushi), “puntzak sushi” (temaki) of “rijstpakketjes” (onigiri), met de glanzende/mooie kant buiten. Je kunt er ook smalle reepjes van snijden en gebruiken als garnering/smaakmaker in salades, soepen en noodle-gerechten. Of als lintje om bijvoorbeeld op decoratieve wijze een plakje omelet of paling op een blokje rijst te binden. Nori kun je dichtplakken door het uiteinde een beetje vochtig te maken. Officëel hoor je een vel voor gebruik even door een gasvlam te halen, maar let op dat ie daardoor ook enigzins vervormt. Ik laat het meestal achterwege. Luchtdicht nog maanden te bewaren, buiten de koelkast.

Tips, weetjes & recepten

 • Klik hier voor: alle sushi benodigdheden op een rijtje.
 • Zie ook de post over: snack nori.
 • Niet te verwarren met: aonori. (zeewier-flakes)
 • Tip: knip de vellen bij tot 18,5 x 20cm breed, verdeel de rijst in een vlak van 10 x 20 cm breed, maar 1,5cm van de onderkant af. Rol je sushi. Op die manier krijg je een mooi rolletje zonder de “nori-spiraalvorm” die je vaak ziet bij zelfgemaakte sushi
 • Klik hier voor: alle posts over zeewier op een rijtje

Wat is er te koop?


Yaki Nori

merk: Obento
land van herkomst: China
etiket: yaki nori for sushi
ingrediënten: zeewier (Porphyra Yezoensis)
prijsindicatie: € … (25g = 10 vellen)

Etiket lezen? Klik hier!

merk: Y&C Intl.Corp. [Taiwan]
etiket: Roasted seaweeds, geroosterd zeewier (alga marina para sushi) 烧海苔
ingrediënten: zeewier
prijsindicatie: € ? (10×2,8g=28g)

Etiket lezen? Klik hier!

merk: onduidelijk [China]
etiket: Zeewier/alga/algue marine
ingrediënten: zeewier
prijsindicatie: € ? (10×2,5g=25g)

Etiket lezen? Klik hier!

merk: JHFood / Multi Harvest International Limited [China]
etiket: Yaki sushi nori, roased seaweed
ingrediënten: zeewier
prijsindicatie: € ? (10×2,8g=28g)

Reacties

Nori (zeewiervellen) — 23 reacties

 1. Hoi Robin, Mooie site!
  Kleine opmerking over het dichtplakken van Nori, deze plak je het beste dicht met een korrel gekookte rijst en niet met water.

 2. Echt waar? Als je zo’n rol sushi op het laatst dicht wil plakken? Ik zie dat niet helemaal voor me. Of wacht, misschien bedoel je als je zo’n strikje dicht wil maken?! Ja, dat zie ik wel voor me!

 3. Als je een maki rol doet, hoef je het niet dicht te plakken, want dat plakt al uit zichzelf. Ik bedoel inderdaad als je een strikje dicht wilt maken, of zo’n gunkan sushi of een temaki handroll :)

 4. Oh, bij mij plakt zo’n rol echt niet van zichzelf dicht en ik lees elders ook dat men het laatste niet-met-rijst-belegde-streepje even vochtig maakt met het rijstazijn-mengsel waar je je handen steeds nat mee maakt. Maar goed, als het bij jou al vanzelf plakt, des te makkelijker. :-)

 5. hoe moet je de zeewier nu gebruiken, als het droog uit de verpakking komt, of moet je het nat maken/

 6. Nee, droog. Gewoon zo uit de verpakking inderdaad. Eventueel nog door een gasvlam gehaald, dus nog droger. Nooit nat, nat is het niet lekker.

 7. Nou, dat kan op zich wel, want het is eetbaar enzo, maar lekkerder/normaler is volgens mij deze speciale snack nori:

  Snack Nori

  (zoiets zou je zelf ook kunnen maken van gewone nori, daar zijn wel “recepten” voor te vinden op internet)

 8. Hoe voorkom je dat de suchi met nori zo taai word? Ik heb die van Obento. het was al na 1,5 uur taai.
  Norivel, rijst op grove kant?
  Hoe moet de rijst eigenlijk smaken? zuur/zout/zoet of zout/zuur/zoet.
  Ik heb het net de eerst keer gemaakt met kant/klare sushisaus. Was niet echt lekker, niet genoeg zuur/zout/zoet gevoel.
  had 450gr rauwe rijst en 6 eetlepels sushisaus. Of moet ik meer toevoegen?
  Welke kant en klare suchisaus is echt perfekt?
  Heleboel vragen maar wil het nog steeds leren.
  Kijk uit naar uw reacties.
  mvg

 9. Een ander merk proberen? Of ze eerst even door een gasvlam halen of heel even opwarmen in een oven. Maar dat is best tricky, want voor je het weet zijn ze verpest.

  Of de rijstkant grover is weet ik niet, ik onthou het zo: “de mooie, glimmende kant buiten”. En ik zou altijd, maar dan ook altijd zelf het sushi-azijnmengsel maken. Kijk, als je op deze link klikt zie je alle posts mbt sushi onder elkaar. Met tips hoe je de rijst kookt, hoe je zelf sushi-azijn maakt en meer:
  zelf sushi maken

 10. het emailadres wil ik graag verwijderd hebben. Mijn man wil geen sushi eten dus dank voor uw reactie, maar graag mijn emailadres verwijderen.
  mvg

 11. Ik zou een andere man zoeken. :)
  Je mailadres is veilig, want ik ben de enige die hem kan zien. Maar heb hem evengoed toch voor je verwijderd, dus zie ik hem ook niet meer.

 12. Beste Robin,
  Heb je een suggestie over hoe je norivellen best bewaard?
  Ik vind niet direct luchtdichte dozen waar norivellen in passen. Suggesties?
  Alvast bedankt.
  Mvg,
  Maaike

 13. Ik bewaar ze in van die grote, rechthoekige diepvrieszakken met druk en sluit strip. Met dat kussentje met vochtslurpkristallen er ook weer gewoon bij.

 14. Hallo Robin,
  Weet jij bij welke supermarkt ik de Nori vellen kan kopen?
  En welk merk het beste is?
  Groet Sonja

 15. Volgens mij hebben gewone supermarkten als Albert Heijn en Jumbo tegenwoordig ook wel norivellen in de schappen liggen, maar of ze daarin nog keus hebben, dat betwijfel ik. Bij een toko vaak wel, maar ja, welke de beste is kan ik eigenlijk zo niet zeggen, ik kies zomaar wat. Niet de goedkoopste en niet degene die er het Westers uitziet. Maar dat is dus volkomen subjectief!

 16. Beste Robin,

  Ik zou graag willen weten welke nori vellen het lekkerst zijn. De eerste keer dat ik sushi at, vond ik de nori zoooo vies! Daarna nog maals geprobeerd bij een ander restaurant (sumo) en die hadden 10x lekkerdere nori! En bij een nog beter restaurant nog lekkerder. Zou graag willen weten welke je aanbeveelt. Ik zoek naar een beetje neutrale smaak, dat het niet teveel naar vis en oceaan smaakt.

 17. Misschien ben je gewoon een beetje gewend aan de smaak? :-)
  Bovendien denk ik dat het ook te maken heef met de versheid van de sushi. Hoe langer die gelegen heeft of nog erger, als die ingevroren is geweest, hoe taaier en viezer de nori.

  Ik maak het niet vaak genoeg en ik let niet genoeg op om een favoriet te hebben. Ik kies gewoon een verpakking die ik er “goed” uit vind zien. Eentje die niet te goedkoop is. Sorry, ik kan je dus niet echt helpen.

 18. Houdbaarheid??? Moet ik me aanhouden aan De datum op de verpaking of blijven de nori vellen goed al zijn ze overdatum. Ik hen het over een nw paknooit open geweest!
  thanks

 19. Persoonlijk denk ik dat je het echt gerust nog kunt eten. De kwaliteit zal misschien iets minder geworden zijn. Ik denk dat je gewoon een stukje moet ruiken en proeven en als je het nog okay vindt, gewoon gebruiken. En als je denkt “nah, toch niet”, dan niet.

  Maar ik denk niet dat er iemand ziek van zal worden hoor.
  Maar ja, wie ben ik? :-) Ook maar een mens met een mening.

 20. Ook ik ben op zoek naar lekkere nori vellen degene die ik nu had waren van Saitaku en die waren taai.
  Hoor graag andere ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *