Tamago pan (voor Japanse omelet)

makiyakinabe, japanse koekenpan voor omeletHoe heet het?
Tamago pan, tamagoyaki pan, Japanese egg omelettes pan, makiyakinabe / 巻き焼き鍋 / まきやきなべ of tamagoyakiki / 玉子焼き器 / たまごやきき (Japan).

Wat is het?
Een tamago pan is een speciaal, rechthoekig koekenpannetje om Japanse, opgerolde omelet (tamago yaki) mee te maken. Gebruikte materialen, afmetingen en dus prijzen kunnen enorm verschillen. Het pannetje op de foto is 19x13x3 cm, precies goed voor een klein huishouden en om omeletjes van 2-4 eieren mee te maken.

Tamago Nigiri (sushi met Japanse omelet)Hoe te gebruiken?
Pan op niet al te hoog vuur warm maken en licht inwrijven met een in olie gedrenkt keukenpapiertje. Giet een dun laagje geklutst ei in de pan en als de onderkant net gestold is en nog niet bruin en de bovenkant nog een beetje vochtig is rol je de omelet (mbv een spatel) naar jezelf toe op. Schuif de rol daarna van je af, omhoog de pan in. Vet de pan opnieuw in, giet een nieuw laagje ei in de pan waarbij je de rol aan het nieuwe laagje probeert te laten samensmelten, daarna de rol verder/weer oprollen en dit proces een keer of drie, vier, vijf herhalen. Het filmpje hieronder is vast duidelijker. De kunst is om te rollen als de omelet nog vochtig is zodat alle laagjes een beetje aan elkaar plakken. De omelet hoort bleek te zijn, niet bruin. Pan liefst met de hand afwassen, dan bakt ie bij elk gebruik minder aan.

Tips, weetjes & recepten

Wat is er zoal te koop?


tamago yaki koekenpan

prijsindicatie: vanaf € 10 voor de goedkoopste uitvoering tot wel €150 voor professionele uitvoeringen


Waar is het te koop?
Zoek een toko bij jou in de buurt:
* Toko’s in Nederland
* speciaal Japans georienteerde toko’s
* Toko’s in België
* Online Toko’s


Reacties

Tamago pan (voor Japanse omelet) — 13 reacties

 1. Dank je. :-)

  Ik maak het geregeld voor de lunch, gewoon omdat het zo leuk is om te oefenen met dat pannetje. En het is ook gewoon lekkerder dan een normale omelet, omdat ie niet droog wordt. De fransen doen ook veel moeite om hun omelet niet uit te drogen, maar dat is toch weer een heel ander verhaal, vinnik.

 2. Weet je een adresje in Nederland om dit pannetje te kopen?

  Ik zoek ook nog een Otoshi buta, Japans drijfdeksel. Ik zie ze op internet zowel van hout als metaal, maar echt nergens in NL te koop.

 3. Ik kocht dit pannetje gewoon bij Oriental. Het is een simpel pannetje dat de eerste keer nogal aanbakte, maar nu niet meer. Ik ben er best tevreden mee.
  Maar je zou ook eens bij YongDa kunnen kijken, die hebben meer keus (en is bij jou in de buurt, geloof ik). Daar zag ik professionele tamago pannetjes en ook goedkopere met een kleurige buitenkant. Misschien dat die je ook aan een otoshi buta kunnen helpen. Of anders eens kijken/vragen bij een van de grotere Japanse zaken in Amsterdam/Amstelveen. In de kelder bij Shilla bijvoorbeeld, daar zag ik een “yamaga nabe pot” met een deksel die verdacht veel lijkt op een otoshi buta.

  (zal meteen het postje over YongDa op industrieterrein Forepark eens posten, dat staat al tijden klaar)

 4. Ik heb zojuist het laatste exemplaar gekocht (16 euro 50) bij Kazaguruma in de Rotterdamse Pannekoekstraat. Dus even bellen of er 1 op voorraad is als je gaat. En als je er toch bent, ga dan ook wat lekkers eten bij Koreaanse take away/eethuis Gamasot of de niet-standaard Chinees Beijing Bao. Erg lekker!

 5. Gamasot is leuk inderdaad, Bij Bao ken ik niet. Had er werkelijk nog nooit van gehoord, maar zal er binnenkort zeker eens gaan kijken. Euh eten. Bedankt voor de tip.

 6. Die zijn er ook wel te vinden als je even zoekt.
  Maar die lagen zijn niet giftig hoor. Alleen als je kanariepiet bent.

 7. Kook je op inductie? Dan is er nu ook een tamago pan speciaal voor inductie verkijgbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *