Hoe heet het?
Betelnoot, arekanoot, arecanoot, areca nut, betel nut, pinang (Indonesië), supari (India), mahk (Thailand), cau (Vietnam), bīnláng / 槟榔 (China).
Wat is het?
Betelnoot is het steenvruchtje (eigenlijk geen noot dus) van de van oorsprong Indonesische palmboom met de Latijnse naam Areca catechu. Ik zou zeggen de arekanoot van de arekapalm maar omdat dit nootje vaak wordt gekauwd met het blad van de betelplant wordt het heel verwarrend de betelnoot van de betelpalm genoemd. Betelnoot is bitter en heeft een licht stimulerende werking, een beetje als een sterke kop koffie. Jammer genoeg is het ook kankerverwekkend, heeft het een verwoestend effect op je tanden en is er nog een hele waslijst aan nare bijwerkingen. Ik durfde het niet te proeven.
Hoe te gebruiken?
Betelnootjes worden niet gegeten, maar gekauwd of beter gezegd gepruimd. Gewikkeld in een betelblad, samen met wat smaakmakers want betelnoot en betelblad zijn eigenlijk vies. Eenmaal vermengd met speeksel komen de werkzame stoffen vrij maar ook een dieprode kleurstof die de mond griezelig rood kleurt. (zie: foto’s) Na een tijdje kauwen wordt het pakketje uitgespuugd. Gedroogde schijfjes betelnoot zijn maanden/jaren te bewaren
Tips, weetjes & recepten
Wat is er zoal te koop?
merk: NGR products land van herkomst: India etiket: Sopari Slices Unroasted ingrediënten: areka noot prijsindicatie: € 1,75 (75g) |
Heb net het boek White Tiger gelezen, daarin wordt heel wat “paan” gekauwd, kwam me bekend voor toen ik dit hierboven las en blijkt idd hetzelfde te zijn. De vertrekken van de knechten kleuren helemaal rood van het voortdurende gekits…. echt smerig.
ugh smerige foto’s ook haha.
Smerig is inderdaad het sleutelwoord hier. :-)
Ik begrijp zeer goed dat je er niet aan bent begonnen. Er bestaat een zeer interessante tekst van Nick Trachet die van dichtbij het gebruik van dit spul heeft ervaren (en geprobeerd). https://www.bruzz.be/culinair-ontdekt-betelnoot-2013-09-05