Sichuan Chilipeper

Sichuan chilipepers vs sichuanpeper
Hoe heet het?
Sichuan chilipeper, Szechuan chili pepper, Sìchuān làjiāo / 四川辣椒.

Wat is het?
De Sichuan keuken staat bekend om haar overdadig gebruik van gedroogde chilipepers, maar deze zijn vaak veel minder scherp dan je zou verwachten. Er is een aantal verschillende soorten variërend in vorm, grootte en scherpte die door kunnen gaan voor Sichuan chilipeper (verderop een opsomming).

Hoe te gebruiken?
Verse chilipepers worden in Sichuan eerder als groenten of in salsa-achtige sauzen gegeten dan als smaakmaker gebruikt. Gedroogde Sichuan chilipepers worden soms in hun geheel of in grote stukken geknipt meegebakken om smaak af te geven aan een gerecht, niet om ze op te eten (bijv Chongqing Chicken). Ook in zogenaamde “water-boiled” gerechten, waarin stukjes vis of vlees zwemmen in een “soep” vol chilipepers worden pepers noch soep opgegeten (bijv water-cooked beef). Soms worden ze eerst 5 minuutjes geweekt in kokendheet water, soms niet. Of men stampt ze tot grove chilivlokken waar je je eten in kunt dippen. Soms vermengd met extra smaakmakers, soms ook overgoten met kokende, sissende olie. Koop het liefst nog rode, glanzende, geurende chilipepers, al mag je in Nederland al blij zijn als je ze überhaupt kunt vinden.

Tips, weetjes & recepten

  • Gedroogde Sichuan chilipepers zou je kunnen vervangen door milde chilipepers uit Zuid-Amerika zoals de Chile de árbol. Sichuan chilivlokken eventueel door Koreaans chilipoeder en verse Sichuan chilipepers door Turkse groene chilipepers. Al kunnen Turkse chililpepers ook nogal variëren in scherpte
  • Recept van The Woks of Life voor: Chongqing Chicken (La Zi Ji)
  • Of zocht je meer informatie over tongverlammende Sichuanpepertjes, klik hier: Sichuan peper

Soorten Sichuan chilipeper op een rijtje

  • Xiao Mi Jiao / 小米辣
    => little rice grain pepper / kleine rijstpeper
    Vorm: klein, dun & puntig
    Scoville: 30.000-50.000
    Meest gebruikte chilipeper in huidige Sichuankeuken
  • Er Jing Tiao / 二荆条
    => Joe’s Long Cayenne / Two Vitex pepper
    Vorm: tot wel 15cm lang, beetje verschrompeld, in de vorm van een J.
    Scoville: 5.000-10.000
    Veel gebruikt voor chili olie en chilibonensaus
  • Chao Tian Jiao / 朝天椒
    Namen: Facing-heaven pepper / skyward-pointing chili
    Vorm: niet te groot, kegelvormig, 3-6 cm, groeit met puntje omhoog
    Scoville: 10.000-20.000
    Was vroeger favoriet, beetje verdrongen door eerste twee
  • Zi Dan Tou / 指天椒
    Namen: Bullet head pepper
    Vorm: lijkt op de facing heaven van hierboven, maar scherper
    Scoville: 15.000-30.000
    Was vroeger favoriet, beetje verdrongen door eerste twee
  • Qi Xing Jiao / 七星椒
    Namen: Seven Star Chili
    Vorm: ziet eruit als een normale chili, groeit ook omhoog, maar in trosjes van zeven
    Scoville: 50.000-100.000
    Minder gangbaar, waarschijnlijk omdat hij best scherp is
  • Deng Long Jiao / 灯笼椒
    Namen: Lantern Chili
    Vorm: de bolste chili van alle Sichuan chilipepers.
    Scoville: 1.000-1.500

Wat is er zoal te koop?


Sichuan chilipeper (Xiao Mi Jiao)

merk: Bai Wei Zhai / 百味斋
land van herkomst: China
etiket: Sichuan Chilli / 四川辣椒
ingrediënten: Sichuan Chilli
prijsindicatie: € 2,29 (80g)
NB Het staat niet (in het Nederlands) vermeld, maar ik denk dat dit de little rice grain pepper is (Xiao Mi Jiao).

Sichuan chilipeper (Deng Long Jiao)

merk: Bai Jia Zhai / 百味斋
land van herkomst: China
etiket: Sichuan Chilli / 四川辣椒
ingrediënten: Sichuan Chilli pepper
prijsindicatie: € 2,- (80g)
NB Het staat niet (in het Nederlands) vermeld, maar ik denk dat dit de Lantaarn peper is (Deng Long Jiao).

Reacties

Sichuan Chilipeper — 2 reacties

  1. Leuk artikel weer.
    Ik wilde toevallig van het weekend voor het eerst chili olie maken. Lees van alles over botulisme, gevaarlijk, binnen 10 dagen consumeren en in de koelkast. Maar gaat me nooit lukken om zoveel chili olie te consumeren binnen korte tijd. Zou het ook ingevroren kunnen worden om de houdbaarheid te verlengen?

  2. Botulisme en Chiliolie?

    Nog nooit van gehoord. Hoe ontstaat dat dan? Heb het recept voor chiliolie van Yeung Man Cooking ( zie youtube ) gevolgd en gebruik dit al een half jaar. Ik bewaar het buiten de koelkast. Ben niet ziek geworden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *