Witte Sojasaus (shiro shoyu)

Witte sojasausHoe heet het?
Shiro sojasaus, witte sojasaus, white soy sauce, shiro shoyu / 白醤油 (Japan)

Wat is het?
Witte sojasaus of shiro sojasaus (shiro betekent wit) is een van de 5 basissoorten sojasaus die men kent in Japan. In tegenstelling tot Tamari sojasaus (vrijwel geen tarwe & alleen maar sojabonen) en gewone koikuchi sojasaus zoals Kikkoman (fifty-fifty sojabonen & tarwe) wordt witte sojasaus juist gemaakt van voornamelijk tarwe met slechts een minimale hoeveelheid sojabonen. Daardoor lijkt deze sojasaus in kleur meer op cognac dan op sojasaus. De smaak is als een combinatie van een mooie rijstwijn met sojasaus, complex, rijk en lekker zout. Dat is eigenlijk wel een algemene regel: hoe lichter een sojasaus van kleur is hoe zouter.

Hoe te gebruiken?
Shiro shoyu is een beetje een chique sojasaus. Je gebruikt het als finishing touch in of op mooie gerechten die je visueel niet wilt verpesten met de bruine kleur van gewone sojasaus. Na openen absoluut in de koelkast bewaren. Aangeraden wordt om de witte sojasaus daarna binnen een half jaar op te maken, hij lijkt dus bederfelijker dan andere sojasauzen.

Tips, weetjes & recepten

 • Lekker bijvoorbeeld over: hartige custard of silken tofu, in een consommé of andere gerechten die nog een snufje zout zouden kunnen gebruiken.
 • Shiro betekent dus wit terwijl shiro shoyu echt niet wit is. Hetzelfde zagen we al bij shiro miso, die is ook verre van wit. Rare jongens die Japanners.
 • Zie ook: alle soorten sojasaus op een rijtje
  (Japanse, Chinese, ketjap, teriyaki, ponzu, alles onder elkaar)

Wat is er zoal te koop?


 Witte sojasaus

merk: Hon Murasaki / 本むらさき
land van herkomst: Japan
etiket: HM1 Witte sojasaus, Shiro Shoyu, 白むらさき
ingrediënten: tarwe, zout, ethanol, soja, aminozuur E621, zuurmiddel E270, koji gist
prijsindicatie: € 24,- (360ml)

Shiro Shoyu

merk: Malkin Chuyu Co, Ltd /マルキンちゅうゆう
land van herkomst: Japan
etiket:
ingrediënten: Zout, (niet genetisch gemodificeerd), ontvette sojabloem, tarwe, glucose siroop (niet genetisch gemodificeerde), soja, alcohol
prijsindicatie: Ik weet het niet meer, te lang geleden

 Witte sojasaus

merk: Flair for Flavor
land van herkomst: Japan
etiket: Witte sojasaus
ingrediënten: water, tarwe, zout, sojabonen, rijst koji (aspergillus oryzae), alcohol uit natuurlijke fermentatie (4,4% vol.)
prijsindicatie: € 12,- (300ml)


Waar is het te koop?
Het is redelijk moeilijk te vinden in Nederland, ik heb lang gezocht en het uiteindelijk het flesje van Hon Murasaki gevonden bij de Hanos, een horeca groothandel waar je een pasje voor nodig hebt. SindsEr was een tijdje is er voor consumenten ook mooie witte sojasaus te koop van Flair for Flavor. Maar die lijkt niet meer in hun assortiment te zitten.

(Die grote fles van 1,8 liter, die heeft de superaardige eigenaar van Kazaguruma ooit voor me geregeld en die heb ik uiteindelijk gewoon over de datum laten gaan! Hoe stom! Maar ik ga hem nog wel een keer proberen, misschien is ie nog gewoon goed.)


Reacties

Witte Sojasaus (shiro shoyu) — 11 reacties

 1. Dit is niet in de Albert Heijn te koop vrees ik? Weet iemand dat? Ik heb er nu 2 keer grondig naar gezocht maar kon het niet vinden. Uiteraard konden de weekendhulpen mij ook niet verder helpen.

 2. Haha, nee, dit is inderdaad niet bij Albert Heijn te koop, zoals in de post ook al geschreven, ik heb er jaren naar gezocht en uiteindelijk alleen kunnen vinden bij Hanos.

 3. Bij Thull’s in Amsterdam vond ik erg lekkere witte sojasaus die wordt geimporteerd via Flair for Flavor, die ook een webwinkel hebben/hadden (Flair for Flavor webshop). Niet goedkoop, maar erg lekker.

 4. Dat merk ken ik! En ik zou zweren dat het er hierboven bij stond, maar niet! Oh, wat erg.

  Maar goed, hij staat er nu wel bij. Inderdaad erg lekker!

 5. Hong Kong Superstore in Amsterdam heeft het. Ik vind dat het sterk naar goede pata negra ruikt, erg grappig spul.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *