Silken tofu (zijden tofu)

Zijden tofuHoe heet het?
Silken tofu, zijden tofu, zachte tahoe, soft bean curd, Japanse tofu, nèn dòufu / huá dòufu / 嫩豆腐 / 滑豆腐 (China), kinugoshi tofu / 絹漉し豆腐 (Japan), sundubu /순두부 / 純豆腐 (Korea).

Wat is het?
Silken tofu is een zijdezachte tofuvariant uit Japan. De textuur lijkt wel wat op die van pannacotta. In zijdentofu zit meer water (en dus minder calorieën en voedingsstoffen) dan in gewone tofu en heeft over het algemeen niet dat typische sojabonensmaakje waar sommige mensen zo’n hekel aan hebben.

Hoe te gebruiken?
Voorzichtig uit laten lekken op een snijplank, eventueel met wat keukenpapier en een gewicht (andere snijplank) er bovenop. Voorzichtig in blokjes snijden en dan rauw eten als salade of opwarmen in soep of saus. Zorg ervoor dat de soep/saus al klaar en op smaak is en je dus niet hoeft te roeren, want de blokjes vallen al uit elkaar als je ernaar kijkt. Een klassiek Japans gerecht is agedashi: met bloem bestoven blokjes zijden tofu, gefrituurd en geserveerd in een sausje/soepje op basis van dashi. Veganisten gebruiken silken tofu in plaats van room, melk of ei in sauzen, dressings en toetjes. (zie ook laatste product hieronder bij “wat is er zoal te koop”)

Tips, weetjes & recepten

 • Recept: Zomerse salade van zijden tofu
 • Recept: Silken tofu met gezouten eendenei
 • Beste manier om tofu (en zeker silken tofu) te snijden is om de tofu op een snijplank te laten liggen, je mes er eerst plat & horizontaal doorheen te halen, zodat je dus 2, 3 of 4 plakken op elkaar gestapeld hebt liggen. Dan in de lengte en dan in de breedte snijden zodat de tofu nog intact maar wel verdeeld in blokjes op je snijplank ligt. Daarna voorzichtig in schaal of pan schuiven.
 • Lees ook de post over: verse tofu en het verschil tussen zachte en stevige tofu.

Andere posts over tofu enzo:

Gerookte Tahoe Silken Tofu Tofu Beignets Tofu-vellen Tofuzakjes Tofu sticks

Wat is er zoal te koop?


 Silken Tofu

merk: Unicurd
land van herkomst: Singapore
etiket: Silken tofu, silky, smooth & springy
ingrediënten: water, sojabonen, zuurteregelaar (E516 & E575)
prijsindicatie: € 0,95 (300g)

 Unicurd Silken Tofu

merk: Unicurd
land van herkomst: Singapore
etiket: Silken Tofu
ingrediënten: water, sojabonen, zuurteregelaar (E516 & E575)
prijsindicatie: € 1,10 (300g)

 Silken Tofu Soft

merk: Mori-Nu
land van herkomst: USA
etiket: Silken Tofu, Voor dipsausjes, sauzen en smoothies. Elk mori-nu doosje is een klein tofu “fabriekje”
ingrediënten: water, sojabonen (sojagehalte 10,3%), verdikkingsmiddel: E575 (calcium chloride)
prijsindicatie: € … (340g)

Zijden tofu in tube vorm

merk: Unicurd
land van herkomst: Singapore
etiket: Silken tofu, silky, smooth & springy
ingrediënten: water, sojabonen (11%), zuurteregelaar (E516 & E575)
prijsindicatie: € 0,95 (250g)

 Zijden-tofu van Taifun/Demeter

merk: TaiFun (Demeter)
land van herkomst: geproduceerd in Duitsland
etiket: Zijden-Tofu, bereid met biologisch-dynamisch geteelde sojabonen
ingrediënten: water, sojabonen, nigari (= magnesiumchloride)
prijsindicatie: € ? (400g)

Reacties

Silken tofu (zijden tofu) — 24 reacties

 1. Ik zag op Masterchef Australie dat daar een gerecht werd gemaakt met (onder andere) gewokte aziatische paddestoelen en in een beslagje gedoopte, gefrituurde zijde tofu. Zag er ook héérlijk uit!

 2. Op de foto ziet het eruit als een variant op agedashi, ik zou dat zeker wel met silken tofu maken en niet met stevige tahoe.

  Ik heb die afleveringen van Masterchef opgenomen en moet ze nog bekijken, dus zal extra opletten, maar waarschijnlijk is er iets met het noteren niet goed gegaan. Of zijn ze bang dat mensen er een potje van maken als ze silken tofu gebruiken, want dat is natuurlijk wel lastiger om mee te werken.

 3. Silken tofu is verkrijgbaar in diverse consistenties, varierend van extra smooth, tot extra firm. Dat “firm” doelt doelt dus niet op het type tofu – dat is wel degelijk silken – maar op de consistentie ervan. Overigens kan je gewoon zelf de smooth of extra smooth variant omtoveren in firm door die een tijd te laten uitlekken met een gewicht erop zoals Robin beschrijft. Het enige dat verschilt is namelijk het watergehalte.

 4. Nog een weetje: je kunt silken tofu omtoveren in iets dat op harde tahu lijkt door die een paar dagen in de vriezer te leggen. Door het bevriezingsproces verandert de structuur van zijdezacht naar sponsachtig. Hoe langer het bevroren is geweest, hoe steviger het wordt.

 5. Je hebt waarschijnlijk gelijk, Danny, ik denk dat men in dat Australische recept eigenlijk “firm silken tofu” bedoelde. Zodat je het in ieder geval nog kunt snijden en frituren. Maar ondertussen is firm silken tofu nog steeds zachter dan de gemiddelde tofu die we hier in Nederland kennen.

  Of je het echt stevig krijgt, enkel door er een gewicht op te leggen lijkt me sterk. Maar invriezen helpt in ieder geval zeker wel. Ik deed dat een keer om zelf tofu-puffs mee te maken (klik voor recept):

  Recept voor tau pok

 6. Ah kijk, dat kunnen we dus proberen. De ‘gewone’ silken tofu in de toko lijkt me zó zacht (/nat) dat ik een explosie in de frituur vrees…

 7. Ja, maar dan krijg je dus iets totaaaaal anders. En lang zo lekker niet als gefrituurde, zachte tofu. Dat is nou juist echt goddelijk, die warme, zachte “puddingachtige” substantie in een knapperig gefrituurd laagje.

  Wat je zou kunnen proberen is het te “shallow-fryen”. Dan doe je een laagje olie in de pan tot net de helft van het blokje. Maar ja, dan moet je halverwege keren, dat is ook tricky. Maar zo doe ik het altijd met de egg-tofu:

  Japanese Egg Tofu

 8. Als de tofu gebakken wordt, dan betwijfel ik inderdaad of je de smooth versie stevig kunt maken door die simpelweg uit te laten lekken met een gewicht erop. Maar als voor het recept het de bedoeling is de tofu te pureren, dan weet ik uit eigen ervaring dat een goed uitgelekte en vervolgens gepureerde smooth versie exact dezelfde consistentie oplevert als de direct gepureerde firm versie.

 9. Wat is het verschil tussen de twee unicurd silken tofu? En waar heb jij ze gekocht?

 10. Ik heb geen verschil gemerkt. Dacht nog even dat die witte misschien de nieuwe verpakking is, maar ik zag ze gisteren beide liggen bij Oriental Rotterdam. Ik zou ze een keer tegelijk moeten proeven, maar het verschil is dus minimaal.

 11. Silken Tahu ( Tufoe en nog 86 andere benamingen ) is Japanse tahu. De tahu die in NL gegeten wordt is van oorsprong Chinees.
  Schrik niet de Tahu wordt al 5000 jaar gemaakt en is beschreven in de lijsten die de “War-Lords” nodig hadden om ten strijde te gaan., want er moest toch gegeten worden ?
  Onze Tahu ( ik mag zeggen “onze”, want ik kom uit een bedrijf die de Tahu maakte in Diemen – 2000 per dag ) was vers tot 4 dagen houdbaar, later werd de Tahu verpakt per 6 stuks en 30 dagen houdbaar. Nu wordt hij per stuk verpakt.
  De stuctuur gaat totaal naar de knoppen als de tahu wordt diepgevroren, na het ontdooien is de smaak aangetast. Bevries melk maar eens, dito met een *, want tahu wordt gemaakt van soya melk en is uiteindelijk een “KAAS”. Hij wordt gestremd, geperst, in blokken gesneden.
  De grootste idiooten noemen dit een vleesvervanger !!! 80% van alle tahu recepten wordt met vlees, kip, vis en zeevruchten gegeten! TAHU IS EEN EIGEN GEWELDIG PRODUCT !!
  GRAAG REACTIES !

 12. Jaap, met het woord ‘vleesvervanger’ heb ik op zich moeite.
  Je kan goed eten zonder vlees tot je te nemen (alhoewel ik vlees wel lekker vind).
  Denk bijv. aan erwten, bonen en linzen (heerlijk). Maar dat staat buiten deze website.
  Maaltijden hoeven niet op zijn Nederlands in te houden: aardappelen/ groente/vlees.
  Tofu/tahou en tempeh; ik heb het jaren gegeten in mijn vegetarische periode. De chinese variant van tofu, die nu in de supermarkt ligt, vind ik persoonlijk niet lekker. De gekruide varianten vind ik ronduit belachelijk (voor mijn smaak en mijn portemonnee).
  Toch zou ik mensen, die tofu/tempeh een ‘vleesvervanger’ noemen niet voor idioot uit willen schelden. Zij beredeneren gewoon vanuit de historisch Westerse manier van eten.
  Gelukkig leven we in een tijd, waarin we bekend raken met andere producten en technieken.
  En persoonlijk geniet ik ervan dat iemand experimenten doet met diepvries etc. en daar dan over rapporteert.
  N.B.: tofu is geen ‘KAAS’. De productie is misschien enigszins hetzelfde; het basisproduct verschilt enorm.

 13. Lijkt me leuk werk, Jaap, 2000 blokken tahoe per dag maken! En dus altijd verse tahoe tot je beschikking hebben, lekker!

  Ik kan me zo’n beetje in alles vinden wat je schrijft.Het meeste is ook al hier op de site beschreven, misschien niet allemaal in deze post over zijdentofu, maar dan toch in de post over verse tofu.
  Kijk, als je hier klikt zie je: alle posts mbt tofu onder elkaar.

  Alleen dat de smaak van tofu ook aangetast zou worden door het in te vriezen, daar ben ik het niet mee eens. Maar dat tahoe een geweldig product is: absoluut!

 14. Rechtstreeks frituren kan prima!
  Ik snijd de silken tofu in blokjes, haal ze even door de bloem/paneer en doe ze in de hete olie. Heerlijke krokante kussentjes met een romige binnenkant. Naar eigen smaak nog een sausje er overheen en klaar is je agedashi tofu.

 15. Ja, uiteraard. Dat staat ook in het stukje geschreven. Lekker agedashi tofu:
  Agedashi tofu

  Maar dat is dus wat anders dan die tofubeignets waar het hierboven in de comments over gaat. Want die zijn nu juist niet romig en zacht van binnen, maar elastisch en luchtig. En dat krijg je door de tofu eerst in te vriezen.

 16. kan iemand aub.me laten weten in welke afdeling van de supermarkt ik tofu zou kunnen vinden…..wij wonen in zuid Frankrijk . dank op voorhand.

 17. Nou, mijn vooroordeel zegt me dat Frankrijk nog niet toe is aan tofu in de supermarkt. En al helemaal niet aan zijdentofu. Ook in Nederland ben ik dat nog niet tegengekomen bij appie of jumbo. Ik geef je meer kans bij een “magasin bio”.

 18. Ik was vorige week blij verrast toen ik het ineens bij de Appie ontdekte (bij ons in Zutphen althans)! Je vindt het niet bij de andere tofu, tempeh en ‘vleesvervangers’, maar in het schap bij de Aziatische producten etc. Het zit in zo’n soort melkpak-achtige verpakking, blijkbaar hoeft dat niet gekoeld te staan.

 19. Bericht van meneer van Thiel:

  “Als je zoekt op Tau Kwa dan kom je hier. (bij jouw Mapo Tofu dus)
  Dat slaat dus echt helemaal nergens op. Silk tofu is net wat je nou níet moet hebben…”, zegt meneer van Thiel

  Ik googelen op Tau Kwa, jij bent nergens te bekennen ook niet op de google foto’s.

  Ik snap niet wat het een met het ander te maken heeft.

  Anderzijds krijg ik bij het googelen op Tau Kwa wel een flatgebouw, een Philipswinkel en wat Franse kaasjes te zien

  De warmte?

 20. Ik denk dat hij door zijn linkjes het bos niet meer ziet. :-)

  Misschien bedoelde hij te linken naar bovenstaande post over silken tofu. Daarin zeg ik dat silken tofu wordt gebruikt voor agedashi tofu (Japans gerecht, gefrituurde tofu).
  Ik ben er ondertussen achter dat dat ook minder gebruikelijk is, gebruikelijker is een iets stevigere Japanse tofu te gebruiken, maar het is niet onmogelijk. Bewijs:
  Agedashi Tofu

  Bovendien vind ik dat dus lekker, agedashi tofu van silken tofu. Agedashi gemaakt van stevige tofu vind ik niet lekker. Simple as that.
  Maar hij schrijft over tau kwa, dat heeft niks met Japanse, gefrituurde, gepaneerde tofu te maken. Dus wie weet is het nog weer anders in zijn hoofd gelopen…

  (heb je comment even van het welkomsttopic naar deze post over tofu verplaatst, Ed. Leek me handiger/duidelijker. Ik zie ook dat er nog meer comments hier over het frituren van tofu gaan)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *