Gedroogde sojabonen

Dried & soaked soybeansHoe heet het?
Gedroogde sojabonen, soybeans (US), soya beans (UK), kacang kedelai (Indonesië), huáng dòu / 黄豆 (China), kong / 콩 (Korea), daizu / 大豆 (Japan), ถั่วเหลือง (Thailand)

Wat is het?
Sojaboonpeulen kun je onrijp & frisgroen plukken om te eten als groente, daarover schreven we al eerder (hier). Maar als je diezelfde peulen aan de plant laat zitten en lang genoeg wacht drogen ze vanzelf uit (kijk maar). Zo worden ze gedroogd en al geoogst, de peul wordt weggegooid, het gedroogde boontje is waar het om gaat.

Hoe te gebruiken?
Van gedroogde sojabonen wordt sojamelk gemaakt. De toepassingen voor sojamelk zijn net zo divers als die voor koemelk, tot en met aan kaas (=tofu) maken toe. Alleen is de smaak van sojamelk voor veel westerlingen nog vaak een brug te ver: een beetje stroef en melig. En als de velletjes na het weken er niet afgewreven zijn nog enigzins bitter ook. Geweekte sojabonen kunnen net als andere peulvruchten worden gekookt en verwerkt in stoofschotels, maar ze kunnen ook geroosterd worden in de oven. Dan lijken ze een beetje op pinda’s, sterker nog, er zijn “sojanoten” op de markt die precies smaken als borrelnootjes (zie vorige post).

Tips, weetjes & recepten

 • Stap voor stap recept: zelf sojamelk en tofu maken
 • De pulp, het gemalen grit dat overblijft als je de gemalen, geweekte sojabonen hebt opgekookt en gezeefd wordt in Japan “okara” genoemd. Okara heeft bijna geen smaak maar zit wel boordevol vezels en mineralen. Je zou het misschien door oma’s gehaktbal kunnen mengen in plaats van paneermeel of vleesvervanger? In Indonesia maken ze er een speciaal soort tempeh van: tempeh gembus. Ik had geen tijd/zin om er iets mee te doen dus gooide het weg, maar ik las later dat het goed is in te vriezen.
 • Recept voor een Koreaans bijgerechtje: Kongjroim
 • Van sojabonen kun je net als van mungbonen “taugè” maken: sojascheuten

Andere posts over tofu en sojaboonproducten:

Gerookte Tahoe Silken Tofu Tofu Beignets Tofu-vellen Tofuzakjes Tofu sticks

Wat is er te koop?


Gedroogde sojabonen

merk: “De Molukken” (Nederland)
land van herkomst: ?
etiket: sojabonen 黄豆
ingrediënten: gedroogde sojabonen
prijsindicatie: € …

Reacties

Gedroogde sojabonen — 6 reacties

 1. In het rijtje hoe het in andere talen genoemd wordt, staat kacang kedelai er nog niet bij. Kacang kedelai wordt ook als kiemgroente gebruikt – net als taugé- en heet dan kecambah kedelai.

 2. In West Afrika heet dit Sumbala , in Burkina Faso maken ze er kleine ballen van.

 3. Grappig. Een soort falafel maar dan van sojabonen? Is dat lekker?
  (ik zet die naam er niet bij hoor, ik hou het bij Azië ;-) )

 4. Hoi, mijn doel om de soya uit. Mijn moestuin vers te oogsten is door tijdgebrek mislukt. Nu zit ik. Met de droge boontjes. Iemand waarschuwde me ze eerst te fermenteren omdat ze giftig zouden zijn? Is daar iets van waar? Voelt als. Klets…

 5. Alle bonen zijn (licht) giftig als je ze rauw eet. Ook sperzieboontjes. Fermenteren is niet nodig, je kunt ze gewoon weken en koken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *